About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

1472 Reacties op "Vraag het aan MijnKapitaal…"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Gilbert
Gast
Dag heren, ik las op een gegeven moment in een van de vele artikels die ik op jullie website gelezen heb dat het wat tricky is om als Belg voor DeGiro als broker te kiezen, daar zij in tegenstelling tot de Belgische brokers, niet alle belastingen/taksen zouden inhouden die Belgen volgens de Belgische wet verschuldigd zouden zijn. Met name, een Belgische klant zou zelf moeten gaan berekenen welke belastingen hij zou moeten aangeven. En ik heb begrepen dat dit praktisch onmogelijk is, zeker voor gemengde fondsen met onderliggende producten uit verschillende lenden die dan nog eens al dan niet kapitaliserend… Lees verder »
Jos Vermeulen
Gast

Naar aanleiding van jullie artikel ‘Kwaliteit van beleggingen 2’ had ik graag een tracker gekocht op puur goud. Bij Deutsche Bank bieden ze echter GBL niet aan. Zijn er andere ETF’s op goud die ik zou kunnen aankopen?

Jan
Gast

Beste heren van mijn kapitaal, ik heb in mijn portefeuille 2 obligatie fondsen. Templeton global bond en bgf Emerging markets bond. Wat zouden jullie doen met deze fondsen. Het laatste jaar staan deze op -10% en -8%. Waarschijnlijk ook mede de sterke euro. Maar wat brengt de toekomst voor deze fondsen. Beste dank voor jullie antwoord en thumbs up voor jullie website.

Freddy
Gast

Daar ik belangstelling heb om in het fonds Fidelity China LU0318931192 te stappen, was ik op zoek op de site van Kapitaal naar info.
Ik kwam bij een artilkel “Beleggen in China 1” Komt er nog een vervolg?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik zou me voor een selectie van een fonds niet baseren op het verhaal dat een fondsbeheerder komt vertellen, maar eerder op de screeningresultaten.
Ik heb nog nooit een fondsbeheerder horen vertellen dat zijn fonds niet al te best is of dat het nu de moment niet is om erin te investeren. Allemaal zien ze veel potentiële winsten, maar voor zichzelf of voor jou wordt er niet bij verteld.
Ook beleggen in één land (zei het dan nog een enorm groot land als China) houdt altijd risico’s in, tenzij je het dag op dag kan opvolgen.

Saskia
Gast

Hoi Iedereen, tips zijn welkom. Ik ben op zoek naar een fonds die mijn studie schuldhulpverlening wil financieren. Onderbouwen gaat me lukken. Ook hier tips zijn altijd welkom. Maar waarop kan ik het beste zoeken? Waar moet ik opletten? Vanuit mijn omgeving weet ik dat vele na de SHV niet altijd beter af zijn. En daarom wil ik uiteindelijk werken naar een SHV.2.0. Hoop hier tips te ontvangen maar twijfel of ik goed zit.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik denk dat je best op een Nederlandse site of forum gaat zoeken want schuldhulp wordt in BE totaal anders georganiseerd dan in NL.

The Red Piggy Bank
Gast
Onderwerp: Beleggingsfondsen van investeringsbanken ( Amundi, BlackRock, Templeton) in een effectendossier bij een andere bank ( bv Deutsche Bank ) Het is interessant om beleggingsfondsen te kopen bij DB vanwege de nul procent instapkosten. Jaren geleden werd DB omschreven als een bank met enige risico, sommigen spraken zelfs van de atoombom op de financiële markten. Laten we dus het worst case scenario bezien en DB gaat failliet, blijven de beleggingsfondsen van de investeringsbanken ten allen tijden mijn eigendom. Het lijkt mij logisch vanwel, maar ik zou het toch wel aangenaam zijn hier een bevestiging op dit forum te zien. Ik… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als mijn bevestiging jou kan geruststellen: de bank is alleen maar een distributeur, noch jouw geld, noch jouw aandelenfondsen zitten bij die bank. De bank koopt die fondsen op jouw naam
Meer zelfs als moest blijken dat een bepaald order van jou niet verwerkt is, dan ben je daar extra voor verzekerd tot 20.000 euro door het depositogarantiefonds.
Diegenen die fondsen kopen via een verzekeraar (Tak23) hebben, op dat vlak, heel wat minder garanties: de verzekeraar koopt de fondsen in eigen naam. Als je begrijpt wat ik bedoel.

The Red Piggy Bank
Gast

Dank u wel voor de zeer snelle reactie!

Ann
Gast

Omdat ik bij bank x ben weggegaan, heb ik ook mijn pensioensparen laten overzetten naar bank y.
Dat is allemaal correct verlopen, maar mijn initiële inleg is hierdoor niet meer x keer 940 euro maar een hoger bedrag. Hierdoor geeft de opvolging in de FrankyMatic een vertekend beeld, en is mijn winst plots heel klein geworden.
Hoe kan ik dat best oplossen ? Of is het beter om het zo te laten ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Dat kan niet hé.
Ik zou je initiële inleg en data gehouden hebben. Omdat je van bank veranderd bent, is je inleg niet verhoogd. Die nieuwe bank heeft natuurlijk het huidige bedrag (dat ze binnen gekregen hebben) gebruikt.

