About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

1381 Reacties op "Vraag het aan MijnKapitaal…"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
herby
Gast

Ik vraag me eigenlijk af waarom ik nog niet veel gelezen heb hier over het fonds R Valor C (FR0011253624) het is toch een world mixfonds wat al enkele jaren meedraait en behoorlijke resultaten neerzet ? of zie ik iets over het hoofd ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

De bespreking komt eraan: ik heb vorige week een lang gesprek gehad met de salesmanager van Rothschild over R. Valor.

GejeM
Gast

Is het mogelijk van de reacties standaard te sorteren met de jongste bovenaan of anders een snelkoppeling te maken naar onderaan zodat we op Smartfone het meest recente kunnen lezen zonder oneindig naar beneden te hoeven scrollen. m
Momenteel is het zo dat wanneer we via recente reacties oproepen we enkel die reactie bovenaan krijgen maar niet het antwoord van AlFonds of Robocat.
Nu ik toch aan het vragen ben: is het mogelijk van terug een lijst beschikbaar te stellen met de meest recente (aangepaste) artikels.

Jos Vermeulen
Gast

Kunt u een screening doen van de drie ontwikkelingsfondsen die recht geven op een belastingsvermindering?

Veerle
Gast

Beste MK. Ik heb 2 vraagjes.

  1. Men stelt dat stijgende intrest het meeste invloed heeft op lange termijn bonds. Geldt dit ook voor 30Y bonds die nog maar 2 jaar te lopen hebben?
  2. Als men daarnaast spreekt over 30Y bonds met nog 2 jaar looptijd, zal men die nog steeds lange termijn obligaties noemen of worden dat dan korte termijn obligaties. Wordt de benaming van een bond dus bepaald door zijn initiële of huidige looptijd?

Alvast bedankt.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
  1. Het gaat er eigenlijk over hoeveel verlies je nog kan maken als de marktrente hoger is dan de rente van jouw obligatie, of hoe meer winst je nog kan maken als de rente van jouw obligatie hoger is dan de huidige rente. Dat “meer” vermindert naarmate de eindvervaldag dichterbij komt om ten slotte op 0 te komen.
  2. Dan is een obligatie met nog een looptijd van 2 jaar natuurlijk korte termijn (alhoewel “op de mantel gedrukt” staat dat de obligatie er een van 30 jaar is).
Kris
Gast

Een heel praktische vraag: ik kan ” Pensioensparen: kiezen voor 940 of 1200 euro? ” openen. Is daar een reden voor? Hoe kan ik die terug openen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik denk dat je een cruciaal woordje (niet ?) vergeten bent.
Als het dat inderdaad is: dat artikel kan toch geopend worden: https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/pensioensparen/pensioensparen-kiezen-940-1200-euro/

Roel V
Gast

Vraagje, hoe worden jullie als beheerders er beter van om bv. het mixerfonds te promoten? Ontvangen jullie commissie als iemand bij bv. MeDirect intekent? Ik vraag het omdat ik een gesponsorde Facebook advertentie zie, die toch ook centjes kost. Bedankt voor de transparantie, en sorry als je dit al ontelbare keren moest uitleggen.

Johan
Beheerder

Zoals je kan zien op onze website staan er banners die er voor zorgen dat wij een beperkt budget hebben voor o.a. Facebook advertenties.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
Het MijnKapitaalteam bestaat uit drie, noem het schrijvers of journalisten, die in hun vrije tijd artikels schrijven als hobby. Mijn vrouw zegt dat die hobby wel uit de hand begint te lopen. Wij doen dit voor de goede zaak en worden daar niet voor betaald: dat maakt ook dat wij onafhankelijk en vrij onze mening kunnen spuien. Als iemand ons zou betalen, dan wordt het erg moeilijk om die “broodheer” in bepaalde gevallen te gaan afvallen of afkeuren. Er werd al gevraagd om artikels te “schrijven” tegen betaling maar dat wordt geweigerd. Wij verkopen ook niets (ook geen verzekeringen) en… Lees verder »
mark
Gast

Weten jullie soms of Morningstar.be net zoals in de VS een betalende optie heeft met meer mogelijkheden en gebruiken jullie die zelf? Vandaar mijn vraag of je daar dan zelf ervaring mee hebt en wat je meer krijgt. Vreemd genoeg staat daar op hun site niks over.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Yep, M* heeft ook in BE een betalende optie die heel wat meer kan. Ik weet dat van mijn collega’s van de schrijvende pers.
Ik heb zelf geen toegang tot die “professionele info” want ik wil wel heel wat tijd steken in mijn hobby en MijnKapitaal, maar ik denk dat mijn echtgenote niet akkoord zal gaan als ik daarvoor ook nog veel geld ga uitgeven. Idem dito voor mijn collega’s.

mark
Gast
Bedankt voor de reply Marc. Is die betalende versie even grafisch als de gewone. Ik heb ooit eens een fout op hun site gemeld en kreeg antwoord met een screenshot van wat institutionelen te zien kregen als lijst van fondsen (schaduw portefeuille ofz). Viel mij op dat dat verouderde grijze windows 95-achtige layout was. Overigens een idee waar ik een voorsmaakje kan zien van de betalende optie? Vreemd dat ze dat nergens op hun site promoten en zelfs niet vermelden. Ga hen zelfs eens contacteren maar wou vragen of jullie soms al iets hebben van de betalende BE site om… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Een voorbeeld ga je waarschijnlijk niet vinden. Maar als je op de Morningstarsite bent, dan moet je rechts bovenaan eens klikken op “over M*”.
Zij hebben ook een vertegenwoordiger: Ben Granjé. Of die nu nog die functie heeft, weet ik niet, maar hij werkt er nog wel.

