Artikel aangepast op 9 april 2014:
Ik ga je nu helpen om op een eenvoudige manier een portefeuille op te bouwen met weinig risico zodat je de “knepen van het vak” spoedig onder de knie zal krijgen. Daarvoor gaan we nog geen indrukwekkende en nietszeggende studies uitvoeren. Ondervinden hoe alles werkt, is voorlopig de hoofdbekommernis. Laat u ook niets wijsmaken door beursgoeroes en allesweters: als het erop aan komt, blijken ook die geen glazen bol te bezitten. Wat we wel gaan doen, is leren hoe alles in zijn werk gaat en er al onmiddellijk voor zorgen dat we de mogelijke verliezen tot een minimum kunnen beperken. Niemand verliest immers graag geld.
U kan onderaan dit artikel doorklikken naar de uitleg over ons Mixerfonds: een nieuwe aanpak voor 2014 waarmee elke starter op elk moment zijn eerste stappen kan zetten. Daarmee gaan we aan de slag…
Ik geef je één garantie: als je deze aanbevelingen volgt, dan ga je nooit grote verliezen oplopen. Ik zal je nog wel tijdig verwittigen als het tijdstip komt waarop je vrij aan de slag kan gaan op je eigen verantwoordelijkheid. Tot dan spelen we op veilig.
Bovendien mag je op elk moment meer inlichtingen vragen als er iets niet duidelijk mocht zijn. Als je onderaan klikt op commentaren, gaat er zeker een link open waarin je je vraag kan ingeven. Is de vraag te persoonlijk dan vraag je mij gewoon om uw vraag niet te publiceren; dat kan. Andere vragen zijn misschien interessant voor andere beginners en ga er van uit dat er geen domme vragen bestaan.
U vindt allereerst de naam van het fonds, de naam van het fondsenhuis en de munteenheid waarin het fonds uitgedrukt wordt. Laat je eventueel niet afschrikken door de fondsen die in USD (Amerikaanse Dollars) noteren. Een beetje diversificatie is mooi meegenomen.
Een belangrijk gegeven is de Isincode: noem het het identiteitskaartnummer van het fonds. De basisfondsen van ons MijnKapitaal Mixerfonds zijn allemaal mixfondsen: dat zijn fondsen die zowel in aandelen als in obligaties kunnen beleggen volgens de inzichten van de beheerder van het fonds. In andere lijsten kan je bij de Soort vinden of het een aandelenfonds (A. en de regio) of een obligatiefonds of een Sectorfonds enz… is
Je vindt ook een aantal gegevens om het fonds te beoordelen: ik heb een aantal berekeningen gemaakt over periodes van 3 jaar. In de kolom AM vind je het aantal periodes dat ik berekend heb. In de kolom PERC het percentage positieve resultaten. In de kolom LOW het minste resultaat en in de kolom HIGH dan ook het beste. De kolom AV geeft je het gemiddelde van al die berekeningen. Ik kan je wel geen garantie geven in deze materie, maar zo krijg je toch een idee wat dat fonds zoal kan geven. In de laatste kolom krijg je het verschil tussen het minste en het beste: de VAR geeft je een idee van de volatiliteit: hoe groter dit cijfer, hoe meer het fonds op en neer gaat op de golven van de beurs. Fondsen met een zeer hoge VAR werden al weggefilterd; als het cijfer boven de 30 uitstijgt, is het fonds eerder volatiel.
We hoeven deze fondsen niet allemaal aan te kopen maar we raden aan om er zeker minstens 6 te kiezen. Meer fondsen aankopen is zeker niet nadelig want je verkleint daarmee een mogelijk risico. Lees daarover meer in het artikel over dat Mixerfonds.
We raden aan, zoals gezegd, om minstens 6 van de 9 fondsen aan te kopen. Meestal gaat de minimale instap zo’n 200 à 300 euro per fonds zijn: een bedrag dat je zeker dient te investeren als je distributeur instapkosten aanrekent.
