Omdat niemand het juiste moment kent om een beleggingsportefeuille op te starten, wordt er heel dikwijls de raad gegeven om fondsen, trackers, obligaties of aandelen stapsgewijs aan te kopen.
Sommige starters zetten hun eerste stappen met kleinere bedragen om eerst eens te zien hoe het gaat en bouwen daarna uit. Nog anderen beschikken niet onmiddellijk over grote bedragen om in één keer grote sommen te besteden en kopen aan volgens hun budget het toelaat. Wachten op het goede moment of enkel maar starten als men over een voldoende groot budget beschikt, is geen goed idee.
Net zoals je zou beslissen om naar een grote stad te rijden. Als je gaat wachten tot alle verkeerslichten op groen staan, dan geraak je er nooit.
Allemaal goede redenen om stapsgewijs op te bouwen, maar…
Nu wil ik zeker het systeem van mijn collega HKDS niet naar de prullenmand verwijzen. Als je echter na elke evaluatie niet wil beginnen aan “een beetje meer, een beetje minder, nog een beetje minder, een klein beetje erbij … en dat is het dan bijna”, dan krijg je hier een manier om het vrij snel op elk moment te kunnen aflezen.
Voor de rest is zo’n rendementscijfer een emotionele geruststelling of eerder een signaal dat het anders moet. Niet meer of niet minder dan dat. Ga jij je immers opmerkelijk beter voelen als het niet 4,63% is, maar eerder 4,78% of zelfs 4,91% ? Als je zo’n cijfer bekomt, heb je die tijdelijke (of noem jij het liever fictieve) winst (of het verschil) immers al binnen. Je kan er natuurlijk je collega’s of vrienden mee trachten te imponeren. Maar weet dan dat over dat cijfer zeker zoveel gelogen wordt als over de aanslag van de belastingen. Laat ons er dan ook geen polemiek over opzetten over mogelijke afwijkingen of nodige correcties.
Begrijp ook dat je net zoals in het andere model al die afzonderlijke stortingen zal moeten inbrengen als je van jouw resultaat enige evidentie verwacht. Tot op heden, dacht ik, zijn er nog geen computers die kunnen ruiken of voelen hoeveel stortingen jij al hebt uitgevoerd en welke omvang die hadden.
De gemakkelijkste manier om snel alle gegevens bij mekaar te sprokkelen: Neem er de historiek van jouw transacties bij: de meeste maatschappijen vermelden daar de data van de aankopen, de som die in rekening werd gebracht (ik neem altijd bruto voor aankopen en netto voor verkopen) en het aantal eenheden waarover het gaat. Meer heb je niet nodig.
Je kan de excel-sheet downloaden en installeren op jouw computer. Omdat de procedure erg belangrijk is als je geen formules wil verwijderen, ga ik deze hier nog een keer vermelden. Voor alle veiligheid heb ik ze op de verschillende pagina’s ook herhaald.
Ben je geen expert in excel en je zou een fout gemaakt hebben: dan kan je hier steeds het blanco-sheet terugvinden en… opnieuw starten. De ervaren rotten in excel kunnen naar hartelust aanpassen en bijwerken…
Enkel de gele vakken vragen een input. Ga je in de andere vakken zelf iets invoeren dan bestaat de kans dat je een formule of een link verwijderd.
Stap 1: Geef de datum in waarop je de berekening wil maken in formaat dd/mm/jjjj op de overzichtspagina.
Stap 2: Geef de NAV-waarde in van het eerste fonds op de overzichtspagina.
Stap 3: Ga naar TAB Fonds A: als controle zou je daar bovenaan die NAV-waarde moeten terugvinden. Bij een volgende passage wordt dit natuurlijk Tab B, C en volgende…
Stap 4: Tik de Isincode van dat fonds in het gele vak van kolom A
Stap 5: Tik de naam van dat fonds in het gele vak van kolom B
Stap 6: In kolom C het brutobedrag van de investering
Stap 7: In kolom D de datum van de aankoop in formaat dd/mm/jjjj
Stap 8: In kolom E de toegekende hoeveelheid
Stap 9: Heb je meer aankopen van hetzelfde fonds gedaan dan kan je elke aankoop telkens invullen op een volgende lijn.
Stap 10: Alle aankopen van dat fonds ingevuld ?: ga dan naar Stap 2 voor het volgende effect. Blijkt er achteraf dat je een aankoop vergeten bent, dan vul je die gewoon in op de volgende lijn want de volgorde speelt hier geen rol. Geef geen aankopen van verschillende fondsen in op dezelfde tab.
Succes gewenst:
Als je na verloop van tijd eenheden verkoopt, dan dien je natuurlijk het aantal eenheden in mindering te brengen en het netto-bedrag in mindering te brengen dat je terugbetaald kreeg.
