About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

43 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
2 jaren geleden

Ik kan alleen maar vaststellen dat Carmignac Patrimoine (beide versies) zeer marktconform presteren de laatste maanden.

costaadeje
costaadeje
3 jaren geleden

Blijkbaar is Carmignac Patrimoine eind vorige maand praktisch volledig in cash gegaan als we morningstar mogen geloven..los van het feit of je CP in je portefeuille moet houden of niet, zou dit geen teken aan de wand zijn dat ze een crash verwachten? CP deed namelijk hetzelfde in 2008…
Ik wou dit gewoon even ter info meegeven…

costaadeje
costaadeje
3 jaren geleden

Ik veronderstel dat mijn kapitaal zelf CP al verkocht heeft dan en niet meer wacht op een tijdelijk herstel, aangezien het jullie geloofwaardigheid verloren heeft?

Robokat (Carl De Ridder)
3 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

In mijn persoonlijke portefeuille heb ik nog maar een klein stukje CP verkocht. Ook in de opvolgportefeuille hebben we gisteren net afgesproken om dit over een aantal maanden te spreiden, wat je binnenkort ook zal kunnen mee volgen.

Costaadeje
Costaadeje
3 jaren geleden

Blijkbaar zou Edouard Carmignac het rustiger aan doen en het beheer gedeeltelijk overlaten aan iemand anders? Moeten wij daar iets achter zoeken?

Tom
Tom
4 jaren geleden

Carmignac Patrimoine blijft toch wel erg ondermaats presteren de voorbije maanden vind ik. Terwijl letterlijk al mijn fondsen (van de defensievere tot de meer agressieve) momenteel in de plus staan, blijft Carmignac Patrimoine eenzaam wegzakken in de min. Ik besef dat elk fonds betere en slechtere periodes zal hebben, maar de Carmignac beheerders moeten toch serieuze steken hebben laten vallen precies en het blijkt moeilijk om het tij te keren.

Als dit zich nog een tijd voortzet vraag ik me af hoe lang het duurt eer Carmignac Patrimoine niet meer aan een mediaanrendement van 4% zal komen en dus niet meer geschikt zal blijken voor de Mixer.

Het is echt wel het kneusje in mijn portefeuille 🙂

Danny
Danny
4 jaren geleden

Deelnemen aan discussie…

Tom
Tom
4 jaren geleden

Wat indien CP (en dit is puur hypothetisch natuurlijk) bij één van de volgende screenings blijkt niet meer aan een mediaanrendement van 4% te komen. Gaat dit fonds dan ook onherroepelijk uit de mixer?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Als gelijk welk fonds niet meer voldoet aan de criteria, gaat het er uit. Gezien onze manier van berekenen, heeft een fonds op dat ogenblik al een ruime respijtperiode gehad.

Probleem dat wel eens zou kunnen opduiken, is dat alle defensieve fondsen aan hetzelfde euvel gaan lijden. Het kan niet de bedoeling zijn dat we enkel nog de dynamische fondsen overhouden, en dan zouden we toch eens grondig moeten nadenken over onze strategie.

Voice
Voice
4 jaren geleden

Vreemd, vorige maand werd nog cynisch gereageerd (niet door u) toen ik me afvroeg of het niet beter was voorlopig niet meer te investeren in de fondsen die al te lang ondermaats presteren zoals CP

kurt
kurt
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Carmignac Patrimoine is een logge tanker geworden, er zitten miljarden in dat fonds, beheer dat nog maar eens efficiënt.

Danny
Danny
4 jaren geleden
Antwoord aan  kurt

Het Nordea fonds doet het ook niet zo schitterend .

platin
platin
4 jaren geleden
Antwoord aan  kurt

Blijkbaar vergeten sommigen dat de mixer een defensieve portefeuille is.
Niet tevreden met mixer er is nog de flexer , en de dynamic flexer.
Iets andere opbrengsten maar wel een hoger risico.

