Een uitnodiging om te praten over Allianz Dynamic Multi Asset Strategy 50 (DYMAS 50 Acc met Isincode LU1093406186) als mogelijke kandidaat voor onze Mixer verraste mij omdat Allianz als fondsbeheerder niet onmiddellijk een bel deed rinkelen. Misschien bij jou ook niet ? Voor de volledigheid, het bleek te gaan over Allianz Global Investors en niet over Allianz verzekeringen, alhoewel die beide natuurlijk familie zijn van mekaar.
Voor de lezers die zoeken naar een regelmatig inkomen, bestaat er ook een Inc-variant: LU1019989323.
Toch blijkt de fondsenafdeling van Allianz zo’n 134 miljard euro te beheren voor institutionele en particuliere beleggers.
Natuurlijk heeft de moedermaatschappij als verzekeraar al 125 jaar ervaring in risicobeheer.
In het kader van duurzaam beleggen blijkt ALLIANZ zelfs één van de pioniers, die al in het jaar 2000 zo’n fonds lanceerden. Over SRI gaan we het vandaag niet hebben.
Het Allianz DYMAS 50 heeft als fondsbeheerder Marcus Stahlhacke, iemand met jarenlange ervaring. Omdat één persoon natuurlijk geen specialist kan zijn in al die verschillende (Multi asset) onderdelen, wordt hij bijgestaan door specialisten in die vele beleggingsmogelijkheden. Elke 2de maandag van de maand stellen die mensen hun idee voor en wordt er voor en tegen besproken en ideeën uitgewisseld.
Het brede universum waarin ze op zoek gaan naar beleggingsmogelijkheden die kunnen zorgen voor winst is links afgebeeld.
Om dan te beslissen in wat ze juist gaan beleggen, bestuderen ze wat de “trendindicatoren” voor alle mogelijkheden aangeven: de marktcyclus, de trend, de omslag van de trend, de volatiliteit en de return van de laatste 12 maanden.
MK: Dit laatste komt in de richting van de golflengte die onze GOGI aanduidt voor de gehele fondsen.
Rechts kan je zo’n overzicht zien van de indicatoren op datum van 29 september 2017.
De samenstelling van het fonds op 31 augustus 2017 zag er zo (links) uit.
Aan de hand van het schema rechts kan je duidelijk zien dat het fonds erg actief beheerd wordt.
Omdat je in dat schema duidelijk kan zien dat het belang van de “satellieten” van langs om aan toeneemt, geef ik ook nog graag een detail van de evolutie van die opportunistische investeringen. Dit natuurlijk omdat rendement op dit moment zo maar niet uit de hemel valt.
Als proef op de som krijg je dan van mij ook de screeningresultaten van dit fonds. Daar het fonds veel te recent opgestart werd, vermeld ik ook het Duitse moederfonds (in BE niet verkrijgbaar) waar dit fonds eigenlijk een afgeleide van is. Van dat DE-fonds heeft men mij de historiek bezorgd sinds zijn lancering in 2003 alhoewel dit fonds en het DYMAS-fonds niet helemaal identiek zijn.
Op basis van al de cijfers van het DE-fonds geraakt dit fonds momenteel niet door de selectiefilters van ons MijnKapitaal Mixerfonds. Dat kan je hier niet zien: de resultaten van alle driejarige periodes en zelfs alle 5-jarige periodes zijn niet allemaal positief en da’s een voorwaarde. Door mijn gesprekspartner werd daarbij vermeld dat dat met deze nieuwe variant wel anders zou zijn. Maar dat zien we dan wel in de toekomst want we kunnen op basis van beloften geen beslissingen nemen.
Opgelet: vergelijk enkel cijfers als het aantal berekeningen (NBR, het vroegere AM) identiek is, anders vergelijk je verschillende periodes. Ook cijfers die bekomen werden met slechts 4 berekeningen (zelfs 52) zijn volgens ons onvoldoende representatief.
