About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

59
Reageer op dit artikel

avatar
18 Comment threads
41 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
TimHKDSKarlAl Fonds (Marc Person)Lowie Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Tim
Gast
Tim

Het is wel interessant op te merken dat hier de Carmignac Patrimoine wordt vergeleken met een (slechte) Europese indextracker. Het beleggingsuniversum van Carmignac Patrimoine is namelijk wereldwijd. Het zou interessant zijn om dit fonds eens te vergelijken met een ETF op een wereldindex zoals de MSCI World. De iShares Core MSCI World Acc. bijvoorbeeld (IWDA). Bij die grafiek komt een heel ander resultaat tevoorschijn.

Lowie
Gast
Lowie

@Al Fonds: waar kan je die Amerikaanse studie terugvinden waarvan sprake? Kwestie van die idd eens in detail te lezen wat hun effectieve conclusie is.

Karl
Gast
Karl

zoek op SPIVA (scorecard of S&P indices versus active funds ) bi-annual “Scorecard” comparing the performance of active-managers and their benchmarks

bvb: http://us.spindices.com/documents/spiva/spiva-us-mid-year-2016.pdf
During the one-year period, 84.62% of large-cap managers, 87.89% of
mid-cap managers, and 88.77% of small-cap managers
underperformed the S&P 500, the S&P MidCap 400®, and the S&P
SmallCap 600®, respectively.

bvb: http://us.spindices.com/spiva/#/reports
EUROPE PERCENTAGE OF EUROPE EQUITY FUNDS THAT UNDERPERFORMED THE S&P EUROPE 350
Data as of Dec 31, 2016
FIVE-YEAR : 74.17%
THREE-YEAR : 73.64%
ONE-YEAR : 80.41%

Victor
Gast
Victor

Zijn de meeste trackers meer volatiel dan fondsen? Heb een poging gedaan om dit kwantitatief te onderzoeken en mij beperkt tot de categorie Eurozone large cap. Als maatstaf voor de volatiliteit heb ik de standard deviatie genomen, omdat deze maat gemakkelijk terug te vinden is ( b.v. bij Morningstar) en in veel literatuur als maatstaf voor volatiliteit genomen wordt. In deze categorie vond ik 2 trackers die mij leken in aanmerking te komen namelijk de ishares core Euro STOXX50 UCITS en de SPDR MSCI EMU UCITS. Bij de fondsen is het aanbod veel ruimer en heb ik een steekproef genomen… Lees verder »

Ives
Gast
Ives

Ik ben een voorstander van gelijke weging qua fondsen zoals het mixerfonds is opgebouwd.
Wat als je trackers koopt ? De emerging kan toch niet dezelfde weging hebben als bv en gov bond of wereldwijd largecap ?
Als je core tracker bv iwda een duik neemt van 30% zit je toch met de gebakken peren ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Met trackers kan je zelf aan actief beheer doen. De allocatie (zoals dat dan heet) pas je voortdurend aan de marktomstandigheden aan. Een gelijke weging is dus uitgesloten. In feite ben je dan zelf mixfondsbeheerder aan het spelen en je kan maar hopen dat je dat even goed kan als een professioneel team van experten. Of je kiest voor één van de vele lazy portfolio’s die je op het internet kan vinden. In principe is de allocatie daarvan vast bepaald en beperk je je hooguit tot herwegen. Maar ik vrees dat in de toekomst vele lazy portfolio’s in de problemen… Lees verder »

HKDS
Lid

Veel fondsen worden niet met een of andere index vergeleken, maar met een combinatie van indexen. In zo’n wiskundig berekende combinatie valt niet te beleggen. In dat geval hoeft de hele discussie niet plaats te hebben.
Zie https://www.mijnkapitaal.be/thema/algemeen/indexaanpassing/

Kevin
Gast
Kevin

Wat een verhitte discussie. Toch voel ik de nood om de mensen van Mijn Kapitaal te verdedigen vanuit de manier waarop ik hun grafiek interpreteer en mijn eigen beleggingservaringen. Zelf heb ik een omgekeerd beursparcours erop zitten, ik ben begonnen met aandelen (na de crash in 2008), heb daarna belegd in trackers en ben nu aan het uitkijken naar fondsen. Ik heb dus wel ervaring met volatiliteit en interpreteer ook zo de grafiek. Ik denk dat dit juist het punt van de grafiek is, het is geen 1 op 1 vergelijking. Dit gaat over de toegevoegde waarde die fondsen (zouden… Lees verder »

Lenste
Gast
Lenste

Beste AL FONDS, Ik zie toch nergens grove verwijten alleen kinderachtig gedrag van een website die beweert neutraal te zijn????