Is een bedrag van bijna 2.000 euro teveel van het goed in één keer: bouw dan fonds per fonds je portefeuille op. Voor een goede spreiding is 6 verschillende fondsen wel een noodzaak, 9 is nog beter.
Ga je een heel groot bedrag investeren, dan kan het ook nuttig zijn om stapsgewijs de portefeuille samen te stellen. Dit kan het risico nogmaals verkleinen.
Alle vragen zijn steeds welkom !
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Beste,
Er zijn zodanig veel fondsen dat het toch onbegonnen werk is van alle fondsen deze rendementsberekening gaan te maken?
Ik dacht in eerste instantie een eerste selectie te maken op basis van een aantal elementen zoals oprichtingsdatum > 5j, positieve grafiek t.o.v. index en Morningstar-rating.
Pas na die selectie zou ik dan de rendementsberekeningen gaan maken. Trouwens, waar haal je al die rendementsgevevens, want de beschikbare rendementen op Morningstar zijn toch eerder beperkt?
Pak ik het op deze manier goed aan? Tips zijn welkom.
Ik ben begonnen met een bestand van fondsen uit te bouwen om te kijken welke fondsen op regelmatige basis goede rendementen gaven. Omdat ik vond dat ik met dat werk nog anderen een plezier kon doen, ben ik gestart met een blog. Daarbij hou ik rekening met de volatiliteit van het fonds en sinds enkele weken geef ik ook een code aan die geselecteerde fondsen: Kopen, verkopen, of onbeslist, naargelang de trend omdat goeie fondsen ( net zoals wij ) ook al eens een minder moment hebben, of juist top zijn of mogelijk op een scharniermoment zijn beland. Ondertussen heb ik meer dan 500 fondsen in mijn bestand. Ik schat dat er zo’n 7 à 8.000 fondsen worden aangeboden in BE. Elk kwartaal publiceren we die resultaten. Met vergelijkingen tussen die grafieken kom je nergens: ze worden gemanipuleerd en wat doe je met een grafiek die de benchmark ( -40% ) klopt en zelf nog atijd op -20% staat ? Verder geeft Morningstar zelf aan dat de sterren teveel beinvloed worden door de recentste periode. Veel sterren zijn dikwijls een verkoopssignaal. De Ratings zijn al iets beter maar ondoorzichtig. Er blijft wel eigen werk te maken: enkele voorbeelden: past dat fonds in mijn beleggingshorizon en of -profiel ? Overlappen de onderliggenden mekaar niet teveel ? Geloof ik in zo’n soort fonds of stel ik mij er vragen bij ? enz…
@Al Fonds : Les per les probeer ik tussendoor jullie cursussen door te nemen ! In uw laatste reactie lees ik met interesse “en sinds enkele weken geef ik ook een code aan die geselecteerde fondsen: Kopen, verkopen, of onbeslist, naargelang de trend omdat goeie fondsen ( net zoals wij ) ook al eens een minder moment hebben, of juist top zijn of mogelijk op een scharniermoment zijn beland.” Maar ik ben deze codes echter nog niet tegen gekomen. Waar kan ik ze vinden ? Dank bij voorbaat !
Ik bereken ze niet meer omdat die dingen zo snel veranderen. Althans niet meer in die aantallen. Bovendien vinden wij het gevaarlijk. Dat blijft overal staan en 3 weken later is dat hopeloos verouderd. Er zouden slachtoffers kunnen vallen. Wij zouden graag hebben dat de spaarders en beleggers ook een beetje studiewerk doen als ze meer volatiele fondsen kopen. Heb je geen zin of tijd voor studiewerk, dan is er het MijnKapitaal Mixerfonds.
Beste Al Fonds
Is deze selectie nog actueel indien men nu wil instappen of wacht ik best tot juli 2013?
Bedankt!
