Termijnrekeningen en kasbons hoorden traditioneel thuis in de portefeuille van iedere defensieve belegger. Het zijn immers heel veilige producten. Kasbons zijn ook heel vertrouwde producten. Wie van een zekere leeftijd is, herinnert zich nog de tijd dat men met een schaar couponnetjes ging knippen.
Het zijn ook eenvoudige producten: je geeft je geld af aan je bank gedurende een bepaalde periode en in ruil krijg je een vooraf vastgelegde rente. Op het einde van de looptijd krijg je geld terug.
Toch hebben deze producten hun aantrekkingskracht verloren door de aanhoudende lage rente.
De termijnrekening/kasbon heeft een vaste duur en het is niet de bedoeling dat je vroegtijdig je geld opvraagt.
Sommige banken zullen dit onder bepaalde omstandigheden wel toestaan, bvb. indien je een huis wil kopen. Meestal zal je echter een verbrekingsvergoeding betalen, wat heel nadelig is voor je rendement.
Denk dus niet dat je bij een stijgende rente zomaar kan overschakelen naar een meer voordelige termijnrekening.
Er is maar één regel: beleg op lange termijn als de rente hoog staat, beleg op korte termijn als de rente laag staat. Logisch, niet ?
Toch doen heel veel mensen net het omgekeerde. In tijden van hoge rente, zijn de rentes op spaarrekeningen meestal net nog ietsje hoger. We hebben dat laatst gezien in 2008. Weinig mensen hadden op dat ogenblik interesse voor termijnrekeningen.
Wie toen een termijnrekening had geopend op 10 jaar, was tot in 2018 verzekerd geweest van een mooie rente van 4% of meer. Daar kunnen we nu alleen maar van dromen.
Wie op dit ogenblik zijn geld “vast zet” voor periodes van meer dan pakweg 3 jaar, zal daar vermoedelijk ook wel spijt van krijgen. De schamele nul komma zoveel procent meeropbrengst t.o.v. de betere spaarrekening is het echt niet waard. Je geld is immers niet vrij beschikbaar voor andere opportuniteiten.
Je hebt het vast wel ergens gelezen: de centrale banken houden de rentes kunstmatig laag. En dat zal nog wel enkele jaren zo blijven. Voorlopig blijven termijnrekeningen en kasbons dus geen interessante belegging.
Wie bij het beleggen echt geen enkel risico wil lopen, heeft dus weinig keuze. Je kiest voor een goede spaarrekening en aanvaardt dat je geld door de inflatie langzaam minder waard wordt.
In het volgende hoofdstuk bespreken we obligaties.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Nu de rentes op spaarboekjes historisch laag staan (en wellicht is de bodem nog niet bereikt), en hier niet direct verandering in gaat komen de eerste jaren, vroeg ik me af of het nu misschien toch niet interessant is om een termijnrekening voor 5 jaar te nemen.
Heel interessante blog, ben er ook maar eens aan begonnen. Op dit moment de spaarcenten ook wat gedifferentieerd … maar kan altijd beter.
Bedankt voor sharen Robokat, blij dat ik mee op de kar ben gesprongen
Hopelijk leer ik nog iets bij. Ik denk het wel. In elk geval doe zo voort !
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be