Een lezersvraag:
Argenta trekt volop de kaart van beleggen.Vooral hun Fund of Funds worden zeer actief gepromoot. Kunnen jullie deze producten eens onder de loep nemen ?
Natuurlijk kunnen we dat.
[Update nov 2017: op vraag van een lezer brengen we een update van de grafieken – de vorige update van dit artikel dateerde immers van begin 2016. De tekst van het originele artikel uit 2015 laten we ongewijzigd, behalve een update van de commentaar bij de grafieken, aangegeven in deze kleur.]
Argenta Fund of Funds is een zgn. dakfonds. Een dakfonds belegt niet in aandelen of obligaties, maar in beleggingsfondsen. Een fonds van fondsen.
Je kan natuurlijk zelf een portefeuille van fondsen kan aanleggen, volgens je eigen ideeën. Maar misschien wil je dat beheer van je fondsportefeuille overlaten aan iemand anders. Sommige mensen schakelen hun vermogensbeheerder in, maar dat is een relatief dure aangelegenheid. Het dakfonds is dan een goedkoper alternatief, voor wie dus de kennis en kunde niet heeft om dit zelf te doen.
Ieder beleggingsfonds heeft een aantal onkosten. Je hebt de beheerskost, die de fondsbeheerder als zijn eigen vergoeding aanrekent. Daarnaast zijn er diverse kosten voor de werking van het fonds, bv. de kost voor het aankopen van de aandelen. Die kosten, die makkelijk oplopen tot 2% per jaar, worden dagelijks verrekend in de koers van het fonds en verminderen dus het rendement van het fonds.
Een dakfonds heeft ook een beheerder en kent ook werkingskosten. Er worden immers regelmatig fondsen gekocht of verkocht. Maar die kosten komen boven op de onkosten van die onderliggende fondsen. Je hebt dus dubbele onkosten die op het rendement wegen. Voor de duidelijkheid, deze kosten zitten helemaal verrekend in de koersen.
De beheerder van het dakfonds moet dus de portefeuille zodanig goed beheren, dat hij minstens zijn eigen onkosten goed maakt en dan liefst nog een meerwaarde creëert.
Op MijnKapitaal lopen we niet zo warm als het over dakfondsen in het algemeen gaat. Niet omdat we iets tegen het principe hebben. Maar we hebben nog weinig of geen dakfondsen gezien die echt goed presteren. In de praktijk blijken de onkosten van het dakfonds op de prestaties te wegen.
Hoewel het in theorie dus allemaal erg aantrekkelijk uit ziet, is het dus echt niet makkelijk om meerwaarde te geven aan die onderliggende fondsen. Dit was voor ons ooit de aanleiding om een soort doe-het-zelf dakfonds op te starten zonder al die kosten. Maar daarover straks meer.
Argenta FoF bestaat in 4 varianten: Zeer Defensief (LU0941535816), Defensief (LU0476177075), Neutraal (LU0476179014) en Dynamisch (LU0476180459).
Bekijken we de portefeuilles van deze dakfondsen, dan zijn we enerzijds aangenaam verrast. De portefeuille bevat tal van fondsen van internationaal gerenommeerde fondshuizen, zoals Aberdeen, Blackrock, Franlin-Templeton enz.
Anderszijds zijn we een stukje teleurgesteld: we treffen ook een boel fondsen aan van Argenta zelf. Zo passeert Argenta twee maal aan te kassa: eenmaal voor de beheerkosten van het onderliggende fonds, een tweede maal voor de beheerkosten van het dakfonds. Argenta laat weten dat de retrocessie wel terug geïnvesteerd wordt in het dakfonds, een deel van die kosten vloeit dus terug naar de belegger. En dat is dan weer positief.
De beheerder(s) van Argenta Fund of Funds zijn vrij actief. We weten dit, omdat Argenta de omloopsnelheid (of PTR) van de diverse portefeuilles publiceert. Voor defensief is dat 92%, voor neutraal 86% en voor dynamisch 63%.
