About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

1567
Reageer op dit artikel

avatar
416 Comment threads
1151 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
160 Comment authors
manuevitaRobokat (Carl De Ridder)Al Fonds (Marc Person)Nic Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
manu
Gast
manu

sinds begin 2017 heb ik bij DB een DB PRIVATE SOLUTIONS portefeuille, dus discretionair beheer door DB, met als profiel HIGH; na bijna twee jaar is het rendement – 3,7% (alle dividenden en kosten meegerekend)
ik zou wel eens willen weten hoe het andere mensen vergaan is met als profiel MEDIUM of INCOME GENERATING. Of zijn er mensen die reeds langer in deze formule gestapt zijn?
Op de website van DB zijn er geen grafieken of resultaten uit het verleden te vinden.

evita
Gast
evita

Help ! Het fonds ‘Vector Flexible C1’ is hier vorig jaar in een artikel aan bod gekomen. Ik vind het niet meer terug.

Nic
Gast
Nic

De kernportefeuille van Test Aankoop invest bij Integrale Perspective
De Belgische verzekeraar Integrale stelt een nieuw levensverzekeringscontract in tak 23 voor dat belegt in de fondsen, trackers en andere beleggingen die Test Aankoop invest aanbeveelt binnen zijn kernportefeuille.
Wat hiervan te denken?
Test Aankoop raadt terug een obligatie-fonds van obligatiesin USD aan. Interessant?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Was het niet zo dat men bij fondsen met een laag rendement (obligaties) volgens de berekeningen van onze collega HKDS bijna tot 15 jaar moest wachten om uit de extra kosten van die Tak23 te komen. Ondertussen betekent opvragen = geld verliezen.

Mark S.
Gast
Mark S.

Wou eens vragen of jullie het Belgische fondshuis Merit Capital kennen? Zou eventueel bescheiden bedrag investeren in hun Patrimoine fonds. Is wel nog vrij jong maar hun strategie van groei aandelen in een defensieve allocatie staat mij wel aan dus wil het wel voor beperkt bedrag een kans geven.

Ik wou vooral weten of fondsen naar Belgisch recht (zoals bij hen) even streng geregelementeerd en gecontroleerd worden als UCITS fondsen?

Mark S.
Gast
Mark S.

Niemand hier die kan helpen met mijn vraag hierboven in de tweede paragraaf?

Luc
Gast
Luc

In het kader van een nalatenschap zou ik de waarde van deze fondsen op twee welbepaalde data (één maand en twee maand na datum overlijden) moeten kunnen aantonen.
Het gaat over Private Invest Stability (kap) en Private Invest Best Managers (kap).
De ISIN-codes zijn:

BE0949074265
BE6201524236

Nodige datum: 27/7/2018 en 27/8/2018.

Waar kan ik dit vinden?
Bedankt !!

GejeM
Gast
GejeM

Ga naar morningstar.be / selecteer Fondsendatabase / tik ISIN code in / selecteer grafiek / selecteer 3M / schuif aanwijspijltje over grafiek tot bovenaan 2018-07-27 verschijnt / druk toets PrtSc / open Excel map en plak enz…

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Dan bekom je voor Best Managers op 27/07: 22,76 en op 27/08: 22,66.
Voor Stability in dezelfde volgoorde 35,55 en 35,41

Maar of ze dat zo gaan aanvaarden, is een andere vraag. Ik vermoed dat ze een officieel document van de distributeur gaan nodig hebben.
En waarom na het overlijden: heb je de waarde op de dag van het overlijden niet nodig ?

Luc
Gast
Luc

Bedankt voor alle reacties!! De grafiek van Morningstar is inderdaad een goed idee maar of het geldig is als bewijsmiddel jegens de fiscus? De bank vraagt 150 EUR voor een extra waardebepaling, dus probeer ik een alternatief te zoeken, en inderdaad het zal wellicht redelijk officieel moeten zijn… Ik dacht vooral aan de redacteurs van MijnKapitaal omdat er toch van heel wat fondsen de dagelijkse koers opgeslagen wordt, dus waar haalt men die cijfers… ? Wat betreft waarom niet de waarde van de dag van overlijden: je hebt als erfgenaam/erfgenamen het recht om te kiezen welke waar moet gebruikt worden.… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Kijk eens in je mailbox.

platin
Gast
platin

vind persoonlijk iex.nl gebruiks vriendelijker.

Mark S.
Gast
Mark S.

Hoe komt het dat zelfs bij stijgende rente bondfondsen geen winst meer kunnen maken. Als men bvb nu Unilever NV 1,375% 04/09/2030 koopt, geeft dat een YTM van 1,5%.

Als een fonds (of jij) die bond bijhoudt tot vervaldag dan ontvang je toch die coupon wat volgens oblis.be netto je 1,073% zal opbrengen. Is niet veel, maar toch nog steeds positief?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

in een fonds waar de bonds moeten bijdragen tot het rendement, gaat geen enkele fondsbeheerder obligaties aankopen met zo’n lange looptijd. Als de rente zou stijgen, dan zit je gedurende vele jaren vast aan een product dat onderpresteert. Bij kortere looptijden krijg je momenteel te weinig rente (- beheerskosten) om enige winst te maken. Ook moet het fonds de obligatie opnemen tegen zijn verkoopwaarde en niet tegen de intrest die het gaat opleveren. Anders blijf je zitten met dat stuk als de klant zijn geld terugvraagt. Bij de First van Ethias stonden die stukken genoteerd tegen een te hoge waarde… Lees verder »

Mark S.
Gast
Mark S.

Al Fonds,

Waarom houden dan zoveel mixfondsen als Carmignac, Ethna enzo bonds aan i.p.v. cash, als die bonds dus blijkbaar toch negatief yielden.

Maar als particulier dus zonder die beheerkost van een mangerkan je wel degelijk nog een heel klein beetje winst maken met bonds, mits je ze tot vervaldag bijhoudt, zoals die Unilever bond hierboven.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Een fout die vele particuliere beleggers maken, is juist dat ze geen of weinig cash aanhouden. Als er dan een opportuniteit aankomt, kan je er niet op inspelen. Ik was ooit aanwezig op een vergadering van het Keyplan: daar vonden ze het een voordeel dat ze konden garanderen dat jouw centen binnen de drie dagen belegd werden. Dan zou ik pas bang beginnen te worden met de vraag of het wel het goeie moment was. Bovendien leveren die bonds wel rendement maar wordt het een zoektocht naar betrouwbare obligaties die toch een beetje marge opleveren. Ik kom zeer snel terug… Lees verder »

Mark S.
Gast
Mark S.

