Een fondsenhuis van binnen leren kennen, is niet voor iedereen evident. Toen ik vorige week de gelegenheid kreeg om een bezoek te brengen aan de zetel van Comgest in Parijs heb ik dan ook goed rondgekeken en hard geluisterd.
Comgest, een fondsenhuis waaraan men misschien niet onmiddellijk denkt, als men je vraagt om er enkele op te noemen, maar dat mij in de positieve zin verrast heeft.
Het werd opgericht in 1985 en heeft op dit ogenblik iets meer dan 27 miljard euro in beheer. Het grootste gedeelte van dat bedrag is belegd in Global Emerging Markets (bijna 13 miljard), Europa (meer dan 6 miljard) en Japan (meer dan 1 miljard). Er zijn ongeveer 150 medewerkers en die hebben allemaal samen ongeveer 30 nationaliteiten. Dat maakt dat ze wel altijd iemand hebben die een thuismatch speelt in de taal die zijn moedertaal is en in een land dat zijn thuisland is.
Opvallend genoeg is het feit dat Comgest eigendom is van zijn eigen medewerkers. Met bonussen wordt er niet gewerkt, maar de medewerkers met een positieve evaluatie krijgen de kans meer aandelen van het bedrijf te kunnen kopen. Zo creëert men een teamspirit waarbij iedereen zich inzet voor het bedrijf op een langere termijn.
Ook opvallend is dat er eigenlijk geen fondsbeheerders zijn: alle teams bestaan grotendeels uit analisten en beslissingen (aankopen/verkopen) worden genomen als iedereen overtuigd is. Dan kan een beslissing wel iets langer op zich laten wachten, maar dan blijkt er ook meer over nagedacht en van gedachten gewisseld. Bedrijfsbezoeken worden altijd afgelegd door minstens 2 personen en de manier van beslissen heeft ook als resultaat dat een “verandering van fondsbeheerder” amper invloed heeft op de gang van zaken. Niemand blijkt onvervangbaar: ook weer een aanzet tot inzet. Zoek maar eens naar de vermelde fondsbeheerders op de KIID: in tegenstelling tot andere fondsen waar sommige meer bekend zijn dan de naam van het fonds dat ze beheren, vind je bij Comgest altijd een reeks namen.
Ook uitzonderlijk is het feit dat ALLE Comgest-fondsen “Sustainable” zijn.
MK: ook als de klant het niet vraagt, wordt hij toch een verantwoordelijke investeerder. Hoe hypocriet is het immers dat sommige Belgische grootbanken je fondsen kunnen aanbieden waarvan er zowel een gewone variant als een SRI-variant bestaat. Je kan dan toch moeilijk over conviction (een overtuiging) praten, eerder “platte commerce”: als het maar verkocht geraakt.
Investeren in een onderneming zien zij als het recht om vragen te stellen. Zo komen zij zaken te weten die anderen misschien niet zien.
Zij helpen ook bedrijven om de ESG-richtlijnen te integreren en kunnen zo nauwlettend toezien op de evolutie. In de groeilanden, en zelfs in de VS !, vertrekt ESG immers vanaf een ander niveau dan hier in Europa. Echter hoog van de toren moeten wij hier niet onmiddellijk beginnen te blazen als je weet dat bedragen besteed aan corruptie (het betalen van smeergeld) zo’n 20 jaar geleden nog fiscaal aftrekbaar waren.
MK: Als je denkt dat human resources (omgaan met de werknemers) als belangrijk onderdeel van ESG toch niet zo belangrijk is, dan hoef je hier in BE maar eens te kijken hoe snel het bergaf kan gaan: de notering van Bpost enkele maanden geleden en de beursnotering nu. Daar hoef ik geen tekening bij te maken.
Voor diegenen die nog twijfels hebben bij de integratie van ESG en denken dat ze daarmee rendement verliezen, wil ik hier nog twee Comgest-fondsen opnoemen waarvoor deze onderneming een aantal sterren of kronen toegekend kreeg en zelfs Goud in de analyse:
1° Het gekende vlaggenschip: Magellan ( Isincode FR0000292278). Identiek is zijn sicavvariant Comgest Growth Emerging Markets (IE00B65D2871). Je kan dat fonds terugvinden in onze screenings en het heeft daar een mediaan op 5-jarige periodes van 7% per jaar (dit zowel als ik die bereken sinds 2006 als vanaf 2010). In dit artikel kan je een recente grafiek terugvinden van dit fonds: tussen al die anderen blijkt het zeker een topper.
2° In datzelfde artikel vind je ook Comgest Growth World (IE0033535075). Met een mediaan op periodes van 5 jaar sinds 2006 van 12% en sinds 2010 van 13% misschien ook een fonds dat past in de portefeuille van een dynamische belegger.
Vermits beide fondsen zuivere aandelenfondsen zijn, kan het voor de defensieve beleggers nu net iets te volatiel zijn. Dat moet echter iedereen voor zichzelf uitmaken. Wij kunnen het enkel maar tersprake brengen want we kunnen en mogen geen gepersonaliseerde adviezen verstrekken. Bekijk zeker de volatiliteit en de prestaties in 2008 in onze screenings…
Voor diegenen die twijfelen: ik sta niet op de foto bovenaan dit artikel.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Van de 27 mia in beheer zet Comg. 13 in op EM (groeimarkten). Het nu verguisde Car Pat zet ook een klein deel van de port. in op groeimarkten, da’s dus toch zo gek niet. OK, het gaat hier in essentie over defensief (CP) t.o.v. dynamisch (Comg.) maar toch blijft dit voor mij de reden om voor CP vooralsnog even de kat uit de boom te kijken?
Ben ik een kieken?
Hun European Small Cap fonds staat al een tijdje op mijn watchlist. Maar eerst zal er een gunstig moment moeten komen.
Dat fonds kan je ook terugvinden in de screenings. Ik wou ze echter niet allemaal opsommen.
Op het eerste zicht lijkt Comgest Growth World een interessantz optie voor het Flexerfonds Dynamic, maar wat hield jullie vooral tegen om dit fonds (nog) niet op te nemen in de Flexer Dynamic? Ik moet nog even de screeningcijfers van Al Fonds vergelijken weliswaar 🙂
Een officieuze toetssteen voor de Flexer Dynamic is dat de fondsen ofwel een hoger rendement halen dan de MSCI World ofwel een gelijkaardig rendement tegen een beduidend lagere volatiliteit. Dit fonds levert geen van beide. Je kan dus beter kiezen voor een ETF in MSCI World i.p.v. dit fonds.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be