Dit betekent dat de beheerder op een jaar tijd zowat 60%-90% van de portefeuille vernieuwt. In onze ogen zijn dit wel erg hoge getallen, maar volgens Argenta zijn dat normale cijfers in de fondsensector. Maar of frequent handelen nu bijdraagt aan goede prestaties, dat blijft een open vraag.
We bekijken nog de lopende onkosten: die bedragen een 2,40% tot 2,66%, wat toch aan de hoge kant is.
Hoge onkosten zijn één zaak, maar geen reden om een fonds negatief te beoordelen. Hoge kosten zijn ok, mits daar bovengemiddelde rendementen tegenover staan. Helaas kunnen we Argenta FoF nog niet beoordelen via de screening methode van collega Al Fonds. Daarvoor zijn de fondsen nog te jong.
Om toch enig idee te krijgen van de prestaties en risico’s van de FoF’s, hebben we een grafiek gemaakt waarbij we de prestaties afwegen tegenover ons eigen Mixerfonds over de voorbije 3 jaar.
De blauwe grafiek (portfolio 1) is ons Mixerfonds. Daarnaast de defensieve en zeer defensieve versie van FoF.
Argenta FoF defensief is ongeveer even volatiel als onze Mixer, dat zie je aan de mate van schommelingen. Beiden mag je dus met elkaar vergelijken. Maar het rendement van het Argenta fonds is een stuk lager omdat het fonds telkens minder goed recupereert na een tijdelijke terugval.
We tonen deze grafiek ook op een periode van 5 jaar.
Ook hier stellen we vast dat Argenta FoF Defensief minstens even volatiel is als onze Mixer. Doch het rendement is heel wat lager.
Heel opmerkelijk zijn de prestaties van Argenta FoF Zeer defensief: op beide grafieken is goed te zien dat dit fonds een rendement van letterlijk nul biedt. Zero. We kunnen niet begrijpen dat dit fonds nog op de markt is, want dit heeft toch absoluut geen enkele zin? Een spaarrekening aan 0,11% biedt nog meer rendement.
Nog een slot opmerking over deze grafieken. Toen we dit artikel begin 2015 voor het eerst publiceerden, vergeleken we de prestaties van de Mixer en de Argenta Fondsen op basis van zgn. backtesting van de Mixer (=terugrekenen in de tijd voor de periode voor de startdatum). We vergeleken dus de echte prestaties van Argenta met onze backtesting, waar Argenta FoF niet goed uit kwam wegens een slecht 2011. Argenta contacteerde ons destijds met haar bedenkingen dat die vergelijking niet eerlijk was. Voor een stuk hadden ze daar gelijk in, want “met terugwerkende kracht” beleggen is geen kunst. Hoewel vele banken zich constant aan die techniek bezondigen, maar soit.Argenta stelde toen dat de toekomst zou uitwijzen dat ze wel goede prestaties in vergelijking met de Mixer kunnen neerzetten. Want de prestaties van 2011 waren een accidentje. Intussen zijn we bijna 3 jaar verder en kijken we helemaal niet meer naar 2011. En de prestaties van de Mixer zijn nu wel reëel en vergelijkbaar.
Nog een slot opmerking over deze grafieken. Toen we dit artikel begin 2015 voor het eerst publiceerden, vergeleken we de prestaties van de Mixer en de Argenta Fondsen op basis van zgn. backtesting van de Mixer (=terugrekenen in de tijd voor de periode voor de startdatum). We vergeleken dus de echte prestaties van Argenta met onze backtesting, waar Argenta FoF niet goed uit kwam wegens een slecht 2011.
Argenta contacteerde ons destijds met haar bedenkingen dat die vergelijking niet eerlijk was. Voor een stuk hadden ze daar gelijk in, want “met terugwerkende kracht” beleggen is geen kunst. Hoewel vele banken zich constant aan die techniek bezondigen, maar soit.
Argenta stelde toen dat de toekomst zou uitwijzen dat ze wel goede prestaties in vergelijking met de Mixer kunnen neerzetten. Want de prestaties van 2011 waren een accidentje. Intussen zijn we bijna 3 jaar verder en kijken we helemaal niet meer naar 2011. En de prestaties van de Mixer zijn nu wel reëel en vergelijkbaar.