Al Fonds,

Maar heb je ooit al aan Carmignac, Ethna enzo gevraagd waarom ze in godsnaam obligaties aanhouden i.p.v. cash als het fonds met die bonds geen winst kan maken?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Uiteindelijk blijven die obligaties toch winst opleveren, hoe weinig ook.
De selectie moet wel goed uitgekiend worden want zo’n obligatie heeft volgens Ethenea 4 risico’s. Ik kom daar op terug want ik ben de voorbije week bij Ethenea op bezoek geweest en heb daar met verschillende personen kunnen praten.

Mark S.
Gast
Mark S.

OK, als je bedoelt dat je daar artikel gaat over schrijven kan je dan misschien ook enkele reële voorbeelden geven hoe ze dus met die bonds toch nog rendement halen voor het fonds. Als ik naar de prestaties kijk van Ethna Akiv en M&G Optimal ziet dat er toch niet goed uit dit jaar.

Alvast bedankt.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Noemenswaardig rendement ga je momenteel met obligaties niet halen en heb je al eens gezien wat de aandelenmarkten op dit moment doen ?
Ik ben momenteel met de update van 16/09 bezig: ik geloof dat ik de stijgers op één hand kan tellen.

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Heb ergens gelezen dat:
DB Platinum IV CROCI US wordt Deutsche Invest I CROCI US en het overgedragen “R1C-fonds” LU0194164702 wordt “R1C-Bfonds” USD LC LU1769939361. Bij M* vind ik geen van beide voornoemde (deel)fondsen terug. Is dit tijdelijk en wat zijn de (eventuele) gevolgen mbt de NIW’s, kosten ed van deze overgenomen (deel)fondsen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Aan zo’n overdracht zijn geen kosten verbonden. Zelfs als de NIW van het “nieuwe” fonds anders noteren, gaan uw aantal NIW’s evenredig aangepast worden. Voor en na de opslorping zou er geen verschil mogen zijn. Wat betreft M*: dat is eerder een probleem van onze controleauthoriteit: de FSMA. Zolang die geen akkoord heeft gegeven (en dat kan lang duren) gaat M* niets publiceren. Het kan ook zijn dat je bank daardoor geen notering heeft. Ik heb zo’n voorbeeld in mijn portfolio van Schroders: aantal en naam wordt vermeld, maar als waarde staat er 0 euro. Al enkele weken. Op buitenlandse… Lees verder »

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

idd, bij DB kan het fonds niet meer met PC-banking worden aan- of verkocht (enkel nog telefonisch via tele-invest). Als ik het goed voorheb dien ik in de franky-matic de NIW van voornoemd fonds dus manueel in te brengen.
Und, vielen dank für die schnelle Antwort!

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Heb recent de nieuwe “PSD2-richtlijn” ontvangen van DB; hierin staat onder andere dat één der hoofddoelen van PSD2 “…is om nieuwe spelers aan te moedigen zich op de betaalmarkt te vestigen en dat de banken voortaan verplicht worden om aan andere banken en niet-bancaire spelers toegang te verlenen tot de betaalrekeningen van hun cliënten (Third Party Provider – TPP)…” Tevens vermeldt de tekst dat er 2 types erkende derde partijen bestaan, namelijk: 1. De rekeninginformatiedienstverleners (AISP) die zich kunnen aanmelden op betaalrekeningen en rekeninginformatie consulteren. 2. De betaalinitiatiedienstverleners (PISP) die betalingstransacties kunnen initiëren. …Natuurlijk beslist u zelf of u deze… Lees verder »

Alfy
Gast
Alfy

Betreffende de fortis settlement die nu lopende is. Moet men hier op intekenen en het claimen of wacht men beter op een betere schikking?

Theo
Gast
Theo

Vandaag een mail van Me met melding dat fonds van isin code GB00B0PHJS66 naar Isin code LU1829329819
Threadneedle Pan European Smaller Companies Fund Retail Accumulation EUR ( flex dyn fonds)
Nu heb begrepen dat er in oktober een omzetting gaat gebeuren van Gb naar Lu.
Er komt een aandeelhouders av op 24/8/2018 in Luxemburg.
Probleem heden is echter Lu niet verkrijgbaar bij Me.
Misschien eens een artikel hier aan wijden.
Tel naar Me raadpleeg een fiscaal expert als antwoord.
Mvg Theo

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Al wie in zijn portfolio fondsen heeft waarvan de Isincode begint met GB mogen zich tijdens de komende weken en maanden verwachten aan een omschakeling naar LU.
In de meeste gevallen zal die Isincodewijziging het enigste verschil zijn. Om mogelijke taxaties en problemen te vermijden maken de Britse fondsen, die ook buiten GB gedistribueerd worden, de overstap naar Luxemburg.
Voor ons Belgen/Europeanen niets om wakker van te liggen.
Ik kan moeilijk over al die “overstappen” publiceren want dan gaat er niets anders meer verschijnen en meestal verandert er toch niks.

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Gaat dit een probleem met zich meebrengen of een aanpassing vergen voor de Frankmatic?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Na de aanpassing ga je enkel en alleen de Isincode in jouw bestand moeten aanpassen. Alzo: op het moment dat je voor dat fonds een foutcode krijgt, pas je gewoon de nieuwe Isincode (LU…) aan en de tool zou weer moeten werken. Ik heb ook al meegemaakt dat de fondsnaam in Luxemburg gewijzigd wordt en dat ook de NAV wijzigt: in het eerste geval pas je ook de naam aan en bij de wijziging van de NAV ga je waarschijnlijk ook het aantal eenheden moeten wijzigen. Mijn ervaring is dat je een bericht krijgt van jouw fondsenboetiek waarin alle cijfers… Lees verder »

Nonkelfondz
Gast
Nonkelfondz

Beste MijnKapitalers. Vooreerst mijn felicitaties voor het opstarten van dit schitterend initiatief. Ik ben nu zelf al een aantal maanden mijn eigen mixer aan het opbouwen maar op termijn zou ik die willen aanvullen met een paar fondsen uit de flexer. Maar ik vraag me nu af wat het verschil is tussen het fonds DNCA Invest Evolutif Class B (LU0284394821) en het fonds DNCA Invest Evolutif A (LU0284394664). Volgens de site van Morningstar zijn ze identiek qua samenstelling en prestatie (het fonds Evolutif A geeft ongeveer 0,3% extra rendement maar dit ligt waarschijnlijk aan het feit dat de lopende kosten… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Nu alles redelijk hoog staat, was ik op zoek naar flexibele gemengde fondsen die, in het geval van een stevige correctie/crash, een groot deel van hun allocatie kunnen aanpassen om het verlies zo veel mogelijk te beperken. Een voorbeeld dat ik gevonden had is M&G Dynamic Allocation. Wellicht zijn er nog, en moet je ook kijken naar Target/Total Return.
Is het ev. mogelijk om hier in de toekomst eens een artikel aan te wijden ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Snel geantwoord zou ik stellen dat voor het eerste gedeelte van jouw vraag alle fondsen uit de Mixer in aanmerking komen. De Total Return-fondsen zijn voor Retail (particuliere spaarders/beleggers) nog niet zo lang beschikbaar. Bovendien bleken zij bij de correctie van 2015 helemaal niet in staat om hun doelstelling (rendement in zowel stijgende als dalende beurzen) te kunnen waar maken: hier en daar wordt er dan ook gesuggereerd dat het bij verkoopspraatjes blijft. Diegenen die kijken naar de beheerskosten van de fondsen, gaan zeker niet opteren voor die TotRet: de kosten zijn meestal aan de hoge kant. Als je een… Lees verder »