Ann
Gast

Klopt, maar het is ook een ander fonds.
Dus als ik het goed begrijp, zoek ik best de waarde van dat nieuwe fonds op bij de vorige aankoopdata bij die 1e bank. Is mijn redenering correct ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik denk het wel.
Ofwel bekijk je die belegging als een nieuwe: overgenomen bedrag en datum van de overname nu.

Totte
Gast

Het fonds Templeton GLOBAL Bond A (Acc) EUR , Lu0152980495 is de laatste maand zeer volatiel en kan niet besluiten het te houden of verkopen. Iemand een suggestie?
Bedankt

Luc
Gast
We hebben ook een uitkerend compartiment van dit fonds aangehouden, en ook het nauw daarbij aansluitende Templeton Global Total Return. Deze fondsen hebben jarenlang zeer goed gepresteerd, maar een vijf- of zestal maanden terug heb ik er volledig afscheid van genomen. De beheerder, Michael Hasenstab, heeft een enorme reputatie, en terecht. Het fonds op zich wordt al langer “duur” genoemd (beheerskost). Maar de prestaties het laatste jaar zijn ondermaats, en dan heb ik het niet enkel over de negatieve return maar ook in vergelijking tot gelijkaardige fondsen. Zie M* rubriek “Rendement”. Prestatie ligt 5 procentpunt lager het laatste jaar !!… Lees verder »
Peter
Gast

Wat is de rol van deze assetklasse en dit fonds in je portefeuille?
Ligt de oorzaak van de volatiliteit bij de assetklasse of bij de fondsmanager.?

zoeker
Gast

Ik heb interesse in dit fonds , ter aanvulling van de mixer , mag ik vragen wat de mening is van mijn kapitaal ivm dit fonds : DE0007483612 lijkt wel kwaliteit.
mvg zoeker

Yoel
Gast

Ik spaar sinds 1,5jaar in fondsen. Ik merk dat er zowel bij de mixer, bij andere fondsen die ik heb bij Axa, als bij de fondsen van een Tak23 een opmerkelijke stijging van de NIW in het begin van het jaar. Dit was vorig jaar ook zo. Is daar een verklaring voor?

Jos Vermeulen
Gast

Ik ben op zoek naar een app (voor iPhone) waarmee ik gemakkelijk de koersen van beleggingsfondsen kan volgen. Ik kan natuurlijk elke dag naar Morningstar surfen maar dat is te omslachtig als je veel fondsen wil volgen. Heeft er iemand suggesties? Hartelijk dank.

Luc
Gast

Teletrader.

Gunther DE LEEUW
Gast

Je kan een (of meer) fictieve portefeuilles aanmaken op bvb tijd.be (je kan je registreren en een portefeuille opvolgen zonder abonnee te zijn) met telkens 1 deelbewijs van de fondsen erin op dag x. De dagen erna zie je het rendement tov vorige inventariswaarde en totaalrendement (% en absoluut) tov dag x. Ik doe dit voor trackers en aandelen, voor fondsen moet dit volgens mij ook lukken.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Dat kan ook gratis op M*.

jovandevoorde
Gast

In de banner van de website van MeDirect staat, eenmaal je bent ingelogd, dat je als bestaande klant een bonus kan krijgen op de beleggingen die je doet. Als bestaande klant zou je een mail ontvangen met alle details. Heeft iemand al een dergelijke mail ontvangen?

bart
Gast
De fondsen die in jullie flexer en mixer portfolios zitten zijn die allemaal terug te vinden in de Gogi-lijst? Zou interessant zijn ivm. gespreid instappen om ook van deze fondsen periodiek te kunnen gaan kijken of ze een Spread of Stop signaal geven om eventueel te mogen bijstorten. Ben van plan periodiek bij te kopen maar uitkijkend welk fonds wel en welk niet op een bepaald tijdstip. Eventueel op de website een pagina toevoegen met een lijst vd actuele fondsen in een bepaald portfolio en met daarbij een kolom zo je kan zien of er een gogi-spread, zoniet een gogi-stop… Lees verder »
Luc
Gast
Een vaststelling: het resultaat van een fonds kan negatief beïnvloed worden door bijzonder veel nieuwe intekeningen. Voor mij was dat een nieuw gegeven, ik dacht dat de beheerders een bepaalde spreiding voor ogen hielden en zich daar min of meer aan hielden. Dat doen ze blijkbaar niet allemaal, zoals ik net las: ///////// Was C+F Belgian Growth B28158 0,59% van Capfi Delen Asset Management in 2016 een van de koplopers, dan was het in 2017 de hekkensluiter (+4,3%). Dat blijkt niet helemaal toeval. ‘We kregen begin 2017 veel bijstortingen. Als je die verse middelen slechts mondjesmaat opnieuw investeert, hink je… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik vermoed dat dat wel zou kunnen: we zouden eens moeten kijken naar de pensioenspaarfondsen waar normaal in december veel nieuwe stortingen gebeuren.
Maar ik weet nog van mijn “actieve periode” dat de fondsbeheerders daar soms op inspeelden: bij opportuniteiten voor die periode al beginnen aan te kopen: bij pensioensparen en verzekeringen kan men op voorhand zowat inschatten hoeveel nieuwe stortingen er gaan binnen komen.
Maar je hebt dat waarschijnlijk gelezen op de laatste bladzijde van de Tijd van vandaag: Heb je dan ook gezien dat de fondsen met de hoogste kosten het hoogste rendement halen op 5 jaar ?