We brengen een tweede vergelijking. Dit maal tussen ons (neutraal tot dynamische) Flexerfonds en de neutrale en dynamische versies van Argenta FoF. Op die manier vergelijken we opnieuw fondsen met een gelijkaardig risico.
Ook hier laten we de grafieken voor zich spreken. Voor de duidelijkheid en voor wie problemen heeft om de kleuren te onderscheiden: de grafiek van het Flexerfonds ligt telkens bovenaan.
De grafiek op 3 jaar
En dit is de grafiek op 5 jaar.
En ja, we geven toe dat de grafiek van de Flexer op 5 jaar deels gebaseerd is op backtesting en dus met enig voorbehoud moet bekeken worden. Naarmate de jaren vorderen, speelt dit steeds minder mee.
Als je in het Argentakantoor de glanzende productbrochures in handen krijgt, dan lijken de prestaties van Argenta Fund of Fund wel ok. En omdat de spaarboekjes niets meer opbrengen, lijkt dit aanbod vrij aantrekkelijk.
Toch kan je dus best even vergelijken met andere aanbiedingen voor je toehapt.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Goed om deze update te zien.
Dit lijkt te bevestigen wat velen zeggen over het rendement van beleggingen; nl dat er twee grote factoren een bepalende invloed hebben op het rendement: 1- percentage groei effecten (typisch aandelen) (die ook het risico bepalen) 2- kosten van de fondsen
De verschillende Argenta fondsen hebben een aandelen % van resp 5%, 40%, 60% en 83%; De rangschikking van de Argenta fondsen volgt ook duidelijk deze verdeling. Gebaseerd op het aandelen% zou men kunnen verwachten dat de Mixer zich in het midden zou plaatsen. In werkelijkheid preseert de Mixer (met ~45% aandelen) beter dan het Neutrale FoF (met 60% aandelen). Het lijkt duidelijk dat de jaarlijks kost hier voor veel tussenzit
Deels akkoord dat de onkosten geen goed doen voor dakfondsen.
Maar het probleem zit duidelijk elders: na iedere neerwaartse beweging (die net ietsje dieper is) herstellen de FoF’s slechter dan onze portefeuilles. En zo lopen ze telkens een achterstand op die veel sterker speelt dan pure onkosten.
Het is moeilijk te weten wat zo’n fondsbeheerder doet, maar het lijkt dat ze tijdens een dip veel assets verkopen waardoor ze telkens het herstel nadien mislopen. Maar dat is maar giswerk.
Of dat ze bij een dip te lang op veilig spelen en te laat weer inspelen op groei: een typisch fenomeen bij het inspelen op het momentum. Ze wachten op een duidelijk signaal dat de dip voorbij is om weer volop voor groei te gaan en ze verliezen alzo telkens een stuk van de aangroei. Het verlies tijdens een crash vermijden, is erg gemakkelijk door met een stoploss te werken. Het moment van de herstart te bepalen, is veel en veel moeilijker, zoniet onmogelijk. Wacht men te lang, dan verliest men telkens een deel van het mooie weer, is men daarentegen te vroeg weer ingestapt dan wordt het catastrofaal.
Bedankt voor de interessante analyse. Ik wil dakfondsen nu niet per definitie allemaal slecht beschouwen, jullie ongetwijfeld ook niet. Er zijn er die het ook goed doen (denk ik tenminste). Ik heb het dan in concreto over:
Beide fondsen zijn zeker ook geschikt voor “neutrale profielen” en de Best Managers zelfs voor defensieve (maar dan in beperkter mate weliswaar).
Het zijn per slot van rekening de rendementen die doorslaggevend zijn voor mij. En in veel mindere mate de kosten.
Over Best Managers hebben we al iets geschreven. Via de zoekmotor wel terug te vinden.
Beide fondsen (althans de Acc-varianten) zitten in mijn database. Je kan de screenings daarvan opzoeken en als een degelijke indicator gebruiken.
