Artikel aangepast op 9 april 2014.
Als je via je huisbank wil handelen (Axa, Deutsche Bank, BKCP, BNP P, ING, KBC…) dan staat de som die je wil investeren waarschijnlijk al op een spaarrekening. Je opent dan gewoon een effectenrekening en je zorgt ervoor dat je die effectenrekening ook online kan beheren. Uw kantoordirecteur regelt dat voor u in enkele ogenblikken. Vraag dan wel eerst eens naar de kosten van zo’n effectenrekening want bij sommige instellingen swingen de kosten de pan uit. Informeer ook of je fondsen gewoon online kan aankopen: als je voor elke aankoop of verkoop telkens naar dat kantoor dient te gaan, dan zou ik het zeker afraden. Laat je niet om de tuin leiden met de smoes dat men je daarbij info gaat geven: meestal eindigt die info bij het fonds van de maand.
Werk je met een online-broker of bank (Binckbank, Keytrade Bank, Rabobank, Degiro …) dan dien je een aanvraag voor een effectenrekening in te sturen en dan zal men u wel uitleggen hoe je je startkapitaal op de rekening krijgt.
Eens die formaliteiten geregeld, kan je onmiddellijk aan de slag. Als je geldrekening bij die broker weinig of zelfs helemaal niets opbrengt (vragen of nakijken!), laat er dan totaal nutteloos geen grote sommen proberen wortel te schieten op die wachtrekening.
PS.: Belangrijk: Omdat gebleken is dat verschillende banken werken met een forfaitaire instapkost of transactiekost (sommigen zowel bij instap als uitstap) zoals ze het zelf noemen, heb ik de cursus aangepast en werken we nu met andere bedragen. Ikzelf ben ooit begonnen met een reeks aankopen van ongeveer 50 euro per fonds. Daar er momenteel een gemiddelde kost van ongeveer 10 euro in rekening wordt gebracht heeft dit immers een veel te grote impact op deze eerste beleggingen. Men zou dikwijls al beginnen met een verlies van om en bij de 20 % en dat zou velen al onmiddellijk opzadelen met een erg negatief gevoel en al veel tijd vragen om dit “verlies” weer weg te werken. Vraag ook eens na (of ga kijken in de Algemene Voorwaarden op de website) of de instelling waar jij aan de slag mee wil, niet teveel beheerskosten aanrekent op een effectenrekening. Anders ga je enkel de bank rijk maken.
Een bedrag van 300 à 500 euro per fonds zou ik momenteel durven aanraden. Je zal zien dat wij als voorbeeld geven om een mix van 6 fondsen samen te stellen. Is (300 x 6) 1.800 euro voor jou een te groot bedrag om ineens te besteden, koop dan je eerste fonds voor zo’n 300 euro. Enkele weken of maanden er na het volgende en bouw je portefeuille zo op. Om een voldoende gespreide portefeuille samen te stellen, heb je toch minstens op termijn zo’n 2.000 euro nodig. Waar is de tijd dat je al met 250 euro aan de slag kon?
Nog meer info: Robokat gaat daar in zijn cursus nog dieper op in: htp://www.mijnkapitaal.be/leren-beleggen-beginners/fondsen-kopen/
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Mssch eerst eens voor jezelf opsommen wat je allemaal verlangt van service. BV fondsen maar ook aandelen en bankservice (bankkaart)
Beste,
Weet iemand wat de beste organisaties zijn voor effectenrekening?? (Met de laagste kosten maar ook met een uitgebreide keuze, of is er een artikel dat ernaar verwijst??)
Alvast bedankt!!
Eigenlijk simpel een zichtrekening , bankkaarten bij de klassieke bank. (al of niet betalend , extra verzekering nodig of niet bij visa of mastercard) Effecten , spaar enz bij bvb Me Direct.
Rabobank kan uit het lijstje geschrapt worden. Ze stoppen er mee nog langer fondsen aan te bieden en bestaande portefeuilles gaan over naar Keytrade bank.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be