Luc
Gast
Bedankt voor de uitleg. En inderdaad: op website De Tijd gelezen. Terzijde. Ik denk meer en meer om een (groot) deel uit fondsen te trekken en zelf actiever in aandelen te beleggen (wat ik nu ook al voor een redelijk stuk ben beginnen doen, en zij het in mindere mate in feite al meer dan 20 jaar…). Mits goed advies (vb. Test-Aankoop Invest en/of De Belegger) moet dat rendabel kunnen zijn. Er is geen meerwaardebelasting op aandelen (ok, op pure aandelenfondsen ook niet), maar er zijn ook geen beheerskosten. En hetgeen het kost om informatie te verwerven (abonnementen) zal minder… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Hangt natuurlijk allemaal een beetje af van de som die je te beleggen hebt.
Bouw toch wel de nodige buffers in om een mogelijke crash te overleven: rendement en risico zijn aan mekaar gelinkt en dat wordt dikwijls vergeten.

Luc
Gast

Er is heel wat veiligheid ingebouwd, en sowieso blijft het grootste deel nog in gemengde fondsen (met dynamische allocatie).

Luc
Gast
Wat moet ik denken van de Morningstar rating Risico: benedengemiddeld ? Gaat over fonds met ISIN code IE00B19Z9612: Legg Mason ClearBridge US Large Cap Growth Fund Class A Euro Accumulating Een fonds waarvan iedereen ongetwijfeld zegt “jammer dat ik in 2010 daar niet al mijn spaarcenten heb in gestoken”. Laatste vijf jaar: 18,57% per jaar opbrengst, om maar een voorbeeld te geven. Maar wat wil dan die “benedengemiddeld” risico precies zeggen? Hoe bepaald M* dit? Stel dat de beurzen in Amerika compleet ineenstorten (geen paniek, het is maar hypothetisch), en dat dit fonds in 2018 een evolutie kent van -70%….… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor
Als je de exacte verklaring wil hebben, dan ga je die natuurlijk aan M* moeten vragen en niet aan ons. MAAR, ik ga je toch proberen een antwoord te geven: het zou kunnen dat ze naar de drawdown zijn gaan kijken en die cijfers hebben vergeleken met de dd van andere fondsen en zo tot die vaststelling zijn gekomen. In onze screenings kan je dat fonds ook vinden (binnen enkele dagen een update): één opmerking daarbij: het fonds is pas opgestart midden 2008 en heeft alzo geen last gehad van de crisis, integendeel. Oppassen dus als je gaat vergelijken want… Lees verder »
Luc
Gast

Bedankt voor deze twee reacties.
Wat betreft de 18,75%: dat was wel het jaarlijks rendement over de voorbije vijf jaar.

Jos Vermeulen
Gast
Ik zou graag wat geld investeren in jullie Mixfondsen. Ik lees echter overal dat de Amerikaanse beurs overgewaardeerd is en dat er ooit een correctie/recessie komt. Voor zuivere aandelenfondsen begrijp ik dat het beter is om te wachten tot er een correctie komt. Maar geldt deze redenering ook voor Mixfondsen? Aangezien deze zowel in aandelen, obligaties … beleggen, zou je er toch van kunnen uitgaan dat zij beter kunnen anticiperen op een (nakende) recessie door minder in aandelen te investeren? Volgens jullie GOGI-score is het voor Mixfondsen ‘spread’, dus ga ik er van uit dat ik wél in mixfondsen nu… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Onze GOGI geeft aan dat je kan aankopen: echter best gespreid instappen.
Veermits niemand weet wanneer die correctie er aan komt, is het niet realistisch om erop te wachten. Als je de laatste vooruitzichten gelezen hebt, dan zijn er momenteel geen indicaties dat het spoedig zal zijn.
Wij rekenen erop dat de verschillende beheerders tijdig op de rem gaan staan en ons behoeden voor zware verliezen.

costaadeje
Gast

Vrijstelling belasting dividenden vanaf 01-01-18
Toch is er ook goed nieuws voor de beleg-het-zelvers. Wie zelf belegt, moet op de eerste 627 euro aan dividenden geen belastingen betalen. Fondsenbeleggers glippen daarbij door de mazen van het net.

Betekent dit dat fondsenbeleggers op hun dividenden dan wel verder belasting betalen?

Peter
Gast

Ik denk dat de pagina https://www.mijnkapitaal.be/spaarboekje-vergelijken/ ofwel up-to-date moet worden gebracht (Welke tabel? Welk overzicht? 0,55% basisrente?) ofwel verwijderd.