Maar er zijn er helaas ook andere die heel slecht zijn. Medio 2015 met een groot bedrag (min of meer gepusht) ingestapt, en ik moet er geen tekening bij maken : Verkocht met heel veel verlies. Toen ik enkele dagen geleden nog eens naar de koers wou kijken, bleken ze niet meer te bestaan. Zegt wel genoeg, zeker ?
Jammer. Ben benieuwd over welke fondsen je het precies hebt, maar als je dat liever niet schrijft: met alle begrip. Beleggen doet iedereen een beetje met vallen en opstaan. Iedereen maakt wel eens een fout, maar zo leren we hé. Je kijkt op deze site naar informatie, en je kan hier echt heel wat opsteken. Denk er vooral altijd aan om gespreid in te stappen in de tijd en over verschillende beleggingen. En natuurlijk reserve houden om te kunnen bijkopen als er een correctie zou komen! En het risico analyseren dat aan elke belegging verbonden is en afwegen of dat voor jou geschikt is. Probeer daar eerlijk in te zijn, anders kan dat nog slapeloze nachten geven. Succes !
Het was een dakfonds van een grootbank, en meer ga ik er niet over zeggen. Pas later, toen alles in dalende lijn ging, heb ik deze site ontdekt. Beter laat dan nooit ! Nu stap ik enkel nog gespreid in fondsen, en ben een groot aanhanger van GOGI. Al zal het nog een tijdje duren eer die put terug gevuld is. Maar ik bekijk het nu vooral als leergeld. Als alles toen alleen maar had gestegen, had ik deze site nooit ontdekt, en had ik alles wat ik nu weet, niet geweten.
Men is nooit te oud om te leren. Als men tachtig is, kan men nog leren met een stok gaan…
Zijn dit netto waarden of moet je hier nog de meerwaardetaks van aftrekken ?
Dit is gebaseerd op inventariswaarden van de fondsen, dus zonder rekening te houden met taksen.
Een zeer rendabel fonds. Voor Argenta wel te verstaan 🙂
Is het mogelijk om deze nog eens te evalueren? Ik heb ze zelf eens tegenover mijn persoonlijke portefeuille gezet en moet zeggen dat de neutrale versie al bij al goed volgt. Zij heeft de defensieve variant en de neutrale variant.
Het staat op de to-do lijst.
Mijn vriendin heeft vorige week met enkele tienduizenden euro’s ingetekend op het Argenta fonds (zoals hier beschreven). Ik heb haar proberen te overtuigen om te gaan voor het MK Mixerfonds, maar ze vond het te omslachtig om een account bij MeDirect en Rabobank aan te maken.
Ik heb wat schrik dat ze geen rendement zal hebben na 3 jaar. Ik hoop voor haar dat ze zeker 2% netto-rendement haalt. Is dit nog mogelijk in een dergelijk fonds?
Het hangt er vanaf in welk type ze heeft ingeschreven. Ik beschik nog niet over een voldoende lange historiek, maar gezien de beurzen op dit ogenblik de pan uitswingen, lijken de rendementen eerder aan de bescheiden kant.
Je kan, zoals meestal gedaan wordt, een goede periode uitkiezen en dan die cijfers in je publiciteit vermelden om daarmee beleggers aan te trekken. Je zet er dan bij dat cijfers uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst (want je weet dat de cijfers eerder uitzonderingen waren). Ik moet toegeven dat het fonds eigenlijk nog te jong is om te screenen, maar ik heb toch al cijfers: Ik heb 43 periodes van 3 jaar berekend met een interval van een halve maand: voor het defensieve fonds kreeg ik daar gemiddeld 1,49% per jaar. Voor het neutrale fonds bekwam ik gemiddeld 3,23% per jaar. Trek daar de instapkosten en andere taksen nog vanaf dan bestempel ik het rendement pover. Zeker als je rekening houdt dat het jaar 2008 nergens in die periodes zit. Voor ons Mixerfonds geraakt het niet in de selectie.
Als je het fonds Argenta Fund of Funds – Dynamique vergelijkt met blackrock global allocation A2 eur. op 5 jaar heb je resp. 6,79% en 10,78%, wat een groot verschil is.