Tom
Tom
4 jaren geleden
Antwoord aan  platin

Klopt inderdaad. Met dat verschil dat andere defensieve fondsen zoals Nordea en Ethna Aktiv momenteel bij mij wel nog lichtjes in de groene cijfers zitten. Carmignac Patrimoine doet het echt abnormaal slecht momenteel, niet alleen in vergelijking met offensievere fondsen die momenteel dik in de plus staan in mijn portefeuille maar zeker ook in vergelijking met andere defensieve fondsen zoals bovengenoemde (die het trouwens ook niet schitterend doen maar tenminste geen rode cijfers geven in mijn overzicht)
Bij defensieve fondsen mag je normaalgezien niet de zeer hoge winstcijfers verwachten, maar ik het feit dat CP toch echt wel beneden alle peil presteert t.o.v. alle anderen in mijn portefeuille wijst toch op foute beslissingen in het beheer lijkt mij.
Maar zoals eerder op deze site vermeldt is dit fonds in de toekomst misschien wel weer sterkhouder als andere fondsen klappen krijgen.
Zodra CP echter niet meer aan de Mixer selectiecriteria voldoet moet het er echter uit.

Jens
Jens
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

In De Tijd staat vandaag een artikel over de teleurstellende prestaties van CP en Ethna Aktiv. Verwijder de link maar als het niet mag: https://www.tijd.be/markten-live/nieuws-fondsen/Vlaggenschipfondsen-slikken-negatief-rendement-op-drie-jaar/10021580

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

Ik voorspel dat binnen een dikke 2 maanden de rendementen van beide fondsen op 3 jaar positief zullen zijn. Wie weet waarom ik dat durf zeggen?

evita
4 jaren geleden

Heeft het wat te maken met de dollar ?

Ann
Ann
4 jaren geleden

Door de rente en het einde van het opkoopprogramma van de ECB ?

Moustache
Moustache
4 jaren geleden

De top van 17-7-2015 voorbij.
Tenzij ze er in slag onder de koers van 24-8-2015 te duiken.
Ik zou er mijn hoofd in elk geval niet op durven verwedden.

Bert
Bert
4 jaren geleden

Kijk eens naar de koersverloop 3 jaar geleden …

platin
platin
4 jaren geleden

De brekers zijn wakker geworden op het andere forum.
Dit na maanden.

costaadeje
costaadeje
4 jaren geleden

Klopt, want begin 2015 (tot eind april 2015) kenden we een te hevige stijging op de markten..daarna volgde een normalisering met als gevolg dat de koersen vanaf augustus 2018 (op 3 jaar dus) weer in de plus zullen staan…

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Heel juist. Daarom zijn geannualiseerde rendementen beter te vermijden om de werkelijke prestaties van fondsen te meten.

costaadeje
costaadeje
4 jaren geleden

Daarom kunnen we ons niet baseren op geannualiseerde rendementen om een fonds uit de mixer te wippen? Defensieve mixfondsen hebben hun functie bij dalende markten, terwijl volatielere mixfondsen meer hun functie bij stijgende markten hebben? Ik denk dat we het zo moeten bekijken zeker?

Bert
Bert
4 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Op de grafieken zie ik iets anders.
De markt, de mixer en heel veel anders zakte in deze periode 3 jaar geleden.
CP was een ven de grootste zakkers in de mixer portefeuille. Dus dit fonds ondersteunde de mixer niet in die dalende markt, maar trok het eerder meer naar beneden.

vak
vak
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Op de website van IEXProfs is een artikel verschenen waarin Carmignac zelf uitlegt wat er allemaal verkeerd gegaan is

Kenny Latomme
Kenny Latomme
4 jaren geleden

Beste auteur,

Ik ben Kenny Latomme en één van de vertegenwoordigers van Carmignac in België. Ik ben een grote voorstander van open journalistiek, maar sta er toch op om bepaalde correcties aan te brengen m.b.t. uw geschreven artikel.

