About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
costaadeje
costaadeje
9 jaren geleden

Die theorieën over het instappen heb ik nu ondertussen goed onder de knie. Maar, wat de defensieve en volatielere mixfondsen betreft, wanneer is het eigenlijk een geschikt moment om uit te stappen? Of kan je perfect gedurende 20 jaar blijven “zitten” terwijl je gedurende al die jaren tussentijds instapt?

costaadeje
costaadeje
9 jaren geleden

Maw het is eigenlijk beter (“slimmer”) om cash aan te houden en zelfs niet verder te investeren in de defensieve (voltatielere) mixerfondsen?

costaadeje
costaadeje
9 jaren geleden

Klopt het dan als ik stel dat “defensieve mixerfondsen” ten allen tijde kunnen worden aangekocht, terwijl volatielere mixerfondsen eerder bij een dipje moeten worden aangekocht? Terwijl de trackermixer beter enkel bij een serieuze dip (-20 à 30%) wordt aangekocht?

costaadeje
costaadeje
9 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Maar feit is wel dat als ik nu nog defensieve mixfondsen aankoop en er een daling volgt, deze procentueel minder sterk zullen dalen dan de volatielere mixfondsen?

Kevin
Kevin
9 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bedankt, ik dacht altijd dat de mixfondsen het de komende tijd hard te verduren gingen krijgen door de rente die mogelijk terug gaat stijgen de komende jaren.
Het mixfonds telt toch al voor snel 30-40% aan obligaties. Maar het is geruststellend dat deze misschien maar 10% in waarde zullen verliezen, met dankzij de aanhoudende cash- en aandelenpositie dit misschien gereduceerd wordt naar hoogstens 4-5% verlies.

costaadeje
costaadeje
9 jaren geleden

Maw in de mixerfondsen kan je op elk moment instappen (of de beurs nu stijgt of daalt), terwijl bij de trackermixer je alleen of best instapt na een grote crash?

Redactie
9 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Ongeveer maar niet helemaal: bij de mixerfondsen is of zou de volatiliteit onder controle moeten zijn. Dwz hele grote schommelingen ga daar niet krijgen (lees grote verliezen).
Als ik morgen de laatste NAV’s binnen heb, dan kan ik beginnen aan een update van de screenings. Deze maand mag je dan een specifieke vergelijking verwachten van de mixerfondsen en de trackers: dan gaat er veel duidelijk worden.
Bij de “mixers” moet er amper gemanaged worden, bij de trackers moet je wel degelijk opletten en opvolgen of…

Kevin
Kevin
9 jaren geleden

Als ik het goed begrijp is een trackermixer die de index volgt (zoals van Mijnkapitaal) interessanter dan de mixfondsen? Aangezien een tracker de index volgt is het haast 90% zeker dat deze het op termijn beter doet dan onze fondsen?

Of maak ik een grote rekenfout?

HKDS
9 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

@Kevin: het “probleem” met de Trackermixer is zijn hoge volatiliteit, die een goede markttiming vereist (=keuze van instap- en uitstapmoment). En gewone mensen zijn daar nu eenmaal slecht in… Als iedereen het heeft over de goede prestaties van de beurzen, stapt men in. Na een crash of serieuze correctie is men teleurgesteld, en verkoopt men… Terwijl het net omgekeerd zou moeten zijn, natuurlijk.
De invloed van het instapmoment op het rendement heb ik berekend in
https://www.mijnkapitaal.be/thema/opinie/het-belang-van-volatiliteit-luie-portefeuilles/
(evt. eerst delen 1 en 2 lezen – daar komt ook de lagere volatiliteit van het Mixerfonds aan bod)

nonothing
nonothing
9 jaren geleden

Volledig mee eens. Hoe goed is een fonds als het enkel iets beter doet dan een zeer slechte index? En niet te vergeten: het aantal fondsen dat Morningstar dan in de verkeerde categorie indeelt is niet te tellen … .
“MijnKapitaal kijkt voor de eigen fondsenselecties enkel naar de absolute rendementen en absolute volatiliteit”: zo hoort het inderdaad.

Als je diezelfde strategie toepast kan je ook alle andere mogelijke investeringen evalueren (inclusief indexenen en dus trackers). Want ook onder de trackers zijn er die best het overwegen waard zijn.