Bij een verkoop breng je echter geen datum van die verkoop in: zo blijft de oorspronkelijke datum ongewijzigd en… is het rendement correcter. In mijn cursus van twee jaar geleden werd het ook zo aangegeven. Bij een nieuwe aankoop geeft je de datum wel in.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik ben mij recent aan het verdiepen in de wereld van beleggen. De cursussen op jullie site heb ik al helemaal doorgenomen. Momenteel ben ik jullie bijzonder informatieve artikels ook aan het doornemen.
In meerdere artikels wordt er verwezen naar een hyperlink ‘Hier’ om Excel documenten of grafieken te downloaden. Ik stel echter vast dat deze hyperlinks niet meer werken.
Kunt u mij hierbij helpen?
Dank voor je reactie! Kan je even kort aangeven in een bericht over welke links het gaat? Dan kijken we het na voor u.
Volgens de literatuur ( het web) is het berekenen van het rendement een complex item. Zeker indien er gespreide aankopen en verkopen gebeuren. Voor de berekening bestaan er verschillende methodes met als meest vermelde de time weighted rate of return (TWR) en de money weighted rate of return. Bij deze laatste maakt men o.a. nog onderscheid tussen de modified Dietz methode en de internal rate of return ( IRR). Daarbij dient dan nog de MijnKapitaal methode bijgevoegd. Deze methodes geven het zelfde resultaat indien er geen bijkomende aankopen of verkopen plaats vinden. Ze geven wel een verschillend resultaat indien dit wel gebeurd. De TWR methode houdt geen rekening met tussentijdse aankopen en verkopen en is dan enkel nuttig om het rendement van een actieve dynamische belegger te vergelijken met een buy en hold belegger. De methode toegepast door MijnKapitaal houdt geen of onvoldoende rekening met respectievelijk volledige of gedeeltelijke verkopen. Om die reden ben ik geneigd om het Morningstar portefeille tool i.p.v. de MijnKapitaal excel data set aan te bevelen. Dit Morningstar tool houdt wel rekening met verkopen en geeft als rendement zowel het TWR ( onder totaal rendement als het IRR ( onder persoonlijk rendement). Het geeft bovendien een ganse reeks extra mogelijkheden en gegevens en is meer geautomatiseerd ( ophalen van de koersen). De effecten moeten wel gekend zijn door Morningstar en dit kan problemen opleveren met o.a. obligaties, gestruktureerde producten en tak21 en 23 producten. Mogelijk kan MijnKapitaal overwegen om haar excel dataset aan te passen met berekening van het rendement volgens de IRR methode. Hiervoor is er in excel de IRR.SCHEMA functie.
In de kolom ‘ datum’ ( kolom D van het Portfolio overzicht) staat er enkel een formule in rij 5 voor fonds A. Dienen in rijen 6 tot 15 ook geen formules ingevoerd voor de fondsen B tot K?
Waarschijnlijk kan je die formules doortrekken in Excel, als je begrijpt wat ik bedoel.
1. Voor wat dient het tabblad ‘datum bijstorten berekenen’ nog? Wordt deze datum al niet berekend op het tabblad van het betreffende fonds?
2. De berekeningen van de rendementen lijken me geldig voor het geval dat de gelden voor de bijstortingen maar beschikbaar komen op het moment van de bijstorting. Wat als de gelden al beschikbaar waren vanaf het begin? Op te lossen met een cash lijn bij te voegen?
1 Er zijn twee opties: je kan elke aankoop op een aparte lijn houden of je kan, meestal bij regelmatige aankopen, al die aankopen op één lijn samenbrengen, dacht ik. Ik ga eerlijk zijn: ik gebruik de Franky-matic niet: ik had al een systeem van daarvoor. 2 Je kan een cashlijn toevoegen als je dat wil.
Een belangrijke aanvulling of correctie werd onderaan dit artikel ingevoerd.
Hallo Al! Dit zocht ik, prima xls file, I love it 😉 Ik heb voor sommige fondsen ook al eens een aantal eenheden verkocht. Ik neem aan dat je gewoon de Investering en NAV in negatief moet zetten, binnen het tab blad van het fonds zelf en vooraan de juiste NAV, die ik nu nog heb. Het lijkt OK, maar wil het toch nog effe checken met u. grt jhn
Je zit op de juiste golflengte. Je voert de datum in van de verkoop, het aantal eenheden dat je verkocht heb met min ervoor en het bedrag dat je netto overhield, ook negatief. Succes ermee.
CORRECTIE: Als je effecten verkoopt, dien je datum van verkoop niet in te brengen. Zo blijft de startdatum ongewijzigd. Laat dat vak gewoon open. Trek gewoon het aantal eenheden af en het bedrag dat je netto terugbetaald kreeg.