Voor de rest:
Hartelijk dank dat jullie er in 2017 ook weer waren.
Fijne eindejaarsdagen gewenst aan het hele MK-team.
Ik wens jullie de nodige dosis gezondheid en goesting om in 2018 ook weer relevant te zijn op deze webstek.

Kenny
Gast

Ik krijg onverwacht de mogelijkheid om een huis te kopen (binnen 3-6m) waar we al lang van dromen.Hiervoor zal ik wel mijn mixer- en flexer portefeuille moeten ten gelde maken. Zou het fiscaal gezien veel uitmaken of ik dit voor of na nieuwjaar doe ?

hagi
Gast

AlFonds, klopt er dat er volgend jaar geen gogi meer volgt van de pensioenspaarfondsen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Yep ! Ergens zit er een artikel dat daarover meer info geeft en uitlegt waarom.
Laat me stellen dat het systeem van fiscaal pensioensparen en onze GOGI niet compatibel is.

hagi
Gast

Aan alle lezers van MK een vrolijk kerstfeest en spetterend eindejaar. Uiteraard mijn dank en bewondering aan de medewerkers van de site voor de vele uren die zij spenderen om ons dagelijks te voorzien van onderbouwde artikels…steeds de eerste site die ik open ad ontbijttafel

Bram
Gast
Beste, Ik ben 26 jaar en heb beslist om een aanvullend pensioen te sparen met het Flexer Dynamic fonds. Ik heb ondertussen een rekening bij MeDirect geopend, maar heb nog een enkele vragen hoe je dit best kan aanpakken. Er is namelijk geen modelportefeuille van dit MK fonds. De weging van vijf fondsen is 16,7% en 8,3% voor de twee Threadneedle fondsen. Dus 5x 16,7% + 2x 8,3% = 100%. Elk fonds heeft een minimale inleg van 100 euro. Als ik de weging ten alle tijden wil respecteren zou ik telkens 1200 euro moeten storten (200 euro in de vijf… Lees verder »
jempi99
Gast

Beste ,

Wie heeft ervaring met volgend fonds
C-Quadrat Arts Balanced Fund EUR Acc (Baloise Insurance) een voorstel van de bank.Op morningstar zijn er weinig gegevens over.

mvg

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Het betreft een dakfonds (=belegt in andere fondsen) dat pas in 2016 werd opgestart.
Zo’n jong fonds kan je moeilijk inschatten: na een eerste schoolrapport weet je ook nog niet of je zoon of dochter een goed student gaat worden.
Het is een dakfonds: de meeste dakfondsen verzuipen in de kosten: dat dak kost veel te veel.

jempi25
Gast

Beste
Heb me suf gezocht ? Het gaat over portefeuilledatum!
Heb de vraag al eens gesteld maanden geleden maar geen reactie gehad?
Ben begonnen in 4 april 2015 en bijgekocht paar keer!
Nu in de frankymatic de nieuwste en de oude krijg ik portefeuilledatum okt 2015???
Waar vind ik de uitleg hiervoor of helpen jullie met een antwoord?
Is de portefeuilledatum dan niet april 2015?

jempi25
Gast

Sorry heb ik niet gezien en is ook niet binnen gekomen?
Had alles al opnieuw ingegeven in de nieuwe Franky en elk papier handmatig ingevoerd ipv te kopiëren!
Maar als ik nu zie dat de winst op Franky een 5,44 % bv is en 2,52 % annual.
En op Medirect is het meer ?? Bijna 6,5 %?

GejeM
Gast
Ik veronderstel dat ge in de Frankimatic nog geen fondsen hebt ingebracht die ondertussen volledig zijn verkocht, want dan wordt het nog iets ingewikkelder. Bij MeDirect neemt men enkel de ( totale huidige waarde – totale investeringswaarde) / totale investeringswaarde. Dit is dus het totale winst% en niet per jaar. Omdat ik daar nog geen verkopen gedaan heb, weet ik niet of men rekening houdt met winst of verlies. Dan de Frankimatic: Hier vindt ik nergens dergelijk totale winst %, hebt ge die zelf berekend? Alle vermelde % zijn per jaar. Als ge het percentage nog juister wilt, kunt ge… Lees verder »
Dirk Derde
Gast
Betreft : Gereglementeerde Vastgoed Vennootschappen (GVV’s). Ik overweeg als diversificatie zo’n 5 à 10% van mijn pf. in GVV’s te beleggen. Helaas weet ik er niet zo veel van en de informatie die ik dan al ééns oppik is dikwijls gefragmenteerd of gemaakt voor marketing doeleinden. Ik heb 3 vragen : Ik heb ergens een keer gelezen dat 1 of 2 instellingen een soort fund of fund commercialiseren van deze GVV’s. MK heeft reeds genoeg op het nadeel van zo’n FOF gewezen, met name de kosten. Maar misschien kan dit voor GVV’s overruled worden. Was het niet de grote filosoof… Lees verder »
evita
Gast

Ik heb ook een boontje voor GVV’s. Ze zijn ‘defensief’ en geven een mooi rendement !