Als je deze selectie gebruikt voor het doel dat ze samengesteld werd, dan is ze nog geldig. Het zijn fondsen met een vrij lage volatiliteit: de bedoeling is om met vrij kleine bedragen in te stappen en de procedures leren te kennen van een fondsenportefeuille. Ervaring op te doen met aankopen en alles wat daarmee te maken heeft. Is het de bedoeling om een echte portefeuille op te bouwen, dan is deze selectie daar niet geschikt voor. Zoals je kan zien in de evaluatie ( ) die gisteren gepubliceerd werd, krijg je met deze fondsen een combinatie die niet veel verlies optekent, maar ook niet veel winst. De meest recente selectie startersfondsen vind je ook daar. Ben je al zo ver dat je je eigen portefeuille gaat opbouwen, kijk dan vooral naar ons voorbeelddakfonds MijnKapitaal Kernfonds of naar de selectie van Al Fonds voor een beleggingshorizon voor 5 jaar.
Bedankt voor je antwoorden. Wat versta jij onder “kleine bedragen”? Ik heb weinig ervaring met fondsen, maar wil natuurlijk wel zo snel mogelijk een echte portefeuille opbouwen, echter zoek ik nog meer info over: – welke instelling (Deutsche Bank, Rabobank, …), aangezien ik toch liever periodiek wil beleggen? – over welk kapitaal moet ik beschikken om met het Kernfonds te starten?
Alvast bedankt
P.S: een dikke merci aan MijnKapitaal! Voor jonge werknemers is deze blog werkelijk een verademing om een eerlijk en correct orgaan te kunnen raadplegen in deze barre tijden!
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven.
Veel hangt af van de distributeur waar je mee aan de slag gaat: rekent die forfaitaire transactiekosten aan, pas dan op voor kleine orders. Sommige fondsen hebben een vrij hoge eenheidswaarde: met kleine bedragen moet je daar dan weer bij een distributeur zijn die je de kans geeft om deeltjes aan te kopen. Maar ook daar weer opgelet met forfaits.
Op dit moment zijn de markten erg nerveus en kan het aangewezen zijn om stap voor stap in te stappen ( = kleinere bedragen ): begin dan eventueel met de kern op te bouwen. Later kan je nog steeds satellieten “lanceren”.
Met 1.000 euro kan je niet echt een portefeuille opbouwen. Daarvoor ga je al snel over minstens 10.000 euro te beschikken. Maar alles kan in stapjes en dat is zelfs aan te raden: Rome is ook niet op één dag gebouwd.
Kunnen we bovenstaande lijst ook gebruiken anno april 2013? Maw, zijn de slechtpresterende fondsen er ondertussen uitgehaald of moeten we dat zelf opsnorren? Thx!!
Dit is inderdaad nog een oude selectie. De nieuwe Selectie van april 2013 zal nog verschijnen.
Wat is een stop loss drempel en hoe pas je dat toe op je fondsen ?
Beste Karien, om eventuële verliezen onder controle te houden ( te beperken ) kun je een waarde instellen ( bijv 90 % van de aankoopwaarde ): als de waarde van het fonds door die “drempel” zakt, dan verkoop je het fonds ( zodat het verlies niet verder kan oplopen ). Die drempel noemen we de stoploss-drempel. Ik ken geen enkele instelling die sicavs aanbiedt, die dat automatisch voor die sicavs doet. Bij aandelen kan het wel. Je gaat dan dus zelf een verkooporder moeten ingeven. Ik weet aan mezelf dat dit niet zo eenvoudig is ( vooral psychologisch omdat je altijd denkt dat het morgen weer gaat stijgen ). Toen de goudfondsen door de drempel zijn gegaan, heb ik hier ook niet direct verkocht. Bij de tweede evaluatie heb ik het dan wel gedaan en blijkbaar was dat een goede beslissing want de fondsen zijn daarna nog verder gezakt. Stel dus de drempel niet te laag in ( bijv 20 % ) want als je dan niet durft verkopen, zit je al snel aan 25 à 30 % verlies. Beter zoals hier op 90 % nemen ( een verlies van 10 % ) zodat je bij twijfel nog even de kat uit de boom kunt kijken en bijv je verlies te nemen aan 15 %. Je bent altijd beter je verlies in te perken in plaats van te kiezen voor “buy and hold”. Immers voor een verlies van 20 % goed te maken, heb je wel een stijging nodig van 25 %. Om een verlies van 50 % goed te maken, dient de waarde daarna met 100 % te stijgen. Hopelijk is dat voldoende antwoord op jouw vraag. Anders altijd tot je dienst.
