About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J. Jones
J. Jones
6 jaren geleden

Beste, bedankt voor de duidelijke site, zeer informatief. Heb je al overwogen om de VAR te includeren in je excell? Dit kan extra inzicht geven in een buy or sell reco. Bijvoorbeeld: bijkopen als de waarde 2 StDev gezakt is, verkopen als de waarde 2 StDev gestegen is.

Carl
Carl
7 jaren geleden

Ik zou dit gegeven van stoploss wat willen concretiseren naar mijn eigen situatie: ik heb 6 mixfondsen die een wat eigen variatie zijn van zaken die voorgesteld werden op de sites van Deutsche Bank, Rabobank en hier (met dank daarvoor ! Dit behoort in mijn ogen echt wel tot één van de beste sites aangaande dit onderwerp op het net …). Allemaal verschillende fondsbeheerders met goeie resultaten over de laatste zeven jaar en de financiële crisis behoorlijk goed doorstaan in 2008 en elk met een weging van zowat 15% van het totaal. Daarnaast heb ik voor 10% Aberdeen Asian Small Caps omdat ik sterk geloof in de combo van Azië, small caps en de meerwaarde die de beheerder daar historisch heeft kunnen waarmaken en naar ik hoop ook voor de toekomst interessant. Dit laatste fonds is historisch gezien natuurlijk fel volatieler …
Als ik het goed begrijp zou jij voor die eerste zes fondsen niet onmiddellijk naar het middel van de stop-loss grijpen, maar wel voor dat laatste fonds ? Of heb ik iets over het hoofd gezien op de site ? Wanneer stap je terug in in dat laatste fond eenmaal de stoploss gehit is ? Heb je daar ook één of andere manier van regel voor … (al serieus wat rondgezocht, maar is me niet zo onmiddellijk duidelijk ..)

Xavier
Xavier
9 jaren geleden

Wat betreft het “mijnkapitaal kernfonds”, is het daar ook de bedoeling om te verkopen bij het raken van de stoploss op 90% van de waarde?

Luc
Luc
9 jaren geleden

Goedemiddag,

Ik heb voor het eerst een fonds dat minder goed presteert volledig verkocht met een klein verlies.
Verdwijnt dat van de Excel-tabel of maak ik bij voorkeur een lijn Cash in negatief?

Met dank voor antwoord,

Luc

Geert
Geert
8 jaren geleden

Ik overweeg een portfolio met vast startbedrag op te starten. In dat specifiek geval kan het een optie zijn om een lijn “cash” toe te voegen. De eerste dag staat hier alles, daarna koop ,je fondsen. Indien je moet verkopen owv en stop loss, dan zet je dit fonds om naar cash en je schrapt de lijn. Op deze manier behoudt je het overzicht van de totale waarde van de portefeuille en kan je steeds het jaarrendement berekenen.
Klopt dit?

phase
phase
9 jaren geleden

Tip: Op http://www.trustnetoffshore.com kan je ook je portfolio beheren, ik gebruik deze persoonlijk reeds een tijdje omdat ik enkele fondsen in bezit had die niet op de Belgische Morningstar stonden, en die ik ook op geen andere sites kon terug vinden voor portfolio beheer.

Deze site biedt onder andere alerts per e-mail. Nadat uw portfolio is ingegeven, kan je per lijn verschillende alerts instellen o.b.v. de prijs, bvb. wanneer de prijs 5% lager noteert, of 10%, of een hogere prijs, of gewoon wanneer een bepaald prijspunt bereikt is.

Je kan zo periodiek je trailing stop loss limieten herberekenen op de Alerts page, en wanneer deze hoger uitvallen dan de oude, kan je dan deze oude alert verwijderen en de nieuwe alert met de hogere limiet bevestigen. Zo krijg je meteen een verwittiging de dag dat de limiet overschreden wordt, in plaats van het moment wanneer je de cijfers in je Excel sheet update.

alain
alain
10 jaren geleden

Laat me even doorgaan op hoe ik denk dat je de datum gebruikt. Ik kan natuurlijk volledig fout zijn.

Je past de datum aan als je een gedeelte van het fonds bijkoopt omdat anders je GEANNUALISEERD RENDEMENT van het fonds niet meer klopt. Dat kan ik volgen.

Als je een dividend krijgt uitbetaald maandelijks / jaarlijks en je verlaagd enkel de aankoopprijs, dan klopt het GEANNUALISEERD RENDEMENT toch niet meer. Want een dividend dat vandaag is uitbetaald, trek je van de aankoop prijs af. Maar als je de datum niet aanpast heeft dit toch effect over de volledige termijn. Dit kan het rendement met verschillende percenten beïnvloeden over lange termijn. Of ben ik hier mis.

Mocht je de datum aanpassen (datum schuift vooruit in de tijd, dus verder weg) dan heeft dit wel invloed op het GEANNUALISEERD RENDEMENT. Als ik fictief reken met een vaste coupon van 6%, dan geeft het aanpassen van de datum 5.89% en met de datum niet aangepast 7,1% na 4 jaar.

In jou uitleg is de datum de basis om het GEANNUALISEERD RENDEMENT te berekenen en niet de aankoop datum van het fonds. Om de coupon datum te kennen zou je een extra datum moeten toevoegen.

Wat doe je met de datum als je een gedeelte van je fonds verkoopt?

alain
alain
10 jaren geleden

Je zou op het invulblad “aanpassen datum” een negatief bedrag kunnen invullen als tweede. Ik zie dat dan de datum naar voor schuift in de tijd ipv naar achter.

Zou dit een mogelijkheid kunnen zijn?

Alain
Alain
10 jaren geleden

Je schrijft: “Ik wou ook nu al meegeven dat ik bij een verkoop het aantal verkochte eenheden aftrek in het vak in kolom F en dat ik het gerecupereerde bedrag aftrek in kolom D” maar je past de datum niet aan.

Dit heeft toch effect op het jaarlijkse rendement. Idem met je opmerking in hoofdstuk 5 waar je schrijft dat je de dividenden in kolom D aftrekt.

Dien je de datum dan ook niet aan te passen?

fradaems
fradaems
10 jaren geleden

Je schrijft “Ik heb tot hiertoe nog geen fondsen waarbij het bedrag in kolom D negatief is geworden” … Versta ik dat correct: je doet uitgebreid onderzoek m.b.t. fondsen, maar je hebt tot hiertoe nog geen winst gemaakt met ook maar één fonds? Of je hebt nog nooit alle aantallen van de fondsen terug verkocht, maar tot hiertoe enkel een gedeelte ervan?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

19
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x