LucF
Gast

Het is gelukkig niet 267 EUR maar wel de eerste 627 EUR dividenden per belastingsplichtige die vrijgesteld wordt. Maar alles telt mee, ook bijvoorbeeld coöperatieve dividenden die nu ook al ten dele vrijgesteld zijn (beperkt).
Maar ik zou me niet zo blindstaren op de fiscaliteit, dat is niet het allerbelangrijkste.

LucF
Gast

Als aandelen kan je Altarea (FR0000033219 ) dat in Frankrijk heel mooie en grote vastgoedprojecten realiseert (urbanisatie, stadsontwikkeling, grote renovaties of nieuwbouwprojecten…), overwegen, zelfs na de mooie periode die we achter de rug hebben. Of de mastodont die in tal van fondsen zit: Unibail-Rodamco (FR0000124711 ), dit binnen een langetermijnvisie.

LucF
Gast

Mijn favorieten:

 • Intervest Offices (& Warehouses): BE0003746600
 • Warehouses De Pauw: BE0003763779
 • Ascencio: BE0003856730
 • Befimmo: BE0003678894
 • QRF: BE0974272040
 • Vastned Retail Belgium: BE0003754687
 • Montea: BE0003853703

Bij WDP en Montea begin ik een klein beetje hoogtevrees te krijgen, maar voorlopig houd ik die nog altijd bij (trouwens redelijk recent nog ingetekend op kapitaalsverhoging aan 41 EUR of zo bij Montea).

WDP stond de laatste jaren alsmaar op “verkopen” bij Test-Aankoop Invest maar recent draaiden ze hun kar 🙂

LucF
Gast
Wat is jullie aanvoelen over de situatie met Noord-Korea? De markten beschouwen dit tegen mijn verwachting in precies als een (haast te negeren) randfenomeen, veel impact op de beurzen lijkt er niet te zijn, toch nog niet op dit moment. We kenden de laatste maanden iets dat we toch al een beursrally mogen noemen! De evolutie van de bitcoin baart mij ook zorgen: hoger en hoger met de dag – dit klopt niet meer. Al dat soort dingen horen thuis in een periode net voor een crash. Ik wil niet negatief zijn, maar ik vraag mij toch af of ik… Lees verder »
Veronique
Gast

Ik ben op zoek naar een product om aan fiscaal lange termijnsparen te doen via een tak 23 formule. Iemand een tip voor een goed product?

Johan
Gast

Ik heb Allianz Plan for Life, dat is een TAK44 product. Op dit ogenblik gaan al mijn bijdragen in TAK23 “Al Strategy Balanced”. Je kan éénmaal per jaar de verhouding tussen TAK21 en TAK23 aanpassen zonder kosten. (of andere fondsen kiezen binnen TAK23). Als je wat zoekt, kan je instappen met 1% instapkosten (+ 2% taks)

LucF
Gast
Hallo Veronique, wij beleggen ook in zoiets, maar ik kan je hetgeen waar wij in beleggen niet aanraden om de simpele reden dat niemand die voorwaarden nu niet meer kunt krijgen. Je zal de markt eens moeten verkennen en zien wat het beste lijkt. Zoek ook eens op MijnKapitaal naar het artikel dat hierover gepubliceerd is. Let vooral op wat de instapkosten zijn, en weet dat die onderhandelbaar zijn. Betaal geen 5 of 6% instapkosten. En nu moet je ook al opletten voor wat betreft de fiscaliteit, want de fiscus kan je niet betrouwen. Tegenwoordig wijzigt men de fiscale reglementering,… Lees verder »
hagi
Gast

Zou graag starten met een portefeuille voor mijn pasgeboren zoon. Mijn voorkeur gaat uit naar de flexer ipv mixer omdat het rendement dan toch hoger ligt. Of zien jullie de flexer eerder als opportuniteit bij stevige correcties?

herby
Gast

Ik vraag me eigenlijk af waarom ik nog niet veel gelezen heb hier over het fonds R Valor C (FR0011253624) het is toch een world mixfonds wat al enkele jaren meedraait en behoorlijke resultaten neerzet ? of zie ik iets over het hoofd ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

De bespreking komt eraan: ik heb vorige week een lang gesprek gehad met de salesmanager van Rothschild over R. Valor.

GejeM
Gast

Is het mogelijk van de reacties standaard te sorteren met de jongste bovenaan of anders een snelkoppeling te maken naar onderaan zodat we op Smartfone het meest recente kunnen lezen zonder oneindig naar beneden te hoeven scrollen. m
Momenteel is het zo dat wanneer we via recente reacties oproepen we enkel die reactie bovenaan krijgen maar niet het antwoord van AlFonds of Robocat.
Nu ik toch aan het vragen ben: is het mogelijk van terug een lijst beschikbaar te stellen met de meest recente (aangepaste) artikels.

Jos Vermeulen
Gast

Kunt u een screening doen van de drie ontwikkelingsfondsen die recht geven op een belastingsvermindering?

Veerle
Gast

Beste MK. Ik heb 2 vraagjes.

