About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

49 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Phil
Phil
5 jaren geleden

Volgens de meeste recente gegevens van Morningstar (28/02/2015) bedraagt de cashpositie van het fonds DI Multiple Opportunities (of equivalent ervan) bijna 60%!
Ytd rendement van meer dan 8%. Vind helaas geen recentere gegevens over de verdeling van de portefeuille. De kok geeft blijkbaar niet graag zijn recept prijs …..

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Phil

We hebben nogal gezien dat je die indelingen van Morningstar met een dikke korrel zout moet nemen. We hebben het ook gezien bij een fonds van M&G: daar gaven ze 49% tot ik met de fondsmanager sprak: toen bleek het in werkelijkheid maar 1,9%…
MS heeft maar een paar indelingen: zij geven sommige cijfers dan maar in in een categorie die er dicht bij zit: ik vermoed dat kortlopende kredieten bij de cash terecht komen.

jempi
jempi
5 jaren geleden

Vraagje is dit een defensief fonds Kaldemorgen, laatst toegevoegd in jullie mixer? LU0599946893. Er staat risico 4.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Volgens onze screenings wel.

jempi
jempi
5 jaren geleden

En is dit fonds nu goede keuzen defensief? Kaldemorgen?
Is dit de goede LU0599946893 
mvg

Phil
Phil
5 jaren geleden

Ik zie op een Duitse site van DWS dat het netto gedeelte “kasse” op 28.11.2014 nog steeds 40% bedraagt ….

Phil
Phil
5 jaren geleden

Thanks. Heb de informatie ook gevraagd aan de bankier DB. Indien meer info hou ik jullie zeker op de hoogte.

Phil
Phil
5 jaren geleden

Iemand idee van de recente cashposities (december 2014) van beide fondsen kaldemorgen en multiple opportunities? In morningstar dateert deze informatie van eind october. Dank

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Phil

Zelfs rechtstreeks bij DWS in Duitsland kan ik geen recentere gegevens over de cashpositie vinden.

Benny
Benny
5 jaren geleden

Het enige momenteel online bij Binck te kopen is DWS Concept Kaldemorgen Acc met code LU0599946893.

jan
jan
5 jaren geleden

leuk artikel maar ben met een aantal zaken nog niet helemaal mee..
beiden fondsen hebben toch een verschillende beheerder?
multi opportunities heeft sinds januari 2009 een nieuwe beheerder. mogen we dan veel rekening houden met de goede resultaten de jaren ervoor?
waar kun je uit opmaken dat het beheer gelijk is van beiden fondsen? multi opportunities heeft zelfs een klein belang in kaldemorgen…
wat zou de reden zijn dat deutsche bank niet uitpakt met het nieuwe fonds?
staat ook niet in hun best advice lijst.

mvg,

Roel
Roel
5 jaren geleden

Beste Al Fonds, Robokat,

wat is jullie mening/advies/inzicht/standpunt tav de “positie-overlap” die het Mixerfonds heeft als je een X-ray maakt via morningstar.be?
Daaruit blijkt immers dat aandelen van een aantal dezelfde bedrijven (Novartis, Total, Sanofi, Nestlé, Microsoft, P&G, Saint-Gobain, AIA, NovoNordisk) in verschillende van onze mixerfondsen zitten en door de toevoeging van Kaldemorgen wordt dit eigenlijk nog versterkt.

Mijns inziens kun je hier op twee manieren naar kijken:
1) Het is vrij normaal dat mixfondsen bij een x-aantal bedrijven uitkomen die het mogelijk goed doen momenteel. En zo lang het % aandeel in uw portefeuille van deze onderliggende waarden (bedrijven) beperkt blijft (bij mij telkens < 1%), vormt er zich geen probleem qua risico(-spreiding)?

2) Maar is het dan toch niet straf dat een tiental mixfondsen net bij die tiental dezelfde bedrijven terecht komen? Wat als er iets mis mocht gaan met één van die bedrijven? Krijgen dan al onze mixfondsen 'klop'? En gaan ze nadien met z'n allen in een ander (hetzelfde?) bedrijf investeren??