De redenen van de mindere prestaties van Carmignac Patrimoine die u opsomt, zijn correct, maar naar mijn mening is het wel belangrijk voor uw lezers om aan te geven dat uw bron niet alleen onze conferentie in Brussel was, want daar was Didier Saint-Georges niet aanwezig, maar u eveneens informatie heeft gehaald uit een mailing die we deze week hebben uitgestuurd.
Deze mailing toont ook aan dat wij transparantie naar onze partners en op hun beurt naar onze investeerders toe hoog in het vaandel dragen.

Daarentegen was ik wel sterk verbijsterd wanneer ik het begin van uw artikel las, zeker met de wetenschap dat u op de conferentie aanwezig was, want de volgende punten zijn niet correct.

  • Wij geven geen attest om FSMA punten te verzamelen.
  • Er worden geen selfies genomen met de sprekers.
  • De aanwezigen mogen alleen maar professionelen zijn, want dat wordt zo opgelegd door het FSMA.
  • De aanwezigen komen van verschillende financiële partijen (bankiers, verzekeringsmakelaars, family offices, e.d.)
  • De aanwezigen mogen op het einde steeds vragen stellen (in de taal van hun voorkeur, wij zorgen dan wel voor vertaling indien nodig) en er worden ook telkens intelligente vragen gesteld.

Wij proberen ook altijd naar onze partners te luisteren om te weten hoe we onze conferenties nog beter kunnen maken, maar daarin hebben we ook steeds respect voor de kennis en intelligentie van onze partners, dus ik zou u ook willen vragen om respect te tonen en niet te insinueren dat men niets begrijpt, geen vragen durt te stellen en alleen maar komt om te eten.

Om af te ronden, wens ik nogmaals te herhalen dat ik open journalistiek en transparantie zowel in goede als slechte tijden zeer sterk aanmoedig, maar dan wel volgens de fatsoenlijke regels van het spel.

Succes met de verderzetting van uw blog.

Met vriendelijke groeten,

Kenny Latomme

LucF
LucF
4 jaren geleden

De Carmignac Patrimoine en ook het uitkerend compartiment ervan presteren inderdaad ondermaats (d.w.z. vergeleken met andere fondsen van dat type slechter).
Voor de kapitaliserende versie zie ik nu een YTD rendement van 0,27% en op één jaar geeft dat nu nog 1,60%.
Als je dat vergelijkt met de beste spaarboekjes (netto: MeDirect 0,40, MoneYou 0,24 en andere 0,10) dan is dat maar een klein beetje meer voor nochtans veel meer risico.
Vergeet niet dat als er ineens een crash optreedt, de CP de dalende trend gedwee zal volgen!

Ik stelde al een vraag over CP aan mijn bankier maar tot nu toe kreeg ik nog geen respons.

Ik volg jullie standpunt wel: zelfs binnen gemengde fondsen, en zelfs wanneer die “dynamische allocatie” hanteren is het verstandig te spreiden over diverse fondsen. Liever 5 soortgelijke fondsen in portefeuille met elk 30.000 EUR dan één met 150.000 EUR, bij wijze van voorbeeld.
Een “misstap” van één daarvan heeft dan maar een beperkter impakt.

Maar je kan je dan nog meer vragen stellen bij de Carmignac Portfolio Patrimoine, die toch wel een redelijk serieus dividend uitkeert en tegelijk ook nog ondermaats presteert. Ik herinner mij nog jullie artikels waar het woord “kapitaalvraat” in voorkomt. Hier schuilt een nog groter nadeel/risico. Je belegt toch niet in een fonds met als doel je kapitaal terug te krijgen in schijfjes. Neen: je wil de ontvangen dividenden en intresten ontvangen; het kapitaal moet verder ingezet blijven voor toekomstige uitkeringen en kapitaalgroei mogelijk te houden.

LucF
LucF
4 jaren geleden
Antwoord aan  LucF

Ook nog even meegeven dat Carmignac een goede site heeft met allerlei info over zijn fondsen.
Zie: https://www.carmignac.be/nl_BE/onze-fondsen

LucF
LucF
4 jaren geleden

Eerst en vooral: deze uithaal is compleet misplaatst, en wie doet hier aan vuilspuierij (laat de t maar achterwege)?
Voor de rest: ik denk dat niet veel bewijs noodzakelijk is, de gemiddelde bezoeker van MijnKapitaal weet wel ongeveer wat een goed beheerd gemengd fonds de laatste zes en twaalf maanden ongeveer opgebracht heeft, en dat zal een pak meer zijn dan de Carmignac Patrimoine.

