About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

22
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
RobokatcostaadejeKevinAdmiral AckbarMouche Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
costaadeje
Gast
costaadeje

Die theorieën over het instappen heb ik nu ondertussen goed onder de knie. Maar, wat de defensieve en volatielere mixfondsen betreft, wanneer is het eigenlijk een geschikt moment om uit te stappen? Of kan je perfect gedurende 20 jaar blijven “zitten” terwijl je gedurende al die jaren tussentijds instapt?

costaadeje
Gast
costaadeje

Maw het is eigenlijk beter (“slimmer”) om cash aan te houden en zelfs niet verder te investeren in de defensieve (voltatielere) mixerfondsen?

costaadeje
Gast
costaadeje

Klopt het dan als ik stel dat “defensieve mixerfondsen” ten allen tijde kunnen worden aangekocht, terwijl volatielere mixerfondsen eerder bij een dipje moeten worden aangekocht? Terwijl de trackermixer beter enkel bij een serieuze dip (-20 à 30%) wordt aangekocht?

costaadeje
Gast
costaadeje

Maw in de mixerfondsen kan je op elk moment instappen (of de beurs nu stijgt of daalt), terwijl bij de trackermixer je alleen of best instapt na een grote crash?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ongeveer maar niet helemaal: bij de mixerfondsen is of zou de volatiliteit onder controle moeten zijn. Dwz hele grote schommelingen ga daar niet krijgen (lees grote verliezen).
Als ik morgen de laatste NAV’s binnen heb, dan kan ik beginnen aan een update van de screenings. Deze maand mag je dan een specifieke vergelijking verwachten van de mixerfondsen en de trackers: dan gaat er veel duidelijk worden.
Bij de “mixers” moet er amper gemanaged worden, bij de trackers moet je wel degelijk opletten en opvolgen of…

Kevin
Gast
Kevin

Als ik het goed begrijp is een trackermixer die de index volgt (zoals van Mijnkapitaal) interessanter dan de mixfondsen? Aangezien een tracker de index volgt is het haast 90% zeker dat deze het op termijn beter doet dan onze fondsen?

Of maak ik een grote rekenfout?

HKDS
Lid

@Kevin: het “probleem” met de Trackermixer is zijn hoge volatiliteit, die een goede markttiming vereist (=keuze van instap- en uitstapmoment). En gewone mensen zijn daar nu eenmaal slecht in… Als iedereen het heeft over de goede prestaties van de beurzen, stapt men in. Na een crash of serieuze correctie is men teleurgesteld, en verkoopt men… Terwijl het net omgekeerd zou moeten zijn, natuurlijk.
De invloed van het instapmoment op het rendement heb ik berekend in
https://www.mijnkapitaal.be/thema/opinie/het-belang-van-volatiliteit-luie-portefeuilles/
(evt. eerst delen 1 en 2 lezen – daar komt ook de lagere volatiliteit van het Mixerfonds aan bod)

nonothing
Gast
nonothing

Volledig mee eens. Hoe goed is een fonds als het enkel iets beter doet dan een zeer slechte index? En niet te vergeten: het aantal fondsen dat Morningstar dan in de verkeerde categorie indeelt is niet te tellen … .
“MijnKapitaal kijkt voor de eigen fondsenselecties enkel naar de absolute rendementen en absolute volatiliteit”: zo hoort het inderdaad.

Als je diezelfde strategie toepast kan je ook alle andere mogelijke investeringen evalueren (inclusief indexenen en dus trackers). Want ook onder de trackers zijn er die best het overwegen waard zijn.

Mouche
Gast
Mouche

Je slaat de nagel op de kop Robokat! Eigenlijk zouden we alleen maar mogen beleggen in een World indexfonds.Ik ben dat ook van plan , maar nu nog niet. Die crash komt er waarschijnlijk vroeger aan dan gedacht, misschien binnenkort bij het publiceren van de kwartaal resultaten en de voorspelde stijging van de rente in de VS? Ik zit dan ook met prangende vraag: alles buiten nu en opnieuw beginnen na de crash? En indien alles buiten, toch de mixfondsen aanhouden en enkel de fel gestegen aandelenfondsen buiten?

Admiral Ackbar
Gast
Admiral Ackbar

Ik zou toch wat voorzichtig zijn met ‘alles buitengooien en opnieuw beginnen na de crash’. Je weet immers niet welke vorm die zal aannemen. Misschien komt er de komende maand bv. een crash waarbij de aandelen uit een wereldwijde index in enkele maanden tijd 30% van hun hoogste punt terugvallen. Als je dan de moed hebt, dan heb je een duidelijk punt om in te stappen. Maar wat als die crash er pas over een héle tijd aankomt? Ga je dan nu uitstappen en voldoende geduld hebben tot die crash zich voordoet? Wat als er géén crash komt en ‘slechts’… Lees verder »

HKDS
Lid

“Mij lijkt het best met een systeem te werken”
Zo denk ik er ook over. Mijn systeem publiceer ik alvast nu woensdag. Ben benieuwd naar jullie reacties!

Mouche
Gast
Mouche

Interessant! Je moet natuurlijk in dit geval een heel lange beleggingstermijn hebben. Zo een beetje als bij pensioensparen.Daar kan je ook niet verkopen voor je 65ste en moet je noodgedwongen je fonds bijhouden en bijstorten. Tegelijk is het de flexibiliteit die men vandaag heeft bij fondsen heeft om snel te reageren, die maakt dat men sneller panikeert bij een beermarkt en op de verkoopknop duwt. Hoe langer men ook een fonds heeft, hoe meer men er aan gehecht raakt bijhoudt en ook dat heeft zijn voor- als zijn nadelen.

Admiral Ackbar
Gast
Admiral Ackbar

Die lange beleggingstermijn, daarin heb je zeker gelijk. Over de drang om te reageren: dat zit wat in onze aard als mensen denk ik. Maar geduld/beheersing hebben en niet reageren kan misschien wel meer opleveren dan al dat aanlopen en verkopen. Ik ben dan ook wel benieuwd naar het systeem van hkds. Om even ‘The Intelligent Investor’ (Graham & Zweig) erbij te halen: al je rendement is in functie van de prijs die je betaalt. Dat is zowel het geval bij een volatiele trackers als bij het Mixerfonds. Daarom dat een systeem zoveel houvast kan bieden: als je periodiek aankoopt,… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be