Wil je de cijfers beoordelen van het DE-fonds sinds 2007 dan kan je die vinden in het meest recente (1/10/2017) overzicht van mijn screeningresultaten. Tik in de zoekmotor het woordje screening in…
Natuurlijk kan ieder voor zich beslissen na rijp beraad of hij/zij dit fonds in zijn effectenportefeuille wil hebben.
Wij hopen dat wij jou met dit overzicht daarbij geholpen hebben.
Vragen en opmerkingen steeds welkom.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Zat juist naar dit fonds te kijken en kom hier uit. Weten jullie of Allianz een officiele site heeft voor dat fonds waar de huidige asset allocatie staat. Vindt niks via google.
Bedankt voor die interviews. Stel gerust maar meer kritische vragen. 😉
Kunnen jullie soms eens een interview doen met Degroof Petercam bvb over hun Balanced Conservative fonds: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR055CK&tab=1
Ik vind dat best goed maar vraag mij af hoeveel strategie daarachter zit of dat ze gewoon een 40/60 mix netjes aanhouden en dat dan dit resultaat geeft met ook weinig volatiliteit.
Als je toch met hen kan spreken, eventueel ook over hun Petercam Balanced Medium Risk fonds als kan. Alvast bedankt.
Die beide fondsen kan je vinden in de screenings en aan de hand van die resultaten moet het mogelijk zijn om een degelijke beoordeling te maken. De mediaan, de marge tussen High en Low, de kans op een positief resultaat. Als ik met die cijfers bij fondsbeheerders kom, dan krijg ik meestal ongeloof (als ze de moeite niet willen doen om mijn cijfers te begrijpen of er liever niet op doorgaan) of anders staan ze sprakeloos. Zij zijn zulke cijfers immers niet gewoon. Verder krijg je een massa uitleg die overal vrij gelijklopend is: ondergewaardeerde aandelen en de manier waarop ze die vinden, beleggen in echte value-aandelen, high conviction, degelijk management en nog meer van dat. De laatste tijd krijg je er meer die komen uitleggen in wat ze verschillen van de rest: geen obligaties voor de indekking, afdekking van het risico van de aandelen met opties enz.. Maar de cijfers van de screening blijven de cijfers. Wat wel duidelijk wordt of is: na 2008 blijkt er veel veranderd te zijn en op dit moment is een allocatie maken niet vanzelfsprekend.
Hoeveel % zat dit fonds netto long in aandelen op 31 aug? Als ik de samenstelling hierboven bekijk is dat al 67,8% global equities + 14,4% EM equity + 6,6% private equity. Tesamen geeft dat maar liefst 88,8% equity en lees nergens iets over short posities. Beetje veel voor een 50 fonds, niet? Ze hebben in die reeks ook een 75 en 25 fonds dus die 50 zou balanced moeten zijn.
Kan je mij eventueel de laatste factsheet die jullie hebben eens doormailen want vindt die nergens op hun site of M* wat beetje vreemd is.
Sorry, maar ik heb hem ook niet. Gezien ik zoveel info krijg, is het onmogelijk om dat allemaal bij te houden.
Hallo,
In Nederland zijn de NN Dynamix Mix fondsen erg populair. Van defensief I en gemiddeld III tot agressief V.
Hebt u een mening over deze fondsen en zijn ze in België verkrijgbaar?
Hartelijk dank en mijn complimenten voor uw bijzondere website.
Jos F.
Dit zijn fondsen die specifiek voor de NL markt bedoeld zijn. We gaan die dus nooit in Belgie zien opduiken.
Het heeft dan ook weinig zin om deze fondsen te gaan screenen.
Bij Binck kan je soms aan die NL fondsen geraken. Geloof wel dat die alles moeten uitkeren dus dubbele belating daarop is dan niet echt voordelig. Had wel gehoord dat ze in NL bepaalde belasting gingen afschaffen maar ken de details niet.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be