Ik begrijp niet dat de sterren weinig zouden zeggen over de kwaliteit van het fonds. Ze geven toch aan welke fondsen de beste voor risico gecorrigeerde resultaten behaalden vergeleken met soortgelijke fondsen. Daarnaast worden voor heel wat fondsen nog kwalitatieve ratings gegeven waar niet alleen rekening wordt gehouden met de resultaten uit het verleden maar met de kwaliteit van fondshuis, fondsbeheerder enz.
Wie ben ik om commentaar te geven op een gerenomeerde instelling als Morningstar. Ik ga dat dus niet doen. Als je je selectie wil baseren op Morningstarsterren dan lees je best eerst eens goed die verklaring over de toekenning van die sterren. Ook moet je eens op zoek gaan naar het artikel van de Morningstarverantwoordelijke in de Benelux waarin hij zelft zegt dat je je keuze niet alleen mag baseren op die sterren. Het is toch niet voor niks dat ze op een gegeven moment naast de sterren ook een andere rating zijn gaan geven: Gold, Silver, Neutral enz… Ik kijk al lang niet meer naar de sterren…
Ik heb dat artikel over die Morningstarsterren teruggevonden. Vermits het van de hand is van een verantwoordelijke van Morningstar mag je er dus van uitgaan dat het correct zegt wat het moet zeggen: http://www.morningstar.be/be/news/34914/De-Morningstar-Rating.aspx
De Morningstar sterren geven toch het rendement van een fonds over 3, 5 en 10 jaar ???
Het kan erg nuttig zijn om op de website van Morningstar eens nauwkeurig te gaan lezen hoe die sterren worden toegekend. Het zegt weinig over de kwaliteit van het fonds: wel over de vergelijking met andere fondsen uit dezelfde groep. Een voorbeeldje: stel dat een soortgelijke groep fondsen zware verliezen lijdt: van -30 tot – 60 %: dan krijgt het fonds met -30 % vijf sterren.
Met deze selectie ben ik min of meer gestart, wat mij zo opvalt is dat ik mij maar al te vaak laat leiden door fondsen die het zeer goed doen en die dan koop. Niet veel later gaan die dan wat zakken en wat aanmodderen om dan weer effe door te starten. Iets wat ik ook geleerd heb is geduld! Een voorbeeld: Ik heb een fonds die het, toen ik het aankocht, zeer goed deed. Niet veel later ging dit fonds zakken. Ik heb het heel lang uitgehouden, maar toen de verliezen groter werden, heb ik beslist om een groot stuk te verkopen. Niet alles want ik wou het toch nog ergens een kans geven. Met dat geld dat vrijkwam kocht ik 2 andere fondsen, die het dan goed deden. Je voelt het komen, dat eerste fonds maakt nu winst. Die 2 andere staan int rood!! Geduld is een schone deugd 🙂 En soms moet je een fonds ook laag durven aankopen, of heb ik het mis?
Velen kopen fondsen die bij Morningstar een reeks sterren krijgen: dat betekent dat ze het de vorige weken goed hebben gedaan en ik zou bijna zeggen “duur” zijn. Ik kies vooral fondsen die over langere periodes goede resultaten geven en zo min mogelijk volatiliteit. Vooral nu in deze nerveuze markten. Ikzelf werk met een stoploss-drempel die twee maal per maand gecontroleerd wordt en telkens ook met 0,10 % verhoogd wordt ( zoals de portefeuilles die hier online gevolgd worden ): als zo’n fonds door die drempel gaat, dan ga ik dat fonds dagelijks volgen (ik maak er dan ook een grafiekske van om er beter zicht op te krijgen ). Blijft het zakken ( zeker bij de volgende halfmaandelijkse controle ) dan wordt het zonder pardon verkocht. Als het kwaliteitsfonds blijkt uit mijn screenings, dan probeer ik het minstens 10 % goedkoper terug in te kopen. Is de kwaliteit niet zo best meer, dan koop ik het natuurlijk niet terug. Ik weet uit eigen ervaring dat verkopen heeeel erg moeilijk is. Doorbijten door die zure appel, anders zit je op een zeker moment met fondsen die meer dan 30 à 40 % verliezen en die zo je totale portefeuille op verlies zetten.Maar… ’t is gemakkelijker gezegd dan gedaan ! Maar hoe pak jij dat aan ?
