DNCA Invest Europe Growth A (LU0870553020) wordt beheerd door Carl Auffret (foto) en Yingying Wu van DNCA Finance Luxemburg. Ik was aangenaam verrast toen bleek dat deze fondsbeheerder een uurtje vrij wou maken voor mij tijdens zijn bezoek aan Brussel.
Omdat hij over een periode van 3 jaar de beste prestatie realiseerde in de categorie Europese aandelen werd hij eind 2016 genomineerd tot Beste fondsbeheerder in die categorie. Als je dan weet dat hij zijn fonds pas opgestart heeft eind december 2012 dan betekent dat hij als starter onmiddellijk een plaats op het hoogste schavotje veroverd heeft. Een prestatie als je ervaart dat vele fondsbeheerders graag uitpakken met hun jarenlange ervaring. Dat resulteert echter ook in het feit dat wij met het screeningsysteem van Al Fonds onmogelijk een degelijk oordeel kunnen vellen over dit fonds. De eerste cijfers lijken mij echter zeer aantrekkelijk maar ik kan dat niet aantonen met screeningresultaten.
Toch kon de werkwijze van Carl Auffret mij overtuigen om dit fonds zeker in de gaten te houden en te begrijpen waarom hij zo snel die bekroning van Citywire kon behalen.
Geografische opsplitsing:
Dit fonds beperkt zich tot de Pan-Europese markten, maar blijkt in werkelijkheid een veel grotere diversificatie te hebben omdat verschillende ondernemingen ook grote winsten halen in andere delen van de wereld: eind vorig jaar bijvoorbeeld bijna 10% in Azië (ex Japan) en bijna 5% in Latijns Amerika.
Banken, petroleumbedrijven of nutsbedrijven komen bijna nooit in aanmerking.
Carl Auffret: Ik zoek niet specifiek naar Large Caps of Mid Caps. Ik ben op zoek naar “Good Caps”.
Ik ben op zoek naar “Good Caps”.
Het fonds heeft tot doel een betere prestatie te leveren dan de markt van de Paneuropese aandelen en hanteert daarom uitzonderlijke selectiecriteria:
1 Een toekomstige duurzame groei van meer dan 5% per jaar: hierdoor worden al meer dan 90% van de bedrijven weggefilterd.
2 Significante toegangsdrempels die concurrenten uit de markt moeten houden
3 Een verwachte verbetering van de resultaten: geen banken, petroleum- of nutsbedrijven
4 Een solide balans
5 Sterke Free Cash Flow creatie
6 Redelijke waardering van de groei
7 Waardecreatie
8 Kwalitatief hoogstaand beheerteam: vertrouwen in de persoon die voor mij zit…
Als één van die elementen permanent in het gedrang komt, wordt de participatie onherroepelijk verkocht.
Lonza: Is één van de leaders in de productie van monoklonale antilichamen voor de farmaceutische industrie. In België maakt Capsugel uit Bornem sedert kort deel uit van deze onderneming. Investeren in Biotech staat algemeen bekend als erg risicovol. Of een nieuw product al of niet een erkenning krijgt, is bijna hetzelfde als winst met de Lotto. Een afkeuring is een groot verlies. Lonza doet geen research naar nieuwe producten maar levert “de grondstoffen” die ze allemaal nodig hebben.
Sartorius Stedim Biotech: Verkoop van apparatuur en wegwerpproducten essentieel bij de productie van die antilichamen: precisiebalansen en ultra-microbalansen
.
Teleperformance: een callcenter dat als enige ter wereld deze service kan aanbieden in alle talen. Levert diensten aan vele multinationals met klanten uit de hele wereld.
Amadeus IT: Onbetwistbare leider voor IT-oplossingen (reserveringen) in de luchtvaart. Heeft nu ook oplossingen voor hotels: nieuwe klanten zoals de Intercontinental Group en Premier Inn zijn klant geworden. Opties voor betalingen,luchthavens en spoorwegtechnolgie…
Fraport: Eigenaar en exploitant van Frankfurt Airport en Star Alliance European Hub.
Dutyfree winkels.
Minderheidsparticipaties in luchthavens Antalya, Lima, Sint Petersburg, Delhi en…
Amplifon: producent in een groeiende markt (vergrijzing) van hoorapparaten.
