Iedereen is op zoek naar obligaties of obligatiefondsen met enig rendement . Volgens portfoliomanager Max Wolman van Aberdeen AM ga je die momenteel niet meer vinden in Europa of de VS. In de groeilanden vind je nog staatspapier met een coupon van ongeveer 6%.
Vroeger was dat één van de meest risicovolle beleggingen en je moest zeker niet stressgevoelig zijn om schuldpapier te kopen in die politiek instabiele landen. Bijna een NO GOzone.
De risico’s zijn fel verminderd en er zijn zelfs gunstige vooruitzichten. Door onze strenge selectie kunnen wij het risico op een default onder controle houden en als je dan weet dat zo’n obligaties nog een rendement van ongeveer 6% levert terwijl men in Europa of de VS ook al junk moet kopen om aan 1,50% te komen. Bovendien is Aberdeen AM al langer actief in de Emerging Markets.
Vroeger werden die obligaties ook uitgegeven in USD en dat was een groot probleem bij een devaluatie van de lokale munt. Nu wordt het grootste gedeelte in de markt gezet in de lokale munt en dat verkleint nogmaals het risico op een faillissement. Toch blijft die USD zijn invloed enigszins behouden, want een stijgende rente in de V.S. trekt onvermijdelijk geld weg uit de opkomende markten zodat de lokale munten verzwakken.
Niettegenstaande dat menige belegger ervan overtuigd is dat de kans op faillissementen veel groter is in de Em Mkts dan bijv in de V.S. blijkt dat in werkelijkheid niet zo te zijn. Waarschijnlijk is het eerder onbekend is onbemind.
Toch zien we meer en meer dat de grondstoffenprijzen een grotere invloed hebben op de munten van de groeilanden dan de USD op zich. Op dit ogenblik trekken de prijzen van de meeste grondstoffen aan omdat wereldwijd de economie groeit.
Last but not least: voor dezelfde kredietrating bieden de bedrijven in de groeilanden aantrekkelijkere rendementen en torsen ze dikwijls een lagere schuldgraad.
Door die groeilandobligaties op te nemen in jouw portefeuille bouw je echt enige diversificatie uit met de obligaties uit de ontwikkelde landen. Ze bewegen niet altijd in dezelfde richting.
Op zoek naar de Isincode: Het Aberdeen Global Select Emerging Markets Bond Fund: LU0132414144. Ook dit fonds kan je (nog) niet vinden in de screenings of bij de GOGIscore. Maak dus eerst je huiswerk voor je een order plaatst…
Ga er niet automatisch vanuit dat obligatiefondsen minder risicovol zijn dan aandelenfondsen. Door de lage rente en de zoektocht naar rendement wordt er momenteel ingeschreven op zaken die meer risico inhouden dan men op ‘t eerste zicht zou aannemen !
Kom later niet vertellen dat je dacht… Niet dachten maar nadenken.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Het gaat in deze context vaak ook over indonesië.
Net zoals je in Europa een aantal landen kunt aanduiden die een totaal verschillend parcours afleggen, is dat ook zo met de “groeilanden”. Een fonds met alleen Rusland, alleen Indonesië, alleen … zal waarschijnlijk anders reageren dan een Global Emerging Markets. Als je op voorhand weet welk land gaat overperformen en welk niet, dan is de keuze snel gemaakt. Ik weet dat niet bij voorbaat. Weet jij het soms ?
In artikel staat dat de grondstofprijzen (= Pacific?) invloed hebben op EM munten. In welke zin? Positief of negatief?
Heel wat van die landen zijn grondstoffenleveranciers. Denk aan Rusland dat gas exporteert, Brazilië petroleum… Als er minder vraag komt, geraken die landen in de problemen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be