mark
Gast

Ga M* dus mailen maandag maar enig idee hoeveel hun betalende opties kosten? Is dat qua orde van grootte iets zoals abbo op De Tijd of veel duurder als alleen institutionelen dit blijkbaar nemen.

stockzombie
Gast

Is er ook een versie van de Franky-Matic die werkt met Excel for Mac?

platin
Gast

open office voor mac de oplossing ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Zo’n versie bestaat niet. Wij hebben ook niet alles.

ikke
Gast

hallo,
er wordt geschreven verhouding aanhouden tussen de verschillende fondsen.
is dat aankoop verhouding of opbrengst verhouding.
Het ene fonds daalt een ander stijgt.
Dus als vb die 12.5 ´% in de flexer.

Leo Lockley
Gast

Ik gebruik reeds een aantal jaren jullie informatie zoals jullie mixerfond, en nu tijdens mijn pensioen het Fixerfond. Ik heb echter een vraagje. Onlangs heb ik beslist om de som van het pensioen sparen te verkopen (ik heb nu de leeftijd om stilaan mijn centjes op te souperen), maar het probleem is dat ik, wanneer ik de som wil overzetten naar Bv. Medirect ik dit maar kan in kleine stapjes, daar zover ik weet men slechts max. 2000€ per week kan overmaken. Met dit systeem ben ik wel even bezig. Kan dit niet voor grotere bedragen ???

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik heb al veel grotere bedragen overgeschreven…
We zouden graag de naam weten van de bank die dat belet.

natalie
Gast

Mijn ouders zijn aan het rondkijken naar verschillende financiele adviseurs en iemand zij mij ooit dat je moet nagaan of die beschikt over een FSMA nummer (of hoe noemt dat officieel).

Is het zo dat elk kantoor zo’n FSMA nummer heeft of is dat toegekend per individu, die dat behoudt als hij elders gaat werken?

Weten jullie soms hoe zo’n FSMA nummer eruitziet (hoeveel cijfers) en ook of je online zulke nummers kunt opzoeken? Alvast bedankt.

natalie
Gast

Niemand van MK die hier iets meer kan over zeggen. Als ik google op FSMA nummer vind ik daar niets concreets over.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
Doe mij aub niet helemaal uitleggen hoe dat vrij ingewikkelde systeem in elkaar zit. Op de website van de FSMA Kan je het hele reglement terugvinden samen met de hele lijst van toegekende nummers en zelfs een lijst van “adviseurs” die niet erkend zijn door de controledienst. Zo’n FSMA nummer, als bewijs van erkenning, zegt niet meer of minder dat je de nodige kennis en ervaring hebt om verzekeringen aan de man/vrouw te brengen. Of dat nummer nu enig bewijs van kwaliteit aanduidt, is maar de vraag. Heel wat ondernemingen of mensen met zo’n nummer bieden GEEN fondsen aan, tenzij… Lees verder »
natalie
Gast
Is het zo dat elk individu die als adviseur wil werken zo’n nummer krijgt of wordt dat toegekend per maatschappij. Dus als iemand voor een andere verzekeraar gaat werken, behoudt die dan zijn persoonlijk FSMA nummer. Wou daarnaast vragen of jullie soms een link kunnen geven naar de toegekende nummers omdat je zegt dat dat op hun site staat. Zoals Robokat aangeeft is dat gewoon een eerste controle of iemand een erkenning heeft. Heb gisteravond overal gekeken en geraak niet uit aan die FSMA site. Had eergisteren al dat formulier op hun site ingevuld maar geen antwoord. Zal wel weer… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Om zo’n nummer aan te vragen, moet er minstens één persoon zijn die voldoet aan alle wettelijke eisen (kennis, ervaring enz…). Het nummer kan aangevraagd worden door een persoon of een vennootschap.
Als die persoon uit de vennootschap stapt, dan moet er voor een vervanger worden gezorgd.
Nog een opmerking: als dat FSMA nummer voor jou het belangrijkste is, hou er dan wel rekening mee dat die persoon je hoedanook richting Tak23 gaat sturen. Of dat dan de beste oplossing is, vraag ik mij af ?
Je krijgt hier alle nodig info gratis, maar je zou er toch graag voor betalen ?

Adem
Gast

Hallo

Heel leuke site. IK heb een vraagje ivm pensioensparen. Het valt op dat jullie fondsen bespreken van de banken, maar niet die van de verzekeringen(nl Tak 23) zoals Fidea of Generali. Meestal hebben zij ook een lagere beheerskost(1% ipv 1,30%) wat een verschil kan maken.

Fernand
Gast
Jullie informatie is werkelijk uniek en getuigt van grote expertise maar toch heb ik een suggestie voor de mindere “numbercrunshers” onder ons. Het overkomt me regelmatig dat ik de juiste betekenis van AV, AM, PERC, LOW…. enz weer moet gaan opzoeken om de tabellen goed te interpreteren. Ergens staat die info in wel in een artikel maar het lijkt me eenvoudiger om zoals bij Morningstar een woordenlijst samen te stellen, welke snel te consulteren valt. Misschien is het voor jullie dan ook simpeler, want je moet dan alleen naar die lijst te verwijzen. Deze suggestie is zeker geen kritiek want… Lees verder »
anita
Gast

Hallo
Ik kan franky-matic niet meer gebruiken met excel 2016. Ik kan franky matic ook een lege versie openen, maar na het opslaan kan ik er niks meer doen. hoe kan ik dit oplossen ?

