About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
7 jaren geleden

Is het dan niet beter om het product – vrij vlug na de aankoop (ook na het behalen van een bepaalde winstmarge) – dmv een “lock” te “beschermen” en er een verkooporder met een stop-loss-drempel op te plaatsen?

Edegembe
Edegembe
7 jaren geleden

De TSL die u gebruikt gaat uit van de NIV uitgedrukt in EUR en houdt dus ook rekening, voor beleggingen in een andere munt, met de wisselkoersevolutie van deze munt tegenover de EUR.
Het is bijgevolg mogelijk dat de TSL een verkoopsignaal geeft terwijl het doorbreken van de 90% grens eerder te wijten is aan een zwakke koers van die munt tegenover de EUR dan aan het slecht presteren van het fonds zelf. Dit was bv. mogelijk het geval wanneer de EUR in een recent verleden een hoge koers kende tegenover veel andere munten.
Blijft u dan vasthouden aan uw verkoopregel wegens het doorbreken van de TSL of houdt u ook rekening met de verwachte evolutie van de munt in questie?
Wanneer de algemene verwachting is dat deze munt zich in de nabije toekomst zal opwaarderen tegenover de EUR (ik neem als vb. een volgens BNPP verwachte koers van de USD binnen 12 maand van 1,20 tegenover 1.27 nu, zijnde circa 5% verbetering) ben ik geneigd om daar toch mee rekening te houden. Al kan dit mij zuur opbreken indien de NIV zelf verder zou dalen en de verwachte wisselkoers verbetering zou uitblijven. Zo zou mijn belegging een minwaarde kunnen bereiken van merkelijk meer dan 10%… In het voorbeeld van de USD hiervoor zou ik dan beter een limiet van 10 + 5 = 15% inbouwen om toch het risico te beperken.Ook hier moet ik vaststellen dat verlies nemen mentaal niet eenvoudig is.

PS Ik lees nu al gedurende zo’n jaar ongeveer met veel interesse jullie artikels. Hartelijk dank voor het omvangrijk statistisch materiaal en voor jullie inzet om de lezer nader inzicht te verschaffen en te leren nadenken in deze boeiende maar complexe materie.

Edegembe
Edegembe
7 jaren geleden

Dank voor uw reactie en aan Robocat voor de zijne.
Zich een betrouwbaar idee vormen van het momentum is uiteraard niet echt besteed aan de doorsnee kleine belegger maar logisch proberen te denken ook op meer bewogen momenten en hoe dan ook grenzen stellen zal ons al op weg helpen.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Edegembe

“Wanneer de algemene verwachting is dat deze munt zich in de nabije toekomst zal opwaarderen”

Spijtig genoeg laten valutakoersen zich niet voorspellen en dat draait altijd net anders uit dan verwacht. Uiteindelijk zijn de koersverhoudingen een complex samenspel van economische factoren, rentestanden, … en heel erg reëel. Je moet ze dus in rekening brengen bij je beslissingen.

Het is al gebeurd dat de beurs van een bepaald land spectaculair was gestegen. De munt van dat land was echter gehalveerd in waarde. Netto van beide was negatief. Die twee evoluties staan niet los van elkaar en je moet naar het netto resultaat kijken en niet naar het ene feit of het andere. Ook de goede prestaties van een fonds kunnen dus te maken hebben met de slechte prestaties van de valuta van de onderliggende activa.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x