Een maand later, een lezer schreef het al, ziet de wereld er heel anders uit. Oom Wanja leest dat ook andere blogvolgers en -beleggers die de aanbevelingen van MijnKapitaal in de gaten houden, met stijgende verbijstering hebben gekeken naar het schouwspel op de markten. De timing voor beginners als Oom kon nauwelijks slechter, de gevolgen zijn ernaar. Er is kostbaar kapitaal verloren gegaan dat op een spaarrekening jarenlang had kunnen wegsmelten. Als het dan toch verloren moet gaan – hoe trager hoe liever. Ondertussen, bij het typen van dit bericht, schieten de aandelenkoersen omhoog.
In die afgelopen vier weken (sell in May, go away…) is alle winst weggevaagd en heb ik ongeveer de helft van mijn fondsen verkocht. Op deze ultrakorte termijn is dit synoniem voor een volslagen debacle.  Weg Emerging Markets, met Latin America voorop, en nadien de rest. Weg obligaties. Beslissingen die  tot heden ondersteuning vinden in de adviezen van een van mijn bankiers (mogelijk ook andere – Oom volgt niet alles) en waarvoor ik daarnaast redenen vind in de onvolprezen marktanalyse van Robokat, een must-read.
Een aantal inzichten die Robokat opvoert zijn onconventioneel en verregaand. Vaarwel buy-and-hold-strategie. Gedaan met rustig achterover liggen in het bankstel en kijken hoe de wind in de berken speelt. Â De toekomst op wat langere termijn? Geen idee, maar ooit gaat dit hele circus de dieperik in lijkt iedereen te denken en daar is geen ontsnappen aan. Maar ondertussen toch genoeg cash aanhouden – het spaarvarken vetmesten – voor koopjes die winstjes kunnen worden. Kunnen.
Na de verkopen is de portefeuille van Oom Wanja fel gekrompen en zit Oom op een hoop cash. Moet Oom nu al streven naar opnieuw twintig fondsen, een aanbeveling van Al Fonds? En waarom zou Oom niet Ethna bijkopen, want dat houdt beter stand tegen de Grote Val dan Carmignac Patrimoine? Anders gezegd, hoe trouw moeten we blijven aan de strategie van Al Fonds, gecombineerd met kern-satellietbenadering van pakweg twee maand terug?
Ik voorzie vanaf volgende week of wat later herbeleggingen volgens het systeem van de periodieke aankopen. Zodra ik daar concrete plannen rond heb of acties neem, mag u zich aan een bericht hierover verwachten.
Vergeten we vooral niet de portefeuille van Oom. Merk op dat het verlies zoals aangegeven in de spreadsheet een verbloemd resultaat is. De verliezen op de verkochte fondsen zijn nog niet zichtbaar. Ik heb nog geen definitieve verkoopsresultaten van alle fondsen maar neem me voor die verliezen op te voeren. Tot ziens!
01 oom wanja 27062013
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Niet vergeten dat het kernfonds eigenlijk op 5 jaar is…
Nu zagen we wel een belangrijk verschil tussen Carmignac(en emergings) die er van langs kregen en Ethna die min of meer stand hield. Bij CP kennen we het verhaal wel, eerst bleven ze nogal lang in goud en op dit moment zit er nog een pak grondstoffen, staatspapier (US/IT…) in en ook veel emerging. Tja en dit gaat nu éénmaal op en neer. Misschien eens herbekijken in aug 2014 zij zitten immers (te vroeg) klaar voor een relance ? Vraag wat is op dit ogenblik het alternatief ?
Ha, Ethna zal dit alternatief wel kennen gezien zij de zaak wel min of meer redden tijdens een dip ? In Ethna zit voor een deel perpetuele obligaties. Robokat moet hier maar eens een artikel over schrijven. Maar kort ; het zijn eeuwigdurende achtergestelde obligaties vooral van financiële sector. Ethna kon die goedkoop aankopen (vb van Ethias in volle crisis aan 50% van de waarde). Gezien het hoge risico krijgt ethna hier voorlopig ook een goeie opbrengst van. Maar voor de banken waar het goed gaat zullen deze versneld worden terug betaald; voor banken waar het minder gaat zorgde de Ierse voorzitter van de EU voor een uitdovingssysteem . het eerste voorbeeld hiervan in de lage landen was SNS bank in Nederland. Hierbij verdampt de bank met uitz van spaargeld tot 100.000 euro. Dus ook Ethna zal voor keuzes staan…afspraak begin 2015 ?
Samengevat; in de kern zitten er fondsen die in het verleden goed werk deden. Ze proberen dit elk op hun manier ook voor de toekomst te doen. Doordat er verschillende opgenomen zijn kan verlies en winst elkaar wat compenseren over de jaren heen. Het ware wenselijk ‘de kern’ te verruimen met nog meer flex-mix fondsen. Jammer genoeg zijn er niet zoveel die dit goed kunnen. Zo kreeg het in Nederland soms aanbevolen Invesco Bal Risk Allocation in mijn kern portfolio opgenomen als extra een ferme slag. Dit fonds werkt immers ook weer anders maar blijft ook in goud. Afspraak voor dit fonds echt binnen 5 jaar ?
Zoals ik reeds schreef heb ik grote kuis gehouden. Dat wil zeggen, op sommige fondsen winst neming, op een andere reeks verlies. De fondsen die ik hield herstellen, gelukkig maar. Al ga ik er vanuit dat de komende tijd er nog wat schommeling komt.
Dit weekend heb ik een aantal dakfonds satellieten aangekocht. Ben ook van plan om nog wat bij te kopen in de kern.
Maw een nieuwe start.