Ronny
Gast

Hebben jullie al een idee hoe het met die nieuwe wet op fiscale vrijstelling op dividenden zit? Is dit enkel voor aandelen of ook voor fondsen? Indien dit laatste zou gelden, is men dan niet beter om zeker tot ong. 15K in dividendfondsen te beleggen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Zoals ik al schreef: geen fondsen. Men wil directe investeringen.
Geld in een fonds dat in bijv China belegt, daar heeft BE niks aan en dat willen ze dus ook niet gaan promoten.

karine
Gast

Ik had eigenlijk een heel simpele vraag.
Mag ik morgen instappen in het Flexerfonds.
Ik weet dat de beurzen hoog staan maar hoelang nog blijven wachten op een correctie.
Ik veronderstel wanneer ik de flexer aankoop en er een correctie aankomt al die fondsbeheerders in mijn plaats mijn geld proberen veilig te stellen om achteraf weer te beleggen of is dat iets te makkelijk gedacht.

Nenzurax
Gast

Allereerst wil ik de creator(s) van de FrankyMatic bedanken voor hun handige tool!

Ik heb gehoord dat een van mijn fondsen binnenkort samensmelt met een ander fonds. LU0831546592 wordt samengevoegd met LU1165135440. Aangezien deze fondsen een andere koers hebben, hoe pas ik dit aan in FrankyMatic? Mijn aangekochte deelbewijzen zou ik behouden en worden omgezet.

Heeft dit trouwens enig effect op mijn geïnvesteerde bedragen in het oude fonds?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als je enkel eenheden hebt van dat eerste fonds, dan is het vrij gemakkelijk: op de moment van de switch gaat men je op de hoogte brengen van het aantal eenheden dat je gekregen hebt en van de NIW van die eenheden. Die twee cijfers pas je gewoon manueel aan evenals de nieuwe Isincode en natuurlijk de naam. Alle andere data (aankoopdatum en investering) blijven onveranderd en gans die switch zou geen verder effect mogen hebben.
Heb je aandelen van zowel het eerste als het tweede, dan wordt het ingewikkelder. Daar moet ik nog even over nadenken.

Ann
Gast

In het geval van beide fondsen : Kan je dat niet oplossen door bij het blok aankopen 2 lijnen (of meer) te voorzien. 1 met de aankoop van het 1e fonds (met de gegevens die je van je bank krijg ivm de omzetting), de 2e lijn (en ev. volgende) met de aankopen van het 2e fonds (dat wat blijft) ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als je na de omzetting verder eenheden aankoopt, is er niks aan de hand. De switch is gebeurd en je gaat gewoon verder.
Anders wordt het wanneer twee fondsen samengevoegd worden en je hebt eenheden van die twee fondsen: dan wacht je op de aankondiging van de switch en past het aantal eenheden gewoon aan. Je hoeft dan alleen die twee investeringsbedragen samen te voegen. Voor de datum van de investering kan je mijn tooltje van vroeger gebruiken.

hagi
Gast

Gisteren in het nieuwsblad, vandaag ih laatste nieuws ‘water het nieuwe goud’: sp global water verdubbelde de laatste 10 jaar bijna. Misschien interressant om eens tegen het licht te houden?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Op mijn todo-lijst gezet om in te voeren in de screenings.
Ik vermoed echter dat ik nog wel een aantal fondsen kan vinden die sinds 2007 verdubbeld zijn.

natalie
Gast

Klopt het als je bij Deutsche Bank een Saving Plan spaarrekening opent, dat je dan onder het Duitse garantiestelsel valt. Is DB Belgie een dochter van DB Duitsland of is het nu zelfstandig waarbij je dan eerder zou denken dat het onder Belgisch beschermingsfonds valt? Alvast bedankt.

natalie
Gast

Carl, je gaf mij link naar de fixer. Ik bedoelde dit fonds in context van de flexer dus niet voor inkomen. Is het dus wel verstandig van een bond fonds te nemen dat even volatiel is als aandelen maar wel meer risico door de vele junk bonds. Goede aandelen zullen altijd wel terugveren maar bij een nieuwe 2008 weet ik niet wat er met al die junk bonds kan gebeuren.

natalie
Gast

Vinden jullie Invesco Pan Euro High Income in jullie flexer een voldoende veilig fonds als we ooit eens terug een grote bankencrisis krijgen? Dat de bankiers rond Trump de regels terug aan het versoepelen zijn lijkt me geen goed voorteken. De prestaties van het fonds zijn goed maar het fonds heeft veel junk bonds (BB of lager) en in 2008 ging het -30%. Ondanks de vele bonds zijn de prestaties in feite niet beter dan een mixfonds met hoofdzakelijk aandelen, waarbij het fonds wel risicovoller belegt.

justine
Gast
Hoe staan jullie tegenover een investering in de ‘originele’ unhedged versie van het M&G Optimal Income Fund, dus in Britse ponden (M&G Optimal Income Fund Sterling A, GB00B1H05155)? Op dit ogenblik is het pond vrij zwak en bijgevolg relatief aantrekkelijk geprijsd (en dit zal wellicht nog een tijdje zo blijven). Op korte termijn kunnen (en zullen) de Brexit-onderhandelingen nog verder wegen op de munt, maar quid op langere termijn, en dan vooral in combinatie met het voorgestelde defensieve (quasi obligatie) mixfonds? Een goed idee of niet? Het fonds in GBP is in België niet geregistreerd, maar wel in Frankrijk, dus… Lees verder »
Bart
Gast

Beste heren en lezers van MijnKapitaal,

Ziin er bepaalde boeken die jullie kunnen aanraden over beleggen?