Greg
Gast
Greg

“… op zoek naar flexibele gemengde fondsen die, in het geval van een stevige correctie/crash, een groot deel van hun allocatie kunnen aanpassen om het verlies zo veel mogelijk te beperken” Morningstar heeft een categorie : Mixfondsen EUR Flexibel – Wereldwijd In principe zouden deze fondsen moeten doen wat jij ervan vraagt. Als we gaan kijken van zulke fondsen die 15 jaar geleden bestonden zien we dat er maar weinig overlevenden zijn. Een deel van deze fondsen presteerden slecht tijdens de crash van 2007-09, ze konden hun belofte van bescherming niet waarmaken. Op de weg naar boven de jaren daaropvolgd… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Zo hoor je het ook eens van een ander.

Greg
Gast
Greg

Ja het is verwonderlijk dat beleggers jaarlijks 1,5 tot 2,5% van hun kapitaal blijven betalen aan deze fondsbeheerders zodat zij niet doen wat ze beloven. Je moet al veel geluk hebben om juist dat ene fonds te kopen dat in de volgende periode wel correct presteert volgens de beloften.

Ann
Gast
Ann

Een hele tijd terug was ik deze tegengekomen : Invesco Global Target Return Fidelity Multi asset fund JPM Global Macro opportunity NN Group First class Multi Asset Premium M&G Dynamic Allocation fund In een beleggingsblaadje in de bib (van een tijdje terug) kwam ik deze tegen : R Valor Vector Flexible Flossbach DC Kaldemorgen DI I Multi Opportunities 3 uit de mixer, waar op deze site heel wat van te vinden is. R Valor kwam ik hier ook tegen, maar valt voor mij af wegens te veel risico op neerwaartse bewegingen. Vector Flexible, M&G Dynamic Allocation fund en de 3… Lees verder »

Greg
Gast
Greg

Van een flexibel fonds verwachten we dat het in slechte tijden defensief is en in goede tijden de opwaartse beweging van de markt meeneemt. De drawdown tussen begin april 2015 en begin februari 2016 is een goede graadmeter van de “bescherming” die de fondsen leveren. De winst tijdens de laatste 5-6-7 jaar is een goede graadmeter om te evalueren of de fondsen het opwaartse effekt van de markt meenemen. Hoe presteerden de fondsen die je aanhaalt in de periodes tov van de statische allocaties Defensieve allocatie: drawdown 2015 2,5%, winst vanaf 2014 >25% Neutraal allocatie: drawdown 2015 ~5,5%, winst vanaf… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Ondertussen heb ik mijn huiswerk gemaakt.
De data die ik genomen heb zijn : 13/4/2015 – 12/02/2016 & 3/01/2014 – 1/08/2018 (vandaag).

Hierbij heb ik me beperkt tot 6 fondsen, en ik moet eerlijk bekennen dat ik tot onthutsende resultaten gekomen ben.
R Valor : -25.07% / 60.98%
Vector Flexible : -12.41% / 42.28%
M&G Dynamic Allocation fund : -17.17% / 30.99%
Flossbach : -9.42% / 35.47%
DC Kaldemorgen : -10.01% / 19,34%
DI I Multi Opportunities : -14,66% / 17,65%

Alleen Flossbach en Vector Flexibel komen nog enigszins in de buurt van de offensieve allocatie. Maar ook daar is de drawdown groter en de winst kleiner.

Greg
Gast
Greg

Ja die resultaten lijken nog erger dan gedacht.

De agressieve statische allocatie is gebaseerd op de Morningstar index van 25% Barclays Euro aggregate obligaties en 75% van de FTSE Wereld aandelenindex. Deze had een drawdown van 8%.
Zelfs als je 100% aandelen zou gaan zou je maar 12% drawdown hebben tussen 31/03/2015 en 29/02/2016.
Dus er lijkt niets defensief of bescherming-in-neerwaartse-bewegingen aan de aanpak van deze fondsbeheerders, maar ze blijven wel mooi hun 1,5 – 2,%% per jaar opstrijken.

Ann
Gast
Ann

Inderdaad, had het ook beter verwacht. Het heeft mijn ogen geopend.

Ann
Gast
Ann

Na nog wat zoeken heb ik misschien toch 2 kandidaten gevonden :
JPM Global Macro opportunity : 3.7% / 28.57% – LU0095938881
BlackRock Strategic Funds – European Absolute Return Fund A2 EUR : 4,01% / 4,30% – LU0411704413
Het opwaarts potentieel is te weinig, zeker bij de laatste, maar het positieve resultaat in de negatieve periode biedt misschien kansen.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Enkel focussen op bescherming gaat je geen rendement opleveren: de dagen dat de beurs stijgt, zijn veel groter in aantal.
Ik begrijp niet dat je zo wanhopig naar absolute return blijft zoeken. Ergens iemand gehoord met een mooi verkoopspraatje ?

Ann
Gast
Ann

Zit met iets te veel cash dat vrijkomt de komende dagen en weken… Maar ik vind dat de mixer “te hoog” staat om nu in te stappen met 2500 euro (startbedrag MeDirect). Vandaar dat ik op zoek was… zonder veel resultaat.

