About the author

Redactie

MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karien
Karien
7 jaren geleden

Iemand die pas afgestudeerd is en voor het eerst gaat werken, kan dus met zijn maandelijkse spaarcenten best niet in een mixerfonds stappen, gezien hij waarschijnlijk binnen vijf jaar wel zijn geld zal nodig hebben voor de aankoop van een huis? Zijn er voor hen dan geen alternatieven dan een spaarboekje, waar ze gegarandeerd verlies hebben, gezien de inflatie ?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karien

Hoe minder geld je hebt, hoe minder je je zorgen moet maken om de geldontwaarding.

De banken proberen de mensen zot te maken met het idee van “verlies op een spaarboekje” maar dat is vooral belangrijk voor wie veel geld heeft, niet de afgestudeerde twintiger.

Blackbelt
Blackbelt
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ook hier zie ik dat lichtjes anders.
Als ouders bij de geboorte voor een kind een spaarboekje openen, en daar elk jaar de centjes van de nieuwjaarsbrief van peter en meter op zetten en nog wat andere bedragen, dan is het onwaarschijnlijk dat dat kind dat geld nodig heeft voor het 18 wordt.
Zet dat op een spaarboekje, en dat wordt dus elk jaar minder.
Ik heb dat alvast enkele jaren in een Keyplan gestoken, en zou dat nu zeker ook doen.

Wat heeft een kind aan een envelopje met 100€ nieuwjaarsgeld vandaag wat binnen 20 jaar op een spaarboekje nog geen 50€ koopkracht zal voorstellen?

Mijn afgestudeerde twintiger(s) hadden ruim 10k in één of ander plan zitten, en hebben alvast wat geld voor meubelen, een eerste auto of…

Karien
Karien
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Je kunt dus beter, als twintiger, 500 euro in een spaarplan bvb bij Deutsche Bank steken waar je momenteel 1.20 % op hebt, dan diezelfde 500 euro maandelijks in een mixerfonds investeren?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karien

Als je dat geld binnen <5 jaar waarschijnlijk nodig hebt, dan ja.

Ronny
Ronny
7 jaren geleden

De beleggingshorizon is dan te vergelijken met jullie perc cijfer 100% ? In een eerder artikel schreven jullie dat dit voor de mixer maximaal 3 jaar voor alle fondsen dient te zijn. (artikel: De termijn die je dient te voorzien voor een fonds). Of is die 5 jaar gewoon op zeker spelen?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ronny

We nemen inderdaad een ruime marge.

De screening cijfers zijn gebaseerd op historische resultaten. Geen garantie dat een volgende crisis niet langer zal aanslepen dan de vorige.

Blackbelt
Blackbelt
7 jaren geleden

Persoonlijk vind ik dat het nog meer genuanceerd moet worden.
Beleggingshorizon hangt samen met het risico dat je wil en kan nemen.

Voor een 25 jarige die 2 jaar thuiswoont en ondertussen 30-40k gespaard heeft voor een appartement is het duidelijk dat zijn horizon kort is, en dat die amper risico kan nemen.
Een 45 jarige die zijn huis aan het afbetalen is, en een gelijkaardig bedrag heeft om een auto te kunnen vervangen of het dak te herstellen, gelijkaardige situatie.

Maar als de belegde som een pak groter is, zodanig dat je zeker weet dat je nooit alles ineens nodig hebt is de situatie echt wel anders.
Neem maar eens dat je op 5 jaar van je pensioen staat met 350k op je rekening. Een nieuwe auto, een nieuwe keuken, of een andere grote som is dan nooit een groot probleem. Ofwel hou je 20-50k cash aan, ofwel verkoop je een stukje. Zelfs in een diepe crisis is dat geen aderlating.
Als er dan bij pensionering nog eens 200-300k bijkomt uit een pensioenverzekering, dan blijft dat voor mij een portefeuille waar je kan werken met een lange beleggingshorizon, en dus een hoger risicoprofiel.

Ik probeer ook om wat fondsen of aandelen in portefeuille te houden die wat dividend opleveren. Na een tijdje zie je dan de cash wat aangroeien, die je dan kan gebruiken voor een mooi reisje, of herbeleggen als er geen directe noden zijn.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Blackbelt

Ha, da’s pas een origineel idee. Hoe ouder, hoe meer risico 🙂

Blackbelt
Blackbelt
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Nee, hoe meer centen, hoe groter de reserve, hoe meer risico je aankan.
Als iemand met 10mio€ een algemene dip van 30% mee maakt hoeft die toch geen boterham minder te eten.
Als je die 30k waarmee je een nieuwe auto wil kopen ineens ziet inzakken tot 20k, dan wordt het een occasie, of wachten.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Blackbelt

Die van 10 miljoen die een nieuw jacht wil kopen zal dan toch ook moeten wachten …

Blackbelt
Blackbelt
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Mensen die een jacht of een Ferrari kopen hebben normaal genoeg geld om er 10 te betalen. De gemiddelde Bugatti eigenaar bv heeft 84 auto’s, 3 jets en 1 jacht.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Blackbelt

Je weet dat precies zo goed 🙂

Blackbelt
Blackbelt
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Tja, als je deze site al een paar jaar volgt, en ook in praktijk zet, kan je al eens aan een Porschke gaan denken hé. Voor een jacht moet ik nog wat doorduwen.

En nu OT
Ken toevallig een Porsche verkoper.
Het grooptste deel van zijn cliënteel kan effectief 10 keer de auto cash betalen, en meestal staat de auto dan op een vennootschap of vrije beroeper.
Een merkelijk kleiner deel zijn mensen die absoluut een Porsche willen, en daar al hun centen voor bij elkaar schrapen. Sommigen moeten hun auto na aankoop 6 maand in de garage zetten omdat ze te weinig budget voorzien hebben voor de taks en verzekering…

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  Blackbelt

Ik heb hier onlangs ook iets over gelezen. Het ging erover dat als je je pensioensparen (en ev. 2e pijler) uitbetaald krijgt, dat je plots als gepensioneerde met een berg geld zit. In het artikel vonden ze het ook geen goed idee om alles heel defensief (spaarboekje, obligaties,….) te houden. Temeer omdat de horizon bij de meesten toch nog 10, 15, 20 jaar is.
Ik heb het nu wel expliciet over de mensen die rond hun 60e op pensioen kunnen gaan. Als we spreken over 67 is het een iets ander verhaal.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Gemiddeld heb je op je 65ste toch nog een beleggingshorizon van zo’n 10 à 15 jaar. Ik zou wel de cashbuffer iets groter aanhouden.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

16
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x