Om de zaak overzichtelijk te houden gaan we stapsgewijs beginnen en de eerste keer één of maximum 2 orders ingeven van 100 à 150 euro. Bij een fondsen die noteren in USD zal uw distributeur u waarschijnlijk een prijs in USD opgeven: in dat geval mag u een order ingeven van ongeveer 140 à 200 USD.
Probeer altijd te starten met de Isincode van het fonds: dit zal je behoeden voor verrassingen want de namen lijken zo op mekaar en sommige fondsen hebben zoveel varianten dat je voor je het weet, ingeschreven hebt op het fonds in GBP of een andere munt. Of je hebt een kapitalisatiefonds gekocht terwijl je het distributiefonds wou hebben.
Nemen we als voorbeeld het eerste fonds: de prijs was 26,20 euro. Als we een bedrag van 125 euro willen besteden dan kunnen we ( 125 : 26,20 = ) 4 eenheden aankopen. Fondsen worden altijd aangekocht met de “blinde hand”= aan de prijs van morgen die we vandaag nog niet kennen. Bij de afrekening kan uw order dus een paar procenten of procentpunten meer of minder kosten. Vermits we werken met zeer goedkope eenheden kan dit nooit tot grote verschillen leiden. Er zijn instellingen waar je orders kan ingeven voor een bepaald bedrag ( bijvoorbeeld 100 euro ) maar zelfs dan kan je nog verschillen krijgen bij de afrekening: het is dan immers de computer zelf die dat bedrag omzet naar het aantal eenheden en dan toch dat aantal eenheden aankoopt aan de prijs van morgen.
Geef je een order in tegen een bepaald bedrag dan ga je waarschijnlijk een aantal eenheden krijgen waarvan het aantal een cijfer is met 4 cijfers na de komma. Geef je de voorkeur aan afgeronde aantallen dan geef je het order in per aantal.
De meeste maatschappijen werken met een kostenforfait van ongeveer 10 euro per order. Ja, zelfs de maatschappijen die publiciteit maken dat ze zonder instapkosten werken, rekenen je soms zonder verpinken kosten aan als “transactiekost”. Schrik dus niet als jouw bank je zo al bij de eerste stap bij de neus neemt.
Stop na het ingeven van het eerste of maximum tweede order en wacht even tot deze geregeld zijn. Zo krijg je een idee hoe dat in zijn werk gaat, hoe lang het duurt, komen er misschien onverwachte kosten tevoorschijn en loopt niet alles onmiddellijk mis omdat je iets verkeerd deed.
Nog meer info over het ingeven van orders: https://www.mijnkapitaal.be/leren-beleggen-beginners/fondsen-kopen/
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Als ik lees is het starten met kleine bedragen! Maar wat en hoeveel mag men storten in een fonds uit de mixer. BV als men een redelijke som vrij krijgt via een termijn! En als ik goed begrijp zoveel mogelijk soorten kiezen uit deze mix!
als ik kijk naar de info bij de fondsen, zie ik een minimaal instapbedrag staan? is dat het bedrag dat ik minimaal moet spenderen aan dit fonds?
Kijk je dan naar de info van de fondsen op de factsheet bij bijv Morningstar of op die bij de distributeur ( de bank ) ? Sommige distributeurs stellen zelf een limiet op per order: een kleiner bedrag kan je dus niet ingeven. Daarom dat ik in de tweede versie van mijn cursus het voorgestelde bedrag voor het eerste order heb opgetrokken van 50 euro naar 100 euro. Nu is het zo dat bepaalde fondsenhuizen zelf ook limieten opgeven maar daar soms ook van afwijken: als je dus een order ingeeft dat groter is dan de limiet van de bank dan wordt het order doorgegeven. De fondsbeheerder kan dan soms nog weigeren en dan ga je een verwittiging krijgen dat men je order niet aanvaard heeft omdat het minimum xxx moet zijn. Blijkbaar kan je dan soms maanden daarna zo’n zelfde order toch ingeven en aanvaard zien worden. De beslissingen zijn niet altijd rechtlijnig. Met kleine orders moet je echter ook oppassen bij banken waar ze met forfaitaire instapkosten werken: een forfait van 10 euro op een order van bijv 75 euro tikt wel even aan. Toch blijf ik er bij voor starters: begin met twee of drie kleine orders ( om en bij de 100 euro ): wordt het order niet aanvaard, kies dan een ander fonds. Pas als je de procedures en eventuele verrassingen kent, kan je met de grote middelen beginnen.