Greg
Gast
Greg

Voor de volledigheid:
Mixer (bijna de helft aandelen) drawdown in 2015 -7,2%, prestatie sinds 1/1/14 >21%
Flexer (bijna 3/4 aandelen) drawdown -11%, sinds 2014 bijna +40%

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Voor mijn defensieve porto tracht ik alsnog “naief-trouw” te blijven aan mijn strategie, namelijk bijkopen van de mixer/flexer-fondsen in tijden wanneer ik meen dat ze in een dipje terecht zijn gekomen…mijn voorkeuren gaan de laatste tijd hierbij wel uit naar de FvS-, het Kaldemorgen- en DI I Multi Opportunities-fondsen en…niettegenstaande CP het actueel laat afweten, heb ik gisteren toch nog volhard in de….Voor het Ethna-kompartiment is mijn voorkeur voor de verandering eens naar het risicovollere Ethna-DYNAMISCH T-fonds uitgegaan. Mijn Flexer-dynamic-porto (pas op 01 Mei 2016) opgestart laat ik vooralsnog zijn gang gaan, alhoewel ik eerlijk moet zijn dat – gezien… Lees verder »

howhughes
Gast
howhughes

excuses…voor dt-fouten (oeifoei !)..te rap getypt

howhughes
Gast
howhughes

hello,

heb nog een vraag ; ik zou via Medireckt dan willen beleggen het flexerfonds…en ik begrijp dat diet op langere termijn moet beschouwt worden…maar op welke wijze kom ik te weten dat er een aanpassing plaatsvindt. Ik veronderstel dat er op bepaalde momenten toch een fonds als onvoldoende beschouwt wordt en vervangen wordt door een nieuw fonds. Dus eigenlijk spelen jullie de rol van een dakfonds zonder dubbele kost…maar de aanpassingen blijven minimaal ?

howhughes
Gast
howhughes

hello, had nog bijkomende vraag bij te voegen aan vorige vraagstelling ; als ik de grafieken (bv. Morningstar) bekijk en ik bekijk de grafiek van KIID dan kan ik de KIID grafiek niet thuisbrengen. quid ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als je beduveld (en dat heeft niks met voetbal te maken) wil worden, dan moet je zeker afgaan op grafieken.
Met de keuze van de begindatum en de marge tussen minimum en maximum kunnen ze je voorspiegelen wat ze willen.
De screenings van onze Al Fonds zijn een goede manier om fondsen te selecteren. Als je de Nieuwsbrief ontvangt, dan heb je ook de sleutel om het bestand te openen en te downloaden. Dan kan je er in excel mee aan de slag.
Succes en vragen steeds welkom.

howhughes
Gast
howhughes

ik heb precies tegen iemand zijn kar gereden…maar dit was zeker mijn bedoeling niet…echter ; als ik een grafiek bekijk en ik zie een stijgende lijn sinds 2014, dan kan ik toch niet verkeerd kijken, niet ? ..dit geeft mij toch de indruk dat het fonds goed beheerd blijkt te zijn ? maar omdat ik geen kennis heb, had ik juist deze vraag aan jullie willen stellen. Ik aprecieerd ten zeerste jullie info en jullie website….ps; hebben jullie geen cursussen/vergaderingen live ? dit zou mij ten zereste kunnen interesseren

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Je hebt zeker niet tegen mijn kar gereden. Misschien ben ik wel iets te direct geweest met mijn antwoord, maar het was niet mijn bedoeling om jou terecht te wijzen, integendeel.

howhughes
Gast
howhughes

Hello, ik ben een volkomen leek inzake beleggen. Ik heb wel al wat gelezen en ben geabonneerd op de nieuwsbrief. Maar vind van mezelf dat ik eerder een leek blijf. Ik heb nog nooit belegd in fondsen en zou dit nu willen overwegen maar heb een paar simplele vragen die ik via deze weg zou willen stellen. Ik ben via Morningstar een beetje op zoek gegaan naar intressante fondsen zonder enige vorm van kennis te hebben en bijgevolg richt ik mij louter op de grafieken.(alhoewel het verleden geen garantie biedt voor de toekomst). Zo vind ik bv. een fonds zoals… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik kan begrijpen dat je als leek door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat M* alle kosten vermeld en steeds de hoogst mogelijke, is de kans groot dat je op het verkeerde been wordt gezet. Daarom ten eerste: aan een beginneling in beleggingen zou ik nooit zo’n Techno-fonds aanraden: als je van verrassingen houdt, dan trek je je van mijn opmerking niks aan maar weet dat die technofondsen bij de meest volatiele zijn van allemaal: ze kunnen fiks stijgen, maar ook diep vallen. Voor de kosten: bij MD zijn er geen instap- of uitstapkosten. De beheerkosten zitten al… Lees verder »

howhughes
Gast
howhughes

ik ga zeker jullie raad opvolgen…en opnieuw wat lezen….alvastr bedankt voor uw aandacht

Jos Vermeulen
Gast
Jos Vermeulen

Bij welke Belgische bank kan je het mix Fonds Squad Growth A aankopen dat besproken werd in het artikel over satellieten?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik krijg regelmatig vragen om bepaalde fondsen te screenen. Eens opgenomen in het bestand ga ik die natuurlijk na al het werk niet deleten.
Er zijn waarschijnlijk lezers die het weten waar je dat fonds kan aanschaffen. Anders zelf op zoek gaan…

Ronny
Gast
Ronny

Blijkbaar kan je bij medirect het fonds merclin patrimonium niet meer bijkopen of aankopen. Dit zou jammer zijn aangezien dit een van de beste mixfondsen is van de afgelopen jaren. Ik heb geprobeerd om via de website een mail te sturen maar deze loopt telkens vast van zodra ik op verzenden druk. Iemand een idee of antwoord van medirect gekregen over het waarom?

platin
Gast
platin

Graag de betrokken isin code vermelden.
Maakt het eenvoudiger .
Sinds korte tijde is isin LU0379615668 van 100 € minimum naar 300 € gezet door ME.

Ronny
Gast
Ronny

Het gaat over merclin sivav patrimonium C isin: LU0819995118

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Zou die fonds-variant ooit al te koop geweest zijn bij MD ? Als ik me niet vergis, is dat de private-bankingvariant. De retailvariant zou zijn: LU0476058226.

Ronny
Gast
Ronny

Toch wel. Ik kocht het al gedurende 2 jaar een 6-tal keer aan. Het fonds met isin: LU0476058226 is niet bij medirect terug te vinden. Het enige merclin fonds dat nog terug te vinden is, is het SICAV Global Equity fonds met isin: LU0379615668.

Rita Aerts
Gast
Rita Aerts

Ik moet kortelings aan mijn belastingaangifte beginnen. Weet dat ik Carmignac moet aangeven maar heb geen idee welke andere fondsen nog moeten aangegeven worden. Kunnen jullie mij helpen?

Ronic
Gast
Ronic

Inderdaad. Dat had ik ook gemerkt. Waarom? Geen idee. De uiteenzetting was met engelse slides. Er zijn in Allianz Target4Life een 20 tal fondsen waartussen heen en weer geschoven wordt voor het beste resultaat. Zoals bij velen een Low, Medium en High versie. Ook is het mogelijk, bij een sterke daling, om cash te gaan. Laat me denken aan de Protected Portfolio van KBC.

Ronic
Gast
Ronic

Ik volgde een uiteenzetting van “Allianz Target4Life”. Dit product zou sneller opvolgen dan wat heden op de markt is.? Het product zou een 4 tal jaar bestaan in Duitsland en een “veilig??” rendement geven. Kent er iemand dit?

