Ik leg hier uit hoe men een portefeuille opbouwt volgens het principe dat men technisch “buy and hold” ( aankopen en aanhouden ) noemt. Voor vele startende beleggers is dit de rustigste methode en geeft je nog altijd de mogelijkheid om nadien door te gaan naar een actievere methode als je dat zelf opportuun acht. Ikzelf maak steeds een grondige studie van een fonds en hou mij nog steeds aan het buy-and-hold-principe waarbij ik zo weinig mogelijk fondsen verkoop en weer andere aankoop. Je bespaart zo een hoop kosten. Ik besteed wel vele uren aan “mijn fondsen” en wil u daar graag mee laten van profiteren. Je kan bij mij echter geen fondsen kopen en ik heb ook geen bindingen met maatschappijen of beheerders. Ik maak ook geen gepersonaliseerde portefeuilles op.
Ik raad je aan om om de 14 dagen een overzicht of evaluatie te maken van je portefeuille. Je kan het ook elke dag doen als je wenst maar ik doe het elke 14 dagen ( op de 1ste en de 16de van elke maand ) en ik adviseer iedereen om deze termijn minstens aan te houden om alzo het risico te beperken en niet plotseling voor verrassingen komen te staan.
Telkens je de nieuwe waarden van de fondsen inbrengt, dien je ook de kolom N aan te passen volgens de richtlijnen hierboven.
Na deze aanpassing ga je de kolom P bekijken: blijven alle cijfers zwart en dus positief, dan hoef je niks te doen. Wordt dit cijfer negatief en dus rood dan geeft dit aan dat je de volatiele fondsen zeker dient te verkopen. Ik ken geen maatschappijen die dit automatisch uitvoeren of waar je zo’n drempel kan ingeven: dit ga je zelf moeten doen. In de toekomst ga ik op mijn blog aanduiden welke fondsen er bij de volatiele groep horen. Bij een baisse op de beurs is het eerste fonds dat een rood cijfer aangeeft, bijna zeker het meest volatiele in je portefeuille. Zou je per ongeluk een minder volatiel fonds verkopen dan is dat zeker geen ramp. Je kan het dan misschien enkele dagen alsnog goedkoper terugkopen. Voor de volatiele fondsen noteer ikzelf de prijs die ik kreeg bij de verkoop. Op het moment dat ik het fonds dan nog eens 10 % goedkoper kan terugkopen, geef ik een aankooporder in voor hetzelfde bedrag als de som van de verkoop. Zo krijg ik dan meer eenheden van dat fonds terug in mijn portfolio en dat geeft zeker een boost bij de volgende hausse.
Nu is die controle op de stoploss iets totaal anders dan slechte fondsen verwijderen uit de groep. Nu maak ik vrij diepgaande studies van een fonds voor ik het aankoop en heb ik niet gemakkelijk fondsen die het echt slecht doen. De evaluaties om te kijken of een fonds dient vervangen te worden doe ik één maal per jaar of na een periode met een behoorlijke stijging. Ik ga dan kijken of de fondsen die het echt niet goed doen nog altijd in mijn driemaandelijkse selecties ( daarover later ) verschijnen: staan ze nog altijd in de lijst dan behoud ik ze alsnog; staan ze niet meer in de selectie dan vliegen ze ook bij mij buiten. Om geëvalueerd te worden dient een fonds wel meer dan een jaar in de portefeuille te zitten. Je moet de fondsbeheerder de kans laten om zijn ding te doen en ik probeer ook de transactiekosten tot een minimum te beperken. Veel aankopen en verkopen kan spannend zijn maar denk er zeker aan dat elke nieuwe aankoop ook een miskleun kan zijn. Het nieuwe fonds is niet altijd beter !
