Carmignac Patrimoine heeft de laatste tijd het een beetje moeilijk. Als je een presentatie van Carmignac in Brussel bijwoont dan waan je je wel echt op een Vlaamse Kermis. Concert Noble overladen vol. Nochtans gaat de voorstelling niet door in het Vlaams, ook al niet in het Nederlands en mogen enkel “professionelen” komen luisteren. Ik durf er bijna mijn hand voor in het vuur steken dat heel wat van de aanwezige massa verzekeringsmakelaars met moeite kan volgen wat er nu juist gezegd wordt in de taal van Molière en vooral, die Fransen praten zo snel. Maar zoals op de Olympische Spelen is deelnemen waarschijnlijk belangrijker dan … en bovendien krijgt men er een attest dat men de verplichte (door FSMA) bijscholing heeft gevolgd, er wordt een buffet met drank aangeboden en men kan er selfies maken met de sprekers om mee uit te pakken bij de klanten. Iedereen gelukkig, een geslaagde dag…
Op zulke feestelijke momenten gaat men dan toch in die massa als spelbreker geen moeilijke vragen stellen want het buffet wacht… Na de vergadering deed ik dat toch persoonlijk op de man af.
Is er een verklaring voor de toch eerder teleurstellende prestaties van Carmignac Patrimoine en Carmignac Investissement ?
Nochtans had Rose Ouahba, die het obligatiegedeelte van C.P. beheert, al publiekelijk een knieval gedaan door ootmoedig toe te geven dat ze in het begin van het jaar een gedeelte Duits schuldpapier te vroeg verkocht had en zo een meerwaarde misgelopen was. In het vastrentend gedeelte zijn er sommige beheerders al tevreden met een klein negatief resultaat en dus is de verkoop van stukken die daarna in waarde stijgen een foute beslissing.
Op mijn vraag achteraf kreeg ik een erg uitgebreid antwoord want ik vermoed dat ik niet de enige ben die lastige vragen begint te stellen. Lastige vragen omdat mensen die instapten rond april 2015 nu, na meer dan twee jaar, nog steeds negatieve rendementen zien verschijnen in hun effectenportefeuille.
Eerst de bemerkingen van Didier Saint-Georges, lid van het investeringscomité:
Net zoals vele andere fondsbeheerders zijn wij tijdens de laatste 3 à 5 jaar eigenlijk het slachtoffer geweest van de interventies van de centrale banken. Waardebepalingen van zowel aandelen als obligaties zijn volledig losgekoppeld van de reële economie. Macro-economisch durf ik stellen dat wij de juiste conclusies trokken maar de markten zijn totaal losgeslagen en reageren totaal anders.
Wij slagen er onvoldoende in om alpha (MK: meerwaarde) te genereren en gefrustreerd slaan we daarvoor een mea culpa.
We zijn er echter van overtuigd dat het gaat verbeteren omdat de ECB haar “manipulatie van de markten” gaat afbouwen zodat de moeilijke periode voor investeringen gaat stoppen. Maak echter niet dezelfde fout zoals vele beleggers die, ontmoedigd door de povere resultaten, hun investering verkopen op de meest slechte periode en hun verliezen vastklikken. (MK: lees daarvoor nog maar eens de verklaring van Rose Ouahba over dat Duits schuldpapier).
C.P. was overwogen in de energiesector en deze activaklasse kende enorm veel volatiliteit. Toenemende productie in Libië en Nigeria deed de verwachte prijsstijging teniet. Wij handhaven onze positie echter gezien de flinke discipline binnen de OPEC en de eerste tekenen van een dalende olievoorraad. C.P. had geopteerd voor aandelen van schalieoliebedrijven omdat die doorgaans gevoeliger reageren op ontwikkelingen van de olieprijzen. In september hebben deze flink geprofiteerd van de stijging van de olieprijzen en ook van het hernieuwde optimisme van de beleggers die menen dat er nu eindelijk werk zal gemaakt worden van de belastinghervorming die Donald Trump heeft aangekondigd en de verwachting dat de OPEC de productieverlaging zal verlengen.
MK: schaalolie is al zeker een doodzonde voor beleggers die milieuzorg als een belangrijke zaak beschouwen.
Ook in de gezondheidssector was het niet allemaal glans en glitter: het aandeel van Celgene ging bergaf wegens zorgen over tegenvallende programma’s, maar wordt behouden wegens veelbelovende geneesmiddelen tegen kanker in de pijplijn. De positie in Intercept Pharmaceuticals werd eind september verkocht omdat er toxiciteit optrad bij een belangrijke therapie tegen leverziekten.