Ik had het inderdaad wel zo begrepen uit je artikels hoor, niet meteen verkopen, zelfs als je door de drempel gaat. Persoonlijk ben ik in maart begonnen met fondsen. Ik had mij 10 fondsen aangekocht van rond de 500 euro. In mei stond ik nog met 200 euro winst, maar ondertussen heb ik op 250 euro verlies gestaan. Eén fonds stond bij mijn vorige evaluatie in het rood, en toen heb ik besloten om toch nog even te wachten en mijn fondsen dagelijks op te volgen. En kijk, mijn fondsen beginnen zich nu wat te herstellen, ook mijn fonds die door de drempel is gegaan en dus ben ik blij dat ik niet in paniek heb verkocht. Wanneer ik merkte dat er wat herstel kwam, heb ik mij zelfs een 11de fonds bijgekocht 🙂
Waarschijnlijk niet goed uitgelegd of er niet genoeg de nadruk op getrokken: ik heb mijn stoplossdrempel inderdaad op 90 % gezet of een verlies van 10 %. Maar ik dacht toch al verschillende malen geschreven te hebben dat het doorbreken van die drempel voor mij niet automatisch betekent dat ik ga verkopen. Meestal verkoop ik pas bij de volgende evaluatie – een halve maand later – als het fonds ondertussen is blijven dalen. Blijft het fonds, alhoewel gestegen of onveranderd, toch onder de drempel dan wordt er ook niet verkocht. Mijn kernfondsen verkoop ik niet. Zoals Robokat opmerkt, verkoop je best niet in een paniekreactie. Door de hoeveelheid fondsen die ik opvolg, heb ik telkens ongeveer 4 dagen nodig voor ik alle waarden heb (dat wil niet zeggen 4 dagen onafgebroken gelukkig). Dan pas ga ik naar de cijfers kijken. Ondertussen is er soms al enige beweging of wijziging zichtbaar. Zoals altijd is haast en spoed zelden goed. Je maakt er alleen veel onnodige kosten mee. En dan krijg je de volgende erg moeilijke vraag: wanneer terug instappen ?
Dank voor jouw moedige transparantie.
Bedankt voor het delen van je ervaring, maakt ons slimmer en geeft vooral beter inzicht.
Ik prijs mij nog gelukkig dat ik laat in ’t hele verhaal ben ingestapt en nog niets had gekocht. Enkel Carmignac Patrimoine die ik al 3 jaar had … nog gedacht om te verkopen tegen 18% maar ging voor de lange termijn … nog altijd 🙂
Paniek is een slechte raadgever, maar ik denk dat je reactie op de gebeurtenissen wel representatief is voor veel beginnende beleggers.
Ik vind dat wel jammer dat je zo snel gereageerd hebt met je verkopen. Mijn marktanalyse had zeker niet de bedoeling om je aan te sporen om alle EM fondsen buiten te gooien of om paniek te veroorzaken. We moeten de situatie op de voet volgen, maar vooral rustig blijven en niet overreageren.
Eén tip: indien je verkoopt, doe je dit best ook wat gespreid in de tijd (gespreid uitstappen – zelfde principe als gespreid instappen). Je vermijdt dat je dan net uitstapt op een dieptepunt.
Ik las ergens: Je voelt het al aankomen: dit alles kan niet goed aflopen. – See more at: https://www.mijnkapitaal.be/thema/opinie/marktanalyse-juni-1/#sthash.K9jijSxf.dpuf
Met dit zinneke kan je alle kanten uit. Ik koos de kant om te verkopen. Als alles na deze adempauze nog eens 10% zakt dan kan ik zeggen, zie je wel!
In het andere geval ben ik de pineut.
Onafhankelijk advies is moeilijk, bedankt dat jullie het toch proberen.
Verkopen bij verlies is net zo moeilijk als je winst verzilveren. Als ik iets ga doen vanaf nu is, bij 10% winst verkopen.
Ik heb geen paniek gevoeld. Ik vermoed veeleer dat jullie langer wensen af te wachten, en dat op basis van vroegere ervaringen. Bewust of onbewust heb je kennis van vroegere schommelingen, crashes, weet je binnen welke boven- en ondergrenzen indexen op- en neergaan, weet je wat het precies kan betekenen als meneer Bernanke zus en meneer Draghi zo zegt. Dat zijn zaken waar ik en wellicht tal van andere newbie-Kapitalisten in moeten groeien – en dat zal nog veel tijd en studie vragen.
Merk op dat deze verkopen gebeurd zijn voor je je marktanalyse hebt gepubliceerd, daar bestaat geen verband tussen. Voor mij is verkopen in de buurt van de 10-procentdrempel een rationeel gegeven. Oké, ik neem nota van de buffers en extra checks die Al Fonds vermeldt en zal daarmee rekening houden in de toekomst. Maar aan de essentie verandert volgens mij niets. Bovendien, iedereen die de voorbije weken is ingestapt verliest alleen maar, wat psychologisch zwaar is voor wie net begint.
Zeer binnenkort, wellicht vanaf volgende week, herneem ik de investeringen via periodieke aankopen. Ik vind het daarom boeiend te lezen dat je toch minstens een termijn van twaalf maand voor ogen moet houden, iets wat ik me afvroeg. Niet dat ik al weet waarom… Periodiek verkopen klinkt nieuw in mijn oren en als het al ergens op deze site werd behandeld heb ik erover gelezen. Het lijkt mij waardevol om gelijkaardige simulaties te zien als in de tekst over periodiek aankopen.
Ondertussen kijkt Wanja vol verwachting uit naar de kwartaaltips van Al Fonds.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be