About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

70
Reageer op dit artikel

avatar
22 Comment threads
48 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
RobokatPeterAl FondsNatalieNatalie De Bruyne Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Peter
Gast
Peter

Weten jullie soms of dit fonds ooit effectief derivaten (futures, opties) gebruikt heeft ter afdekking? Keek eens in hun verslagen en vond niet onmiddelijk iets. Fonds heeft overigens ook nauwelijks turnover.

Natalie De Bruyne
Gast
Natalie De Bruyne

Blijkbaar kwam het niet door dus hier nogmaals. Als je dit fonds koopt ga je dit aan veel hogere prijs doen dan de NIW die overal gepubliceerd wordt. Op hun site site hier: http://www.fvsinvest.lu/en/investment-funds/multi-asset/flossbach-von-storch—multiple-opportunities-ii-rt/portrait.html staat volgende: Redemption price: 124,70 euro Issue price: 130,94 euro En op Morningstar: 124,70 euro NIW Nu staat in hun prospectus: “Units are issued on each valuation day at the issue price. The issue price is the unit value pursuant to Article 6 (4) of the management regulations, plus an issue surcharge, the maximum amount of which is regulated for each sub-fund in the respective annex… Lees verder »

Natalie De Bruyne
Gast
Natalie De Bruyne

Hopelijk kwam mijn vorig bericht goed door. Zie het niet meer na posten. 🙁

costaadeje
Gast
costaadeje

Dit fonds heeft de laatste maanden goed standgehouden. Heeft dit volgens jullie te maken met hun aandeel in goud?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het heeft weinig zin om daarover te speculeren. Je komt dat toch niet te weten.

Mattias
Gast
Mattias

Ik ben beetje verrast hier door de eerder negatieve reacties op de component goud in portefeuille van Flossbach. Ik vind dat net uitstekend, een goeie stabilisator, en beter goud dan goudmijnaandelen. Dus voor mij is dit een plus. tot nu toe diversifieerde ik zelf mijn algemene portefeuille door zelf een component goud te voorzien; met Flossbach is dat dus niet langer nodig. Mooi…
Btw, recent jullie site ontdekt en zeer aangenaam verrast door de analyses en didactisch materiaal. Bedankt

Ronald Hermanus
Gast

Dolfijn: diversificatie..google eens…

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Hmm.. over die update.. dus als de wereld vergaat en alle munten waardeloos zijn, dan zal goud, waar ze – naar eigen zeggen – geen kijk op hebben, ineens veel waard worden en als ik dan tijdens die apocalypse uitstap uit Flossbach, dan wordt ik uitbetaald.. in geld.. wat dus waardeloos is. Of krijg ik dan effectief goud waarmee ik dan in den Delhaize mee kan betalen en gaat de cassière daar moeilijk over doen?

Nee serieus.. is diene Flossbach beetje met ons voeten aan ’t rammelen?

Dolfijn
Gast
Dolfijn

En als zij de koers van het goud niet opvolgen, hoe kunnen ze dan hun strategie en rendement bepalen en bijsturen met 8% goud in port, wetende dat de koers daarvan zéér volatiel en onvoorspelbaar is, waarbij je NIV alle richtingen kan uitspringen?

Wat dat Xetra Gold betreft, vond ik alleen DE000A0S9GB0 maar dus zowiezo zeer volatiel en onvoorspelbaar.

Julio
Gast
Julio

Bescheiden aanvulling: volgens mij is, wat het aandelengedeelte betreft, de 25 (27) % enkel verschuldigd op de ontvangen dividenden. En niet op het (volledige) aandelengedeelte als zodanig. Of ben ik hierin mis?

By the way: ik volg sinds enkele maanden jullie site en moet jullie hier ten zeerste mee feliciteren. Heb al heel wat opgestoken en ben ook van wal gestoken met een bescheiden mixerfonds-portefeuille. Doe zo voort!!

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Juist.

Du Faux Ludovic
Gast
Du Faux Ludovic

Robokat heeft inderdaad op 27/04 een artikel gewijd aan de belastingaangifte voor houders van Flossbacheffecten

Du Faux Ludovic
Gast
Du Faux Ludovic

Flossbach net als Carmignac patrimoine is geen fonds met rechtspersoonlijkheid waarop de 25% regel van toepassing is. Dit heeft voor gevolg dat de investeerders in dergelijke fondsen beschouwd worden als rechtstreekse mede-eigenaars van de aandelen en obligaties en dan ook rechtstreeks hierop belast worden.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat is niet helemaal correct. Je wordt rechtstreeks belast op het aandelengedeelte (via de belastingaangifte), maar voor de meerwaarde van het obligatiegedeelte is de Reynderstaks nog altijd van toepassing. Er is wel geen beurstaks bij verkoop.

