About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

71
Reageer op dit artikel

avatar
29 Comment threads
42 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)dirkJohanAl FondsAnn Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
dirk
Gast
dirk

Waar kan ik het excel bestand voor het opvolgen van fondsen downloaden ?

Johan
Gast
Johan

Zouden we dit artikel updaten en aanpassen naar de Franky Matic ?

Ann
Gast
Ann

Sinds een paar dagen ben ik de bezitter van enkele fondsen. Ter info: ik heb voor een startbedrag gekozen van enkele k, met een maandelijkse kleine bijkoop. Daarom heb ik deze fondsen in jullie excel-file voor gespreide aankopen gezet (maar deze is zonder stop-loss). Om het probleem van de Stop-loss op te lossen, heb ik deze ook ingevuld in dit overzicht (zie hoger). Het herberekenen van de datum (voor extra aankopen), werkt prima als je dit met grote bedragen doet (die in verhouding staan tot de initiële aankoop). Daar ik maandelijks voor een klein bedrag bijkoop, blijft de herberekende datum… Lees verder »

jph
Gast
jph

Naar ik begrepen heb is het niet mogelijk om de verschillende fondsen bij één enkele bank aan te kopen, hoe hou je een overzicht waar juist de verschillende fondsen zitten, misschien achteraan een kolom daarvoor gebruiken of is het niet belangrijk,
je vermeldt wel het fondsenhuis, volgens hetgeen ik ervan begrepen heb ( sorry, ikke debutant) zou dat mogelijk enkel belangrijk zijn in het geval van faillissement van je tussenpersoon (de verkopende bank dus) of indien je je fondsen naar een andere bank overschrijft.

jempi
Gast
jempi

@robokat heb blanco portefeuille gedownload! Maar als ik wil opslaan krijg ik de melding dat het gemaakt is met een eerdere versie Excel 2003. Ik heb 2010 en waarschijnlijk anderen ook reeds? Nu de melding geeft aan dat er gegevens kunnen verloren gaan of niet correct! Heb toch opgeslaan in mijn excel versie. Tweede vraag Dollaraankoop http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04K1R >>> je geeft de investering in € waarde met kosten in D 21 >> F 21 aantal NAV’s ( in mijn geval 0.37 % ) in plaats van 1 stuk >> aankoopprijs automatisch >>> dan bij controle geef je de huidige waarde in… Lees verder »

Wereldburger
Gast
Wereldburger

Hallo,
ik ben net overgeschakeld naar een Apple Macbook, en nu gebruik ik het bijgeleverde programma Numbers om mijn overzicht bij te houden van hierboven. Echter heb ik het volgende probleem op het tweede tabblad om de nieuwe datum na een bijstorting te berekenen:
“De operator ‘*’ verwacht een getal, maar cel E9 bevat een datum.” Met een uitroepteken in het nieuwe datum veld.

Ik heb al geprobeerd om het celtype van E9 om te zetten naar een getal, maar dat springt automatisch terug naar datum.
Iemand een idee?

jempi
Gast
jempi

beste heb blanco portefeuille gedownload! Maar als ik wil opslaan krijg ik de melding dat het gemaakt is met een eerdere versie Excel 2003. Ik heb 2010 en waarschijnlijk anderen ook reeds? Nu de melding geeft aan dat er gegevens kunnen verloren gaan of niet correct! Heb toch opgeslaan in mijn excel versie. Tweede vraag Dollaraankoop http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04K1R >>> je geeft de investering in € waarde met kosten in D 21 >> F 21 aantal NAV’s ( in mijn geval 0.37 % ) in plaats van 1 stuk >> aankoopprijs automatisch >>> dan bij controle geef je de huidige waarde in… Lees verder »

Marc
Gast
Marc

Peter en al Fonds, dank je wel voor het verduidelijken van mijn vraag. Eindelijk heb ik het door. Ik zal met een nog grotere goesting gebruik kunnen maken van deze excelfile.

Marc
Gast
Marc

Het is een zeer knappe uitwerking van het portefeuilleoverzicht echter op het tapblad overzichtswerkblad is mij “datum bijstorting” niet duidelijk. Ook met de uitleg uit vorige vragen begrijp ik ” nieuwe datum” die ingevuld wordt niet. Wat is de betekenis vandie nieuwe aangepaste datum
Wie kan mij wat uitleg bijgeven over de werking.