Ook de sterke stijging van de euro had een negatieve invloed op de waarde van internationale activa. Alhoewel een nettopositie van 73% tijdens de sterke rally van april tot eind augustus ons in staat stelden de euro te overwegen, drukte de resterende 27% van de niet-euro blootstelling toch het absolute rendement van het fonds.
Onze pessimistische positionering ten opzichte van rentes in de kernlanden (Duitsland -zie hoger – en de VS in begin van het jaar) was goed voor het kapitaalbehoud, maar was te voorzichtig voor de ganse periode. Iedereen dacht dat de rente weer zou gaan stijgen in lijn met de zeer sterke economische achtergrond, maar de prijsdalingen door Trumps reflatiehandel, geopolitieke spanningen, een inflatie die niet wil aantrekken en het voortgezet beleid van de centrale banken hebben echter geleid tot een hernieuwde daling van de rentes.
De sterke allocatie in de technologiesector heeft zijn vruchten afgeworpen: Facebook en Service Now in de VS en Tencent in China zijn de best presterende posities.
De opkomende markten presteerden meer dan behoorlijk en de aandelen- en obligatieselectie in India en Latijns Amerika droegen bij aan het rendement.
Ook de overtuigingen voor de lange termijn binnen het segment Europese financiële achtergestelde obligaties bleven lonend. De terugkeer naar Staatsobligaties van de Europese perifere landen bleek een goede keuze, vooral na de Franse verkiezingen.
Ik kreeg ook heel wat info over de toekomst, maar daaraan ga ik een volgend artikel wijden. Wordt alzo vervolgd…
Ik heb geprobeerd om antwoorden te krijgen op de vragen die misschien in je opkomen. Wetend dat mijn contactpersonen er waarschijnlijk alles aan doen om hun vel te redden, hoop ik dat ik daar toch een beetje in gelukt ben. Je kan al of niet akkoord gaan met deze info, maar weet dat MijnKapitaal regelmatig opmerkingen of vragen krijgt om bepaalde fondsen uit de Mixer te verwijderen, maar dat dat telkens andere namen zijn: daarom hebben wij duidelijk gekozen om niet alles op één paard te zetten. Diversificatie beschermt jouw centen want de verliezer van vandaag is mogelijk de winnaar van morgen.
En is het dan zo slecht met de fondsen van Carmignac: op 16 november was het rendement van het laatste jaar (DTD) voor Carmignac Patrimoine 2,25% en voor Carmignac Investissement 6,90%.
Klagen we echt niet te snel ?
En als jij een verkeerde beleggingsbeslissing neemt, kom je daar dan openlijk voor uit of moffel jij die weg ? Of heeft het iemand anders gedaan ?
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik kan alleen maar vaststellen dat Carmignac Patrimoine (beide versies) zeer marktconform presteren de laatste maanden.
Blijkbaar is Carmignac Patrimoine eind vorige maand praktisch volledig in cash gegaan als we morningstar mogen geloven..los van het feit of je CP in je portefeuille moet houden of niet, zou dit geen teken aan de wand zijn dat ze een crash verwachten? CP deed namelijk hetzelfde in 2008… Ik wou dit gewoon even ter info meegeven…
Je houdt maar met één cijfer rekening in dat overzicht. Als je alle cijfers bekijkt, dan is dat fonds eerder een hedgefonds met veel kunst- en vliegwerk. Blijkbaar leidt al dat gekunstel niet tot winst.
Ik veronderstel dat mijn kapitaal zelf CP al verkocht heeft dan en niet meer wacht op een tijdelijk herstel, aangezien het jullie geloofwaardigheid verloren heeft?
In mijn persoonlijke portefeuille heb ik nog maar een klein stukje CP verkocht. Ook in de opvolgportefeuille hebben we gisteren net afgesproken om dit over een aantal maanden te spreiden, wat je binnenkort ook zal kunnen mee volgen.
Blijkbaar zou Edouard Carmignac het rustiger aan doen en het beheer gedeeltelijk overlaten aan iemand anders? Moeten wij daar iets achter zoeken?
Ik vermoed van niet, de man is ondertussen meer dan 70 jaar oud.
Carmignac Patrimoine blijft toch wel erg ondermaats presteren de voorbije maanden vind ik. Terwijl letterlijk al mijn fondsen (van de defensievere tot de meer agressieve) momenteel in de plus staan, blijft Carmignac Patrimoine eenzaam wegzakken in de min. Ik besef dat elk fonds betere en slechtere periodes zal hebben, maar de Carmignac beheerders moeten toch serieuze steken hebben laten vallen precies en het blijkt moeilijk om het tij te keren.