Peter
Gast
Peter

De lopende kosten (beheerskost etc) van dit fonds zijn 1,97%.. ik ga er vanuit dat dit reeds volledig is afgetrokken van de rendementen die je op Morningstar kan zien, maar is dit toch niet vrij veel winst dat ontrokken wordt?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ja, hoge onkosten zijn bij veel mensen een doorn in het oog. Morningstar zal bvb. een fondsen met uitstekende resultaten lager beoordelen indien het hoge kosten heeft.

Maar maakt dat iets uit? Uitstekende rendementen zijn uitstekende rendementen. Punt. Is het dan beter te kiezen voor een fonds met matige prestaties maar lage kosten?

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Diversificatie doe je uiteraard in zaken waarvan je denkt dat ze het goed gaan doen, zodat als iets mislukt dit wordt opgevangen. Als Flossbach zelf zegt: “Wij hebben geen speciale kijk op goud: wij volgen het koersverloop niet op, wij kopen het niet aan en wij verkopen geen goud en we gaan het ook niet indekken”, waarom nemen ze het dan in port? Zelf als een economische apocalypse krijgen, wil dat nog niet zeggen dat goud ineens veel waard zou worden en denk ik eerlijk gezegd dat we veel grotere problemen hebben. Gezien goud 8% in hun port is, vraag… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

En toch doet het fonds het erg goed, terwijl goud enorm in waarde is gedaald. Het bewijst dat ze daar weten waarmee ze bezig zijn.

Pierre
Gast
Pierre

Wat de Reynderstaks betreft : meestal beweert de bank bij mixfondsen die taks te heffen op alles wat niet aandelen betreft, dus ook cash, monetaitre fondsen, etc. Kan iemand hier duidelijkheid verschaffen?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het gaat over het rentedragende gedeelte van het fonds en dat is toch nog iets anders dan niet-aandelen. Ik weet echter niet of cash daar wordt bij gerekend, maar monetaire fondsen hebben in theorie wel een heel klein rendement (hoewel dat tegenwoordig vrijwel nul is).

Degraeve veron
Gast
Degraeve veron

Ik lees in het artikel dat dit fonds pas gelanceerd werd in 2014.
Op de site van de Deutsche Bank vind ik echter dat dit fonds bestaat sinds 2008

De vermelde ISIN code LU1038809395 stemt echter niet overeen met wat in het artikel staat

Edegembe
Gast
Edegembe

Ik zie dat Merclin Patrimonium II Sicav categorie C LU0819995118 beschikbaar is bij Keytrade Bank.
Er bestaat blijkbaar ook een categorie R LU0476058226 maar deze is volgens de prospectus enkel beschikbaar voor klanten van vermogensbeheer bij Mercier Vanderlinden of bij Bank Degroof. Morningstar geeft een koers op van respectievelijk 1.395,30 (C) en van 1.653,65 (R) op per 23/07/2015 maar geeft geen informatie over de samenstelling van de respectievelijke portefeuilles.

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Merclin lijkt mij een interessante fondsbeheerder gezien ze er ook hun eigen geld investeren. Anderzijds hoop ik niet dat er tussen al die kleine fondsbeheerders (of ook de grote, waarom niet) geen oplichter als Madoff zit. Het is mss extreem gesteld, maar kan men 100% zeker zijn dat een fondsbeheerder bij Flossbach, Merclin, Robeco, etc.. niet ineens iets corrupts doen zoals die Madoff.. iets als een Ponzi scheme waarbij men uitstappers betaalt met geld van nieuwe klanten.. ja, achteraf zullen die wel opgepakt worden maar jij riskeert wel je geld kwijt te zijn natuurlijk. Zou zoiets in theorie dus mogelijk… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Fondsen zijn juridisch gezien zelfstandige bedrijven die wel redelijk goed gecontroleerd worden. Ik heb nog nooit gehoord dat een fonds omviel door oplichting.

Fondsen kunnen echter wel failliet gaan. Dat is al enkele malen gebeurd met hedgefunds, die met riskante trades gewoonweg alle waarde verspeeld hadden. Maar hedgefunds zijn in Belgie verboden (in Nederland niet), dus daar zal je geen last van hebben. Wat in België verkrijgbaar is, heeft op dit vlak weinig of geen risico.

Dolfijn
Gast
Dolfijn

@Al Fonds Maar waar had je dat gelezen dat CP zonder instap % zou zijn? En welke zijn de banken die het al doen? Ik vermoed MeDirect, Rabobank en DB?

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Zijn er buiten Flossbach eigenlijk nog andere dynamische fondsen die in goeie jaren rond 10% of meer nemen en tegelijkertijd in 2008 konden beperken tot -15% en in 2011 positief of hoogstens lichtje negatief afklokten.

Voor zover ik zie voldoet geen enkel ander mix- of flexerfonds aan die voorwaarden, vooral omdat bepaalde defensieve mixers als CP en Ethna de laatste jaren vrij zwak scoorden.

