About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
9 maanden geleden

Ik ben mij recent aan het verdiepen in de wereld van beleggen.
De cursussen op jullie site heb ik al helemaal doorgenomen.
Momenteel ben ik jullie bijzonder informatieve artikels ook aan het doornemen.

In meerdere artikels wordt er verwezen naar een hyperlink ‘Hier’ om Excel documenten of grafieken te downloaden. Ik stel echter vast dat deze hyperlinks niet meer werken.

Kunt u mij hierbij helpen?

Johan
Beheerder
9 maanden geleden
Antwoord aan  Luc

Dank voor je reactie! Kan je even kort aangeven in een bericht over welke links het gaat? Dan kijken we het na voor u.

Victor
Victor
4 jaren geleden

Volgens de literatuur ( het web) is het berekenen van het rendement een complex item.
Zeker indien er gespreide aankopen en verkopen gebeuren.
Voor de berekening bestaan er verschillende methodes met als meest vermelde de time weighted rate of return (TWR) en de money weighted rate of return. Bij deze laatste maakt men o.a. nog onderscheid tussen de modified Dietz methode en de internal rate of return ( IRR).
Daarbij dient dan nog de MijnKapitaal methode bijgevoegd.
Deze methodes geven het zelfde resultaat indien er geen bijkomende aankopen of verkopen plaats vinden. Ze geven wel een verschillend resultaat indien dit wel gebeurd.
De TWR methode houdt geen rekening met tussentijdse aankopen en verkopen en is dan enkel nuttig om het rendement van een actieve dynamische belegger te vergelijken met een buy en hold belegger.
De methode toegepast door MijnKapitaal houdt geen of onvoldoende rekening met respectievelijk volledige of gedeeltelijke verkopen.
Om die reden ben ik geneigd om het Morningstar portefeille tool i.p.v. de MijnKapitaal excel data set aan te bevelen. Dit Morningstar tool houdt wel rekening met verkopen en geeft als rendement zowel het TWR ( onder totaal rendement als het IRR ( onder persoonlijk rendement).
Het geeft bovendien een ganse reeks extra mogelijkheden en gegevens en is meer geautomatiseerd ( ophalen van de koersen).
De effecten moeten wel gekend zijn door Morningstar en dit kan problemen opleveren met o.a. obligaties, gestruktureerde producten en tak21 en 23 producten.
Mogelijk kan MijnKapitaal overwegen om haar excel dataset aan te passen met berekening van het rendement volgens de IRR methode. Hiervoor is er in excel de IRR.SCHEMA functie.

Victor
Victor
4 jaren geleden

In de kolom ‘ datum’ ( kolom D van het Portfolio overzicht) staat er enkel een formule in rij 5 voor fonds A. Dienen in rijen 6 tot 15 ook geen formules ingevoerd voor de fondsen B tot K?

Victor
Victor
4 jaren geleden

1. Voor wat dient het tabblad ‘datum bijstorten berekenen’ nog? Wordt deze datum al niet berekend op het tabblad van het betreffende fonds?

2. De berekeningen van de rendementen lijken me geldig voor het geval dat de gelden voor de bijstortingen maar beschikbaar komen op het moment van de bijstorting. Wat als de gelden al beschikbaar waren vanaf het begin? Op te lossen met een cash lijn bij te voegen?

jhn
jhn
6 jaren geleden

Hallo Al!
Dit zocht ik, prima xls file, I love it 😉
Ik heb voor sommige fondsen ook al eens een aantal eenheden verkocht.
Ik neem aan dat je gewoon de Investering en NAV in negatief moet zetten, binnen het tab blad van het fonds zelf en vooraan de juiste NAV, die ik nu nog heb.
Het lijkt OK, maar wil het toch nog effe checken met u.
grt
jhn

Franky
Franky
6 jaren geleden

Al Fonds, op basis van de huidige formules heeft dit wel een effect op de datum van de portefeuille. De datum van de portefeuille gaat namelijk terug in de tijd. Is dat de bedoeling bij een verkoop van een aantal eenheden?

golddigger
golddigger
6 jaren geleden

Automatisch ophalen van de NAV’s???
Ben zeer benieuwd…

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Bij mij sloopt er blijkbaar een probleem in.
Mijn rendement van mijn fonds staat op -98% volgens de Excel tabel, terwijl Keytrade +0,38% aangeeft.

belegger
belegger
6 jaren geleden

ik ben ook wel benieuwd naar het automatisch ophalen van NAV.
ik test graag mee

Jens
Jens
6 jaren geleden

Is het ook mogelijk om in de Excel rekening te houden met verkooptaksen? Bv. voor een obligatiefonds (kapitalisatie) het rendement verminderen met een uitstaptaks van 1% / 1,35% en 25% meerwaardebelasting?

Blackbelt
Blackbelt
6 jaren geleden

Mijn strategie is simpel.

Als ik ineens over een groter bedrag beschik, dan koop ik in een keer, en telkens een ander fonds. Met wat er dan af en toe aan dividenden vrij komt, pf spaargeld, stort ik bij in mijn Keyplan.
Helemaal tot de laatste euro uit rekenen wat het oplevert doe ik noet meer. Ik ben overtuigd van mijn strategie, en dat volstaat voor mij.

Als je gewoon bijkoopt, dan zit je toch elke keer met instkosten. Zelfs al is dat maar 10€, op 1000€ is dat al een percent.

Franky
Franky
6 jaren geleden

Knap werk Al Fonds! Je zit dicht bij de excel die ik u heb doorgestuurd (buiten het automatisch ophalen van de NAV’s en het bijwreken van de Stop-loss). Als je nu nog de kracht van tabellen en matrixformules leert gebruiken kan je dit nog verder verfijnen.

Toegegeven Matrixformules is voor de meer ervaren Excel-gebruiker, maar iedereen die Excel 2007 of hoger heeft moet echt de kracht van tabellen leren kennen. Je zult zien dat alles een stuk eenvoudiger en intuïtiever wordt.

Volgende linken kunnen u op weg helpen:
Tabellen (Enkel voor Excel 2007 of hoger!!!):
http://office.microsoft.com/nl-be/excel-help/een-excel-tabel-in-een-werkblad-maken-of-verwijderen-HA010013764.aspx
http://office.microsoft.com/nl-be/excel-help/rijen-en-kolommen-aan-excel-tabellen-toevoegen-of-eruit-verwijderen-HA010013765.aspx?CTT=5&origin=HA010013764

Matrixformules:
http://office.microsoft.com/nl-be/excel-help/matrixformules-richtlijnen-en-voorbeelden-HA010228458.aspx

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Enkele weken geleden ging Franky jou een versie bezorgen met automatische stoploss (en lees hier net ook automatisch ophalen NAV’s). Is deze hier al ergens te downloaden, of kan je me deze doormailen ?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

24
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x