Als dit zich nog een tijd voortzet vraag ik me af hoe lang het duurt eer Carmignac Patrimoine niet meer aan een mediaanrendement van 4% zal komen en dus niet meer geschikt zal blijken voor de Mixer.
Het is echt wel het kneusje in mijn portefeuille 🙂
Ik kan jouw opmerking alleen maar beamen. Ze teren op naambekendheid… Als je de trendlijnen bekijkt dan lijkt de daling van C.P. nog niet ten einde.
Deelnemen aan discussie…
Wat indien CP (en dit is puur hypothetisch natuurlijk) bij één van de volgende screenings blijkt niet meer aan een mediaanrendement van 4% te komen. Gaat dit fonds dan ook onherroepelijk uit de mixer?
Als gelijk welk fonds niet meer voldoet aan de criteria, gaat het er uit. Gezien onze manier van berekenen, heeft een fonds op dat ogenblik al een ruime respijtperiode gehad.
Probleem dat wel eens zou kunnen opduiken, is dat alle defensieve fondsen aan hetzelfde euvel gaan lijden. Het kan niet de bedoeling zijn dat we enkel nog de dynamische fondsen overhouden, en dan zouden we toch eens grondig moeten nadenken over onze strategie.
Vreemd, vorige maand werd nog cynisch gereageerd (niet door u) toen ik me afvroeg of het niet beter was voorlopig niet meer te investeren in de fondsen die al te lang ondermaats presteren zoals CP
Carmignac Patrimoine is een logge tanker geworden, er zitten miljarden in dat fonds, beheer dat nog maar eens efficiënt.
Het Nordea fonds doet het ook niet zo schitterend .
Blijkbaar vergeten sommigen dat de mixer een defensieve portefeuille is. Niet tevreden met mixer er is nog de flexer , en de dynamic flexer. Iets andere opbrengsten maar wel een hoger risico.
Klopt inderdaad. Met dat verschil dat andere defensieve fondsen zoals Nordea en Ethna Aktiv momenteel bij mij wel nog lichtjes in de groene cijfers zitten. Carmignac Patrimoine doet het echt abnormaal slecht momenteel, niet alleen in vergelijking met offensievere fondsen die momenteel dik in de plus staan in mijn portefeuille maar zeker ook in vergelijking met andere defensieve fondsen zoals bovengenoemde (die het trouwens ook niet schitterend doen maar tenminste geen rode cijfers geven in mijn overzicht) Bij defensieve fondsen mag je normaalgezien niet de zeer hoge winstcijfers verwachten, maar ik het feit dat CP toch echt wel beneden alle peil presteert t.o.v. alle anderen in mijn portefeuille wijst toch op foute beslissingen in het beheer lijkt mij. Maar zoals eerder op deze site vermeldt is dit fonds in de toekomst misschien wel weer sterkhouder als andere fondsen klappen krijgen. Zodra CP echter niet meer aan de Mixer selectiecriteria voldoet moet het er echter uit.
In De Tijd staat vandaag een artikel over de teleurstellende prestaties van CP en Ethna Aktiv. Verwijder de link maar als het niet mag: https://www.tijd.be/markten-live/nieuws-fondsen/Vlaggenschipfondsen-slikken-negatief-rendement-op-drie-jaar/10021580
Ik voorspel dat binnen een dikke 2 maanden de rendementen van beide fondsen op 3 jaar positief zullen zijn. Wie weet waarom ik dat durf zeggen?
Heeft het wat te maken met de dollar ?
Door de rente en het einde van het opkoopprogramma van de ECB ?
De top van 17-7-2015 voorbij. Tenzij ze er in slag onder de koers van 24-8-2015 te duiken. Ik zou er mijn hoofd in elk geval niet op durven verwedden.
Kijk eens naar de koersverloop 3 jaar geleden …
De brekers zijn wakker geworden op het andere forum. Dit na maanden.
Klopt, want begin 2015 (tot eind april 2015) kenden we een te hevige stijging op de markten..daarna volgde een normalisering met als gevolg dat de koersen vanaf augustus 2018 (op 3 jaar dus) weer in de plus zullen staan…
Heel juist. Daarom zijn geannualiseerde rendementen beter te vermijden om de werkelijke prestaties van fondsen te meten.
Daarom kunnen we ons niet baseren op geannualiseerde rendementen om een fonds uit de mixer te wippen? Defensieve mixfondsen hebben hun functie bij dalende markten, terwijl volatielere mixfondsen meer hun functie bij stijgende markten hebben? Ik denk dat we het zo moeten bekijken zeker?