Peter
Gast
Peter

Dag Marc,
Stel je doet een eerste storting van €1000 op 01/02/2014.
In kolom D vul je dus 1000 in, en in kolom E 01.02.2014.

Als je nu € 1500 bijstort op 15/03/2014 dan wordt kolom D dus 2500, maar welke datum vul je in in kolom E?

Dat berekent het tweede tabblad.
Werkwijze:
Gele cel C9: 1000
Gele cel E9: 01/02/2014
Gele cel C11: 1500
Gele cel E11: 15/03/2014
Resultaat ==> in cel H15 staat nu 26/02/2014

Dat is de datum die je moet invullen voor je fonds in kolom E op het eerste werkblad.

Barth
Gast
Barth

Houdt deze tabel ook rekening met de jaarlijkse onkosten (TER), of hoe kan je dat in rekening brengen?

GejeM
Gast
GejeM

Het verschil van 6,22% en 6,37% kan weggewerkt worden door in de formule in kolom L (Particip) de kolom “J” door kolom “D” te vervangen.
Ik ben hier echter tamelijk nieuw en ik weet niet of dan ook de rest van het blad intakt blijft.

Peter
Gast
Peter

>> ik weet niet of dan ook de rest van het blad intakt blijft.
Ik denk dat de auteur van het werkblad hier het best geplaatst is om daarop te reageren.
>> Even geduld graag.
Ban je hier al iets verder mee gekomen, Al Fonds?

Johan
Gast
Johan

Hoe vul je de tabel in als je een gedeelte van een fonds verkoopt? Trek je dan het bedrag dat je verkocht hebt af van kolom D en pas je dan kolom F aan met de huidige waarde bij verkoop? Wat met kolom N en de datum?

Peter
Gast
Peter

Nog even over dat tweede tabblad. Veronderstel: 1) Ik heb een fonds aangekocht op 1-jan-2010. Eén eenheid voor €1000. 2) Op 1-jan-2012 koop ik nog een eenheid bij; nu aan €1200. 3) Veronderstel dat we nu 31-dec-2014 zijn (vak D2=31.12.14) en de huidige waarde van 1 eenheid is €1400. We hebben het dus over berekeningen over vier jaar. Als ik bovenstaande gegevens ingeef in het eerste werkblad op twee aparte lijnen, krijg ik te zien: “Datum v/d portefeuille: 1/01/11 – Geannualiseerd rendement: 6.22%” Als ik het op een lijn wil ingeven en ik vul de gegevens in op het tweede… Lees verder »

Peter
Gast
Peter

Reactie?

Peter
Gast
Peter

Laatste vraag voor vandaag (beloofd ;-)):
Maakt het iets uit of je al dan niet klokvast de opvolging doet op de 1ste en de 16de van de maand?
Of als je bv. een opvolging overslaat? (Je zou dan een “verkoop”-advies kunnen missen, dat bij een volgende opvolging alweer verdwenen is. Of is dat weinig waarschijnlijk?)

Peter
Gast
Peter

Vraag 1: Ik heb een bestaande portefeuille van fondsen (sommige al in bezit sinds 2004) en ik wil deze vanaf nu beginnen opvolgen met jullie excelbestand. Ik heb gewoon alle historische gegevens (aankoopbedrag + aankoopdatum) ingegeven en dan de huidige waarde (kolom H). In de kolom “ACTIE” (P) zijn alle waarden positief. Over veertien dagen (16 juni, zeg maar) doe ik dan mijn eerste opvolging. Dan geef ik de waarde van dat moment in in kolom H en dan kan ik beginnen “spelen” met kolom ‘N’. Correct? Ik bedoel, zijn er geen negatieve/misleidende gevolgen op de cijfers uit het werkblad… Lees verder »

Peter
Gast
Peter

Ik lees onder de paragraaf “Tabblad Datum bijstorting berekenen:” >> Koop ik daarna nog eenheden bij, dan doe ik de operatie nog eens over. Wat houdt de “operatie overdoen” precies in? Stel ik doe een derde aankoop. (=tweede bijstorting) Op lijn 11 vul ik dan het bedrag en de datum in van die derde aankoop. Dat is duidelijk. Maar wat vul ik nu in op lijn 9? Ik veronderstel de som van de eerste twee aankopen en als datum de herberekende datum van de tweede aankoop (=eerste bijstorting). M.a.w. – Je neemt op lijn 9 altijd de gegevens over die… Lees verder »