Guy
Gast
Guy

Goedenavond, Ik kijk momenteel uit naar een nieuwe langetermijnspaarverzekering met fiscaal voordeel. Graag zou ik mijn jaarlijkse premie willen opsplitsen tussen tak 21 en tak 23. De maatschappij die ik op het oog heb biedt geen combi ‘tak 44’-contracten aan. Verschillende makelaars raden daarom aan te werken met twee afzonderlijke contracten. Mijn vraag is nu: mogen beide contracten SAMEN in mindering gebracht worden op één (jaarlijkse) aangifte? De totale jaarlijkse premie (= tak 21 en tak 23 samen) bedraagt minder dan €2310. Sommige makelaars beweren van wel, andere dan weer van niet… Kan iemand op het forum hierover uitsluitsel brengen?… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Het is perfect mogelijk EN toegelaten om meerdere contracten LT-sparen af te sluiten. Je zal bij nader toezien immers merken dat er op het papieren aangifteformulier meerdere lijnen staan om al die contractnummers in te vullen.
Ik doe het al jaren zo. Nooit enige opmerking.
Je kan je al vragen beginnen te stellen bij diegenen die stellen dat het niet kan…

julus cesar
Gast
julus cesar

AF dit klopt; ik wilde overgaan van LT-tak 21 naar LT-tak 23 en dit kon in hetzelfde jaar. Toch nog wat rand bemerkingen. Tak 21:De fiscaal -op het einde- meest gunstige formule is deze met een (zeer)lage gegarandeerde opbrengst en met een hoge winstdeelname. MAAR om deze winst deelname te krijgen moet je een minimum bedrag per jaar sparen(bv 600 euro liefst aan begin van het jaar)) en/of een bepaald kapitaal hebben opgebouwd. Dus je zit toch zeker voor langere tijd vast aan een minimum inbreng in de formule tak 21. Als je dit gecombineerd gaat doen met de 23… Lees verder »

Ben
Gast
Ben

Dag heren van MijnKapitaal, ik las een tijdje geleden volgende stelling in een kwaliteitskrant: “Beursgenoteerde holdings hebben hun waarde door de jaren heen bewezen. Zo presteren ze al decennia beter dan de beursindices; met gemiddeld 10,9 procent rendement per jaar versus 6,9 procent voor Belgische aandelen (sinds 1990 tot nu, dividenden inbegrepen en herbelegd). De holdings worden door professionele teams beheerd, voorzien globaal een brede spreiding en investeren voor de hoogste opbrengst op lange termijn. Interessant voor de belegger is dat de kosten bij een beursgenoteerde holding meestal lager uitvallen dan wat u kwijt bent bij het gemiddelde fonds.” Ik… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Met holdings schurken we heel dicht aan bij aandelen. Da’s niet helemaal onzen dada en als je geen expertise hebt in zulke zaken dan is het beter om te luisteren in plaats van ongefundeerde zaken rond te bazuinen.
Maar iemand die er meer van weet, mag altijd een artikeltje plegen.

Gilbert
Gast
Gilbert

Dag heren, ik las op een gegeven moment in een van de vele artikels die ik op jullie website gelezen heb dat het wat tricky is om als Belg voor DeGiro als broker te kiezen, daar zij in tegenstelling tot de Belgische brokers, niet alle belastingen/taksen zouden inhouden die Belgen volgens de Belgische wet verschuldigd zouden zijn. Met name, een Belgische klant zou zelf moeten gaan berekenen welke belastingen hij zou moeten aangeven. En ik heb begrepen dat dit praktisch onmogelijk is, zeker voor gemengde fondsen met onderliggende producten uit verschillende lenden die dan nog eens al dan niet kapitaliserend… Lees verder »

Jos Vermeulen
Gast
Jos Vermeulen

Naar aanleiding van jullie artikel ‘Kwaliteit van beleggingen 2′ had ik graag een tracker gekocht op puur goud. Bij Deutsche Bank bieden ze echter GBL niet aan. Zijn er andere ETF’s op goud die ik zou kunnen aankopen?

Jan
Gast
Jan

Beste heren van mijn kapitaal, ik heb in mijn portefeuille 2 obligatie fondsen. Templeton global bond en bgf Emerging markets bond. Wat zouden jullie doen met deze fondsen. Het laatste jaar staan deze op -10% en -8%. Waarschijnlijk ook mede de sterke euro. Maar wat brengt de toekomst voor deze fondsen. Beste dank voor jullie antwoord en thumbs up voor jullie website.

Freddy
Gast
Freddy

Daar ik belangstelling heb om in het fonds Fidelity China LU0318931192 te stappen, was ik op zoek op de site van Kapitaal naar info.
Ik kwam bij een artilkel “Beleggen in China 1” Komt er nog een vervolg?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik zou me voor een selectie van een fonds niet baseren op het verhaal dat een fondsbeheerder komt vertellen, maar eerder op de screeningresultaten.
Ik heb nog nooit een fondsbeheerder horen vertellen dat zijn fonds niet al te best is of dat het nu de moment niet is om erin te investeren. Allemaal zien ze veel potentiële winsten, maar voor zichzelf of voor jou wordt er niet bij verteld.
Ook beleggen in één land (zei het dan nog een enorm groot land als China) houdt altijd risico’s in, tenzij je het dag op dag kan opvolgen.

Saskia
Gast
Saskia

Hoi Iedereen, tips zijn welkom. Ik ben op zoek naar een fonds die mijn studie schuldhulpverlening wil financieren. Onderbouwen gaat me lukken. Ook hier tips zijn altijd welkom. Maar waarop kan ik het beste zoeken? Waar moet ik opletten? Vanuit mijn omgeving weet ik dat vele na de SHV niet altijd beter af zijn. En daarom wil ik uiteindelijk werken naar een SHV.2.0. Hoop hier tips te ontvangen maar twijfel of ik goed zit.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik denk dat je best op een Nederlandse site of forum gaat zoeken want schuldhulp wordt in BE totaal anders georganiseerd dan in NL.

The Red Piggy Bank
Gast
The Red Piggy Bank

Onderwerp: Beleggingsfondsen van investeringsbanken ( Amundi, BlackRock, Templeton) in een effectendossier bij een andere bank ( bv Deutsche Bank ) Het is interessant om beleggingsfondsen te kopen bij DB vanwege de nul procent instapkosten. Jaren geleden werd DB omschreven als een bank met enige risico, sommigen spraken zelfs van de atoombom op de financiële markten. Laten we dus het worst case scenario bezien en DB gaat failliet, blijven de beleggingsfondsen van de investeringsbanken ten allen tijden mijn eigendom. Het lijkt mij logisch vanwel, maar ik zou het toch wel aangenaam zijn hier een bevestiging op dit forum te zien. Ik… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als mijn bevestiging jou kan geruststellen: de bank is alleen maar een distributeur, noch jouw geld, noch jouw aandelenfondsen zitten bij die bank. De bank koopt die fondsen op jouw naam
Meer zelfs als moest blijken dat een bepaald order van jou niet verwerkt is, dan ben je daar extra voor verzekerd tot 20.000 euro door het depositogarantiefonds.
Diegenen die fondsen kopen via een verzekeraar (Tak23) hebben, op dat vlak, heel wat minder garanties: de verzekeraar koopt de fondsen in eigen naam. Als je begrijpt wat ik bedoel.