Op de grafieken zie ik iets anders. De markt, de mixer en heel veel anders zakte in deze periode 3 jaar geleden. CP was een ven de grootste zakkers in de mixer portefeuille. Dus dit fonds ondersteunde de mixer niet in die dalende markt, maar trok het eerder meer naar beneden.
Op de website van IEXProfs is een artikel verschenen waarin Carmignac zelf uitlegt wat er allemaal verkeerd gegaan is
Beste auteur,
Ik ben Kenny Latomme en één van de vertegenwoordigers van Carmignac in België. Ik ben een grote voorstander van open journalistiek, maar sta er toch op om bepaalde correcties aan te brengen m.b.t. uw geschreven artikel.
De redenen van de mindere prestaties van Carmignac Patrimoine die u opsomt, zijn correct, maar naar mijn mening is het wel belangrijk voor uw lezers om aan te geven dat uw bron niet alleen onze conferentie in Brussel was, want daar was Didier Saint-Georges niet aanwezig, maar u eveneens informatie heeft gehaald uit een mailing die we deze week hebben uitgestuurd. Deze mailing toont ook aan dat wij transparantie naar onze partners en op hun beurt naar onze investeerders toe hoog in het vaandel dragen.
Daarentegen was ik wel sterk verbijsterd wanneer ik het begin van uw artikel las, zeker met de wetenschap dat u op de conferentie aanwezig was, want de volgende punten zijn niet correct.
Wij proberen ook altijd naar onze partners te luisteren om te weten hoe we onze conferenties nog beter kunnen maken, maar daarin hebben we ook steeds respect voor de kennis en intelligentie van onze partners, dus ik zou u ook willen vragen om respect te tonen en niet te insinueren dat men niets begrijpt, geen vragen durt te stellen en alleen maar komt om te eten.
Om af te ronden, wens ik nogmaals te herhalen dat ik open journalistiek en transparantie zowel in goede als slechte tijden zeer sterk aanmoedig, maar dan wel volgens de fatsoenlijke regels van het spel.
Succes met de verderzetting van uw blog.
Met vriendelijke groeten,
Kenny Latomme
De Carmignac Patrimoine en ook het uitkerend compartiment ervan presteren inderdaad ondermaats (d.w.z. vergeleken met andere fondsen van dat type slechter). Voor de kapitaliserende versie zie ik nu een YTD rendement van 0,27% en op één jaar geeft dat nu nog 1,60%. Als je dat vergelijkt met de beste spaarboekjes (netto: MeDirect 0,40, MoneYou 0,24 en andere 0,10) dan is dat maar een klein beetje meer voor nochtans veel meer risico. Vergeet niet dat als er ineens een crash optreedt, de CP de dalende trend gedwee zal volgen!
Ik stelde al een vraag over CP aan mijn bankier maar tot nu toe kreeg ik nog geen respons.
Ik volg jullie standpunt wel: zelfs binnen gemengde fondsen, en zelfs wanneer die “dynamische allocatie” hanteren is het verstandig te spreiden over diverse fondsen. Liever 5 soortgelijke fondsen in portefeuille met elk 30.000 EUR dan één met 150.000 EUR, bij wijze van voorbeeld. Een “misstap” van één daarvan heeft dan maar een beperkter impakt.
Maar je kan je dan nog meer vragen stellen bij de Carmignac Portfolio Patrimoine, die toch wel een redelijk serieus dividend uitkeert en tegelijk ook nog ondermaats presteert. Ik herinner mij nog jullie artikels waar het woord “kapitaalvraat” in voorkomt. Hier schuilt een nog groter nadeel/risico. Je belegt toch niet in een fonds met als doel je kapitaal terug te krijgen in schijfjes. Neen: je wil de ontvangen dividenden en intresten ontvangen; het kapitaal moet verder ingezet blijven voor toekomstige uitkeringen en kapitaalgroei mogelijk te houden.
Ook nog even meegeven dat Carmignac een goede site heeft met allerlei info over zijn fondsen. Zie: https://www.carmignac.be/nl_BE/onze-fondsen
Kan je die fondsen uit de vergelijking ook opnoemen, dan heeft iedereen er wat aan. Nu is het een losse opmerking waar je geen stap mee verder raakt; op wat gebaseerd ?; van het niveau van vuilspuiterij ? Daar bestaat een ander forum voor op niveau van een kroeg. Iedereen mag een mening hebben en we zullen die steeds respecteren, maar onderbouw die mening dan ook als het enigszins kan. Dat bewijst ook dat je er over nagedacht hebt.