Rendementen uit het verleden zijn geen goede voorspeller voor rendementen in de toekomst, zeker op termijnen van 3 jaar of meer.
Obligatiefondsen kunnen ook fel dalen, zeker die met een lange looptijd of die welke beleggen in vreemde munten.
ps: ik heb niet gezegd dat wie belegt in obligatiefondsen slecht bezig is, ik vind wel dat je de mogelijke risico’s die obligatiefondsen in de toekomst kunnen ondergaan wat meer in de verf zou moeten zetten in je cursus.
Ik heb het hier bij dit onderdeel van de cursus al vermeld en ik vraag aan iedereen om eens eerst de titel goed te lezen en misschien ook wel het hele artikel. Het gaat hier over de startselectie: met zo’n 1.000 euro gaan we testgewijs een portefeuille samen stellen om te zien hoe alles in de praktijk werkt. Ik raad daarbij de starters ook nog aan om zo’n 5 fondsen aan te kopen. Zelfs bij zware problemen ga je met zo’n combinatie nooit zware verliezen noteren, zeker niet als je die startselectie dan ook nog eens beheert. Waarvoor dient die startselectie niet ? Voor diegenen die al meer ervaring hebben ( en ik reken jou daarbij ) en op zoek zijn naar “aanraders” om volop in te beleggen. Daarvoor zijn er andere selecties. Deze selectie is ook niet geschikt voor diegenen die nu zwaar willen investeren om er daarna niet meer naar om te kijken en binnen een paar jaar hun winst gaan op te strijken: hou er rekening mee dat beleggen een werkwoord is en dat winst hebben , niet vanzelf gaat. Spijtig genoeg ! Bij de startselectie van 02/2012 werden er ook veel opmerkingen gemaakt: teveel obligaties en de andere fondsen te risicovol en onverantwoord: op 01/07/2012 gaf deze combinatie wel een rendement van + 0,55 %… Dus als testselectie volledig beantwoordend aan het opzet. En ik beloof je: deze startselectie van 07/2012 gaan we ook opvolgen. Ik ben vrij gerust in de resultaten.
Akkoord, er is niemand die weet welke fondsen het in de toekomst goed gaan doen.
Echter, in je cursus geef je momenteel wat te weinig duiding bij het feit dat obligatiefondsen, vooral die van medium en lange duratie, en ook die welke beleggen in vreemde munten, ook gevoelige dalingen kunnen ondergaan.
Je stelt obligatiefondsen iets teveel voor als “risico-vrij” of “met weinig risico”. Je zou daar wat meer verduidelijking kunnen over geven in je cursus.
Ik vind dat ik al veel duiding geef bij het risico: ten eerste moet het fonds lang genoeg bestaan zodat één hausse het mooie weer niet maakt. Ik geef dan aan wat het minste, wat het meeste en wat het gemiddelde rendement is op zo’n periode. Daar ga ik rekenen met het gemiddelde ( en niet met het hoogste of laatste ) wat reeds een demper zet op de verwachtingen. Ik vermeld ook het rendement van 2008: da’s toch wel een waarschuwing die kan tellen. Ik geef de zaken ook weer in geannualiseerde rendementen ( verstaanbaar voor iedereen ). Wat heeft een niet-ervaren belegger aan een cijfer op een risico-schaal: het fonds heeft risico 2 op een schaal van 6 ??? And last but not least: er gaan al een tijdje geruchten ( ik hoor ze al sinds 2010 ) dat de rente historisch laag staat en dat dat een gevaar is voor de obligatiefondsen. Diegenen die er toen uitstapten, zagen al veel rendement aan zich voorbij gaan. Beleggen is selecteren EN beheren: beheren houdt ook in dat je de verliezen stopt. Op dit moment denk ik niet dat een buy an hold-strategie de aangewezen manier is.
