About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
evita
5 jaren geleden

Bedankt Al Fonds, ik weet wat ik moet doen.

Koen
Koen
5 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Hangt voor mij ook af wat je met het vrijgekomen geld wil doen, en hoe hoog je de huidige koers inschat (en wat je kosten zijn per transactie). Gespreid er geregeld een stuk uithalen (om bv gespreid ergens anders in te stoppen), tenzij je op een bepaald moment vaststelt dat de koers plots flink hoger is gegaan, lijkt mij ook een zinvolle overweging.

evita
5 jaren geleden

Ik heb bij Belfius nog 2 fondsen ( van vroeger) en ik wil die verkopen. Stap ik best gespreid uit of niet ?

evita
5 jaren geleden

Ik lees hier niets anders dan over gespreid aankopen. En wat dan over het gespreid verkopen ?

hagi
hagi
5 jaren geleden

Voor def fondsen best in 1x instappen? Vermoed dat dit achterhaald is bij toepassing vd gogi methode?

Jasper
Jasper
8 jaren geleden

Het enige probleem wat je kan hebben als je éénmalig instapt, is dat je net voor een grote correctie staat. Je kan bv in 75% van de gevallen beter afgeweest zijn om éénmalig te kopen voor een fonds, maar als je net die ongelukkige persoon was die midden 2008 al zijn aandelen/fondsen kocht, heb je niets aan die statistiek.

Over het algemeen geldt: in een stijgende markt verdien je meer aan een éénmalige storting. In een dalende markt verlies je meer aan die éénmalige storting. Gespreid instappen zal de mogelijke winst wat verlagen, maar zal ook het mogelijke verlies normaal gezien beperken.

Je kan het vergelijken met de studie of je wel moet spreiden over meerdere fondsen. Als jij het goede (waarschijnlijk volatiele) fonds kent en je steekt daar al je geld in, zal je een grotere winst maken dan iemand die spreidt. Echter bestaat ook de kans dat net dat fonds enorm zakt. Jouw verlies zal dan groter zijn dan de spreider.

Beetje hetzelfde principe: spreiden over fondsen en tijd verlaagt het risico op grotere verliezen. Dit met de kost van mogelijke winst. Je moet zelf bepalen hoe je zelf deze wil proberen balanceren.

Kris
Kris
8 jaren geleden

De vraag of je best in één keer of gespreid instapt is uiteraard alleen zinvol je reeds over het volledige kapitaal beschikt dat je wil beleggen. Als je het nog gedeeltelijk moet verwerven is het sowieso gespreid instappen.
Als je het volledige kapitaal bezit en toch kiest voor gespreid instappen ga ik er van uit dat je het gedeelte dat je pas later zal beleggen tot zoang niet in een wollen sok bewaart, maar op een spaarboekje of termijnrekening of zoiets, waar het ook nog iets opbrengt. Die opbrengst is momenteel weliswaar zeer pover, maar dat is niet altijd zo geweest en zal ook niet altijd zo blijven. 5 jaar geleden (over die termijn spreken we toch) kon je geld op zo’n wachtrekening gemakkelijk 4 % opbrengen.
Om de vergelijking correct te maken meen ik dat je die opbrengst mee in rekening moet brengen. Dat maakt de berekeningen helaas veel complexer, maar het resultaat zou ook wel eens erg verschillend kunnen zijn.
In de laatste kolom van de laatste tabel (60 stortingen op 5 jaar) staat in het geval van gespreid instappen over die 5 jaar gemiddeld de helft van het kapitaal nog op de wachtrekening waarvan het rendement genegeerd wordt. Dat kan je toch niet zomaar vergelijken met het beleggen van het volledige kapitaal gedurende de volledige 5 jaar. Logisch dat de éénmalige storting dan als winnaar uit de bus komt!

Lucca, ik volg je volkomen als je zegt dat je in een dalende markt best gespreid instapt en in een stijgende markt in één keer. Maar, zoals je zelf zegt, niemand kan de toekomst voorspellen en dus is het perfect mogelijk dat je alles ineens inzet net voor de top van een stijgende markt en het begin van een gigantische daling. Dat wordt dan allicht de slechtste move van je beleggersbestaan.
Is de conclusie dan niet dat je altijd best gespreid instapt?

Jhn
Jhn
8 jaren geleden

Om eigenlijk echt op de vraag te antwoorden:
Als het water koud is, dan ineens plons erin, de korte pijn
Als het water warm is, dan neem ik eventueel het trapje 😉

Phjo
Phjo
8 jaren geleden

Voor de geinteresseerde, een uitgebreid dossier over gespreid instappen gepubliceerd door DB. Conclusie is (gelukkig:-) dezelfde. Naarmate de beleggingshorizon langer wordt, worden de afwijkingen kleiner doordat de prestaties zich verder naar het gemiddelde situeren. Bij investeringen van bepaalde duur kan dit evenwel een goede techniek zijn om het risico te verkleinen.
De link: https://www.deutschebank.be/media/pdf/Dossiers-geprogrammeerd-beleggen.pdf

lucca
lucca
8 jaren geleden

Wellicht zijn er nog mensen die zoals ik, een maandelijks bedrag vrijmaken om in fondsen te stoppen. Zo wordt je als het ware gedwongen om periodiek in te stappen.
Wat ik wel doe is van dat bedrag een deel achter de hand te houden voor het moment de beurzen flink zouden zakken. Want dan is het interessant om te kopen.
In een dalende markt stap je best periodiek in.
In een stijgende markt best alles ineens.
Er is maar één probleem: de toekomst kan je niet voorspellen. Dus wordt het altijd een beetje gokken…
En ja, als de beleggingshorizon voldoende lang is komt alles goed zeker…

Zan
Zan
8 jaren geleden

Bedankt voor deze interessante analyse.
Volgens mij is er nog een vrij belangrijk aspect, dat u hier niet in rekening neemt: door gespreid instappen daalt nog steeds het risico dat men juist op het allerslechtste moment instapt (denk ik toch). Want zelfs als er 80% kans is, dat eenmalig instappen meer rendement oplevert, in een aantal van die 20% andere gevallen is het rendementsverlies door niet gespreid instappen misschien zeer groot.
Maar ik weet niet hoe u dit helemaal exact zou kunnen in een formule gieten. Misschien het maximum verlies in elk geval, of het maximum rendementsverschil tussen eenmalig en gespreid instappen?

Jhn
Jhn
8 jaren geleden

Gespreid instappen kan je op verschillende manieren bekijken.
Gewoon de eerste van de maand inleggen,zoals bij pensioensparen.
Of het zaakje opvolgen en zelf beslissen wanneer je bijkoopt.

Ik voel meer voor het 2de.
Ik zoek meer opbrengst voor mijn centen, en ook voor de centen die ik nog ga verdienen.
Dus gespreid instappen moet ik sowieso.
Ik kan niet ineens er een paar 10000 euro tegen aan gooien.
Verder is het ook kiezen tussen een aantal verschillende producten om te spreiden over verschillende producten heen.
Fondsen, aandelen, sparen, obligaties, tak21, …

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

19
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x