About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark S.
Mark S.
4 jaren geleden

“Je mag er vanuit gaan dat obligaties momenteel geen rendement meer bieden. Verliezen vermijden is op zich al een mooi resultaat”

Als bonds geen rendement meer bieden, waarom houden ze die dan aan ipv meer cash? Het heeft toch geen zin van in iets te blijven zitten waarvan ze eigenlijk zelf weten dat de return eerder negatief zal zijn.

Mark S.
Mark S.
4 jaren geleden

Al Fonds,

Je hebt mij verkeerd begrepen. Ik heb nergens gezegd dat ze groter deel aandelen in port moeten nemen. Ik merkte op als ze toch weten dat die bonds alleen maar verlies gaan geven, waarom dan niet gewoon meer CASH aanhouden?

Mark S.
Mark S.
4 jaren geleden

Ik weet van een Belgische fondsbeheerder dat zij cash gewoon in het fonds kunnen aanhouden gezien zij een aparte juridische structuur hebben dus beetje als een vennootschap opereren. Waarom denk je dat ze dat persé in de korte termijn geldmarkt moeten steken waar je vermoedelijk naar verwijst? Het klopt dat die geldmarkt negatieve return geeft.

Mark S.
Mark S.
4 jaren geleden

Misschien kan je hen ooit eens vragen als je hen opnieuw ziet waarom ze dan geen short positie nemen op bonds. Fondsen kunnen meer dan de meeste particulieren in dat opzicht.

Geen idee of het jouw bedoeling was om kritisch te zijn in dat interview hierboven, maar eigenlijk heb je dat wel gedaan wat ik postief vind. Het overtuigt mij nog meer dat veel van die fondsbeheerders niet veel meer doen dan wat je als particulier zelf en beter kan doen met een degelijke allocatie strategie en ETFs. Fondsen kunen hedgen, short gaan of zelfs een markt-neutrale pair trade in mekaar steken, maar dat willen of kunnen ze dus blijkbaar niet. Ik heb geen fondsbeheerder nodig die moppert dat de beurs niet doet wat hij vindt dat ze moet doen. Ik heb fondsbeheerders nodig die de beurs begrijpen en daar dan met alle mogelijkheden op inspelen.

Mark S.
Mark S.
4 jaren geleden

Maakt Eurose geen gebruik van put opties en/of index futures om bij momenten hun port af te dekken? Dat is eerder wat ik met hedgen bedoelde, dus niet zozeer muntafdekking.

Mark S.
Mark S.
4 jaren geleden

Ik weet niet of je goed begrijpt hoe index futures gebruikt worden door institutionelen ter afdekking. Stel dat een fonds voor 50% in aandelen long zit en men wil tijdelijk dit risico verminderen tot zo’n 30% long zonder die aandelen te moeten verkopen en later opnieuw kopen, dan zal men bvb een eurostoxx of S&P mini future short kopen met een exposure van zo’n 20%. Het onderpand dat men moet betalen is dan rond de 2% afhankelijk van de contract grootte (leverage). Je moet altijd naar de exposure kijken. Bij opties heb je idd premies die meestal duur zijn maar futures zijn qua broker kost en tax vrij goedkoop.

Wat heeft het gebruik van futures overigens met “gokken” te maken? Het is gewoon een asset die deel kan uitmaken van een strategie zoals hierboven beschreven.

Mark S.
Mark S.
4 jaren geleden

Al Fonds,

Ik sprak daarnet met iemand van DNCA en zij zeiden mij dat Eurose wel degelijk opties en/of futures gebruikt van tijd tot tijd.

In het artikel hierboven staat dat ze niet hedgen. Ging dat eerder over wisselkoers misschien?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x