Eerst en vooral: deze uithaal is compleet misplaatst, en wie doet hier aan vuilspuierij (laat de t maar achterwege)? Voor de rest: ik denk dat niet veel bewijs noodzakelijk is, de gemiddelde bezoeker van MijnKapitaal weet wel ongeveer wat een goed beheerd gemengd fonds de laatste zes en twaalf maanden ongeveer opgebracht heeft, en dat zal een pak meer zijn dan de Carmignac Patrimoine.
Hier dan een aantal gemengde fondsen die ik uit mijn lijst kan pikken en die het stuk voor stuk beter doen.
Begrijp mij niet verkeerd: ik haalde ook aan dat SPREIDING zelfs binnen gemengde fondsen een must is, om missers van beheerders beter te ondervangen.
Vandaar dat ik mijn Carmignac’s nog bijhoud, want we weten allemaal dat als we aan de kassa staan en het lijkt sneller te gaan ernaast en je verspringt van rij dan………
Ethna-AKTIV T/ LU0431139764 M&G Dynamic Allocation A/ GB00B96BHM03 Deutsche Bank Best Allocation Balance R/ LU0859635202 Fidelity Fd.Gl.M.A.In.F.Z&D A QINC EUR/ LU0987487419 Invesco Pan Europ.High Inc.A q Dis EUR/ LU0243957312 JPM Gl.Income A(Div)EUR/ LU0395794307
Bedankt voor de namen. Herinner jij je nog dat men hier enkele maanden geleden kwam klagen over de prestaties van het eerste fonds in de rij ? Buiten in het veldrijden de laatste weken, rijden wielrenners ook niet de hele rit aan de kop van het peloton.
Het hangt ervan af wanneer je het gekocht hebt hé.
Ethna Aktiv-T heeft volgende rendementen gehaald (bron Morningstar):
Laat ons zeggen dat het een slechter periode gekend heeft maar dat er een ommekeer plaatsgevonden lijkt te hebben. 2015 was voor heel wat fondsen zwak… maar Ethna had ook een slecht 2016.
Het is altijd eens interessant om de verschillende fondsen op één grafiek af te zetten en zo eens te vergelijken (kapitaliserende variant altijd gebruiken natuurlijk). Dat illustreert ook goed wat volatiliteit betekent. Veel meer risico nemen loont ook niet altijd.
Het beleid van Ethna voor dit fonds is hierop gebaseerd:
Met als doelstellingen kapitaal behouden en waarde op lange termijn creëren, richt Ethna-AKTIV zich op beleggers voor wie de stabiliteit, waardebehoud en liquiditeit van het fondsvermogen belangrijk zijn, maar die ook een redelijke waardestijging willen realiseren. Dit bereikt het Portfolio Management door een actief beheer dat zowel rekening houdt met de huidige marktsituatie als met toekomstige ontwikkelingen. Als gevolg daarvan is de samenstelling van Ethna-AKTIV gebaseerd op een flexibele en evenwichtige beleggingsstrategie. Dat voorkomt onnodige risico’s en garandeert een geringe volatiliteit. Volgens het principe van risicospreiding investeren de Portfolio Managers in liquide middelen, obligaties en tot maximaal 49% in aandelen.
De fondsen van het Mixerfondsen werden een aantal jaren geleden geselecteerd op hun prestaties van de jaren ervoor volgens de criteria die MK hanteert.
Het is te verwachten dat sommige van deze fondsen beter zullen doen dan het gemiddelde en sommige slechter. Dit zal elk jaar afwisselen en is niet te voorspellen. Op het einde van volgend jaar zal men weten of Carmignac Patrimoine ofwel Ethna-AKTIV de beste keus was voor 2018.
Ook in de fondsen die niet weerhouden werden voor het Mixerfonds zullen er sommige beter en sommige slechter presteren.
Wil dat nu juist lukken dat ik een hele lange commentaar van een lezer aan ’t omwerken ben naar een artikel. Jouw collega heeft een test gedaan met “oudere” cijfers uit de screening en gecontroleerd of die winst opleveren. De moeite om naar uit te kijken.
Bruto wellicht. Is het enige fonds in de mixerportefeuille bij md waar er 1 percent insrapkosr w aangerekend
Als je dat in het Mixerpakket aankoopt bij MeDirect dan zijn er geen instapkosten.
En natuurlijk in het KeyPlan van Keytrade Bank.
Inderdaad !
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be