Karien
Gast
Karien

Kun je wat meer uitleg geven over “kolom I: het werkblad maakt zelf van alle noteringen waarden in EUR.”
Normaal gezien zou dit volgens mij voor eurofondsen hetzelfde bedrag zijn als dat van de kolom huidige waarde. Bij mij is dit echter niet zo voor één bepaald fonds. Hoe komt dit en klopt dit wel ?

Berghe
Gast
Berghe

Beste,

ik maak sinds deze week gebruik van je excel-sheet. Super gedaan, zeer tevreden dat we dit konden krijgen.

Ik heb echter 1 vraagje nog, ik heb alles ingevuld en in kolom N alles mooi ingevuld. Ik koop nu echter een paar delen van een fonds bij, moet ik kolom N dan ook aanpassen naar een andere waarde na die delen bijgevoegd te hebben? Of mag ik het getal van nu laten staan?

Grtz

Karien
Gast
Karien

Ik heb bij de aankoop van mijn twee fondsen ter vervanging van het vorige het verlies mee ingecalculeerd. Dat heb ik gedaan door het verlies procentueel te verdelen over de twee fondsen waardoor ik hun aankoopprijs verhoogd heb. Een beetje hetzelfde wat je doet als er een dividend binnenkomt en je de aankoopprijs van je fonds verlaagt. Natuurlijk heeft dit als impact dat mijn twee fondsen nu al bij aanvang een verlies van gemiddeld 5% noteren, wat natuurlijk niet correct is. Maar ik zou dus graag een zicht hebben op het totaal rendement van mijn geïnvesteerd kapitaal. Is er een… Lees verder »

Karien
Gast
Karien

Ik wil mijn bestaande portfeuille die ik startte op januari 2012 inbrengen. Ik heb daar al een fonds van verkocht en vervangen door twee andere. Nu zou ik dat graag ook erin plaatsen, omdat mijn uiteindelijke rendement van het geheel afhangt. Ik heb namelijk verkocht met verlies. Of is het voldoende om van die twee fondsen die ik gekocht heb ter vervanging het aankoopbedrag te verhogen, zodat het ingecalculeerd is ?

Miquel
Gast
Miquel

Is het de bedoeling van de dividend-opbrengsten enkel af het aankoopbedrag te trekken wanneer deze effectief worden uitbetaald? Lijkt me logisch maar zou graag een bevestiging hebben. Zoals het er nu geschreven staat, kan het geïnterpreteerd worden alsof je het huidige dividend er onmiddelijk af aftrekt (bij aankoop van uw fonds).

Groetjes

Luc
Gast
Luc

Dus de waarden zelf in de kolom kunnen geen aanleiding geven tot enige interpretatie?
Welke verklaring geeft u voor de hoge opbrengst van de obligatiefondsen op dit moment? Kan dat omslaan op korte termijn?

Met vriendelijke dank voor response,

Luc
Gast
Luc

Graag wat uitleg over:

Kolom R: is een hulpkolom die alleen maar dient om andere berekeningen makkelijker te laten uitvoeren.
Wat doet de formule in die kolom?

met vriendelijke groet,

Neuromancer
Gast
Neuromancer

Hoe bereken je de datum van een derde aankoop? Maak je hiervoor lijnen bij in het werkblad of vul je de berekende datum van de vorige twee transacties op de lijn (1ste storting) en de datum van de derde storting op de lijn (bijkomende storting)?

TK14
Gast
TK14

Al Fonds,

Inderdaad niet makkelijk om zoiets vanop afstand uit te leggen, maar toch zeer duidelijk gedaan hoor, want het is onmiddellijk gelukt… Bedankt wederom…

TK14
Gast
TK14

Kan er me iemand in het kort uitleggen hoe je in het bestand hierboven (dat ik opgeslagen heb) enkele lijnen bijmaak zodanig dat de formules nog allemaal werken… Niet dat ik zoveel fondsen al heb hoor, maar ik zou dit graag weten voor in de toekomst en het lukt met niet echt….

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be