 1. Men stelt dat stijgende intrest het meeste invloed heeft op lange termijn bonds. Geldt dit ook voor 30Y bonds die nog maar 2 jaar te lopen hebben?
 2. Als men daarnaast spreekt over 30Y bonds met nog 2 jaar looptijd, zal men die nog steeds lange termijn obligaties noemen of worden dat dan korte termijn obligaties. Wordt de benaming van een bond dus bepaald door zijn initiële of huidige looptijd?

Alvast bedankt.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
 1. Het gaat er eigenlijk over hoeveel verlies je nog kan maken als de marktrente hoger is dan de rente van jouw obligatie, of hoe meer winst je nog kan maken als de rente van jouw obligatie hoger is dan de huidige rente. Dat “meer” vermindert naarmate de eindvervaldag dichterbij komt om ten slotte op 0 te komen.
 2. Dan is een obligatie met nog een looptijd van 2 jaar natuurlijk korte termijn (alhoewel “op de mantel gedrukt” staat dat de obligatie er een van 30 jaar is).
Kris
Gast

Een heel praktische vraag: ik kan ” Pensioensparen: kiezen voor 940 of 1200 euro? ” openen. Is daar een reden voor? Hoe kan ik die terug openen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik denk dat je een cruciaal woordje (niet ?) vergeten bent.
Als het dat inderdaad is: dat artikel kan toch geopend worden: https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/pensioensparen/pensioensparen-kiezen-940-1200-euro/

Roel V
Gast

Vraagje, hoe worden jullie als beheerders er beter van om bv. het mixerfonds te promoten? Ontvangen jullie commissie als iemand bij bv. MeDirect intekent? Ik vraag het omdat ik een gesponsorde Facebook advertentie zie, die toch ook centjes kost. Bedankt voor de transparantie, en sorry als je dit al ontelbare keren moest uitleggen.

Johan
Beheerder

Zoals je kan zien op onze website staan er banners die er voor zorgen dat wij een beperkt budget hebben voor o.a. Facebook advertenties.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
Het MijnKapitaalteam bestaat uit drie, noem het schrijvers of journalisten, die in hun vrije tijd artikels schrijven als hobby. Mijn vrouw zegt dat die hobby wel uit de hand begint te lopen. Wij doen dit voor de goede zaak en worden daar niet voor betaald: dat maakt ook dat wij onafhankelijk en vrij onze mening kunnen spuien. Als iemand ons zou betalen, dan wordt het erg moeilijk om die “broodheer” in bepaalde gevallen te gaan afvallen of afkeuren. Er werd al gevraagd om artikels te “schrijven” tegen betaling maar dat wordt geweigerd. Wij verkopen ook niets (ook geen verzekeringen) en… Lees verder »
mark
Gast

Weten jullie soms of Morningstar.be net zoals in de VS een betalende optie heeft met meer mogelijkheden en gebruiken jullie die zelf? Vandaar mijn vraag of je daar dan zelf ervaring mee hebt en wat je meer krijgt. Vreemd genoeg staat daar op hun site niks over.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Yep, M* heeft ook in BE een betalende optie die heel wat meer kan. Ik weet dat van mijn collega’s van de schrijvende pers.
Ik heb zelf geen toegang tot die “professionele info” want ik wil wel heel wat tijd steken in mijn hobby en MijnKapitaal, maar ik denk dat mijn echtgenote niet akkoord zal gaan als ik daarvoor ook nog veel geld ga uitgeven. Idem dito voor mijn collega’s.

mark
Gast
Bedankt voor de reply Marc. Is die betalende versie even grafisch als de gewone. Ik heb ooit eens een fout op hun site gemeld en kreeg antwoord met een screenshot van wat institutionelen te zien kregen als lijst van fondsen (schaduw portefeuille ofz). Viel mij op dat dat verouderde grijze windows 95-achtige layout was. Overigens een idee waar ik een voorsmaakje kan zien van de betalende optie? Vreemd dat ze dat nergens op hun site promoten en zelfs niet vermelden. Ga hen zelfs eens contacteren maar wou vragen of jullie soms al iets hebben van de betalende BE site om… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Een voorbeeld ga je waarschijnlijk niet vinden. Maar als je op de Morningstarsite bent, dan moet je rechts bovenaan eens klikken op “over M*”.
Zij hebben ook een vertegenwoordiger: Ben Granjé. Of die nu nog die functie heeft, weet ik niet, maar hij werkt er nog wel.

mark
Gast

Ga M* dus mailen maandag maar enig idee hoeveel hun betalende opties kosten? Is dat qua orde van grootte iets zoals abbo op De Tijd of veel duurder als alleen institutionelen dit blijkbaar nemen.

stockzombie
Gast

Is er ook een versie van de Franky-Matic die werkt met Excel for Mac?

platin
Gast

open office voor mac de oplossing ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Zo’n versie bestaat niet. Wij hebben ook niet alles.

ikke
Gast

hallo,
er wordt geschreven verhouding aanhouden tussen de verschillende fondsen.
is dat aankoop verhouding of opbrengst verhouding.
Het ene fonds daalt een ander stijgt.
Dus als vb die 12.5 ´% in de flexer.

