Beleggen in trackers of ETF’s lijkt makkelijk. Je kiest een index waarin je wil beleggen en … dan merk je dat er vaak tientallen trackers zijn die deze index volgen.
Hoe maak je nu een keuze als je door de bomen het bos niet meer ziet?
Hoewel alle trackers hetzelfde lijken, zijn er wel degelijk een aantal criteria die je kan afwegen:
Iedere tracker rekent beheerkosten en werkingskosten aan. Het totale kostenplaatje wordt uitgedrukt in de TER (of Total Expense Ratio). De afweging is eenvoudig: hoe lager de TER, hoe meer je overhoudt van het rendement. Een klein verschil in TER kan op meerdere jaren toch een flink verschil maken. Vooral bij obligatie trackers, die meestal al een lager rendement hebben, kan een lage TER een groot verschil maken.
Meestal kan je de TER terugvinden op de website van de ETF aanbieder of op Morningstar.
Trackers hebben altijd een domicilie of thuisland waar de tracker is uitgegeven. Indien dit land een bronbelasting kent, dan zal je uiteindelijk een dubbele heffing betalen op de dividenden: een bronbelasting van bv. 30% en de Belgische RV van 25% daar nog eens boven op.
De manier om dit te vermijden is het kopen van ETF’s met een domicilie waar er geen bronheffing van toepassing is. Veel ETF’s hebben de USA als thuisland, en die moet je vermijden indien ze belangrijke dividenden uitkeren. ETF’s met bijvoorbeeld een Iers domicilie zijn wel fiscaal vriendelijker. Je steekt m.a.w. beter de grote plas niet over. Bovendien kan je vaak goedkoper handelen op bijvoorbeeld Euronext.
Enig alternatief is het kiezen voor kapitaliserende trackers, maar die zijn eerder zeldzaam te vinden.
Trackers (ETF’s) vallen in twee grote categorieën: fysieke trackers en synthetische trackers. Voor de belegger is dit van groot belang, want het risico is verschillend.
Fysieke trackers bevatten een portefeuille van echte aandelen, obligaties of grondstoffen. Je bent ook altijd eigenaar van de onderliggende waarden. Wat er ook gebeurt met de uitgever van de tracker, je blijft recht hebben op die waarden.
Synthetische trackers bestaan voor een deel uit allerlei ingewikkelde afgeleide producten zoals swaps. In tegenstelling tot de fysieke tracker, ben je dus geen eigenaar van de onderliggende aandelen of grondstoffen. Je bent schuldeiser van de tegenpartij, de uitgever van die afgeleide producten.
Gaat het verkeerd met de betrokken tegenpartijen, dan kan je een klein deel van je kapitaal kwijt raken. Het percentage afgeleide producten in ETF’s van Europese makelij wordt daarom beperkt, om het risico onder controle te houden.
Toch zijn fysieke trackers sterk te prefereren boven synthetische trackers indien je veel belang hecht aan productveiligheid. Bij goudtrackers is dit zelfs essentieel: je wil beslist een echte goudklomp in de kelder van de ETF aanbieder i.p.v. een stukje papier met een belofte op goud.
Hoe uitmaken of je een fysieke of synthetische tracker hebt? Zoek op de website van de uitgever naar de productkenmerken. Staat er iets in de aard van “Productstructuur: Fysiek” of “Physical replication”, dan zit je goed. Lees je echter “Replication: Swap / Synthetic”, dan heb je te maken met de synthetische tracker.
Sommige uitgevers maken zich sterk dat ze vrijwel enkel fysieke trackers aanbieden (bv. iShares).
Een laatste verschil is de mate waarin een ETF er in slaagt om zijn index correct te volgen. Afwijkingen worden voornamelijk veroorzaakt door de onkosten, maar ook omdat sommige onderliggende waarden onvoldoende liquide zijn bij aan- en verkopen.
Tracking errors in de positieve zin mogen best, in negatieve zin liever niet. De tracking error van een ETF vind je niet altijd zomaar terug, maar je kan op het web een zoeken naar vergelijkingen tussen trackers die dezelfde index volgen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Vond gisteren thinketf.nl en ben best wel enthousiast over hun filosofie en meerbepaald de veiligheid die ze blijkbaar bieden wat je bij andere etf’s – 2008 in gedachte – niet hebt. Zelfs veel fondsen bvb die van KBC gebruiken ofwel swaps en doen aan security lending. Ik vermoed dat dit bij de grote fondsen zoals in jullie mixer en flexer niet anders zal zijn, want hun KIID voorwaarden laat het toe.
Ik bedoel dit: “Erkenning en veiligheid
Wij maken hoogwaardige Exchange Traded Funds (ETF’s) tegen lage kosten. In onze ETF’s vermijden wij tegenpartijrisico door de combinatie van fysieke replicatie van de te volgen index en het niet uitlenen van de onderliggende effecten. Daarnaast wordt dividendlekkage uitgesloten voor Nederlandse beleggers door middel van de Nederlandse fiscale status van de ETF’s. Deze combinatie van voordelen heeft ons enkele mooie Awards opgeleverd.
Onze structuur is geheel in lijn met de wettelijke scheiding van beheer en bewaring, zoals ingesteld door de AFM via de Wet Financieel Toezicht (Wft). De structuur is zo ingericht dat een faillissement van de beheerder, ThinkCapital Asset Management B.V., de waarde van beleggingen in ThinkCapital ETF’s NV niet beïnvloedt. Wel zo veilig dus.”
