DBI-Fondsen zijn fondsen waarmee u op een fiscaal vriendelijke manier kan beleggen met uw vennootschap. DBI-Fondsen werd in 2018 in het leven geroepen omdat ondernemingen vanaf dan belasting moeten betalen op de meerwaarde die ze realiseren op fondsen en aandelen. In dit artikel gaan we dieper in op: Hoe kan je nog fiscaal vriendelijk beleggen in de vennootschap?
Enkele jaren geleden werd de meerwaarde op fondsen en aandelen niet belast voor kleine ondernemingen. Dit is vandaag anno 2020 nog steeds het geval bij de personenbelasting. In 2018 werd de meerwaarde op aandelen en fondsen ingevoerd door de federale overheid voor ondernemingen. Ze moeten nu belasting betalen op de meerwaarde aan het vennootschapstarief. Dit maakt dat beleggen met de vennootschap een heel stuk minder interessant is geworden. Hierbij bespreken we alternatieven die de belastingdruk kunnen verlagen.
Vanaf 1 januari 2018 werd er een meerwaardebelasting op aandelen en fondsen ingevoerd. De meerwaarde wordt belasting aan het vennootschapstarief. De minwaarde van deze beleggingen is dan weer niet aftrekbaar. Kort samengevat betaal je bij winst. Verkoop je aandelen of fondsen met verlies? Dan ontvang je geen vermindering op de vennootschapsbelasting.
Vrijstelling op meerwaarde belasting: Er is wel een uitzondering:
Indien je onderneming een belang van meer dan 2,5 miljoen heeft in een onderneming of meer dan 10% van het kapitaal moet je geen meerwaarde belasting betalen. Dit belang moet minsten 1 jaar worden aangehouden. Persoonlijk vind ik dit hallucinante bedragen. Gelukkig heeft de sector een 2de alternatief ontworpen. Dit noemen ze de DBI Fondsen.
We voegen u toe aan onze e-mail lijst nadat u onze e-mail heeft bevestigd.
DBI staat voor Definitief Belaste Inkomsten. De DBI-aftrek is ontworpen om geen dubbele belasting te moeten betalen op dividenden. Een dividend dat voortvloeit uit het belastbaar resultaat van een winstuitkering van een vennootschap zou anders nog eens belast worden in het belastbaar resultaat van de onderneming.
De toetredingsvoorwaarden zijn zeer hoog. Daarom kan je kiezen voor een alternatief namelijk een DBI-Fonds / DBI-Bevek. Je kan een DBI Bevek kopen met een laag inleg kapitaal waarbij je collectief samen met andere ondernemingen gaat beleggen (via zo’n DBI-fonds). Daarbij is de voorwaarde van minimaal 2,5 miljoen euro per aandeel of 10% belang niet van toepassing. Het effect moet je wel minstens 1 jaar aanhouden.
De meeste bank hebben hun eigen DBI Fondsen. Heb je zelf al belegd in een DBI Fonds? Zoja, in welk fonds?
Kortom hieronder kan je een opsomming van enkele beheerders vinden:
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik zie dat Value Square onlangs is gestart met zo’n DBI-fonds (VSF Business Holdings) Als belegger heb ik wel een boontje voor holdings (is goedkope fondsen) Maar is dit fonds wel interessant voor particulieren? Omdat deze fondsen opgericht werden voor vennootschappen! Of zie ik dit mis?
Dbi-fondsen zijn niet interessant voor particulieren. Op de hoge dividenden betaalt u immers 30 procent RV. Dit weegt serieus op het finaal rendement.
overleven die fondsen een MijnKapitaal-screening ?
Als je even nadenkt, dan zou je moeten weten dat onze screening het daar moeilijk mee heeft. De “aangroei-meerwaarde” zal altijd pover lijken, want het zijn allemaal distributiefondsen die hun volledige inkomsten moeten uitkeren. Als je alzo zo’n fonds wil inschatten, ga er dan vanuit dat je kapitaal je kapitaal blijft en kijk of de jaarlijkse “coupon” je interessant lijkt. Anders niet doen. Er zit er eentje al een hele tijd in het screeningbestand: DPam DBI-RTD Europe divers. Dat kan je vinden.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be