Ik lees wel al een hele tijd mee op MijnKapitaal, maar ben wel nog een beginner (heb wel financiële achtergrond).
Vooral interesse in het beleggen in fondsen: algemene achtergrond, selectie van fondsen, opbouw portefeuille, technische analyse, beoordelen van fondsen, strategie ivm kopen/verkopen, etc…
Eigenlijk dus op zoek naar nog meer info zoals hier op MijnKapitaal..

Alvast bedankt!

natalie
Gast
Beste, mijn ouders hebben volgend structuurfonds in port. Zoals ik het lees verlies je alleen als de Euro stoxx -20% zou vallen (weinig waarschijnlijk) en is in alle andere geval alle winst voor jou? Ik geloof niet in sinterklaas dus waar zit de adder volgens jullie? KBC Exposure Eurozone Airbag 1 (BE6269475743) Het rendement van het fonds wordt gekoppeld aan de evolutie van de EURO STOXX 50® -index. Op de vervaldag (26/02/2021) wordt: > indien de index niet lager noteert dan zijn startwaarde, 100% van de stijging van de index uitgekeerd bovenop de initiële inschrijvingswaarde; > indien de index niet… Lees verder »
Andreas
Gast
Mijn moeder had een gelijkaardig KBC-fonds. Het gaf zelfs winst als de Euro Stoxx beduidend lager zou staan op de vervaldatum, de voorwaarden waren indrukwekkend. Toen het 2 jaar geleden verviel, bleek dat ze er niets aan overgehouden had (daarmee bedoel ik: tussen de -0.5 en +0.5%), En als je dan rekening houdt met (a) inflatie over al die jaren, (b) de instapkosten, destijds “speciaal voor haar verlaagd”, om van andere kosten nog te zwijgen want het geld stond heel snel op haar rekening maar hoe ze alles berekend hadden, werd nergens gezegd. Ze zou dat wel eens vragen maar… Lees verder »
Sloeberke
Gast

Hou je er ook rekening mee dat je volgens mij op deze producten met kapitaalswaarborg ook nog eens 30% RV gaat moeten afdokken ?

natalie
Gast

Dit structuurfonds keert geen dividend dus hoe zou men dan RV moeten afdokken?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Op de eindafrekening natuurlijk zoals bij sommige kapitalisatiefondsen.
Ik ken mensen die een verlies leden met zo’n gestructureerd product en toch nog RV moesten betalen. Pas dan blijkt hoe zo’n product in mekaar zit.

natalie
Gast

Al Fonds, bedoelde je niet meerwaardetaks ipv RV? Bij verkoop van een fonds betaal je toch nooit RV of zit ik er nu helemaal naast. 😉

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Komt eigenlijk op hetzelfde neer. En geen van beide betalen we graag.

evita
Gast

Tegen wie zegt u dat Al Fonds, ik heb dit helaas in het verleden ook mogen ervaren!!

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Tegen Natalie op haar antwoord dat het structuurfonds geen dividend uitbetaalt.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
Het heeft weinig zin om een structuurfonds te gaan ontleden als de uitgifte voorbij is en je er dus toch niet meer kan op intekenen. Toch wil ik me er zo niet vanaf maken. Een daling van 20% weinig waarschijnlijk? Dat was zo in 2000, in 2001 en in 2008. In 2007 -15%. Je hebt toch ook gelezen dat er veel over een mogelijke crash wordt geschreven. Daar zit echter volgens ons het probleem niet. In zowat alle gestructureerde producten van de laatste jaren wordt je echter geconfronteerd met volgende fenomenen: 1) Je blokkeert je geld voor lange tijd. Als… Lees verder »
natalie
Gast
Bedankt voor de replies. Als die structuurfondsen niet echt deugen, zouden mijn ouders dan beter uitstappen. Volgens de EB kost voortijdig uitstappen ‘maar’ 1%. Dit structuurfonds gebruikt SPV notes en swaps. Het principe van een swap kan ik nog volgen maar hoe kunnen ze met die SPV notes het koersverloop van de Stoxx50 mimieken wat blijkbaar lukt als ik de koersgrafiek van dit fonds bekijk. Hier nog uit die EB copy/paste: Om het rendement te bereiken, belegt het fonds: > enerzijds, in SPV*-notes, andere obligaties en schuldinstrumenten, deposito’s en/of liquiditeiten. SPV-notes zijn beursgenoteerde obligaties die zijn uitgegeven door “Special Purpose… Lees verder »
Jef Koek
Gast

Kan het misschien naar de toekomst interessant zijn om jullie website uit te breiden met het thema “andere verzekeringen” (bv. schadeverzekeringen). Die dienen toch ook om “ons ” kapitaal te beschermen bij tegenslag.