Blokkeer mij dan ook maar, als beginner heb ik toch NUL antwoord gekregen op mijn vragen. Integendeel jullie spreken elkaar zelfs tegen.

Kamiel
Gast
Kamiel

Euh,..?
Schrijf ik dat ergens misschien?

Heeft dat iets te maken met een vergelijking tussen wereldwijd cumulerend mixfonds en een Europese aandelenindex zonder dividend?

Kamiel
Gast
Kamiel

Ik geloof best dat het jullie oprechte overtuiging is dat een beginnend belegger meer gediend is met mixfondsen dan trackers. Er zijn daar zeker ook argumenten voor te vinden.

Maar een onzingrafiek als bovenstaande plaatsen om een beginnend belegger te overtuigen dat fondsen minder volatiel zijn is natuurlijk niet meer dan misleiding. Het fonds en de index die vergeleken worden hebben haast niets met elkaar te maken … .

Het is als in vergelijking tussen een Audi en een Ferarri een grafiek te tonen over een boot.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Net zo onzinnig als te beweren dat het rendement het enige criterium is om een belegging te kiezen?

Erik
Gast
Erik

Er zijn dan ook weinigen die beweren dat “rendement (uit het verleden) het enige criterium is om een belegging te kiezen”.

Persoonlijk bekijk ik: asset allocatie en dan kosten; dit zijn twee elementen waarover ik kontrole heb en die direct Monaco hebben op het resultaat (volatiliteit, rendement) in de toekomst.

Erik
Gast
Erik

Van een website over auto’s verwacht ik dat ze een Audi TT niet vergelijken met een Yaris of een Renault Scenec, of een Ferrari. Van een website over beleggen verwacht ik niet dat ze een dividend reinvesterend mixfonds 50% wereldaandelen en 50% obligaties niet zullen vergelijken met de 50 grootste EURO aandelen zonder dividendreinvestering “Appelen en peren”, of zelfs “appelen en groentesoep”. De allocatie van assets (% aandelen vs %obligaties + de verdere opdeling) is een van de elementen die het meeste impact hebben op rendement en risico, vergelijkingen met andere AA zijn ‘kort door de bocht’, of zelfs ‘uit… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Om met je initiële vergelijking van wal te steken, je kan inderdaad een Audit TT of een Ferrari niet vergelijken met een Yaris. Laat dat misschien nu net ons punt zijn. Op bepaalde fora lezen wij vragen van beginnende beleggers dat ze willen beginnen met beleggen. Tot onze grote verbazing lezen we dat mensen die nog nooit belegd hebben direct richting trackers gestuurd worden, zonder veel aandacht voor risicobeheersing of volatiliteit. Er wordt direct zwaar richting aandelen ETF’s gestuurd. In onze ogen is het voor een beginnende belegger geen goed idee om een aantal trackers bij elkaar te gooien en… Lees verder »

Erik
Gast
Erik

Op het internet kan men veel vinden. – sommige raden aan om te investeren in bitcoinnetwerk. – anderen zweren bij individuele aandelen, sommige heel niche – misschien dat een enkeling een Eurostoxx50 index fronds aanbeveelt. Tot het midden van je post volg Ik, veel wat ER op het internet word angers den is niet van toepassing voor een begin end belegger. Waar ik afhaak is het advies dat een beginnend belegger dan maar een (willekeurig) aktief gemengd fonds moet nemen. De keuze van een gepast gemengd fonds is niet evident. 1/ defensief/neutraal/agressief? Wat is aangepast voor het risico van de… Lees verder »

Wimble
Gast
Wimble

Beste, wat denken jullie van de tracker op Bitcoins? CH0327606114

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Da’s niet echt een tracker maar een certificaat dat afloopt in 2018. Er zijn ook maar 2.500 eenheden uitgegeven, dus maximaal 2.500 mensen die er eentje kunnen bezitten. In de praktijk misschien 250 beleggers.

Dit is eerder een curiosum dan iets anders.

Lenste
Gast
Lenste

Dat heb ik gedaan 🙂 zijn antwoord was dat ETF’s gespreider waren , minder beheerskosten waar je al een goed rendement moet halen op fondsen om deze te overbruggen, betere uitstapregeling dan fondsen. Fondsen zouden voornamelijk bezig zijn met de index proberen te verslaan wat dikwijls niet lukt terwijl een ETF de index probeert te volgen dus hoger rendement. Daarom was ik dus overtuigd tot als ik dez epost begon te lezen.