Een ander belangrijk cijfer voor het portfoliobeheer dat je in mijn werkblad vindt, is het percentage van de participatie ( kolom L ). Als je 5 verschillende fondsen voor ongeveer hetzelfde bedrag gekocht hebt, dan zal dit cijfer bij elk fonds ongeveer 20 % aangeven. Na elke aankoop zal dit cijfer natuurlijk wijzigen. In mijn persoonlijke portefeuille zorg ik ervoor dat een fonds bij aankoop nooit meer dan 5 % van het geheel inneemt. Als de drempel van 15 % overschreden wordt, dan bouw ik dat fonds af. Ik verkoop het niet helemaal maar ik verkoop dan zoveel eenheden dat de participatie opnieuw minder dan 10 % wordt. Vandaar dat ik in het begin ergens schreef dat ik graag met fondsen werk die een lage eenheidswaarde ( NAV ) hebben alhoewel ik ook een effectenrekening heb bij een maatschappij waar je van sommige fondsen zelfs 100sten kan kopen.
Nu hebben de volatiele fondsen de “slechte gewoonte” om in goede beurstijden het hardst aan te groeien en al snel een buiten verhouding groot gedeelte te gaan innemen. Da’s erg gevaarlijk bij slechte beurstijden want dan kan die volatiliteit ook snel grote verliezen opbouwen. Bij die volatiele fondsen dien je dus zeker en vast dat percentage in de gaten te houden en de participatie af te bouwen als het de spuigaten uitloopt.
Voor de mensen die eerst eens willen testen en die eerst afwachten na de aankoop van de eerste 5 fondsen zou ik durven aanraden om een fonds nooit meer dan 30 % van hun portefeuille te laten innemen. Da’s belangrijk voor de veiligheid.
Ik wou ook nu al meegeven dat ik bij een verkoop het aantal verkochte eenheden aftrek in het vak in kolom F en dat ik het gerecupereerde bedrag aftrek in kolom D. Ik heb tot hiertoe nog geen fondsen waarbij het bedrag in kolom D negatief is geworden. Eens dat zich voordoet, ga ik daar ook een oplossing moeten voor zoeken: misschien iemand een suggestie ? Bij het aantal eenheden in kolom F kan zich dat probleem niet voordoen want men kan nooit meer eenheden verkopen dan men bezit.
Is dit de enigste methode om een portefeuille te beheren ? Zeker niet want er zijn zoveel manieren als er mensen zijn en fondsenbeheer is geen exacte wetenschap. Ik weet echter wel zeker dat je op deze manier de risico’s binnen de perken kan houden.
Zien jullie nog andere problemen bij het beheer, heb je nog vragen of heb je zelf een goed tip ? Laat het me weten. Uw collega’s kunnen heel wat leren van uw ervaringen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Beste, bedankt voor de duidelijke site, zeer informatief. Heb je al overwogen om de VAR te includeren in je excell? Dit kan extra inzicht geven in een buy or sell reco. Bijvoorbeeld: bijkopen als de waarde 2 StDev gezakt is, verkopen als de waarde 2 StDev gestegen is.
Om te weten wanneer een fonds te duur geprijsd staat, hebben wij de GOGIscore uitgedokterd. Met de zoekmotor kan je dat item vinden.
Ik zou dit gegeven van stoploss wat willen concretiseren naar mijn eigen situatie: ik heb 6 mixfondsen die een wat eigen variatie zijn van zaken die voorgesteld werden op de sites van Deutsche Bank, Rabobank en hier (met dank daarvoor ! Dit behoort in mijn ogen echt wel tot één van de beste sites aangaande dit onderwerp op het net …). Allemaal verschillende fondsbeheerders met goeie resultaten over de laatste zeven jaar en de financiële crisis behoorlijk goed doorstaan in 2008 en elk met een weging van zowat 15% van het totaal. Daarnaast heb ik voor 10% Aberdeen Asian Small Caps omdat ik sterk geloof in de combo van Azië, small caps en de meerwaarde die de beheerder daar historisch heeft kunnen waarmaken en naar ik hoop ook voor de toekomst interessant. Dit laatste fonds is historisch gezien natuurlijk fel volatieler … Als ik het goed begrijp zou jij voor die eerste zes fondsen niet onmiddellijk naar het middel van de stop-loss grijpen, maar wel voor dat laatste fonds ? Of heb ik iets over het hoofd gezien op de site ? Wanneer stap je terug in in dat laatste fond eenmaal de stoploss gehit is ? Heb je daar ook één of andere manier van regel voor … (al serieus wat rondgezocht, maar is me niet zo onmiddellijk duidelijk ..)