The Red Piggy Bank
Gast
The Red Piggy Bank

Dank u wel voor de zeer snelle reactie!

Ann
Gast
Ann

Omdat ik bij bank x ben weggegaan, heb ik ook mijn pensioensparen laten overzetten naar bank y.
Dat is allemaal correct verlopen, maar mijn initiële inleg is hierdoor niet meer x keer 940 euro maar een hoger bedrag. Hierdoor geeft de opvolging in de FrankyMatic een vertekend beeld, en is mijn winst plots heel klein geworden.
Hoe kan ik dat best oplossen ? Of is het beter om het zo te laten ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Dat kan niet hé.
Ik zou je initiële inleg en data gehouden hebben. Omdat je van bank veranderd bent, is je inleg niet verhoogd. Die nieuwe bank heeft natuurlijk het huidige bedrag (dat ze binnen gekregen hebben) gebruikt.

Ann
Gast
Ann

Klopt, maar het is ook een ander fonds.
Dus als ik het goed begrijp, zoek ik best de waarde van dat nieuwe fonds op bij de vorige aankoopdata bij die 1e bank. Is mijn redenering correct ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik denk het wel.
Ofwel bekijk je die belegging als een nieuwe: overgenomen bedrag en datum van de overname nu.

Totte
Gast
Totte

Het fonds Templeton GLOBAL Bond A (Acc) EUR , Lu0152980495 is de laatste maand zeer volatiel en kan niet besluiten het te houden of verkopen. Iemand een suggestie?
Bedankt

Peter
Gast
Peter

Wat is de rol van deze assetklasse en dit fonds in je portefeuille?
Ligt de oorzaak van de volatiliteit bij de assetklasse of bij de fondsmanager.?

Luc
Gast
Luc

We hebben ook een uitkerend compartiment van dit fonds aangehouden, en ook het nauw daarbij aansluitende Templeton Global Total Return. Deze fondsen hebben jarenlang zeer goed gepresteerd, maar een vijf- of zestal maanden terug heb ik er volledig afscheid van genomen. De beheerder, Michael Hasenstab, heeft een enorme reputatie, en terecht. Het fonds op zich wordt al langer “duur” genoemd (beheerskost). Maar de prestaties het laatste jaar zijn ondermaats, en dan heb ik het niet enkel over de negatieve return maar ook in vergelijking tot gelijkaardige fondsen. Zie M* rubriek “Rendement”. Prestatie ligt 5 procentpunt lager het laatste jaar !!… Lees verder »

zoeker
Gast
zoeker

Ik heb interesse in dit fonds , ter aanvulling van de mixer , mag ik vragen wat de mening is van mijn kapitaal ivm dit fonds : DE0007483612 lijkt wel kwaliteit.
mvg zoeker

Yoel
Gast
Yoel

Ik spaar sinds 1,5jaar in fondsen. Ik merk dat er zowel bij de mixer, bij andere fondsen die ik heb bij Axa, als bij de fondsen van een Tak23 een opmerkelijke stijging van de NIW in het begin van het jaar. Dit was vorig jaar ook zo. Is daar een verklaring voor?

Jos Vermeulen
Gast
Jos Vermeulen

Ik ben op zoek naar een app (voor iPhone) waarmee ik gemakkelijk de koersen van beleggingsfondsen kan volgen. Ik kan natuurlijk elke dag naar Morningstar surfen maar dat is te omslachtig als je veel fondsen wil volgen. Heeft er iemand suggesties? Hartelijk dank.

Gunther DE LEEUW
Gast
Gunther DE LEEUW

Je kan een (of meer) fictieve portefeuilles aanmaken op bvb tijd.be (je kan je registreren en een portefeuille opvolgen zonder abonnee te zijn) met telkens 1 deelbewijs van de fondsen erin op dag x. De dagen erna zie je het rendement tov vorige inventariswaarde en totaalrendement (% en absoluut) tov dag x. Ik doe dit voor trackers en aandelen, voor fondsen moet dit volgens mij ook lukken.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Dat kan ook gratis op M*.

Luc
Gast
Luc

Teletrader.

jovandevoorde
Gast
jovandevoorde

In de banner van de website van MeDirect staat, eenmaal je bent ingelogd, dat je als bestaande klant een bonus kan krijgen op de beleggingen die je doet. Als bestaande klant zou je een mail ontvangen met alle details. Heeft iemand al een dergelijke mail ontvangen?

bart
Gast
bart

De fondsen die in jullie flexer en mixer portfolios zitten zijn die allemaal terug te vinden in de Gogi-lijst? Zou interessant zijn ivm. gespreid instappen om ook van deze fondsen periodiek te kunnen gaan kijken of ze een Spread of Stop signaal geven om eventueel te mogen bijstorten. Ben van plan periodiek bij te kopen maar uitkijkend welk fonds wel en welk niet op een bepaald tijdstip. Eventueel op de website een pagina toevoegen met een lijst vd actuele fondsen in een bepaald portfolio en met daarbij een kolom zo je kan zien of er een gogi-spread, zoniet een gogi-stop… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Een vaststelling: het resultaat van een fonds kan negatief beïnvloed worden door bijzonder veel nieuwe intekeningen. Voor mij was dat een nieuw gegeven, ik dacht dat de beheerders een bepaalde spreiding voor ogen hielden en zich daar min of meer aan hielden. Dat doen ze blijkbaar niet allemaal, zoals ik net las: ///////// Was C+F Belgian Growth B28158 0,59% van Capfi Delen Asset Management in 2016 een van de koplopers, dan was het in 2017 de hekkensluiter (+4,3%). Dat blijkt niet helemaal toeval. ‘We kregen begin 2017 veel bijstortingen. Als je die verse middelen slechts mondjesmaat opnieuw investeert, hink je… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik vermoed dat dat wel zou kunnen: we zouden eens moeten kijken naar de pensioenspaarfondsen waar normaal in december veel nieuwe stortingen gebeuren.
Maar ik weet nog van mijn “actieve periode” dat de fondsbeheerders daar soms op inspeelden: bij opportuniteiten voor die periode al beginnen aan te kopen: bij pensioensparen en verzekeringen kan men op voorhand zowat inschatten hoeveel nieuwe stortingen er gaan binnen komen.
Maar je hebt dat waarschijnlijk gelezen op de laatste bladzijde van de Tijd van vandaag: Heb je dan ook gezien dat de fondsen met de hoogste kosten het hoogste rendement halen op 5 jaar ?