Leo Lockley
Gast

Ik gebruik reeds een aantal jaren jullie informatie zoals jullie mixerfond, en nu tijdens mijn pensioen het Fixerfond. Ik heb echter een vraagje. Onlangs heb ik beslist om de som van het pensioen sparen te verkopen (ik heb nu de leeftijd om stilaan mijn centjes op te souperen), maar het probleem is dat ik, wanneer ik de som wil overzetten naar Bv. Medirect ik dit maar kan in kleine stapjes, daar zover ik weet men slechts max. 2000€ per week kan overmaken. Met dit systeem ben ik wel even bezig. Kan dit niet voor grotere bedragen ???

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik heb al veel grotere bedragen overgeschreven…
We zouden graag de naam weten van de bank die dat belet.

natalie
Gast

Mijn ouders zijn aan het rondkijken naar verschillende financiele adviseurs en iemand zij mij ooit dat je moet nagaan of die beschikt over een FSMA nummer (of hoe noemt dat officieel).

Is het zo dat elk kantoor zo’n FSMA nummer heeft of is dat toegekend per individu, die dat behoudt als hij elders gaat werken?

Weten jullie soms hoe zo’n FSMA nummer eruitziet (hoeveel cijfers) en ook of je online zulke nummers kunt opzoeken? Alvast bedankt.

natalie
Gast

Niemand van MK die hier iets meer kan over zeggen. Als ik google op FSMA nummer vind ik daar niets concreets over.

Al Fonds (Marc Person)
Editor
Doe mij aub niet helemaal uitleggen hoe dat vrij ingewikkelde systeem in elkaar zit. Op de website van de FSMA Kan je het hele reglement terugvinden samen met de hele lijst van toegekende nummers en zelfs een lijst van “adviseurs” die niet erkend zijn door de controledienst. Zo’n FSMA nummer, als bewijs van erkenning, zegt niet meer of minder dat je de nodige kennis en ervaring hebt om verzekeringen aan de man/vrouw te brengen. Of dat nummer nu enig bewijs van kwaliteit aanduidt, is maar de vraag. Heel wat ondernemingen of mensen met zo’n nummer bieden GEEN fondsen aan, tenzij… Lees verder »
natalie
Gast
Is het zo dat elk individu die als adviseur wil werken zo’n nummer krijgt of wordt dat toegekend per maatschappij. Dus als iemand voor een andere verzekeraar gaat werken, behoudt die dan zijn persoonlijk FSMA nummer. Wou daarnaast vragen of jullie soms een link kunnen geven naar de toegekende nummers omdat je zegt dat dat op hun site staat. Zoals Robokat aangeeft is dat gewoon een eerste controle of iemand een erkenning heeft. Heb gisteravond overal gekeken en geraak niet uit aan die FSMA site. Had eergisteren al dat formulier op hun site ingevuld maar geen antwoord. Zal wel weer… Lees verder »
Al Fonds (Marc Person)
Editor

Om zo’n nummer aan te vragen, moet er minstens één persoon zijn die voldoet aan alle wettelijke eisen (kennis, ervaring enz…). Het nummer kan aangevraagd worden door een persoon of een vennootschap.
Als die persoon uit de vennootschap stapt, dan moet er voor een vervanger worden gezorgd.
Nog een opmerking: als dat FSMA nummer voor jou het belangrijkste is, hou er dan wel rekening mee dat die persoon je hoedanook richting Tak23 gaat sturen. Of dat dan de beste oplossing is, vraag ik mij af ?
Je krijgt hier alle nodig info gratis, maar je zou er toch graag voor betalen ?

Adem
Gast

Hallo

Heel leuke site. IK heb een vraagje ivm pensioensparen. Het valt op dat jullie fondsen bespreken van de banken, maar niet die van de verzekeringen(nl Tak 23) zoals Fidea of Generali. Meestal hebben zij ook een lagere beheerskost(1% ipv 1,30%) wat een verschil kan maken.

Fernand
Gast
Jullie informatie is werkelijk uniek en getuigt van grote expertise maar toch heb ik een suggestie voor de mindere “numbercrunshers” onder ons. Het overkomt me regelmatig dat ik de juiste betekenis van AV, AM, PERC, LOW…. enz weer moet gaan opzoeken om de tabellen goed te interpreteren. Ergens staat die info in wel in een artikel maar het lijkt me eenvoudiger om zoals bij Morningstar een woordenlijst samen te stellen, welke snel te consulteren valt. Misschien is het voor jullie dan ook simpeler, want je moet dan alleen naar die lijst te verwijzen. Deze suggestie is zeker geen kritiek want… Lees verder »
anita
Gast

Hallo
Ik kan franky-matic niet meer gebruiken met excel 2016. Ik kan franky matic ook een lege versie openen, maar na het opslaan kan ik er niks meer doen. hoe kan ik dit oplossen ?