Wanneer gat er nu een bank op,de proppen komen met een dakfonds van dakfondsen…
Nog eens het bewijs dat je niet bij je bank moet zijn voor goed advies. (Geen enkele bank dus.) Ik heb aan Keytrade ooit advies gevraagd, en ze zijn daar duidelijk in. Ze geven geen advies, en willen dus duidelijk hun onafhankelijkheid bewaren.
Laat deze kelk van dakfondsen maar aan ons voorbijgaan. Goed artikel.
Kan er soms ook zo een grafiek t.o.v. de mixerfondsen gemaakt worden van “Argenta Fund Plan Patremoine”. Ik weet dat dit hier al aan bod is gekomen maar toen werd bij mijn weten geen grafiek gemaakt. Alvast bedankt.
Dat gaat technisch gezien niet, de historische koersen zijn niet beschikbaar.
OK, toch bedankt voor de moeite.
Liefste Ruben, gelieve de Heren Robokat en Fonds niet op het foute pad te brengen met uw suggesties. 😉
Interessante artikel weeral.
De ‘deutsche invest I multi opportunities’ uit het mixerfonds zit voor minstens 51% in deelbewijzen van andere fondsen. Valt die dan ook niet onder de noemer ‘dakfonds’?
Klopt, dat fonds zou je in feite voor een deel dakfonds kunnen noemen (hoewel ze dat niet zelf doen). Hier slaagt de beheerder wel om een mooie meerwaarde te creëren, dus is dat geen probleem.
Bv. het MercLin aandelenfonds doet dat ook, ze besteden oa. de Aziatische regio uit aan een ander fonds omdat ze er zelf niet genoeg expertise hebben. Dat vind ik op zich geen probleem.
Ja, op zich hoeft dat geen probleem te zijn.
Welke (transactie)kosten zijn er eigenlijk gemoeid bij het kopen en verkopen van fondsen door zo’n dakfondsbeheerder? Beurstaksen zijn voor de “eindgebruiker” (dus alleen bij verkoop van het dakfonds door de belegger zelf), zijn er misschien nog andere transactiekosten voor institutionele beleggers, die niet van toepassing zijn de kleine belegger?
De dakfondsbeheerder zal ook transactiekosten betalen, maar wellicht minder dan de particuliere belegger (en gelukkig maar).
Dus als wij met het Mixerfonds zelf manager zijn van ons eigen Dakfonds, dan moeten wij onszelf toch wel een beheerskost uitkeren voor onze moeite, niet 😉
De nagel op de kop!
Net zo eentje als de KBC “Privileged Portfolio Protected” reeks van fondsen, volgens mij. Enkel is die misschien nog erger want met het protection mechanisme dempt je nog meer rendement door safety nets in te moeten bouwen, en tevens belgt deze echt enkel in andere KBC fondsen (dus niet eens gerenomeerde fondshuizen)..
Zowat iedere grootbank (KBC, Belfius-Candriam, BNP) heeft van die dakfondsen. Die hebben –in tegenstelling tot Argenta FoF– dan nog eens bijkomend nadeel dat ze meestal 100% beleggen in fondsen van eigen huis. En dat alle beleggingsbeslissingen, zowel van onderliggende fondsen als van het dakfonds in feite dezelfde strategie volgen. Dan krijg je nog minder “meer”waarde van zo’n dakfonds.
We merken ook dat veel banken begerig kijken naar de vrijgekomen kapitalen van Ethias First rekeningen. Dakfondsen zijn dan één van de alternatieven die ze voorstellen om het geld binnen te rijven, we krijgen daar veel lezersvragen over. We mogen de mensen dan geen individueel advies geven, maar hier wil ik het dan toch eens duidelijk maken: tot heden hebben we geen enkel dakfonds gevonden dat op lange termijn echt interessant is.
niet interessant op lange termijn : dus op een gegeven moment verkopen ? Wat met de roerende voorheffing (fonds met < dan 25% aandelen : 25 % RV op de gerealiseerde winsten !) ?
Met “lange termijn” bedoel ik dat dergelijke fondsen soms wel eens een spurtje inzetten, zoals nu, maar op lange termijn het in feite niet zo goed doen. Niet interessant dus.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be