Groeten,
Roel

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden

Bedankt voor de info.

evita
5 jaren geleden

Ik ben ook streng geweest voor mezelf, want ik heb in dit fonds maar een klein bedrag geïnvesteerd.

evita
5 jaren geleden

Al Fonds, als ik de dividenden erbij tel kom ik aan een rendement van 5,60 % !

evita
5 jaren geleden

Ik heb JP Morgan Investment Funds – Global Income A (div) aangekocht op 07/01/2014 en heb nu een rendement van 3,08 %.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Ik heb eergisteren aan Costaadeje nog geantwoord dat dat fonds het precies wel in zich heeft. We hebben er echter te weinig (=te jong) gegevens over om zo maar groen licht te geven. Morningstar schreef nog maar net dat teveel mensen ingaan op marketingpraatjes en fondsen kopen zonder enige historiek. Waarschijnlijk net zoals er zovelen elke week met de Lotto spelen… Sommigen ook voor vrij veel geld: daar heb ik er echter nog geen enkele klagen dat men hem/haar op het verkeerde been gezet had. Nochtans hoor ik ook regelmatig zeggen dat de kans groot is.

luth
luth
5 jaren geleden

Enige tijd geleden kocht ik via medirect het volgende fonds omdat het door jullie ook was opgenomen in een lijst van aanbevelingswaardige mixfondsen:DWS Concept DJE Alpha Rent Gl Kap LU 0087412390..
Waar situeert zich dit mix fonds in vergelijking met het Deutsche Invest I Multi Opportunities?

Wat mij ook opvalt in de portefeuille van dit laatste fonds(Deutsche Invest I Multi Opportunities) is dat er enerzijds veel EFT’s in voorkomen en anderzijds veel andere DWS fondsen. Vinden jullie dit eerste niet vreemd? En het laatste geeft volgens jullie vroegere analyses toch vaak twee keer kosten? Of niet?

Nog een laatste vraagje: wanneer we de door jullie aanbevolen mix fondsen allemaal in gelijke hoeveelheden aankopen is er dan geen overwicht van de Europese markt en een ondervertegenwoordiging van de VS. En maakt dit ons niet wat kwetsbaar?

Alvast hartelijk bedankt om mijn vragen te beantwoorden.
Ook een pluim voor de banken die zich zo snel zich aanpassen aan de door jullie voorgestelde fondsen en deze beschikbaar stellen aan zeer lage tarieven .

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  luth

Het fonds dat je noemt, is zeker geen slechte keuze. Dat zal je al wel ondervonden hebben. Maar… het heeft geen distributie-akkoord voor BE. Da’s voor onze mixer een voorwaarde.
Dan eigen fondsen: jouw opmerking houdt zeker steek, maar het is toch wel anders dan bij sommige grootbanken waar alles vanuit de eigen etalage komt. Heb je ook de rendementen vergeleken: als er nog voldoende rendement over blijft voor de belegger dan zien we dat door de vingers.
Enkel Europa: da’s misschien een misvatting dat je daar moet zijn waar de economie goed (of beter) draait. Mijn schoonbroer staat al jaren aan de zijkant te wachten omdat het toch absoluut niet de moment is om in aandelen te gaan. ’t Is toch crisis, nietwaar? Die stocpickers slagen er ook in Europa in om meerwaarde te creëren: die omgeving kennen ze waarschijnlijk veel beter en uitbreiden naar… kost een bom geld.

Lucas
Lucas
5 jaren geleden

Deutsche Invest I Multi Opportunities is te verkrijgen bij Medirect vanaf 100 euro, hou wel rekening met de instapkosten van 2%.

lucca
lucca
5 jaren geleden

Beide fondsen: Deutsche Invest I Multi Opportunities en Deutsche Invest Concept Kaldemorgen worden toegevoegd aan de mixer. Stellen jullie voor om ze beiden in portefeuille te nemen of een keuze te maken? Ze hanteren wellicht hetzelfde beleggingsbeleid, maar wat samenstelling betreft verschillen ze toch sterk. Het eerste moet volgens de statuten minstens de helft beleggen in fondsen (soort dakfonds dus). Zo heeft Opportunities een participatie in Concept Kaldemorgen. Op de site van Deutsche Invest staan ook 2 verschillende managers…

karel Torremans
karel Torremans
5 jaren geleden

heeft de Duitse bank ook de andere fondsen van uw mixerfonds

costaadeje
costaadeje
5 jaren geleden

Vreemd..ik baseer me op de cijfers van Rabobank..enkel in het 3e kwartaal van 2011 is er een verlies van bijna 10%, alle andere kwartalen van 2009 tot nu haalden winst of een zeer beperkt verlies..
Alleen weten we nog niet wat het fonds bij een crisis van het jaar 2008 zou doen…