Ronny
Gast

Hebben jullie al een idee hoe het met die nieuwe wet op fiscale vrijstelling op dividenden zit? Is dit enkel voor aandelen of ook voor fondsen? Indien dit laatste zou gelden, is men dan niet beter om zeker tot ong. 15K in dividendfondsen te beleggen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Zoals ik al schreef: geen fondsen. Men wil directe investeringen.
Geld in een fonds dat in bijv China belegt, daar heeft BE niks aan en dat willen ze dus ook niet gaan promoten.

karine
Gast

Ik had eigenlijk een heel simpele vraag.
Mag ik morgen instappen in het Flexerfonds.
Ik weet dat de beurzen hoog staan maar hoelang nog blijven wachten op een correctie.
Ik veronderstel wanneer ik de flexer aankoop en er een correctie aankomt al die fondsbeheerders in mijn plaats mijn geld proberen veilig te stellen om achteraf weer te beleggen of is dat iets te makkelijk gedacht.

Nenzurax
Gast

Allereerst wil ik de creator(s) van de FrankyMatic bedanken voor hun handige tool!

Ik heb gehoord dat een van mijn fondsen binnenkort samensmelt met een ander fonds. LU0831546592 wordt samengevoegd met LU1165135440. Aangezien deze fondsen een andere koers hebben, hoe pas ik dit aan in FrankyMatic? Mijn aangekochte deelbewijzen zou ik behouden en worden omgezet.

Heeft dit trouwens enig effect op mijn geïnvesteerde bedragen in het oude fonds?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als je enkel eenheden hebt van dat eerste fonds, dan is het vrij gemakkelijk: op de moment van de switch gaat men je op de hoogte brengen van het aantal eenheden dat je gekregen hebt en van de NIW van die eenheden. Die twee cijfers pas je gewoon manueel aan evenals de nieuwe Isincode en natuurlijk de naam. Alle andere data (aankoopdatum en investering) blijven onveranderd en gans die switch zou geen verder effect mogen hebben.
Heb je aandelen van zowel het eerste als het tweede, dan wordt het ingewikkelder. Daar moet ik nog even over nadenken.

Ann
Gast

In het geval van beide fondsen : Kan je dat niet oplossen door bij het blok aankopen 2 lijnen (of meer) te voorzien. 1 met de aankoop van het 1e fonds (met de gegevens die je van je bank krijg ivm de omzetting), de 2e lijn (en ev. volgende) met de aankopen van het 2e fonds (dat wat blijft) ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als je na de omzetting verder eenheden aankoopt, is er niks aan de hand. De switch is gebeurd en je gaat gewoon verder.
Anders wordt het wanneer twee fondsen samengevoegd worden en je hebt eenheden van die twee fondsen: dan wacht je op de aankondiging van de switch en past het aantal eenheden gewoon aan. Je hoeft dan alleen die twee investeringsbedragen samen te voegen. Voor de datum van de investering kan je mijn tooltje van vroeger gebruiken.

hagi
Gast

Gisteren in het nieuwsblad, vandaag ih laatste nieuws ‘water het nieuwe goud’: sp global water verdubbelde de laatste 10 jaar bijna. Misschien interressant om eens tegen het licht te houden?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Op mijn todo-lijst gezet om in te voeren in de screenings.
Ik vermoed echter dat ik nog wel een aantal fondsen kan vinden die sinds 2007 verdubbeld zijn.

natalie
Gast

Klopt het als je bij Deutsche Bank een Saving Plan spaarrekening opent, dat je dan onder het Duitse garantiestelsel valt. Is DB Belgie een dochter van DB Duitsland of is het nu zelfstandig waarbij je dan eerder zou denken dat het onder Belgisch beschermingsfonds valt? Alvast bedankt.

natalie
Gast

Carl, je gaf mij link naar de fixer. Ik bedoelde dit fonds in context van de flexer dus niet voor inkomen. Is het dus wel verstandig van een bond fonds te nemen dat even volatiel is als aandelen maar wel meer risico door de vele junk bonds. Goede aandelen zullen altijd wel terugveren maar bij een nieuwe 2008 weet ik niet wat er met al die junk bonds kan gebeuren.

natalie
Gast

Vinden jullie Invesco Pan Euro High Income in jullie flexer een voldoende veilig fonds als we ooit eens terug een grote bankencrisis krijgen? Dat de bankiers rond Trump de regels terug aan het versoepelen zijn lijkt me geen goed voorteken. De prestaties van het fonds zijn goed maar het fonds heeft veel junk bonds (BB of lager) en in 2008 ging het -30%. Ondanks de vele bonds zijn de prestaties in feite niet beter dan een mixfonds met hoofdzakelijk aandelen, waarbij het fonds wel risicovoller belegt.

justine
Gast
Hoe staan jullie tegenover een investering in de ‘originele’ unhedged versie van het M&G Optimal Income Fund, dus in Britse ponden (M&G Optimal Income Fund Sterling A, GB00B1H05155)? Op dit ogenblik is het pond vrij zwak en bijgevolg relatief aantrekkelijk geprijsd (en dit zal wellicht nog een tijdje zo blijven). Op korte termijn kunnen (en zullen) de Brexit-onderhandelingen nog verder wegen op de munt, maar quid op langere termijn, en dan vooral in combinatie met het voorgestelde defensieve (quasi obligatie) mixfonds? Een goed idee of niet? Het fonds in GBP is in België niet geregistreerd, maar wel in Frankrijk, dus… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be