Ann
Gast

Een van de voorstellen van de regering is, dat ook gemeenschappelijke beleggingsfondsen voortaan RV moeten betalen.
Wat moet ik hier precies onder verstaan ?

platin
Gast

Misschien een artikel over het Arkimedes aandeel
ARKIMEDES-FONDS NV
3,45.Á OBL EUR 2005 – 12.10.2017
BE0930631131 312284
12-10-2017 3,45% dit in oktober op vervaldag.
ARKIMEDES-FONDS NV
AANDEEL -B-
BE0945331669 312282 Wat met aandeel na 12/10/17.
Hier zou een waarborg aan vast zitten. ( 240 € )
Aandeel uitgifte 250 € noteert nu 211 € .
Welke mogelijkheden ?

dank voor het lezen

jo
Gast

Aankoop van fondsen in usd, wat is de voordeligste methode?
Ik overweeg om een fixerportefeuille op te starten. Hierin zitten twee fondsen in usd. Via MD kan ik deze zowel aankopen vanaf mijn Euro rekening of zelf geld overschrijven op een Usd rekening. Bij de overschrijving van een euro rekening naar een usd rekening wordt dan de wisselkoers van het moment genomen. In de eerste situatie zal de wisselkoers afhangen van het moment van aankoop.
Maar wat is nu de voordeligste methode?

Kevin
Gast

Als je de USD-fondsen aankoopt vanaf een EUR-rekening dan ga je inderdaad wisselkoerskosten van dat moment betalen. Naar mijn gevoel staat de koers om naar USD te switchen goed. Je hebt meer dollars voor je euro’s.

natalie
Gast

Vraagje. Als een fonds een TIS van 2.38 en een NAV van 72.80 heeft, kan je daaruit bereken hoe groot het belastbare vastrentende gedeelte is in dat fonds? Ik weet niet goed hoe die BTIS te gebruiken. Alvast bedankt.

hagi
Gast

Alle portefeuilles staan op spread momenteel…daar jullie de voorspelling gemaakt hbb dat no go in juli wellicht naar spread ging gaan, kunnen jullie eveneens een voorspelling maken of dit van kortere dan wel van langere duur gaat zijn?

Dirk Derde
Gast

Re. Papieren belastingaangifte vak VII inkomsten van
kapitalen en roerende goederen.

Zoals elk jaar wil ik vooraf via tax on web mijn roerende
inkomsten optimaliseren.
Echter voor alle codes van vak VII krijgt men de melding
dat deze pas eind juni zullen kunnen gebruikt worden.

Kent iemand een ander gratis programma dat toelaat
te simuleren?

Vino
Gast

Probeer de taxplanner van KBC eens

Jan
Gast

Idd kan ik op deze beide manieren doen. Dank voor de goede en snelle tips en website !!!

Jan
Gast

Geachte mensen van mijn kapitaal, ik had een vraag betreft distributie fondsen. Als je daarvan het rendement opzoekt op m*, is dat dan het rendement inclusief dividend of exclusief? Dank bij voorbaat.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik zou het niet durven zeggen. Bovendien is het moeilijk om voor sommige distributiefondsen een jaarrendement te geven en daarbij rekening te houden met de betaalde coupon.
Als je zelf wil controleren hoe het nu juist gaat, dan kan dat: eerstdaags publiceer ik de lijst met de GOGIscore. In die tabel kan je het laatste jaarrendement vinden zoals ik dat berekend heb zonder het dividend. Als je nu voor zo’n distributiefonds gaat nakijken wat M* opgeeft, dan heb je het antwoord op jouw vraag.

evita
Gast

Ik heb op spaargids.be bij MeDirect ( zij hebben daar een forum) aangedrongen om de TIS waarden te hanteren bij verkoop van fondsen ! Ik vind dat belangrijk.

Guido
Gast

Heeft een lezer van deze blog al vanMeDirect info gekregen (timing) of ze de fiscaal interessante tisberekening gaan toepassen op de meerwaarde van obligatiefondsen en gemengde fondsen? Of blijft MD als enige online-bank de zwaardere taxatie via de fallbackmethode gebruiken? Klanten willen dringend een standpunt !

midt
Gast

De ministerraad van afgelopen vrijdag zou beslist hebben dat banken geen vergoeding voor de distributie van fondsen meer kan vragen en dit al vanaf 1 januari 2018.

Wat zou de impact zijn op het mixerfonds als we naar een stelsel (zouden) gaan zoals dat in Nederland gebruikt wordt ?

jempi25
Gast

Heb een vraagje > bij ons komen 6 windmolens!
Weet dat jullie niet voor aandelen zijn en denk dan ook dat dit bedrijf coöperatieve aandelen verkoopt.
https://www.limburgwind.be/word-aandeelhouder.aspx
Hebben jullie een mening hierover?
Lees dat er gevaren aan zijn om te beleggen hierin!
3000 € mag men er in steken.

juluscesar
Gast
Bij limburg wind(t) zit via en met Aspiravi met ACHTERGESTELDE leningen o;a. in windmolen projecten. Dit wil zeggen dat je niet echt een deeltje van de molens zult bezitten maar een schuldpapier van bovengenoemde. Deze herbeleggen jouw centen dan o;a; in deze windmolens. Ze doen dit in een kluwen van privé bedrijven, particulieren (zoals jij) , provincie en gemeentes via o;a; intercommunales. Deze laatste zijn vaak in het nieuws omdat de politiek hieraan geld onttrekt. In het geval van deze constructie kwamen ze in het nieuws omdat ze hun geld deels ook in een project in Curazou staken; omdat dit… Lees verder »
Rudi
Gast

MIJN HAAR KOMT OMHOOG , MIJNE BLOEDDRUK STIJG. HEB ZIN OM IETS AF TEB REKEN…..
En waarom ? Om dat die achterlijk groene mafia van ECOPOWER op 480m van mij voordeur DRIE 150meter hoge ijzer gedrochten willen zetten .
DUIDELIJK GENOEG?