Hey Al,
Misschien een domme opmerking, maar toen ik van slag wou gaan met jou gids bij mijn huidige bank (keytrade). Bleek dat alle fondsen die jij momenteel aanraad, een minimum aankooporder van 300 Euro nodig hadden. Dit zorgt ervoor dat deze oefening/les/tijdverblijf wel bijzonder duur wordt, als ik over meer dan 5 fondsen zou willen spreiden. Is dit fenomeen van dusdanig hoge instapkosten, eigen aan 2013, mijn bank, of aan je huidige selectie ? Ik weet dat deze vraag waarschijnlijk getuigd van zeer grote onwetendheid, maar ik zit dan ook nog maar aan les 3 🙂
Alvast bedankt voor je visie hierop.
Mvg,
Geert
Bij het schrijven van mijn cursus nam ik mijn eigen ervaringen als leidraad. Ik ben begonnen met 20 orders van maximum 100 euro. Ik had nog vergeten na te kijken dat er sommige fondsen in USD noteerden: zo werden er verschillende orders uitgevoerd van rond de 60 euro. Ondertussen hebben ze overal die minimumbedragen fiks verhoogd en ik begrijp dat wel want de administratiekosten voor een ordertje van 100 euro zijn even hoog als van ééntje van 5.000 euro. Een toevloed van kleine orders zou voor de distributeur niet rendabel kunnen zijn. Ook de fondsenhuizen zien die “prutsorders” niet graag komen. Toenertijd kreeg ik ook commentaar maar ik kon het uitleggen als een test. Een overweging: sommige distributeurs geven nu soms een “welkomstegoed” voor transactiekosten”. Voor aandelenkopers erg interessant. Fondsenbeleggers zijn daar amper iets mee want die voeren meestal veel minder orders uit en krijgen dat tegoed toch nooit op. Misschien zou een slimme distributeur voor starters eens kunnen overwegen om de 4 of 5 eerste orders tegen een minimaal bedrag te aanvaarden en uit te voeren. Dat zou de kans geven aan vele spaarders om de fondsenwereld te leren kennen met een lagere leergelddrempel. Hopelijk lezen de verkoopsverantwoordelijken mee ?
Als ik een order wil ingeven krijg ik met de ISIN de keuze uit 2 mogelijkheden. Aankopen op XERTA Frankfurter Floor, hier betaal je makelaarskosten en beurstaksen. Of aankopen via Fundsettle, hier betaal je instapkosten. Wat is het verschil? Welk is de beste aankoop. Zijn er via Xetra dan geen instapkosten?
Ik moet eerlijk zijn Wolfke, ik heb geen antwoord op jouw vraag. Ik heb bij drie verschillende instellingen een effectenrekening en heb deze vraag heb ik nog nooit gehad. Misschien best eens de helpdesk van jouw distributeur een emailtje sturen.
merci!
Rabo: http://www.rabobank.be/nl/producten/variabel-beleggen/kosten-en-tarieven/tarieven.aspx http://www.rabobank.be/nl/producten/variabel-beleggen/default.aspx
Binck: Kernselectie met 0% kosten, anderen variabele kosten: http://www.binck.com/be/welkom/fondsbeleggen/
iemand enige ervaring et Binck en/ of rabobank? Welke rekenen kosten aan?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be