De tak23 was niet hij maar mijn bank waar ik afgehaakt hebt na het lezen van jouw artikel ivm de kosten.

Lenste
Gast
Lenste

Ik wil er nog aan toevoegen dat het ook niet simpel is om alles te volgen. Ik heb een klein erfenisje en wil dit gaan beleggen voor de eerste maal. Bank raadt tak21/23 aan die ik annuleerde na het lezen van JOUW Post. Makelaar raadt ETF aan omwille van het passief beheer, groot aantal rommelfondsen en lage kostenstructuur. Dat wordt weer afgekeurd in andere posts (hier en elders). Aandelen moet je van wegblijven als beginner, Fondsen zijn dat weer volgens sommigen enkel om de broker te spijzen en weinig transparant voor de beginner. Dus uiteindelijk zijn alle mogelijkheden blijkbaar wel… Lees verder »

Ghost
Gast
Ghost

Wat ik van voorstanders van trackers vaak hoor, is dat men de allocatie aanpast aan je persoonlijk risicoprofiel. Iemand die meer defensief is zal dan eerder een allocatie kiezen van 50% obligaties, 50% aandelen. Vaak wordt daar dan ook een suggestie meegegeven om dit te baseren op basis van leeftijd. Een twintiger zal dan bijv. een allocatie hebben van 20% obligaties en 80% aandelen. Iemand die al op pensioen is daarentegen zou eerder voor een allocatie moeten gaan van 60% obligaties en 40% aandelen. Jullie zetten steeds de volatiliteit van trackers in de verf als hun grootste nadeel, maar jullie… Lees verder »

Lenste
Gast
Lenste

Je voelt je precies aangevallen 🙂 Het was zelfs niet aan jou gericht. Het advies dat ik krijg van mijn “makelaar” is dat Trackers over het algemeen veel kwalitatiever zijn en dan veel fondsen rommelfondsen zijn. Omdat jij dit ook schreef stelde ik de vraag. Ik heb helemaal niets geknipt en het was een open eerlijke vraag.

Lenste
Gast
Lenste

Zoals je zegt lijken trackers interessanter in onze stierenmarkt. Maar zoals je zelf aangeeft zijn er ook veel rommelfondsen. Ben je dan niet (ook door de lagere kosten en snellere verkoop) beter af met de “kwalitatieve” trackers als beginnend belegger?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ik denk dat collega Marc zich liet inspireren door de discussies op een ander forum om dit artikel te schrijven. De schrik slaat ons om het hart indien we lezen dat beginnende beleggers richting trackers gestuurd worden. En dat die niets-vermoedende beginners daar in mee stappen. In mijn ogen heeft een beginnende belegger niets verloren in trackers, maar evenmin in sector/regio/thema fondsen. Je moet al veel ervaring hebben om daar op correcte manier mee om te gaan. Een beginnend beleggers is best af met een wereldwijd actief beheerd gemengd fonds. Zo moet hij geen beslissingen te nemen qua allocatie of… Lees verder »

Erik
Gast
Erik

Elke belegger moet kiezen hoeveel risiko en agressiviteit hij wil leggen in zijn beleggingen: eerder defensief, neutraal of agressief. Ook een beginnen belegger moet dit bepalen. Deze beslissing zal dan bepalen welke fondsen de belegger zal moeten aankopen om dat profiel te bereiken. Om dit te implementeren kan hij kiezen tussen mixfondsen of zelf een kombinatie van 2 of meerdere fondsen aan te kopen. Zowel de mixfondsen als de individuele fondsen kunnen aangekocht worden bij je bank of op de beurs (ETF). Er is een grote keuze van fondsen, sommige zijn al meer mainstream dan andere. + Er zijn meerdere… Lees verder »

Kamiel
Gast
Kamiel

Je vergelijkt een Mixfonds met een 100% aandelen tracker.
Appelen en peren …

Tuurlijk is iets dat volledig belegt is in aandelen volatieler

Dirk
Gast
Dirk

En het mixfonds kapitaliseert, de beursindex is een aandelenkoersindex met nog +/- 3% dividend per jaar, wat je niet ziet in de koersgrafiek…

Ann
Gast
Ann

Het hangt er maar van af naar welke kosten je kijkt.
Als ik per aankoop 9,75 euro (of meer) kosten moet betalen aan mijn broker (dan hou ik nog geen rekening met taksen), dan ga je niet in schijven van 100, 300 of 500 euro kopen, want dan liggen de kosten veel te hoog.
En die vrijheid heb ik wel bij de fondsen die ik koop/wens te kopen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be