Aangepast op 7 april 2014: Ook in de fondsenwereld gebeuren er regelmatig veranderingen. Daarom deze update.
Ik hou ook rekening met alle praktische problemen die jouw voorgangers ondervonden. U profiteert zo van al de ervaringen van jouw voorgangers en door deze aanpassing hoef ik je niet richting één bepaalde bank te sturen en kan ik je in alle onafhankelijkheid de weg blijven tonen.
Een “cursus fondsenbelegging” is niet in twee of drie minuten uit te leggen. Een volledige cursus over meerdere uren zou saai kunnen zijn en uitmonden in details en punten en komma’s. Veel beter kan men echter op kleine schaal starten en dan ervaringsgewijs opbouwen.
Waarom fondsen en geen aandelen ? Een aandeel vertegenwoordigt een deel van het kapitaal van een onderneming. Gaat die onderneming failliet dan is uw aandeel waardeloos. Een aandelenfonds vertegenwoordigt een deel van het kapitaal van vele ondernemingen en de kans dat die allemaal tegelijk failliet gaan is zo goed als onbestaande. Bovendien wordt dat fonds beheerd door een fondsbeheerder (een professional) die over inlichtingen beschikt van de ondernemingen waarin hij belegt. Die inlichtingen krijgen wij nooit te pakken (of veel te laat in de krant). De goede fondsmanager zal de nodige maatregelen treffen om in te spelen op marktomstandigheden. We gaan dus ook op zoek naar de goede fondsbeheerders.
Ik moet dan zeker wel beschikken over een grote som geld? Alles hangt er natuurlijk vanaf wat jij een grote som noemt. Ik raad zelfs af om met fondsen te starten waarvoor men onmiddellijk over erg grote sommen dient te beschikken. Later zal je merken dat ik het zelfs helemaal niet heb voor die “dure” fondsen Als je over een bedrag van ongeveer 3.000 euro kan beschikken en je weet dat je die som een paar jaar kan missen, dan ben je klaar voor de start van een plezierige, leerzame en vooral rendabele “hobby”.
Als het echt moet kan het eigenlijk al vanaf een som van zo’n 500 euro als je na een tijdje die 3.000 euro wel ziet zitten. Je kan dan stapsgewijs fonds per fonds ons Mixerfonds (daarover later meer) opbouwen. Vanaf die 3.000 euro heb je dan een voldoende gespreide portefeuille. Die spreiding raden we je wel ten zeerste aan. De gouden regel van de beleggers is immers altijd: nooit alle eieren in hetzelfde fonds (mand…).
In feite kan dus bijna iedereen mee doen. Bovendien al onmiddellijk een eerste opmerking over de verplichte beleggingsprofielen die alle banken van u proberen op te maken en die naast absurd, ook op zijn minst asociaal zijn: iemand met weinig geld mag immers volgens die Mifidregels geen aandelenfondsen kopen en moet dus arm blijven…
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Beste Al Fonds
Bestaat er van de vernieuwde versie van uw cursus “Leren beleggen in fondsen” ergens een inhoudstafel waarin je direct kan klikken op de gewenste paragraaf?
In de oude versie van deze cursus (zie de link hieronder) was zo’n inhoudstafel wel voorzien.
Alvast bedankt
Bovenaan de site staat er een knop: cursus. Als je daarop klikt, krijg je twee mogelijkheden: Cursus voor Beginners van Robokat en mijn cursus voor fondsenbeleggers.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be