About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bargain
Bargain
4 jaren geleden

Iedereen gaat er schijnbaar van uit als een Id vb Bel 20) een record gaat verbreken er automatisch een crash in de lucht hangt? Mocht dit zo zijn dan had Wrren Buffet als lange termijn belegger in waarde aandelen (Coca Cola,…) nooit miljonair kunnen worden.
Ik volg dan ook voledig de redenatie van mijn kapitaal. Deze berekening is niet toepasbaar op een index omwille van de eenvoudige reden dat die in 10 jaar meestal volledig gewijzigd is (rfaillissementen bvb)-)
Pui artikel trouwens

fundsmentalist
fundsmentalist
6 jaren geleden

Dit artikel laat mij toch wel behoorlijk op mijn honger zitten. De conclusie is gebaseerd op ‘het feit dat de goede ondernemingen gemiddeld elk jaar met zo’n 5 à 6% in reële waarde aangroeien’ zonder dat dit door enige referentie onderbouwd wordt.

Dit blijkt in ieder geval niet uit de evolutie van de S&P 500 price-to-book waarden (http://www.multpl.com/s-p-500-price-to-book/) die nu op hetzelfde punt staan als in 2006, dus in de US zijn de goedkope aandelen (volgens dit criterium) al zeker niet te halen.

ghostwritertje
ghostwritertje
6 jaren geleden

Ik ben hier nog vrij nieuw in dus vergeef mij als ik de bal volledig mis sla.

Maar je lijkt daar wel gelijk te hebben, de PE is inderdaad heel volatiel ivm de PB.

Nu een ander punt: ik heb hier zelf even de PB van de S&P 500 opgezocht (ik zoek het graag zelf eens uit, wat jullie ook aanraden). Deze staat momenteel op bijna exact dezelfde hoogte (2,79) als in 2006 (2,81). Wat zie ik hier dan over het hoofd?

spaarvarken
spaarvarken
6 jaren geleden
Antwoord aan  ghostwritertje

Ik dacht ook dat aandelen volgens vele indicatoren erg duur staan.

Men berekent inderdaad de P/B van de S&P 500 op basis van de onderliggende aandelen en dat cijfer staat dan representatief voor een ‘gemiddeld’ aandeel. Momenteel staat dat exact even hoog als in 2006.

Ik vraag me dan ook af op welke cijfers het artikel zijn conclusies baseert?

Karl
Karl
6 jaren geleden
Antwoord aan  spaarvarken

Dat klopt, volgens bv. de Shiller PE ratio staan aandelen duur vandaag.
Analisten zien nog geen tekenen van een aankomende crash!? Zou het mogelijk zijn even te verduidelijken aan de hand van welke tekenen je een crash kan zien aankomen a.u.b., dan hoef ik geen stop loss meer te gebruiken. Volgens mij ziet men een crash nooit aankomen, dan zou deze zich gewoon naar voor verplaatsen omdat iedereen zijn stukken wil verkopen voor de crash.
Bovendien heb ik gelezen dat vermogenbeheerders in de afgelopen jaren nooit meer in cash zaten dan vandaag. Erg vreemd als er geen vuiltje aan de lucht is.(niet dat zij een glazen bol hebben natuurlijk, maar als je dan toch verwijst naar de mening van analisten).

Ronny
Ronny
6 jaren geleden

Je zou de bvb allow scores ook kunnen in niveau’s onderverdelen. Een daling van 10% zou dan Allow 1 kunnen zijn.(10%investeren), Een daling tov vorig jaar van 15% een allow 2 (22% investeren)…. deze percentages kunnen ook aangepast worden. Dit al eens bekeken of het een aanvulling of een eventueel artikel waard zou kunnen zijn? Geen idee of het een meeropbrengst zou zijn. Het is denk ik wel veel werk.

Wild Fire
Wild Fire
6 jaren geleden

De verhouding Value to Book is moeilijk te berekenen. Maar je bedoelde Price to Book, zoals uit de reactie bleek.
“Price is what you pay; Value is what you get” – W. B.

Ghostwritertje
Ghostwritertje
6 jaren geleden

Interessant artikel weer! ?

Wat denken jullie trouwens over de PE (Price-to-earnings) ratio als indicatie om te zien of de markt hoog of laag staat?

Ik dacht altijd wanneer dit boven het gemiddelde was dat de markt vrij duur is. De S&P 500 staat dan bijvoorbeeld duur nu. (23,8 tegenover gemiddelde van 15,6)

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x