Al Fonds, op basis van de huidige formules heeft dit wel een effect op de datum van de portefeuille. De datum van de portefeuille gaat namelijk terug in de tijd. Is dat de bedoeling bij een verkoop van een aantal eenheden?
Dat klopt en je kan dat moeilijk voorkomen. Denk er wel aan dat een herinvestering (in een ander fonds?)opnieuw die datum dichterbij trekt. Daarom dat ik schreef dat dat cijfer dat je bekomt maar een signaal is. Een controle om te zien dat je goed bezig bent en een afweging naar tevreden of niet tevreden, maar meer niet. Althans, zo zie ik het. Als er andere zienswijzes zijn, dan ben ik altijd geïnteresseerd.
Automatisch ophalen van de NAV’s??? Ben zeer benieuwd…
Bij mij sloopt er blijkbaar een probleem in. Mijn rendement van mijn fonds staat op -98% volgens de Excel tabel, terwijl Keytrade +0,38% aangeeft.
Ga eens nakijken of ze rekenen met kosten of zonder kosten. Dat het saldo positief is of negatief, dat kan je direct zien.
ik ben ook wel benieuwd naar het automatisch ophalen van NAV. ik test graag mee
Iedereen die wil mag mee testen en zijn commentaren, vragen, opmerkingen, verbeteringen … online zetten. In de loop van volgende week zet ik het programma online. Dat ophalen lukt, als je enkele regels respecteert, want ik heb er ervaring mee voor mijn databestand van meer dan 600 fondsen.
Is het ook mogelijk om in de Excel rekening te houden met verkooptaksen? Bv. voor een obligatiefonds (kapitalisatie) het rendement verminderen met een uitstaptaks van 1% / 1,35% en 25% meerwaardebelasting?
De gepubliceerde programma’s zijn eerder beheerprogramma’s. Om het rendement van zo’n effect te berekenen, heeft excel specifieke formules.
Mijn strategie is simpel.
Als ik ineens over een groter bedrag beschik, dan koop ik in een keer, en telkens een ander fonds. Met wat er dan af en toe aan dividenden vrij komt, pf spaargeld, stort ik bij in mijn Keyplan. Helemaal tot de laatste euro uit rekenen wat het oplevert doe ik noet meer. Ik ben overtuigd van mijn strategie, en dat volstaat voor mij.
Als je gewoon bijkoopt, dan zit je toch elke keer met instkosten. Zelfs al is dat maar 10€, op 1000€ is dat al een percent.
Knap werk Al Fonds! Je zit dicht bij de excel die ik u heb doorgestuurd (buiten het automatisch ophalen van de NAV’s en het bijwreken van de Stop-loss). Als je nu nog de kracht van tabellen en matrixformules leert gebruiken kan je dit nog verder verfijnen.
Toegegeven Matrixformules is voor de meer ervaren Excel-gebruiker, maar iedereen die Excel 2007 of hoger heeft moet echt de kracht van tabellen leren kennen. Je zult zien dat alles een stuk eenvoudiger en intuïtiever wordt.
Volgende linken kunnen u op weg helpen: Tabellen (Enkel voor Excel 2007 of hoger!!!): http://office.microsoft.com/nl-be/excel-help/een-excel-tabel-in-een-werkblad-maken-of-verwijderen-HA010013764.aspx http://office.microsoft.com/nl-be/excel-help/rijen-en-kolommen-aan-excel-tabellen-toevoegen-of-eruit-verwijderen-HA010013765.aspx?CTT=5&origin=HA010013764
Matrixformules: http://office.microsoft.com/nl-be/excel-help/matrixformules-richtlijnen-en-voorbeelden-HA010228458.aspx
@Franky: Ik wil je best geloven, voor ervaren excelgebruikers zal dat wel gesneden koek zijn. Voor heel wat van onze lezers zal dit al moeilijk genoeg zijn. Je kan die NAV-waarden in één oogopslag vinden op het portefeuille-overzicht van je fondsenboetiek en meestal zijn het er maar een paar. Eens de stortingen ingevoerd (en dat kan niet geautomatiseerd worden) is het een fluitje van een cent. Maar bedankt voor de linken: iedereen kan nu eens proberen het systeem te automatiseren.
Enkele weken geleden ging Franky jou een versie bezorgen met automatische stoploss (en lees hier net ook automatisch ophalen NAV’s). Is deze hier al ergens te downloaden, of kan je me deze doormailen ?
Ik was van plan om het eerst zelf eens te proberen, maar ik vind er de tijd niet voor. Komt er aan, beloofd. Dat wordt dan geen crowdsourcing of -funding, maar crowd-testing.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be