costaadeje
costaadeje
5 jaren geleden

Maar als satelliet mag dit fonds gerust worden aangekocht veronderstel ik? Maar op dit fonds pas je dan best een 10%-stoplossdrempel toe misschien?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Wel ik stel mij toch vragen bij de cijfers van Morningstar. Voor dit distributiefonds geven zij YTD een rendement van 5,32% (met trimest. coupon van 4,50%)met als datum 29/10/2014.
Als ik in mijn cijfers duik (afgesloten op 16/10) dan krijg ik voor de distributievariant -1,94% (excl dividend) terwijl ik voor de kapitalisatievariant slechts +1,40% krijg.

costaadeje
costaadeje
5 jaren geleden

En hoort het volgende fonds ondertussen ook al bij het rijtje mixerfondsen?
JP Morgan Investment Funds – Global Income A (div) – EUR (isin: LU0395794307) of moeten we nog wat waakzaam zijn?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Volgens hetgeen ik al kan zien, heeft dat fonds het blijkbaar wel. Maar ik heb echt niet genoeg gegevens om het licht op groen te zetten. Je moet weten dat we voor de Mixer gaan voor weinig volatiliteit en weinig risico. We kunnen niet lichtzinnig risico in jullie schoenen schuiven.
Voor de fondsen in bovenstaand artikel heeft men ons kunnen aantonen dat die twee fondsen nauw verwant zijn aan mekaar: leg de infofiches maar eens naast mekaar, dan ga je dat zelf ook kunnen zien.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden

Ik heb zo net een berichtje gehad van MeDirect dat het fonds Deutsche Invest I Multi Opportunities LC (LU1054321358) vanaf morgen in het aanbod zal zitten. Het andere (Concept Kaldemorgen) was al beschikbaar.
Zo kan je vanaf morgen kiezen voor minder volatiliteit (het laatste) of voor iets meer volatiliteit: het eerste.

Darts
Darts
5 jaren geleden

Ik meen uit eerdere posts begrepen te hebben dat Al Fonds niet zo hoog opliep met de Hr Kaldemorgen.
Is het ook niet zo dat Concept Kaldemorgen soms short gaat wat de meeste fondsen niet doen.

Blackbelt
Blackbelt
5 jaren geleden

Ik heb bij Keytrade ook het mixerfonds van Flossbach von Storch gekocht. Gewoon de ISIN code opzoeken en bellen naar hun contactnummer. Je geeft dan gewoon telefonisch de opdracht, en ze voeren het uit. Ondertussen staat het in mijn portefeuille als ‘Multiple Opportunities’.

TK14
TK14
5 jaren geleden
Antwoord aan  Blackbelt

@ Blackbelt: Heb je Flossbach v Storch M.O. R telefonisch aangekocht bij Keytrade? Zo ja, heb je voor minimum 2500€ moeten kopen? Ik nam een paar weken geleden immers telefonisch kontakt met Keytrade met de vraag naar dit fonds (dus niet de ‘Belgische’ versie) en vernam toen dat het inderdaad kon aangekocht worden via telefonisch order aan 9,95€ maar wel met een minimum aankoopbedrag van 2500€… De ‘Belgische’ versie II RT kan gewoon online aangekocht worden bij Keytrade.

luc1961
5 jaren geleden

Bij medirect kan men Kaldemorgen kopen vanaf 1 euro zonder kosten.

Miquel
Miquel
5 jaren geleden

Zeer interessant fonds zo te zien. Hartelijk dank voor de analyse;-)

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Kan je ons ook de ISIN-codes meedelen

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Concept Kaldemorgen LC (Kap): LU0599946893 en LD (Distri): LU0599946976;
Deutsche Invest I Multi Opportunities LC (Kap): LU1054321358

Benny
Benny
5 jaren geleden

Welke variant raad jij aan ?

Vowani
5 jaren geleden

Dank voor je analyse, en voor het presenteren van mixfondsen die nog niet strikt aan al jullie criteria voldoen, maar wel al veel goede kenmerken vertonen, en dus goede kandidaten zijn.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

49
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x