About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

19
Reageer op dit artikel

avatar
11 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
KoenevitaAl FondshagiJasper Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
evita
Gast
evita

Bedankt Al Fonds, ik weet wat ik moet doen.

Koen
Gast
Koen

Hangt voor mij ook af wat je met het vrijgekomen geld wil doen, en hoe hoog je de huidige koers inschat (en wat je kosten zijn per transactie). Gespreid er geregeld een stuk uithalen (om bv gespreid ergens anders in te stoppen), tenzij je op een bepaald moment vaststelt dat de koers plots flink hoger is gegaan, lijkt mij ook een zinvolle overweging.

evita
Gast
evita

Ik heb bij Belfius nog 2 fondsen ( van vroeger) en ik wil die verkopen. Stap ik best gespreid uit of niet ?

evita
Gast
evita

Ik lees hier niets anders dan over gespreid aankopen. En wat dan over het gespreid verkopen ?

hagi
Gast
hagi

Voor def fondsen best in 1x instappen? Vermoed dat dit achterhaald is bij toepassing vd gogi methode?

Jasper
Gast
Jasper

Het enige probleem wat je kan hebben als je éénmalig instapt, is dat je net voor een grote correctie staat. Je kan bv in 75% van de gevallen beter afgeweest zijn om éénmalig te kopen voor een fonds, maar als je net die ongelukkige persoon was die midden 2008 al zijn aandelen/fondsen kocht, heb je niets aan die statistiek. Over het algemeen geldt: in een stijgende markt verdien je meer aan een éénmalige storting. In een dalende markt verlies je meer aan die éénmalige storting. Gespreid instappen zal de mogelijke winst wat verlagen, maar zal ook het mogelijke verlies normaal… Lees verder »

Kris
Gast
Kris

De vraag of je best in één keer of gespreid instapt is uiteraard alleen zinvol je reeds over het volledige kapitaal beschikt dat je wil beleggen. Als je het nog gedeeltelijk moet verwerven is het sowieso gespreid instappen. Als je het volledige kapitaal bezit en toch kiest voor gespreid instappen ga ik er van uit dat je het gedeelte dat je pas later zal beleggen tot zoang niet in een wollen sok bewaart, maar op een spaarboekje of termijnrekening of zoiets, waar het ook nog iets opbrengt. Die opbrengst is momenteel weliswaar zeer pover, maar dat is niet altijd zo… Lees verder »

Jhn
Gast
Jhn

Om eigenlijk echt op de vraag te antwoorden:
Als het water koud is, dan ineens plons erin, de korte pijn
Als het water warm is, dan neem ik eventueel het trapje 😉

Phjo
Gast
Phjo

Voor de geinteresseerde, een uitgebreid dossier over gespreid instappen gepubliceerd door DB. Conclusie is (gelukkig:-) dezelfde. Naarmate de beleggingshorizon langer wordt, worden de afwijkingen kleiner doordat de prestaties zich verder naar het gemiddelde situeren. Bij investeringen van bepaalde duur kan dit evenwel een goede techniek zijn om het risico te verkleinen.
De link: https://www.deutschebank.be/media/pdf/Dossiers-geprogrammeerd-beleggen.pdf

lucca
Gast
lucca

Wellicht zijn er nog mensen die zoals ik, een maandelijks bedrag vrijmaken om in fondsen te stoppen. Zo wordt je als het ware gedwongen om periodiek in te stappen. Wat ik wel doe is van dat bedrag een deel achter de hand te houden voor het moment de beurzen flink zouden zakken. Want dan is het interessant om te kopen. In een dalende markt stap je best periodiek in. In een stijgende markt best alles ineens. Er is maar één probleem: de toekomst kan je niet voorspellen. Dus wordt het altijd een beetje gokken… En ja, als de beleggingshorizon voldoende… Lees verder »

Zan
Gast
Zan

Bedankt voor deze interessante analyse. Volgens mij is er nog een vrij belangrijk aspect, dat u hier niet in rekening neemt: door gespreid instappen daalt nog steeds het risico dat men juist op het allerslechtste moment instapt (denk ik toch). Want zelfs als er 80% kans is, dat eenmalig instappen meer rendement oplevert, in een aantal van die 20% andere gevallen is het rendementsverlies door niet gespreid instappen misschien zeer groot. Maar ik weet niet hoe u dit helemaal exact zou kunnen in een formule gieten. Misschien het maximum verlies in elk geval, of het maximum rendementsverschil tussen eenmalig en… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be