About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

16
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
RobokatJuularistotelesSzpilmanjuluscesar Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Juul
Gast
Juul

Sommige fondsen kloppen de index wél. Als je echt een passieve belegger bent zoals ik, is “passief” beleggen in een index geen goed idee. Daarmee zou ik in 2008 heel veel centjes kwijt geraakt zijn. Gelukkig had ik op dat moment quasi al mijn spaargeld in een actief fonds gestoken dat dat jaar zelfs afsloot met een lichte winst (OK, geen spreiding, dat is intussen verbeterd). Als ik ga kijken naar de lange termijn, is er geen enkele index die er bovenuit komt, op korte termijn tijdens stierenmarkten uiteraard wel. Het enige dat in de buurt komt is een actief… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Voor mijn part mag je gerust eieren met peren vergelijken. Het gaat m.i. vooral over het moment waarop je ze aankoopt en het moment dat je ze moet opeten. Een goeie appel kan gerust een paar maanden overwinteren een ei rot en een peer …
Aan de lezers; schuif eens met de begin data van de grafieken in morningstar en kijk dan wat het fonds gaat doen tov zijn index of andere index.

Ruben
Gast

Heel boeiende lectuur op deze website, en al helemaal wanneer men kritisch tegenover dit soort zaken aankijkt. Bedankt!

Wat is je mening over het mogelijk combineren van ETF(s) en fondsen om zodanig een gespreide portefeuille te bekomen..?

Szpilman
Gast
Szpilman

Goed artikel! Ik vergelijk ook af en toe wel fondsen/aandelen met een andere (meestal bredere) index dan “zijn” index. Soms kan het wel nuttig zijn om een ander inzicht te krijgen hoe de verschillende fondsen/markten hebben gepresteerd. Vergelijken hoor je dan ook wel te doen met een bepaald doel, je kan wel een Indonesisch smallcap fonds vergelijken met een US biotech-index, maar heb je daar echt iets aan? Ik snap ook niet waarom actief beheerde fondsen steeds vergeleken worden met passieve indices, leuk voor de boekjes, maar het nut is me niet altijd duidelijk. Ik ben ook wel benieuwd wat… Lees verder »

Miquel
Gast
Miquel

Ben benieuwd naar het vervolg :). Ik geloof niet echt in een “heilige graal”. Het zal altijd een combinatie van blijven…

luc1961
Gast

Het jaar 2008 speelde wel duidelijk een rol in deze grafiek. Ons mixerfonds had er veel minder last van het crisisjaar 2008. Ik zou wel eens een grafiek willen zien binnen 5 jaar en dan zal heel waarschijnlijk de wereldindex veel beter scoren.

aristoteles
Gast
aristoteles

Als je het mixerfonds vergelijkt met meer dynamische of risicovolle investeringen sinds 2008, moet dat het daartegen waarschijnlijk ook afleggen. Het hele punt van het (defensieve) mixerfonds is net dat het vrij stabiel is en minder onderhevig aan hevige beursschommelingen. Op lange termijn …

Maar dat was robokat zijn punt helemaal niet met dit artikel, denk ik.

vak
Gast
vak

Als je niet vergelijkt met een index, hoe beoordeel je dan je resultaat in absolute termen ? Op dit ogenblik is 4% een uitstekend resultaat omdat er bijna geen inflatie is. Wat als de inflatie naar 4% stijgt. Wat is dan een goed resultaat in absolute termen ?

Degraeve veron
Gast
Degraeve veron

Fantastisch dat iemand de oogkleppen van vele beleggers probeert te verwijderen.
Proficiat, uw houding is de enige echte, hoeveel verdien ik in absolute termen !
Met procenten gaan we niet naar de supermarkt.
Dit doet me denken aan een van mijn vroegere CEO’s : I do not need good weather managers !
Toch vind ik EFT’s bv op fysieke grondstoffen zoals olie, koper, goud een goed middel om te beleggen, zij het redelijk korte termijn, misschien kunnen we zelfs van speculeren spreken.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be