Ik dacht met Merclin een tweede gevonden te hebben tot ik las dat die in 2008 -28% onderuit ging.

Maar zijn er dus echt geen andere? Flossbach kan toch niet de enigste zijn.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Zoek gerust met ons mee, heel wat fondsen zijn voor het eerst onder onze aandacht gekomen dank zij tips van lezers. Het hoeft zelfs niet noodzakelijk in België verkrijgbaar te zijn.

Dolfijn
Gast
Dolfijn

MercLin II SICAV Patrimonium scoort zeer goed en toch een defensief fonds afgaande op de naam. De tegenhanger van hun Equity fonds vermoed ik. In 2011 kon Patrimonium voldoende remmen maar jammer genoeg bestond het nog niet in 2008. Ik vind het vooral positief dat de beheerders er ook hun eigen geld blijkbaar insteken.

Vraag is echter waar je dit fonds kan kopen? Alleen hun equity fonds is overal verkrijgbaar.

En dan nog over Ethna Aktiv.. dit jaar minder dan 2%.. hebben jullie ergens gelezen wat daarmee aan de hand is want is toch zeer weinig?

kleine reus
Gast
kleine reus

Misschien iets voor de mixer : MFS® Meridian Funds – Global Total Return Fund Class I1 USD Acc

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Volgens mij op dit moment één van de beste fondsen, vooral omdat ze als dynamisch fonds in 2011 +7% haalden wat mij uitzonderlijk lijkt. Dat ze in 2008 konden beperken tot -11% moet men mss relativeren omdat ze pas juist ervoor begonnen zijn als ik het goed begrijp.. als ze dus nog maar begonnen waren met aan te kopen konden ze misschien nog net op tijd inhouden toen de beurs crashte. Het meest vreemde vind ik wel die 8% Xetra Gold waarvan in een ander artikel hier over goud al stond dat het geen garantie geeft in crisistijd wat mss… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Gelukkig dat niet iedere fondsbeheerder hetzelfde denkt. Dat ze goud in de portefeuille hebben, dat mag. Het zorgt voor de nodige diversiteit in de portefeuille, maar dan beheerd door mensen die blijkbaar toch wel weten wat ze doen en weten wanneer te kopen/verkopen.

Phil
Gast
Phil

dus als je een gemengd fonds verkoopt op het moment dat de positie obligaties < 25% bedraagt, is er geen meerwaardebelasting?

Phil
Gast
Phil

Om het iets scherper te stellen: is een fonds dat 50% obligaties mag bevatten maar op geen enkel moment 25% of meer obligaties aanhoudt belastbaar volgens de Reynderstaks?

Phil
Gast
Phil

Baseert de Reynderstaks zich voor het belasten van de meerwaarde op de werkelijk aangehouden positie in obligaties of eerder op de prospectus die al dan niet meer dan 25% obligaties toelaat?

juluscesar
Gast
juluscesar

In het artikel is er sprake van het volgen van beursgoeroe’s ala W. Buffet.
Voor de liefhebbers van een klein satellietje rondom een kern van vertrouwde fondsen: er bestaan ook trackers (etf’s) die deze beleggers gaan nabootsen. Ze moeten immers op geregelde tijdstippen hun aanpak openbaar maken ..der zit dus wel wat vertraging op. De meest gekende ETF hierin is ALFA AlphaClone Alternative Alpha ETF. US26922A3059. Wel sterk US gericht. Voor de ruimere aanpak kan je eens kijken na guru international ETF GURI

Vowani
Gast

@Al Fonds: dank voor je analyse van de onderliggende fondsen van het Mixerfonds!

Karien
Gast
Karien

Interessant om te zien wat hun visie is op goud, als ultieme valuta. Ik stel mij regelmatig vragen over het goedkope geld dat kwistig rondgestrooid wordt.
Anderzijds zie ik dat FVS door mijn banken (4 tot nu toe) niet verdeeld wordt. Hoe doen andere dit? Gaan jullie nog maar eens klant worden van een andere bank, als er bepaalde fondsen niet worden verdeeld ?

Gorik Nelissen
Gast
Karien
Gast
Karien

Alleen jammer dat je bij Keytrade als bvba kosten hebt op de effectenrekening. Als ik kan ga ik liever bij banken waar dat niet het geval is.

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Ik heb Keytrade gebeld, en gevraagd om het te kopen.
Dan doen ze dat (meestal).

jhn
Gast
jhn

ik mag hier reclame maken 😉
maar MeDirect heeft een zeer mooi aanbod en is ook zeer flexibel om meer fondsen op te nemen als er genoeg vraag is.

ik stel voor dat je eens op hun site gaat zien, ik ben al MeDirect klant van het eerste uur.
en zeer tevreden

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be