Dank voor de felicitaties en tegelijk: jouw visie is correct. Niemand weet echter wanneer het goede moment is om in te stappen en daarom geven wij ook geen specifieke koopsignalen. Wij kunnen kwaliteitsfondsen selecteren, maar wij kennen ook de toekomst niet. Daarom zou ik durven stellen voor iemand die in iets gelooft: dan kan het alternatief (ipv verkopen en terugkopen) ook werken: bij correcties bijkopen en bij stevige hausses een gedeelte verkopen= nieuwe cash of mogelijkheid om de kern te verstevigen. Buy the way: Morningstar zette dat fonds onlangs in the picture. Persoonlijk baseer ik mij, zowel bij verkoop als bij aankoop, op het momentum. Niet eenvoudig en het draait soms nog verkeerd uit. Wij zijn ook op zoek naar een degelijke glazen bol.
Wat betreft het “mijnkapitaal kernfonds”, is het daar ook de bedoeling om te verkopen bij het raken van de stoploss op 90% van de waarde?
Voor de kern zelf is dat geen noodzaak. Bij de satellieten kan dat op zeker moment nodig zijn. Als je ingeschreven bent op de nieuwsbrief ga je ook af en toe tips krijgen. Maar we komen er nog in ’t lang en in ’t breed op terug.
Goedemiddag,
Ik heb voor het eerst een fonds dat minder goed presteert volledig verkocht met een klein verlies. Verdwijnt dat van de Excel-tabel of maak ik bij voorkeur een lijn Cash in negatief?
Met dank voor antwoord,
Luc
Dat hangt een beetje van je eigen voorkeur af. Ik persoonlijk verwijder de lijn en hou geen negatieve cashposities aan. Wat ik wel doe is een tabel aanhouden met de totale investering en de totale waarde. Dus bij elke evaluatie noteer ik de totale investering op dat moment en de totale bereikte waarde op dat moment.
Ik overweeg een portfolio met vast startbedrag op te starten. In dat specifiek geval kan het een optie zijn om een lijn “cash” toe te voegen. De eerste dag staat hier alles, daarna koop ,je fondsen. Indien je moet verkopen owv en stop loss, dan zet je dit fonds om naar cash en je schrapt de lijn. Op deze manier behoudt je het overzicht van de totale waarde van de portefeuille en kan je steeds het jaarrendement berekenen. Klopt dit?
Ik denk dat je gelijk hebt, maar… ik ken heel weinig beleggers die een vast bedrag aanhouden. Ofwel wordt de portefeuille opgebouwd ofwel “leeft” men van zijn portefeuille.
Tip: Op http://www.trustnetoffshore.com kan je ook je portfolio beheren, ik gebruik deze persoonlijk reeds een tijdje omdat ik enkele fondsen in bezit had die niet op de Belgische Morningstar stonden, en die ik ook op geen andere sites kon terug vinden voor portfolio beheer.
Deze site biedt onder andere alerts per e-mail. Nadat uw portfolio is ingegeven, kan je per lijn verschillende alerts instellen o.b.v. de prijs, bvb. wanneer de prijs 5% lager noteert, of 10%, of een hogere prijs, of gewoon wanneer een bepaald prijspunt bereikt is.
Je kan zo periodiek je trailing stop loss limieten herberekenen op de Alerts page, en wanneer deze hoger uitvallen dan de oude, kan je dan deze oude alert verwijderen en de nieuwe alert met de hogere limiet bevestigen. Zo krijg je meteen een verwittiging de dag dat de limiet overschreden wordt, in plaats van het moment wanneer je de cijfers in je Excel sheet update.
Laat me even doorgaan op hoe ik denk dat je de datum gebruikt. Ik kan natuurlijk volledig fout zijn.
Je past de datum aan als je een gedeelte van het fonds bijkoopt omdat anders je GEANNUALISEERD RENDEMENT van het fonds niet meer klopt. Dat kan ik volgen.