Mouche
Mouche
9 jaren geleden

Je slaat de nagel op de kop Robokat! Eigenlijk zouden we alleen maar mogen beleggen in een World indexfonds.Ik ben dat ook van plan , maar nu nog niet. Die crash komt er waarschijnlijk vroeger aan dan gedacht, misschien binnenkort bij het publiceren van de kwartaal resultaten en de voorspelde stijging van de rente in de VS? Ik zit dan ook met prangende vraag: alles buiten nu en opnieuw beginnen na de crash? En indien alles buiten, toch de mixfondsen aanhouden en enkel de fel gestegen aandelenfondsen buiten?

Admiral Ackbar
Admiral Ackbar
9 jaren geleden
Antwoord aan  Mouche

Ik zou toch wat voorzichtig zijn met ‘alles buitengooien en opnieuw beginnen na de crash’. Je weet immers niet welke vorm die zal aannemen. Misschien komt er de komende maand bv. een crash waarbij de aandelen uit een wereldwijde index in enkele maanden tijd 30% van hun hoogste punt terugvallen. Als je dan de moed hebt, dan heb je een duidelijk punt om in te stappen.

Maar wat als die crash er pas over een héle tijd aankomt? Ga je dan nu uitstappen en voldoende geduld hebben tot die crash zich voordoet? Wat als er géén crash komt en ‘slechts’ een correctie van 10%? Is dat dan wel nog zo’n goed instapmoment? Of wat als er zich een lange bear-market aankondigt? In jaar 1 een daling van bv. 20%, je stapt met volle moed in maar jaar 2 geeft nog eens een daling van 20%?

Mij lijkt het best met een systeem te werken, zodat je jezelf niet verslaat. Misschien wel gaan voor die wereldwijde ETF, maar in plaats van te wachten op een crash/correctie gewoon jaarlijks op dezelfde dag een significant bedrag bijstorten, ongeacht wat er op dat moment aan de gang is op de beurs? Een beetje zoals dollar-cost averaging maar dan jaarlijks (ik zeg jaarlijks en significant bedrag omdat je bij die ETF met je transactiekost zit, 100 euro iedere maand investeren in een ETF en dan telkens 7 euro transactiekost is nogal onproductief). Of gewoon maandelijks via iets zoals een Keyplan een bedrag investeren in een wereldwijd aandelenfonds (want hier zit je dan weer zonder transactiekost)?

Interessante lectuur daarover trouwens: (En nee, ik werk niet bij Schwab of Keytrade 🙂 )

HKDS
9 jaren geleden
Antwoord aan  Admiral Ackbar

“Mij lijkt het best met een systeem te werken”
Zo denk ik er ook over. Mijn systeem publiceer ik alvast nu woensdag. Ben benieuwd naar jullie reacties!

Mouche
Mouche
9 jaren geleden
Antwoord aan  Admiral Ackbar

Interessant! Je moet natuurlijk in dit geval een heel lange beleggingstermijn hebben. Zo een beetje als bij pensioensparen.Daar kan je ook niet verkopen voor je 65ste en moet je noodgedwongen je fonds bijhouden en bijstorten. Tegelijk is het de flexibiliteit die men vandaag heeft bij fondsen heeft om snel te reageren, die maakt dat men sneller panikeert bij een beermarkt en op de verkoopknop duwt. Hoe langer men ook een fonds heeft, hoe meer men er aan gehecht raakt bijhoudt en ook dat heeft zijn voor- als zijn nadelen.

Admiral Ackbar
Admiral Ackbar
9 jaren geleden
Antwoord aan  Mouche

Die lange beleggingstermijn, daarin heb je zeker gelijk. Over de drang om te reageren: dat zit wat in onze aard als mensen denk ik. Maar geduld/beheersing hebben en niet reageren kan misschien wel meer opleveren dan al dat aanlopen en verkopen. Ik ben dan ook wel benieuwd naar het systeem van hkds.

Om even ‘The Intelligent Investor’ (Graham & Zweig) erbij te halen: al je rendement is in functie van de prijs die je betaalt. Dat is zowel het geval bij een volatiele trackers als bij het Mixerfonds. Daarom dat een systeem zoveel houvast kan bieden: als je periodiek aankoopt, of het nu ieder jaar of iedere maand is, dan betaal je steeds een gemiddelde prijs. Zo ben je misschien niet de grootste winnaar (da’s dan die helderziende die iedere keer aan de laagste prijs/op het laagste punt instapt) maar zeker niet de grootste verliezer.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

22
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x