Never in my life

Karine
Gast

Ik geniet toch al vele jaren van een mooi rendement dat ik heb van mijn aandelen Ecopower en Beauvent. Heb deze trouwens voor zowel mij als mijn man gekocht.

rudi
Gast
juluscesar
Gast

Ik ken mensen die er net zo over dachten….nu zien het als ‘hun’ windmolen.
Probeer het te bekijken als een verzekering voor de toekomst van de kinderen.

rudi
Gast

@Julescesar, ben er niet “tegen”, maar niet in mijne voorhof, zal er veel “last” hebben van SLAGSCHADUW en van LAGE FREQUENTIE GELUID. Horen NIET THUIS op 480 meter van een woonwijk. Waarde woning naar beneden…
YOUTUBE er maar eens over….
Have a nice day……

Karine
Gast

Een fonds dat belegt in emerging markets, maar in feite deze die nog in een stadium ervoor zitten. Zij zijn dus op zoek naar de echte groeiers.

Luc
Gast
Karine
Gast

Heeft hier al iemand van Templeton Frontier Markets Fund gehoord ?
Kan ook wel interessant zijn lijkt me.

Mark
Gast

Met het schrijven van opties kan men met weinig risico een aardige return halen. Voor een degelijke return moet men er wel veel schrijven en wordt daarnaast ook leverage gebruikt.

Nu vroeg ik mij af of er geen fondsen zijn die zich daarmee bezig houden want is dus een hoop werk en je moet uiteraard weten waar je mee bezig bent. Alvast bedankt.

Geert M
Gast
Hmmm nadat ik hier ettelijke opmerkingen gelezen heb heb ik toch wel een vraagje. Volgende 2 Hyptheses. Iemand heeft geen eigen woning en moet jaarlijk ongeveer 500Euro belastingen betalen. Maar omdat men een fiscale levensverzekering heeft, waar men nu jaarlijks ongeveer 500 euro stort, moet men nu GEEN extra belastingen bijbetalen. De stortingen hebben een gegarandeerde intrestvoet van bv 2% en de beheerskosten 0.5%. Als ik het hier goed lees, is het fiscale sparen een maat voor niets? Ben ik verkeerd door te denken dat men een spaarpotje opbouw? Ik las hier zoiets als een voordeel van 30% is toch… Lees verder »
oli469
Gast
Ik heb net ontdekt dat langetermijnsparen ook mogelijk is via een Tak-23 constructie, ik dacht immers dat dit enkel mogelijk was via Tak-21 (gegarandeerd). Er blijken evenwel niet zo veel aanbieders te zijn. Hoewel ik absoluut geen fan ben van gestructureerde producten (ik denk dat men bij Mijnkapitaal er overwegend ook zo over denkt), kan de fiscale aftrek een dergelijke belegging wel interessant maken. Nu heb ik wel een vraag wat betreft de anticipatieve heffing. Ik vind niets specifiek terug voor de anticipatieve heffing bij langetermijnsparen via Tak-23. Enkel dat de anticipatieve heffing 10% bedraagt op premies en gewaarborgde interest.… Lees verder »
Geert m
Gast

Dat van de 55j en fiscale aftrekbaarheid klopt. Je mag ook niet meer storten na je 65j dan het gemiddelde van de 10j voorafgaand. Dus de hoogte van je stortingen tijdens de laatste 10j bepalen uw maximale fiscale aftrek na je 65ste als je een polis hebt dat doorloopt tot ja 99j. Besluit de laatste 10j zou je jaarlijks 3000 euro moeten storten. Zoiets. Ik weet de details niet. Maar dat is de achtergrond. Ps bij integrale vindt je meer info.

Dirk Derde
Gast
Een vraag voor iemand met veel verstand van tak21 (Al Fonds?). In 1989 heb ik bij Ethias een fiskaal FIRST afgesloten, in het kader van wat nu langetermijnsparen is, dus niet pensioensparen. Gegarandeerde opbrengst 4,50% onbegrensd in de tijd. Ik ben recent 65 geworden en heb een vereffeningskwitantie gekregen. Graag zou ik deze verkering nog laten doorlopen. Noch in de algemene, noch in de bijzondere polisvoorwaarden is een einddatum opgenomen. Ook is het zo dat bij een tak21 na 65 nog kan worden door- gespaard en fiscaal worden afgetrokken. Echter Ethias zegt dat dergelijke contracten na 55 niet meer kunnen… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Het antwoord kreeg je zo ongeveer van Geert.
Als je contract een specifieke einddatum heeft, dan kan en mag de maatschappij dat contract niet verlengen. Ook de fiscus wil een nieuw contract want die wil zijn instaptaks ontvangen. Een nieuw contract is natuurlijk aan de nieuwe voorwaarden van dit moment en daar wil jij waarschijnlijk niet aan.
Bij het afsluiten van die contracten bleek de einddatum weinig belang te hebben. Op de einddatum is die natuurlijk het belangrijkste.

