De fondsbeheerder van DNCA Invest Eurose, Jean-Charles Mériaux, begon zijn presentatie met het woord “prudence” (voorzichtig). Een belegger moet altijd, maar vooral nu, heel voorzichtig zijn.
DNCA Invest Eurose belegt in een mix van Europese aandelen en obligaties. Het aandelengedeelte kan oplopen tot maximum 35% en beloopt op dit moment zo’n 32%.
Het overgrote gedeelte bestaat uit obligaties (details zie hiernaast links) die bij dit fonds een rentegevoeligheid hebben van 1%. In mensentaal wil dat zeggen dat als de marktrente stijgt met 1% dit gedeelte in waarde zakt met 1%.
Op dit moment viert dit fonds zijn 10de verjaardag. Gauw even gaan rekenen en ik kom op een jaarlijks rendement van 4,82%…
Behalve in het Verenigd Koninkrijk versnelt de economie overal. Voor 2017 verwacht men een groei van 3,5% en voor 2018 zelfs 3,6%. China en India blijven groeien. Het vertrouwen groeit zowel bij de bedrijfsleiders als bij de particulieren en staat momenteel op het hoogste punt van de laatste 10 jaar. Overal groeit de werkgelegenheid en de euro noteert op zijn historisch gemiddelde.
Al dat positieve nieuws resulteert in een extreem kalme markt zonder volatiliteit en een fondsbeheerder heeft nu eenmaal volatiliteit nodig want die beweeglijkheid creëert opportuniteiten. Nochtans, er zijn broeihaarden en problemen genoeg in de wereld, maar dat lijkt de beurs niet te deren.
De meeste aandelen zijn vrij duur geprijsd zodat het heel wat risico’s inhoudt om nu volop in aandelen te gaan. In de V.S. zakt de USD, maar dat resorteert geen effect omdat de meeste Amerikaanse bedrijven hun resultaten halen in het buitenland. In Europa worden vele bedrijven weer rendabel omdat ze heel wat in de kosten hebben gesnoeid en zich vrij goedkoop kunnen financieren.
In obligaties: zeer voorzichtig want men verwacht inflatie en daardoor stijgende rentevoeten. Als voorbeeld wordt Duitsland genoemd waar de economie groeit met 4% en de 10-jarige rente noteert aan 0,45%. Daarom ziet de fondsbeheerder die rente op enkele maanden verdubbelen. Momenteel wordt de rente laag gehouden door de interventies van de ECB. Als die tussenkomsten verminderd of stopgezet worden, dan gaat de trein vertrekken.
Als de rente stijgt, zakken de koersen van de obligaties en vooral die met een nog lange looptijd. Vandaar die lage rentegevoeligheid bij DNCA omdat zij focussen op de korte termijn.
Sommige van mijn collega’s zoeken hun heil in rommelobligaties. Een rentestijging zou in dat segment wel eens voor paniekreacties kunnen zorgen en weg de virtuele winst of nog erger.
Gevolg: zoals je kan zien in het overzicht beloopt het aandeel cash bijna 10%. In een fonds zoals Eurosa betekent dat zowat 1 miljard euro. Tel daarbij de obligaties die in de loop van volgend jaar op vervaldag komen en je komt op een bedrag van 1,6 miljard ( € 1.600.000.000 ).
Cash brengt niets op zodat je op een verlies in rendement van dat gedeelte mag rekenen op 0,40%. Maar liever dat voor lief aannemen dan het gevaar lopen om veel grotere verliezen op dat obligatiegedeelte te moeten incasseren. Bovendien laat dat bedrag ons toe om in te spelen op elke opportuniteit die zich aanbiedt.
In aandelen: Vooral een herallocatie in de eurozone.
De voorkeur gaat naar ondernemingen, large caps, met een binnenlandse blootstelling.
Een maximum van 35% aandelen levert natuurlijk een erg defensief fonds. Voor diegenen die Eurose te “braaf” vinden, is er ook nog DNCA Evolutif dat meer aandelen mag opnemen en daardoor iets dynamischer. Vermits de beheersteams een strategie hanteren die een beetje overeenstemt, is de strategie in grote lijnen gelijklopend.
Maar misschien kom ik daar later toch nog op terug.
Van bij de start van ons MijnKapitaal Mixerfonds zitten beide fondsen in de combinatie.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik vraag me af of we in huidige situatie wel zo defensief bezig zijn met het mixerfonds? Als daar fondsen inzitten die zich moeten spannen in het keurslijf van bv. in dit geval max 35 % aandelen, en dus automatische meer gedwongen (gewrongen) zitten met obligaties, is het dan niet beter om enkel voor die fondsen te kiezen die daarin een grotere vrijheid hebben? Die dus vrijer mogen kiezen waarin ze gealloceerd zitten, naargelang de marktomstandigheden?
Omdat iemand wijst op de moeilijke situatie is dat misschien juist geen reden om die er uit te gooien. Beter voorzichtig dan overmoedig ? Heb je al gezien dat de beide fondsen van DNCA (overzicht rendementen op 1Y) de hoogste zijn van de hele rits ?
Ik heb mijn vraag meer in het algemeen gesteld. Is het niet beter om in gemengde fondsen te investeren die vrijer zijn in hun keuze dan in fondsen die zich veel meer in een keurslijf bevinden?
In onze selectie hebben wij ook getracht om fondsen te selecteren die een andere visie hebben, een andere strategie,… De sterkte van de Mixer wordt juist gevormd door die verschillende fondsmanagers met hun verschillende systemen. We zijn er bijna zeker van dat sommige al eens naast de nagel gaan kloppen en soms er al eens vlak op. Door de spreiding krijgen we stabiliteit.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be