Luc
Gast
Luc

Bedankt voor de uitleg. En inderdaad: op website De Tijd gelezen. Terzijde. Ik denk meer en meer om een (groot) deel uit fondsen te trekken en zelf actiever in aandelen te beleggen (wat ik nu ook al voor een redelijk stuk ben beginnen doen, en zij het in mindere mate in feite al meer dan 20 jaar…). Mits goed advies (vb. Test-Aankoop Invest en/of De Belegger) moet dat rendabel kunnen zijn. Er is geen meerwaardebelasting op aandelen (ok, op pure aandelenfondsen ook niet), maar er zijn ook geen beheerskosten. En hetgeen het kost om informatie te verwerven (abonnementen) zal minder… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Hangt natuurlijk allemaal een beetje af van de som die je te beleggen hebt.
Bouw toch wel de nodige buffers in om een mogelijke crash te overleven: rendement en risico zijn aan mekaar gelinkt en dat wordt dikwijls vergeten.

Luc
Gast
Luc

Er is heel wat veiligheid ingebouwd, en sowieso blijft het grootste deel nog in gemengde fondsen (met dynamische allocatie).

Luc
Gast
Luc

Wat moet ik denken van de Morningstar rating Risico: benedengemiddeld ? Gaat over fonds met ISIN code IE00B19Z9612: Legg Mason ClearBridge US Large Cap Growth Fund Class A Euro Accumulating Een fonds waarvan iedereen ongetwijfeld zegt “jammer dat ik in 2010 daar niet al mijn spaarcenten heb in gestoken”. Laatste vijf jaar: 18,57% per jaar opbrengst, om maar een voorbeeld te geven. Maar wat wil dan die “benedengemiddeld” risico precies zeggen? Hoe bepaald M* dit? Stel dat de beurzen in Amerika compleet ineenstorten (geen paniek, het is maar hypothetisch), en dat dit fonds in 2018 een evolutie kent van -70%….… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als je de exacte verklaring wil hebben, dan ga je die natuurlijk aan M* moeten vragen en niet aan ons. MAAR, ik ga je toch proberen een antwoord te geven: het zou kunnen dat ze naar de drawdown zijn gaan kijken en die cijfers hebben vergeleken met de dd van andere fondsen en zo tot die vaststelling zijn gekomen. In onze screenings kan je dat fonds ook vinden (binnen enkele dagen een update): één opmerking daarbij: het fonds is pas opgestart midden 2008 en heeft alzo geen last gehad van de crisis, integendeel. Oppassen dus als je gaat vergelijken want… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Bedankt voor deze twee reacties.
Wat betreft de 18,75%: dat was wel het jaarlijks rendement over de voorbije vijf jaar.

Jos Vermeulen
Gast
Jos Vermeulen

Ik zou graag wat geld investeren in jullie Mixfondsen. Ik lees echter overal dat de Amerikaanse beurs overgewaardeerd is en dat er ooit een correctie/recessie komt. Voor zuivere aandelenfondsen begrijp ik dat het beter is om te wachten tot er een correctie komt. Maar geldt deze redenering ook voor Mixfondsen? Aangezien deze zowel in aandelen, obligaties … beleggen, zou je er toch van kunnen uitgaan dat zij beter kunnen anticiperen op een (nakende) recessie door minder in aandelen te investeren? Volgens jullie GOGI-score is het voor Mixfondsen ‘spread’, dus ga ik er van uit dat ik wél in mixfondsen nu… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Onze GOGI geeft aan dat je kan aankopen: echter best gespreid instappen.
Veermits niemand weet wanneer die correctie er aan komt, is het niet realistisch om erop te wachten. Als je de laatste vooruitzichten gelezen hebt, dan zijn er momenteel geen indicaties dat het spoedig zal zijn.
Wij rekenen erop dat de verschillende beheerders tijdig op de rem gaan staan en ons behoeden voor zware verliezen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Vrijstelling belasting dividenden vanaf 01-01-18
Toch is er ook goed nieuws voor de beleg-het-zelvers. Wie zelf belegt, moet op de eerste 627 euro aan dividenden geen belastingen betalen. Fondsenbeleggers glippen daarbij door de mazen van het net.

Betekent dit dat fondsenbeleggers op hun dividenden dan wel verder belasting betalen?

Peter
Gast
Peter

Ik denk dat de pagina https://www.mijnkapitaal.be/spaarboekje-vergelijken/ ofwel up-to-date moet worden gebracht (Welke tabel? Welk overzicht? 0,55% basisrente?) ofwel verwijderd.

Voor de rest:
Hartelijk dank dat jullie er in 2017 ook weer waren.
Fijne eindejaarsdagen gewenst aan het hele MK-team.
Ik wens jullie de nodige dosis gezondheid en goesting om in 2018 ook weer relevant te zijn op deze webstek.

Kenny
Gast
Kenny

Ik krijg onverwacht de mogelijkheid om een huis te kopen (binnen 3-6m) waar we al lang van dromen.Hiervoor zal ik wel mijn mixer- en flexer portefeuille moeten ten gelde maken. Zou het fiscaal gezien veel uitmaken of ik dit voor of na nieuwjaar doe ?

hagi
Gast
hagi

AlFonds, klopt er dat er volgend jaar geen gogi meer volgt van de pensioenspaarfondsen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Yep ! Ergens zit er een artikel dat daarover meer info geeft en uitlegt waarom.
Laat me stellen dat het systeem van fiscaal pensioensparen en onze GOGI niet compatibel is.

hagi
Gast
hagi

Aan alle lezers van MK een vrolijk kerstfeest en spetterend eindejaar. Uiteraard mijn dank en bewondering aan de medewerkers van de site voor de vele uren die zij spenderen om ons dagelijks te voorzien van onderbouwde artikels…steeds de eerste site die ik open ad ontbijttafel

Bram
Gast
Bram

Beste, Ik ben 26 jaar en heb beslist om een aanvullend pensioen te sparen met het Flexer Dynamic fonds. Ik heb ondertussen een rekening bij MeDirect geopend, maar heb nog een enkele vragen hoe je dit best kan aanpakken. Er is namelijk geen modelportefeuille van dit MK fonds. De weging van vijf fondsen is 16,7% en 8,3% voor de twee Threadneedle fondsen. Dus 5x 16,7% + 2x 8,3% = 100%. Elk fonds heeft een minimale inleg van 100 euro. Als ik de weging ten alle tijden wil respecteren zou ik telkens 1200 euro moeten storten (200 euro in de vijf… Lees verder »

jempi99
Gast
jempi99

Beste ,

Wie heeft ervaring met volgend fonds
C-Quadrat Arts Balanced Fund EUR Acc (Baloise Insurance) een voorstel van de bank.Op morningstar zijn er weinig gegevens over.