LucF
LucF
4 jaren geleden

Hier dan een aantal gemengde fondsen die ik uit mijn lijst kan pikken en die het stuk voor stuk beter doen.

Begrijp mij niet verkeerd: ik haalde ook aan dat SPREIDING zelfs binnen gemengde fondsen een must is, om missers van beheerders beter te ondervangen.

Vandaar dat ik mijn Carmignac’s nog bijhoud, want we weten allemaal dat als we aan de kassa staan en het lijkt sneller te gaan ernaast en je verspringt van rij dan………

Ethna-AKTIV T/ LU0431139764
M&G Dynamic Allocation A/ GB00B96BHM03
Deutsche Bank Best Allocation Balance R/ LU0859635202
Fidelity Fd.Gl.M.A.In.F.Z&D A QINC EUR/ LU0987487419
Invesco Pan Europ.High Inc.A q Dis EUR/ LU0243957312
JPM Gl.Income A(Div)EUR/ LU0395794307

LucF
LucF
4 jaren geleden

Het hangt ervan af wanneer je het gekocht hebt hé.

Ethna Aktiv-T heeft volgende rendementen gehaald (bron Morningstar):

  • op 1 jaar: 6,75%
  • op 3 jaar: 0,36% per jaar
  • op 5 jaar: 2,86% per jaar
  • op 10 jaar: 3,92% per jaar

Laat ons zeggen dat het een slechter periode gekend heeft maar dat er een ommekeer plaatsgevonden lijkt te hebben. 2015 was voor heel wat fondsen zwak… maar Ethna had ook een slecht 2016.

Het is altijd eens interessant om de verschillende fondsen op één grafiek af te zetten en zo eens te vergelijken (kapitaliserende variant altijd gebruiken natuurlijk). Dat illustreert ook goed wat volatiliteit betekent. Veel meer risico nemen loont ook niet altijd.

Het beleid van Ethna voor dit fonds is hierop gebaseerd:

Met als doelstellingen kapitaal behouden en waarde op lange termijn creëren, richt Ethna-AKTIV zich op beleggers voor wie de stabiliteit, waardebehoud en liquiditeit van het fondsvermogen belangrijk zijn, maar die ook een redelijke waardestijging willen realiseren. Dit bereikt het Portfolio Management door een actief beheer dat zowel rekening houdt met de huidige marktsituatie als met toekomstige ontwikkelingen. Als gevolg daarvan is de samenstelling van Ethna-AKTIV gebaseerd op een flexibele en evenwichtige beleggingsstrategie. Dat voorkomt onnodige risico’s en garandeert een geringe volatiliteit. Volgens het principe van risicospreiding investeren de Portfolio Managers in liquide middelen, obligaties en tot maximaal 49% in aandelen.

John
John
4 jaren geleden
Antwoord aan  LucF

De fondsen van het Mixerfondsen werden een aantal jaren geleden geselecteerd op hun prestaties van de jaren ervoor volgens de criteria die MK hanteert.

Het is te verwachten dat sommige van deze fondsen beter zullen doen dan het gemiddelde en sommige slechter. Dit zal elk jaar afwisselen en is niet te voorspellen. Op het einde van volgend jaar zal men weten of Carmignac Patrimoine ofwel Ethna-AKTIV de beste keus was voor 2018.

Ook in de fondsen die niet weerhouden werden voor het Mixerfonds zullen er sommige beter en sommige slechter presteren.

Hagi
Hagi
4 jaren geleden

Bruto wellicht. Is het enige fonds in de mixerportefeuille bij md waar er 1 percent insrapkosr w aangerekend

Gorik nelissen
Gorik nelissen
4 jaren geleden

En natuurlijk in het KeyPlan van Keytrade Bank.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

43
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x