We kregen een lezerversvraag over Crelan Fund Sustainable: Wat is jullie mening over dit nieuw fonds, dat mij door de Crelan-agent wordt aangeprezen: Crelan Fund Sustainable?
We krijgen dergelijke vraag heel vaak: wat denken jullie over een bepaald nieuw fonds? Ons antwoord op die vraag is vrij standaard.
Over compleet nieuwe fondsen valt in feite niets zinnig te zeggen. Niet positief, niet negatief. Nieuwe fondsen hebben immers nog niets bewezen.
Ze zijn altijd vergezeld van een heel mooie brochure maken waarin ze met dure woorden verklaren dat ze op slimme manier hun doelstellingen zullen realiseren. Iedere fondsbeheerder heeft een uniek investeringsproces gebaseerd op zijn visie. Maar dat wil helemaal niets zeggen.
Wist je dat er op de EU fondsenmarkt ieder jaar ongeveer 1.800 nieuwe fondsen gelanceerd worden en ongeveer evenveel verdwijnen? Ieder van die fondsen heeft een heel mooi verhaal waarom ze betere prestaties zullen neerzetten dan hun concurrenten. Het grootste deel van die nieuwe fondsen zal gewoonweg mislukken en na een aantal jaren worden die fondsen gewoonweg afgevoerd. Een mislukt experiment, ondanks alle mooie blinkende brochures waarmee men jou probeerde te overtuigen.
Van de fondsen die overleven, presteert dan nog eens meer dan 80% erg zwak of matig.
MijnKapitaal meent dat je beter enkel belegt in fondsen die zichzelf langdurig bewezen hebben. Dat vormt nog altijd geen garantie, maar is honderden malen beter dan zo’n onbewezen fonds.
We willen onze lezer toch een beetje antwoord te geven op zijn originele vraag: wat te denken van Crelan Fund Sustainable?
Het fonds zelf is te jong om te beoordelen. We kunnen eens kijken naar het andere fonds waarover destijds veel te doen was: Crelan Econofuture. Afkomstig van dezelfde vermogensbeheerder Econopolis, gekend van Geert Noels.
Indien we dit fonds opzoeken in de screening, dan zijn de resultaten allesbehalve indrukwekkend. Creland Econofuture heeft over zijn levensduur gemiddeld 2% rendement opgebracht over beleggingsperiodes van 3 jaar.
In de volgende grafiek(*) vergelijken we de prestaties van de Mixer t.o.v. Crelan Econofuture:
Onze kwaliteitsindicator MKQ(bis) noteert een score van 9, wat een erg zwakke score is. M.a.w. het rendement is te laag t.o.v. het genomen risico.
We hebben alle sympathie voor Belgische ondernemingen die proberen op de boksen tegen de grote internationale spelers. Spijtig genoeg heeft Econopolis ons nog niet kunnen overtuigen met de prestaties van hun verschillende fondsen.
De nieuwste telg gaat nu duurzaam investeren en dat vind ik wat vreemd. Ik dacht immers dat bij alle Econopolis fondsen duurzaam investeren in hun DNA ingebakken zit. En dat is heus niet negatief bedoeld, maar waarom dan een nieuw fonds lanceren?
Binnen een 5 tal jaar zullen we voor het eerst kunnen oordelen welke kwaliteit dit nieuwe fonds kan bieden.
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
____________________
(*) Mixerfonds werd opgestart op 01/01/2014. De cijfers van het mixerfonds voor deze datum zijn gesimuleerd op basis van de prestaties van de individuele fondsen van de mixerportefeuille.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be