Wat vinden jullie van Think ETF? Lijken ze jullie betrouwbaar(der) dan andere ETFs?
Enig nadeel.. hoeveel extra belasting ga je betalen want ze zijn wel Nederlands. Heb nog niet gekeken of ze kapitaliseren.
Graag jullie mening waarvoor dank.
Natuurlijk, als de wereld invalt, dan liggen we er allemaal onder. Ik vraag mij af of wij wel moeten wakker liggen van dat security lending. Men gaat zo maar geen aandelen uitlenen aan eender welke passant. Bovendien krijgen ze daar ook een vergoeding voor die dan misschien weer een voordeel wordt voor de belegger? Ons idee: tracht je over die interne keukens met spitstechnologie maar eens een oordeel te vellen…
Als je zelf een aandeel koopt van bvb Nestlé dan zal bij een bankencrisis dat aandeel mss tijdelijk dalen maar je blijft dat aandeel in dat bedrijf wel in handen houden.
Als je in een fonds of tracker zit dat in Nestlé belegt via een swap, is nog maar de vraag of je bij een bankencrisis je geld terug zal krijgen. De collateral die ze in ruil vragen zijn vaak obligaties van banken, dus dat kan je wel degelijk volledig verliezen, ook omdat bij een volgende bankencrisis men eerder een “bail in” dan “bail out” zal toepassen, waarbij dus obligaties van financiele instellingen kunnen worden gebruikt om de boel te redden, maar jij bent dan wel dat geld kwijt.
Zijn er eigenlijk fondsen in jullie mixer/flexer waarvan jullie weten dat zij risico beperken zoals Think ETF dit doet?
Wat ik nog wou toevoegen.. ik geloof niet dat bij een volgende bankencrisis gans de wereld om zeep zal zijn wat sommige populisten denken.. er zullen net zoals in 2008 terug winnaar en verliezers zijn.
Bij ETF’s is de transparantie op dit vlak een stuk hoger dan bij fondsen. Bij trackers kan je vrij snel te weten komen of ze effecten uitlenen en dan kan je daar een bewuste keuze in maken. Bij fondsen mag je je tegenwoordig aan heel wat financiële spitstechnologie verwachten.
Nu zijn er wel wettelijke limieten aan hoeveel effecten er mogen uitgeleend worden, ik dacht dat dit max. 10% was per tegenpartij.
@robocat weer een heel interessante blog post. 🙂 Ik heb ergens horen waaien dat bij dividenden van aandelen bvb een aandeel dat op de CAC 40 noteert. Dat het mogelijk is om een bepaald formulier in te vullen en hier kan je een gedeelte van de tax die word in frankerijk terug kan recuperen. Geld deze regel ook ETFs?
Bij landen waarmee er een dubbelbelasting verdrag is, kan je een deel van de RV terugvragen. In theorie kan dit voor alle soorten beleggingen. De meeste banken doen dit niet gratis, en dat is de reden waarom het meestal niet de moeite waard is.
Ik heb een som in deze obligatietracker belegd. iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETF (EUR) | IHYG ISIN: IE00B66F4759
Ik heb de indruk dat wanneer ik hem toets aan de criteria in het artikel beschreven, hij er vrij goed uitkomt.
Vergelijkingen tussen trackers die dezelfde index volgen lijkt mij niet gemakkelijk te vinden.
Bij het samenstellen van een berenvelletje door middel van etfs short op de Amerikaanse beurzen (deze staan het hoogst) had ik volgend lijstje samengesteld.
ETF Name Ticker Benchmark Index Short QQQ PSQ Nasdaq-100 Short Dow 30 DOG DJIA Short S&P 500 SH S&P 500
UltraShort QQQ QID Nasdaq-100 UltraShort Dow 30 DXD DJIA UltraShort S&P 500 SDS S&P 500
UltraPro Short QQQ SQQQ Nasdaq-100 UltraPro Short Dow 30 SDOW DJIA UltraPro Short S&P 500 SPXU S&P 500
Ik vermoed dat er hier geen dividenden worden uitgekeerd, dus is er geen probleem met dubbele fiscaliteit. Maar ik vind hierover geen sluitende info.
Een Europese uitgever van etf short op s&p of nasdaq heb ik niet kunnen vinden.
Suggesties?
Je zal inderdaad geen last hebben van de fiscaliteit. Maar ik hoop dat je heel goed weet hoe die short of inverse ETF’s werken. Ze zijn enkel geschikt voor de korte termijn, dus enkele dagen of hooguit een paar weken en je moet begrijpen waarom dat zo is. Anders even je huiswerk maken, want weinig beleggers snappen die producten echt. Op sommige van die producten zit er bovendien een driedubbele hefboom, dus je kan heel snel tegen erg grote verliezen opkijken.
Bedankt voor de waarschuwing. Na enig opzoekwerk weet ik nu dat dit soort etfs gemaakt zijn voor daytrading en door dagelijkse correcties van de beheerder een negatief effect hebben op de lange termijn. Jammer wel, daar ik een product zoek om op lange termijn short te gaan. Turbo’s en speeders leken me ook al niet geschikt door te grote hefbomen en stop losses. Bestaat er dan geen product om short te gaan op lange termijn?
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be