Als je een dividend krijgt uitbetaald maandelijks / jaarlijks en je verlaagd enkel de aankoopprijs, dan klopt het GEANNUALISEERD RENDEMENT toch niet meer. Want een dividend dat vandaag is uitbetaald, trek je van de aankoop prijs af. Maar als je de datum niet aanpast heeft dit toch effect over de volledige termijn. Dit kan het rendement met verschillende percenten beïnvloeden over lange termijn. Of ben ik hier mis.
Mocht je de datum aanpassen (datum schuift vooruit in de tijd, dus verder weg) dan heeft dit wel invloed op het GEANNUALISEERD RENDEMENT. Als ik fictief reken met een vaste coupon van 6%, dan geeft het aanpassen van de datum 5.89% en met de datum niet aangepast 7,1% na 4 jaar.
In jou uitleg is de datum de basis om het GEANNUALISEERD RENDEMENT te berekenen en niet de aankoop datum van het fonds. Om de coupon datum te kennen zou je een extra datum moeten toevoegen.
Wat doe je met de datum als je een gedeelte van je fonds verkoopt?
Als ik een gedeelte van een fonds verkoop, dan trek ik het bedrag dat ik incasseer af van het investeringsbedrag zonder aan de datum te raken. De waarde van de lijn in de portefeuille zakt natuurlijk ook omdat het aantal eenheden ook vermindert bij een verkoop. Waarom de datum van de investering zou moeten “ouder” worden, zie ik niet direct zitten: het rendement van een belegging is volgens mij inclusief eventuele dividenden.Bij kapitalisatiefondsen worden de dividenden herbelegd: moet je daar dan ook gaan opsplitsen ? Graag meerdere of andere opinies of bevestigingen !
Je zou op het invulblad “aanpassen datum” een negatief bedrag kunnen invullen als tweede. Ik zie dat dan de datum naar voor schuift in de tijd ipv naar achter.
Zou dit een mogelijkheid kunnen zijn?
a) Ik zou de data niet wijzigen. Stel dat je kasbons mee opvolgt: daar verander je toch ook geen data als je een coupon knipt ? En wat doe je met fondsen die elke maand een dividiend uitbetalen ? b) Lijkt me logisch dat excel dat datum naar voor schijft als je er een bedrag aftrekt: in excel staat tegenover elk cijfer een datum; trek je van dat cijfer een ander cijfer af dan ga je terug in de tijd.
Je schrijft: “Ik wou ook nu al meegeven dat ik bij een verkoop het aantal verkochte eenheden aftrek in het vak in kolom F en dat ik het gerecupereerde bedrag aftrek in kolom D” maar je past de datum niet aan.
Dit heeft toch effect op het jaarlijkse rendement. Idem met je opmerking in hoofdstuk 5 waar je schrijft dat je de dividenden in kolom D aftrekt.
Dien je de datum dan ook niet aan te passen?
Ik heb dat ooit ook in overweging genomen maar heb het nooit gedaan want … Je hebt de investeringsdatum en uiteraard de datum van vandaag: welke datum zou je dan aanpassen en hoe ? Iemand een ander idee of voorstel ?
Als je kolom D gaat bekijken, dan weet je direct wat ik bedoel. In die kolom staat het bedrag van je investering: ik heb tot hier toe nog nooit een fonds verkocht omdat ik een bepaald doel bereikt had. Ik bouw het aantal eenheden wel af als het een te groot volume in mijn portefeuille gaat innnemen. Maar dat heeft tot op heden nog geen aanleiding gegeven tot een negatief cijfer in D.
Je schrijft “Ik heb tot hiertoe nog geen fondsen waarbij het bedrag in kolom D negatief is geworden” … Versta ik dat correct: je doet uitgebreid onderzoek m.b.t. fondsen, maar je hebt tot hiertoe nog geen winst gemaakt met ook maar één fonds? Of je hebt nog nooit alle aantallen van de fondsen terug verkocht, maar tot hiertoe enkel een gedeelte ervan?
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be