Ik ontving vandaag het beheerrapport over DNCA Invest – Evolutif B afgesloten op 4 september 2017. Alhoewel sommige van die rapporten even veelzeggend zijn als de uitspraken van het Orakel van Delphi wil ik jou van deze gegevens toch laten meegenieten omdat dit fonds deel uitmaakt van onze Mixer. Zo krijg je toch een idee van het reilen en zeilen van dit fonds en … van de inzichten van het beheersteam.
Onder invloed van de waardestijging van de euro (+12% sinds half april) leverden de Europese aandelenmarkten in augustus zowat 1% in.
De spanningen met Noord-Korea deden de volatiliteit toenemen tot ze zowat half augustus terug afnam. Het is echter goed mogelijk dat die weer gaat toenemen want de bedreigingen heen en weer nemen niet af.
De ongerustheid over invoering van stimuli, die de markten verstoren, neemt af omdat Donald Trump niet in staat blijkt zijn hervormingsprogramma door te drukken.
Volgens een peiling van de Bank of America Merril Lynch blijkt 46% van de beheerders dat de aandelenmarkten overgewaardeerd zijn. Volgens de Financial Times verkochten de 6 grote banken (JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America en Morgan Stanley) dit jaar reeds meer dan 9,3 miljard netto aan aandelen.
De opvering van de goudprijs en de daling van de rendementen van de staatsobligaties duiden op een groeiende risicoafkeer. De sterke stijging van de euro zou kunnen wegen op de bedrijfsresultaten van dit kwartaal.
Toch zendt de wereldwijde economie nog geen verontrustende signalen uit, integendeel zelfs. De wereldwijde groei is de sterkste sinds het herstel van 2010 en verloopt gelijklopend in de V.S., Europa en de opkomende landen.
De groei in Europa zou dit jaar kunnen uitkomen op 2% en dat is ver boven de verwachtingen.
De grootste bron van onzekerheid: het monetair beleid van de centrale banken: De FED wil doorgaan met renteverhogingen om haar balans af te bouwen en in Europa denken ze na over de stopzetting van de stimuli. Een aankondiging wordt verwacht eind oktober. De koersstijging van de euro zal echter de inflatie weer afzwakken en zo ook de bewegingsvrijheid van de ECB op korte termijn aan banden leggen.
Het fonds moest inleveren door de blootstelling aan de distributiesector (Carrefour) en de reclamesector (Publicis). Het aandelengedeelte bleef stabiel en er werden arbitrages uitgevoerd in de bankensector (Soc Gen verminderd en opname van Crédit Agricole) en farmasector (Roche verminderd en opname van Astra Zeneca).
Tot hier een loutere “vertaling” van het beheersrapport en zonder bijkomende inbreng van onzentwege. Of het interessant is om aan te kopen, is een beslissing die jij dient te nemen.
Om jullie nog een idee te geven hoe onze GOGI er over denkt, hier nog een grafiek in detail. Hou er wel rekening mee dat de gegevens van deze grafiek afgesloten werden op 1 september. Volgende week, donderdag of vrijdag, mag je de GOGIscore verwachten die werd opgemaakt op 16/09. Gezien de huidige score zal het toch niet aankomen op één of twee dagen…
Je kent onze GOGIscore nog niet ? Meer uitleg daarover vind je hier.
En ook hier.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Die grote hoeveelheid cash die staat te wachten op een opportuniteit kan misschien een idee opleveren aan diegenen die absoluut zo snel als mogelijk al hun spaarcenten belegd willen zien.
Kan het zijn dat de legende omgedraaid moet zijn in de grafiek die jullie toegevoegd hebben ?
Ik had dat ene item moeten veranderen want de twee lijnen slaan allebei op hetzelfde fonds. De ene lijn is het gemiddelde van de laatste 120 jaarrendementen (met telkens een verschil van een halve maand). De andere lijn geeft het jaarlijks rendement datum per datum.
Beleggen wel heel veel in Frankrijk.
Daarom kan het interessant zijn om zo’n artikel te publiceren. Dan weet je wat erin zit en kan je een oordeel vormen. Een Franse beheerder kent zijn land natuurlijk het beste, begrijpt de finesses van zijn taal beter als de ondernemer hem meer inlichtingen geeft en bespaart kosten als hij het bijvoorbeeld niet in Zuid-Oost-Azië gaat zoeken. Bovendien is Frankrijk wel wat groter dan België. Kan nuttig zijn om eens gaan na te kijken of de markt van die ondernemingen enkel Frankrijk betreft of meer internationaal gericht is. Je hoeft het niet altijd heel ver te zoeken.
Dankzij zo’n artikel komt dit inderdaad mooi naar boven.
45,7% in Frankrijk is inderdaad behoorlijk veel. Als je echter de Franse bedrijven individueel gaat bekijken ga je zien dat het vooral internationale bedrijven zijn. Zij hebben niet alleen activiteiten in Frankrijk, maar ook ver daarbuiten.
Een voorbeeld is Orange en Carrefour.
Orange is bijvoorbeeld ook actief in België, Spanje en Polen. Carrefour heeft naast de 5 686 winkels in Frankrijk ook supermarkten in Asië (447), Amerika (972) en 4602 in Europa (buiten Frankrijk).
Zoals Al Fonds het al eerder zei, Frankrijk is ook meer internationaal gericht.
Ja, maar de andere fondsen beleggen meestal in dezelfde landen (USA, GB, D,CH) en in dezelfde firma’s zoals Novartis, HSBC, Nestlé, Apple… DNCA is daarvoor een interessante diversificatie met weinig ovelapping risico met de andere fondsen Frankrijk is toch de vijfde wereldeconomie en in de Eurozone wat voor mij belangrijk is. De UK aandelen in pound hebben mij duur gekost ! Voor dezelfde diversificatie reden heb ik een klein deel belgische holdings in mijn portefeuille omdat weinig mixfondsen van de mixer in België investeren.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be