Alhoewel het fonds, naar onze normen, nog maar vrij recent werd opgestart, was er al de mogelijkheid om volgende cijfers op onze manier te screenen. Alle periodes berekenen wij telkens met een tussenperiode van een halve maand op de 1ste en de 16de van elke maand: als er op deze dag geen notering is (weekends en feestdagen) dan wordt de laatst gekende notering genomen. Cijfers alzo afgesloten op 16/02/2018.
Wij hebben al 99 periodes van 1 jaar: het rendement van de mediaan: 14%
Toch al 51 periodes van 3 jaar: jaarlijks rendement mediaan 14%
Slechts 3 periodes van 5 jaar met een mediaan rendement van 14%.
Als het aantal berekende periodes groter wordt door een langere historiek, zou er wel degelijk een verschil kunnen ontstaan in die rendementen van de verschillende periodes.
Voor een MK Quality Indicator of MK Quality Bis met enige waarde is dit fonds nog te jong.
Beslissen of je investeert in dit fonds laat ik aan jouw inzichten over. Hou er goed rekening mee dat dit een 100% aandelenfonds is dat bij een eventuele crash mee omlaag zal gaan. Of het snel recupereert dat zullen we dan zien.
Ik denk dat het wel de moeite waard is voor een dynamische belegger om het verder op te volgen. Bekijk ook de KIID alvorens beslissingen te nemen.
Naast de A-variant hierboven beschreven, wordt er in retail (=particulieren) ook nog een variant B aangeboden van hetzelfde fonds: DNCA Invest Europe Growth B met Isincode LU0870553459.
Het gaat over hetzelfde fonds met echter een andere kostenstructuur.
Hier de details zodat je zelf kan kiezen welke variant voor jou eventueel het meest geschikt is:
DNCA Invest Europe Growth A (isincode LU0870553020): Beheerskosten per jaar 2% voor een minimale instap van €2.500.
DNCA Invest Europe Growth B (isincode LU0870553459): Beheerskosten per jaar 2,40% – geen minimum.
MK: Je krijgt hier nogmaals een duidelijk bewijs dat de Isincode van een fonds erg belangrijk is. Selecteren op naam kan je verrassingen bezorgen.
Overzicht van de rendementen variant B hieronder:
Goed om weten: Van dit zelfde fondsenhuis zitten er twee fondsen, DNCA Eurose en DNCA Evolutif A, in onze Mixer Modelportefeuille. Ziehier.
— OOO —
*Citywire Ratings bekomen in september 2016 en januari 2016 door Carl Auffret, beheerder van DNCA Invest Europe Growth. Deze rating wordt toegekend aan beheerders die over 3 jaar het beste rendement, naar gewogen risico, behalen binnen alle gecommercialiseerde fondsen in elk land. Ze hebben betrekking op de prestaties van de beheerder waarvan de fondsen in Frankrijk geopend zijn voor inschrijving. De geanalyseerde periode bestrijkt 36 lopende maanden. De prestaties van de beheerders worden vergeleken met een benchmark en worden gewogen a.d.h.v. een risico-index (“tracking error”). Voor meer informatie: www.citywireglobal.com.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Janus Henderson Horizon Euroland Fund A2 EUR Zit in dezelfde vork als de hier 2 besproken fondsen
Was al begonnen met een vergelijkende studie van de “Europese” fondsen uit mijn databestand. Uitgefilterd lijken het er meer te zijn dan ik gedacht had. Nu nog in groepjes verzamelen van “dezelfde leeftijd” om ze beter te kunnen vergelijken en volgt de publicatie.
Vraag is wel of deze fondsen de stempel moeten geven van ‘regio’fondsen……zoals sommige Blackrock All al zien als US georiënteerd 😉
Wat een ‘droomfonds’ !! Met dit fonds waan ik mij in het kantoor van een grootbank.
Mogen we daar een woordje uitleg bij ?
Is dit niet heel vergelijkbaar met : Jupiter European Growth – LU0260085492 ?
Ik kan ze moeilijk diepgaander vergelijken vermits ik met die fondsbeheerder nog niet gesproken heb en ook: dit Jupiterfonds heeft een veel langere trackrecord. Toch zijn er heel wat gelijkenissen, zowel qua rendement als qua volatiliteit. Je kan het Jupiterfonds al een tijdje vinden in de screenings. Dank voor de tip. Ik ga nu starten met de evaluatie op 16/02 en dan kan het de moeite zijn om eens te kijken wat ze beiden doen in deze turbulente dagen.
Hallo, Als men de kid neemt blijkbaar toch wat verschil in wat belegd wordt. Maar kan verkeerd zijn.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be