mvg

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Het betreft een dakfonds (=belegt in andere fondsen) dat pas in 2016 werd opgestart.
Zo’n jong fonds kan je moeilijk inschatten: na een eerste schoolrapport weet je ook nog niet of je zoon of dochter een goed student gaat worden.
Het is een dakfonds: de meeste dakfondsen verzuipen in de kosten: dat dak kost veel te veel.

jempi25
Gast
jempi25

Beste
Heb me suf gezocht ? Het gaat over portefeuilledatum!
Heb de vraag al eens gesteld maanden geleden maar geen reactie gehad?
Ben begonnen in 4 april 2015 en bijgekocht paar keer!
Nu in de frankymatic de nieuwste en de oude krijg ik portefeuilledatum okt 2015???
Waar vind ik de uitleg hiervoor of helpen jullie met een antwoord?
Is de portefeuilledatum dan niet april 2015?

jempi25
Gast
jempi25

Sorry heb ik niet gezien en is ook niet binnen gekomen?
Had alles al opnieuw ingegeven in de nieuwe Franky en elk papier handmatig ingevoerd ipv te kopiëren!
Maar als ik nu zie dat de winst op Franky een 5,44 % bv is en 2,52 % annual.
En op Medirect is het meer ?? Bijna 6,5 %?

GejeM
Gast
GejeM

Ik veronderstel dat ge in de Frankimatic nog geen fondsen hebt ingebracht die ondertussen volledig zijn verkocht, want dan wordt het nog iets ingewikkelder. Bij MeDirect neemt men enkel de ( totale huidige waarde – totale investeringswaarde) / totale investeringswaarde. Dit is dus het totale winst% en niet per jaar. Omdat ik daar nog geen verkopen gedaan heb, weet ik niet of men rekening houdt met winst of verlies. Dan de Frankimatic: Hier vindt ik nergens dergelijk totale winst %, hebt ge die zelf berekend? Alle vermelde % zijn per jaar. Als ge het percentage nog juister wilt, kunt ge… Lees verder »

Dirk Derde
Gast
Dirk Derde

Betreft : Gereglementeerde Vastgoed Vennootschappen (GVV’s). Ik overweeg als diversificatie zo’n 5 à 10% van mijn pf. in GVV’s te beleggen. Helaas weet ik er niet zo veel van en de informatie die ik dan al ééns oppik is dikwijls gefragmenteerd of gemaakt voor marketing doeleinden. Ik heb 3 vragen : Ik heb ergens een keer gelezen dat 1 of 2 instellingen een soort fund of fund commercialiseren van deze GVV’s. MK heeft reeds genoeg op het nadeel van zo’n FOF gewezen, met name de kosten. Maar misschien kan dit voor GVV’s overruled worden. Was het niet de grote filosoof… Lees verder »

LucF
Gast
LucF

Mijn favorieten:

  • Intervest Offices (& Warehouses): BE0003746600
  • Warehouses De Pauw: BE0003763779
  • Ascencio: BE0003856730
  • Befimmo: BE0003678894
  • QRF: BE0974272040
  • Vastned Retail Belgium: BE0003754687
  • Montea: BE0003853703

Bij WDP en Montea begin ik een klein beetje hoogtevrees te krijgen, maar voorlopig houd ik die nog altijd bij (trouwens redelijk recent nog ingetekend op kapitaalsverhoging aan 41 EUR of zo bij Montea).

WDP stond de laatste jaren alsmaar op “verkopen” bij Test-Aankoop Invest maar recent draaiden ze hun kar 🙂

LucF
Gast
LucF

Als aandelen kan je Altarea (FR0000033219 ) dat in Frankrijk heel mooie en grote vastgoedprojecten realiseert (urbanisatie, stadsontwikkeling, grote renovaties of nieuwbouwprojecten…), overwegen, zelfs na de mooie periode die we achter de rug hebben. Of de mastodont die in tal van fondsen zit: Unibail-Rodamco (FR0000124711 ), dit binnen een langetermijnvisie.

LucF
Gast
LucF

Het is gelukkig niet 267 EUR maar wel de eerste 627 EUR dividenden per belastingsplichtige die vrijgesteld wordt. Maar alles telt mee, ook bijvoorbeeld coöperatieve dividenden die nu ook al ten dele vrijgesteld zijn (beperkt).
Maar ik zou me niet zo blindstaren op de fiscaliteit, dat is niet het allerbelangrijkste.

evita
Gast
evita

Ik heb ook een boontje voor GVV’s. Ze zijn ‘defensief’ en geven een mooi rendement !

LucF
Gast
LucF

Wat is jullie aanvoelen over de situatie met Noord-Korea? De markten beschouwen dit tegen mijn verwachting in precies als een (haast te negeren) randfenomeen, veel impact op de beurzen lijkt er niet te zijn, toch nog niet op dit moment. We kenden de laatste maanden iets dat we toch al een beursrally mogen noemen! De evolutie van de bitcoin baart mij ook zorgen: hoger en hoger met de dag – dit klopt niet meer. Al dat soort dingen horen thuis in een periode net voor een crash. Ik wil niet negatief zijn, maar ik vraag mij toch af of ik… Lees verder »

Veronique
Gast
Veronique

Ik ben op zoek naar een product om aan fiscaal lange termijnsparen te doen via een tak 23 formule. Iemand een tip voor een goed product?

LucF
Gast
LucF

Hallo Veronique, wij beleggen ook in zoiets, maar ik kan je hetgeen waar wij in beleggen niet aanraden om de simpele reden dat niemand die voorwaarden nu niet meer kunt krijgen. Je zal de markt eens moeten verkennen en zien wat het beste lijkt. Zoek ook eens op MijnKapitaal naar het artikel dat hierover gepubliceerd is. Let vooral op wat de instapkosten zijn, en weet dat die onderhandelbaar zijn. Betaal geen 5 of 6% instapkosten. En nu moet je ook al opletten voor wat betreft de fiscaliteit, want de fiscus kan je niet betrouwen. Tegenwoordig wijzigt men de fiscale reglementering,… Lees verder »

Johan
Gast
Johan

Ik heb Allianz Plan for Life, dat is een TAK44 product. Op dit ogenblik gaan al mijn bijdragen in TAK23 “Al Strategy Balanced”. Je kan éénmaal per jaar de verhouding tussen TAK21 en TAK23 aanpassen zonder kosten. (of andere fondsen kiezen binnen TAK23). Als je wat zoekt, kan je instappen met 1% instapkosten (+ 2% taks)

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be