Er zal in ieder geval minder risico aanzitten dan nu een selectie te maken met aandelenfondsen. De obligatiefondsen gaan nog een tijdje verder op hun elan van de voorbije weken en, mocht de rente beginnen te stigen, dan gaat dat zeker niet met sprongen zijn. Ik reken er ook op dat de “starters” ook de rest ( het beheer ) van de cursus lezen. Selectie en beheer zijn volgens mij even belangrijk, maar ik herhaal mezelf. Bovendien: sinds vorig jaar zijn er hier mensen die stellen dat obligatiefondsen gevaarlijk zijn: ik weet ook dat een rentestijging deze fondsen in gevaar brengt maar ondertussen zijn het de obligatiefondsen die het over het algemeen goed doen. In vooruitzichten voor die of die sector of grondstof geloof ikzelf echt niet: er is niemand die weet welke sector het tijdens de volgende periode goed gaat doen.
Deze selectie bevat enkel obligatiefondsen. Gezien de rentevoeten historisch laag staan, lijkt het me heel onvoorzichtig om te zeggen dat deze lijst weinig risico in zich draagt.
Ik vind de opmaak van de tabel niet echt meevallen maar ik kan niet beter vanuit het buitenland. Maandag ben ik weer thuis en dan ga ik ze zeker aanpassen.
Een leuke die ik ook ga volgen. Ik maak ook alvast een aparte portefuille aan via mijn tijd account.
@Visbak, geen Keytrade?
Bedankt voor het opzoekingswerk.
Als er mensen op zoek zijn waar deze te vinden zijn? JE kan volgende fondsen vinden bij 1/ Rabobank: GB00B0WH9Y53 THREADNEEDLE Em Mkts B Ret Gross (TIE) LU0152980495 FR TEMPLETON T Glob Bond A (FTIF) LU0303816705 FIDELITY EMEA F (FIF)
2/ Binckbank: A/ Kernselectie (geen kosten): LU0152980495 FR TEMPLETON T Glob Bond A (FTIF) LU0210532957 JP MORGAN US Aggreg Bond (JPM) GB0033547604 THREADNEEDLE UK Mid 250 (TIF)
B/ Niet-Kernselectie (kosten): LU0318933057 JP MORGAN Em Mkts Small Cap (JPM) LU0260870661 FR TEMPLETON T GI Tot Ret EUR (FTIF) LU0318934451 JP MORGAN Brazil Alpha Plus (JPM) GB00B0WH9Y53 THREADNEEDLE Em Mkts B Ret Gross (TIE) LU0275062247 INVESCO Em Loc Curr Debt Acc (lnvesco) LU0243957825 INVESCO Eu Corporate (Invesco) LU0050372472 BLACKROCK Euro Bond A2 (BGF) LU0261946445 FIDELITY South E. Asia (FIF) LU0261950983 FIDELITY Asian Spec Situations (FIF) LU0303816705 FIDELITY EMEA F (FIF) LU0231203729 FR TEMPLETON FT India Fund A Acc ( Templeton)
Zo, de startersselectie van april 2012 is online. Deze selectie is gemaakt voor de cursus. Voor de gevorderden volgen er nog twee selecties:één voor een beleggingshorizon van 3 jaar en één voor een beleggingen op 5 jaar. De volgende artikels van de cursus volgen nu spoedig. Succes ermee !
Nog even geduld. Ik ben de data aan ’t ophalen en dan maak ik voor dit kwartaal een nieuw bestand. Ik vermoed dat ik dat donderdag of vrijdag kan publiceren. De resultaten voor de vorige selectie zullen sneller online staan, maar diegenen die nu starten zou ik aanraden om te wachten op het nieuwe bestand.
Graag wil ik meedoen! Ik heb een effectenrekening geopend en ben dus klaar om te kiezen 🙂
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be