Dirk Derde
Gast

Beste AL FONDS,

Als ik mag terugkomen op jouw reactie, ik citeer “Als je contract een specifieke einddatum heeft,
dan kan en mag de maatschappij dat contract niet verlengen”.

In mijn polis staat géén specifieke einddatum vermeld. Ik heb altijd gedacht, mogelijk ben ik
daarin verkeerd, dat alle modaliteiten van een verzekeringspolis vervat zaten in de algemene of bijzondere voorwaarden. In mijn contract staat géén einddatum. Wat dan?
Kunnen zij zich beroepen op één of ander reglement of een andere wetsregel of ik weet niet wat?
Zo ja, welke dan?
Of moet ik gewoon lijdzaam ondergaan?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Lijdzaam ondergaan is ook niet mijn ding want dan zou ik waarschijnlijk nooit een blog opgestart hebben.
Kijk zeer goed na of er in jouw contract geen einddatum staat en kijk ook na of er op het voorstel dat je hebt getekend bij de start niet zo’n datum staat vermeld.
Zeker van je zaak ? Dan reageren !

Geert M
Gast

In al mijn contacten staat geen einddatum. En ik heb er bij verschillende maatschappijen. Wel staat er een einddatum op het document dat ik ondertekende bij de onderschrijving van het contract. Dat document moest ik terugzenden. Ik neem altijd een kopie van het voorstel en het terug te sturen ducument. Later krijg je dan ineens een pakket. Zonder specifieke einddatum merk ik.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Mijn roots liggen in de verzekeringssector en daardoor weet ik dat een verzekering altijd een begin- en een einddatum heeft.
Voor een verzekeraar is zowel een kapitaal bij leven, als een kapitaal bij overlijden een risico. Die datum bepaalt hoe lang die dat risico dient te waarborgen.
Heb je een makelaar dan heeft die zeker nog een kopie van jouw getekend voorstel. Heb je het online afgesloten, dan is een kopie maken erg belangrijk. Wie doet dat echter systematisch ?

Geert M
Gast

Ik weet dat elk contract een einddatum heeft! Ook al vind je dat niet onmiddellijk terug. Je moet het enkel weten te vinden! Ik merk dat het altijd overduidelijk in het contractvoorstel staat en/of het document dat je ondertekent moet terugzenden. Voor de rest is het heel hard zoeken.

Het is een raadsel waarom men de vervaldag steeds by default op je 65ste verjaardag zet.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
Omdat de meeste mensen dat zo vragen en of de makelaars ervan uitgaan dat het zo moet. Indertijd was er een maatschappij die als verkoopsargument aangaf dat je op je 55ste een voorschot kon opvragen: dat bleek een schot in de roos. Achteraf hebben weinigen daar een voordeel mee gedaan en de fiscus heeft er zelfs een stokje voor gestoken. Net zoals vele zelfstandigen een gewaarborgd inkomen hebben dat afloopt op 60 jaar: kost natuurlijk veel minder want de 5 moeilijkste jaren dienen niet verzekerd te worden. Nu komen ze klagen dat ze nog aan ‘t werk zijn en geen… Lees verder »
Geert m
Gast
Beste, bij mij was het indertijd zo dat bij de inschrijving, ondertekening van het contract een einddatum vermeld stond. De dag gelijk aan mijn verjaardag van 65j. (Heb je een kopie van je inschrijving?) Als je dit niet veranderde naar bv 99j dan beëindigde de polis automatisch op de leeftijd van 65j. Ik heb de indruk dat vele maatschappijen dat al jaren doen. Als je bij de ondertekening gaan expliciete vraag of wijziging van looptijd hebt aangevraagd vrees ik ervoor dat je contract automatisch eindigd op deze vervaldag rond de verjaardag van 65j. Ik denk en veronderstel dat er géén… Lees verder »
Jempi25
Gast

Ik heb momenteel een fonds nog bij een andere bank zitten! Indien ik dit wil transfereren naar de andere fondsenaanbieder. Is dit aan te raden en gaat er een verlies zijn op dit fonds bij overdracht?
Dank U

juluscesar
Gast
Nu ja ze vallen toch redelijk diep hoor maar wat later dan de jaren die jij aangeeft; bij die de fondsen die in erg kleine aandelen doen is blijkbaar het zeer snelle herstel. Wrssch zit je hier met bedrijven waarin de stichter/families ook nog participaties hebben en deze (terug) vergroten als het aandeel laag staat ? Een beetje zoals sommige ook ‘holdings’ zien als een goeie buffer; daar speelt natuurlijk ook nog de dividend een rol. Nu ik toch op dreef ben naast het links laten liggen van ‘in BE moeilijk verkrijgbare fondsen’ (zou je toch kunnen bespreken mits je… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Wijzelf kennen daar te weinig van om daar zinnige commentaar op te geven. Maar als er zich iemand geroepen voelt om over holdings of over aandelen iets te schrijven, dan is dat altijd zeer welkom.

juluscesar
Gast

Het is een tijdje geleden we proberen nog eens een kanshebber om tot de selecties te worden toegelaten.
KEPLER Vorsorge Mixfonds T AT0000722640

Opmerkelijk is ook de lage lopende kost….
Is nog erg klassiek in zijn aanpak met o;a; obligaties litouwen.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Heel veel werk maar spijtig genoeg povere resultaten.
Om steeds op een positief resultaat uit te komen, moet je al een beleggingshorizon van meer dan 7,5 jaar hebben en dan kom je na 10 jaar gemiddeld niet eens meer aan 4% per jaar. Voor zo’n fonds zou ik al die moeite niet doen. Laat ze maar in Oostenrijk blijven.
Zoals altijd komt dat fonds in the picture omdat de laatste rendementen schitterend zijn: die trekken dan alle rendementen op zodat dat fonds 5 sterren krijgt. Nogmaals het bewijs dat die sterren je op het verkeerde been zetten.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Waar is dat te verkrijgen want het heeft niet veel zin om een fonds in de aandacht te brengen als niemand het kan kopen.
Ik nam nog niet lang geleden met een erg degelijk Belgisch fonds contact op (LIP) maar de fondsbeheerder verkoos om (voorlopig) uit de schijnwerpers te blijven.

juluscesar
Gast
Het is voorlopig slechts via een omweg te krijgen….maar slaagden we er destijds (zelfs nog op het oude oude versie van mijn kapitaal) er niet in om fonds beheerders hun fondsen direct beschikbaar te stellen ? acatis-gané value is ook zo eentje dat op het lijstje zou moeten staan ??? Ben wel nieuwsgierig over welk BE fonds het hieboven gaat 😉 Ik borduur nog even verder. Ik ken een fruit inkoper en die koopt bij 10 fruitboeren zijn fruit aan;Aan de hand van een criteria lijst geeft hij gedurende het seizoen punten …..deze met de minste punten valt af voor… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Voor dat BE-fonds: de naam heb ik nochtans vermeld !
Acatis zit al maanden in mijn screenings.
Goed idee van die fruit-inkoper, maar die beslist waarschijnlijk zelf. Bij fondsen heeft de FSMA een stevige vinger in de pap… Je begrijpt waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

juluscesar
Gast
Be Fonds ondertussen al gevonden…fietst met small en micro cap gezwind door de Vlaamse Ardennen. Maar er zijn dergelijke fondsen die ook de DE/FR alpen aankunnen. Squad Capital – Squad Growth LU1105406398 Moneta Micro Entreprises FR0000994980 Eigenlijk was ik juist op zoek naar dergelijke fondsen toen ik het Kepler fonds ook tegenkwam. Het idee is om een soort ‘super dynamic flexer’ constructie op te zetten met dergelijke small cap fondsen. Met ieder jaar een herbalancering naar een paar stabiel mixerfondsen ind e constructie die dan als portemonee kunnen dienen.(waarom dan niet eens een paar ‘verse’ mixerfondsen was een bijkomende gedachte)… Lees verder »
rudi
Gast

Acatis – Gané Value Event Fonds UI B
Het opgevraagde fonds is niet geregistreerd om aangeboden te worden in het volgende land :BEL

Rudi
Gast

En waar ga je die kleppers kopen, zeker niet in België….
Moneta Micro Entreprises C : Het opgevraagde fonds is niet geregistreerd om aangeboden te worden in het volgende land : BEL

Luc
Gast

Squad Growth is best goed maar geraak je hier niet aan vrees ik. Begrijp wel niet met hoe ze met 90% aandelen in port hun volatiliteit in 2015-16 zo laag konden houden althans afgaande op grafiek: http://www.morningstar.de/de/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000094X&tab=1

Guy
Gast

Wat vinden jullie van “robotbankieren” ?

Opmerking van MijnKapitaal: de link naar de website van de aanbieder werd verwijderd zoals altijd.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

De vraag die je jou moet stellen: “Moet advies echt geld kosten om goed te zijn?”
Zo ja: niemand houdt je tegen. Zo nee: volg gewoon MijnKapitaal verder…

Luc
Gast

Stel (om simpel te houden) dat de volledige port van een hypothetisch oblifonds bestaat uit oblis EDP Finance 4,125% 2020. Huidige koers is 111,68%.

Als die koers dit jaar niet veel zou bewegen, welke return zal dat olbifonds op M* dan mogen noteren op het einde van dit jaar. Zullen ze gewoon als return ongeveer 4,125% (de coupon dus) mogen publiceren voor 2017 of moeten ze daarin ook de hogere koers verwerken. Welk resultaat cijfer ga je dus voor 2017 voor dit fonds zien?

Alvast bedankt.

Karine
Gast

Het is toch ook een optie om jullie portefeuilles samen aan te kopen veronderstel ik ?
Dus maandelijks beleggen in mixer, flexer, fixer, tracker en flexer dynamic of ga ik hiermee teveel overlappingen krijgen ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Eigenlijk zijn die verschillende combinaties bedoelt voor specifieke doelgroepen: bijv een erg defensieve belegger zou ik niet aanraden om voor de dynamic te gaan enz.
Voor ons was het dus geen punt dat er overlappingen waren.

Karine
Gast

Ik stel nu maar voor in mijn geval. Ik kan er mee leven dat ik een deel van mijn geld verlies door meer risico te nemen maar een ander deel wil ik veel meer zekerheid op.(sparen voor de kinderen bv)
Vandaar zou ik bij de volgende instapgelegenheid verschillende van jullie portefeuilles willen gaan aankopen om zo tot een super spreiding te komen.

wpDiscuz

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be