About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

26
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Al FondsJean-ClaudejuluscesarBachRobokat Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Dag Al ,

Het zou interressant zijn om al die fondsen met al hun kosten te vergelijken met een MSCI world trakker die de referentie zou moeten ziin ?
Maar bestaat er een kapitalisatie MSCI World tracker ?
Dank u

juluscesar
Gast
juluscesar

Ik vind het vervelend om na het mooie werk toch nog wat vragen te stellen 😉 -Ik zie aan de staart ook wat dividend fondsen zitten in de distributie versie is het voor dergelijke fondsen niet dubbel jammer dat het dividend niet mee in rekening kan brengen. Kan je van bv het DWS dividend fonds geen Kap versie vinden in DE om de berekeningen te maken. -Nu we toch naar het buitenland kijken en naar dividend fondsen; hoe zou het vaak vernoemde Kempen fonds het doen. Wrsch heb je het niet opgenomen omdat het niet verkrijgbaar is in BE. Algemener;… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Bedankt voor het vele werk.
Hoe vrij zijn dei fondsen eigenlijk in de samenstelling ? Als bv Europa het minder doet en de us beter mogen ze dan helemaal omschakelen naar US ?
Er staan ook sector fondsen (water ,) tussen ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De flexibele wereldwijde fondsen leggen zichzelf erg weinig beperkingen op.

Themafondsen (zoals water, sustainable, …) beperken hun eigen vrijheid en dat loopt niet altijd goed af, ondanks dat ze dan wereldwijd beleggen. In mijn woordenboek zijn dat geen echte flexibele wereldwijde fondsen maar themafondsen.

Vino
Gast
Vino

Heb er niet aan kunnen weerstaan om Aphilion Q² Eq. (EUR) C (BE0058285850) ( al was het maar een beetje op basis van chauvinisme ) en Robeco BP Global Premium Eqs D EUR (LU0203975437 ) aan jouw lijstje toe te voegen en vervolgens getracht om enkele conclusies te trekken : Volatiliteit : een beetje hoger AV5 : zeker niet bij de beste REN 2YR en REN 3Y : > 20% Zonder het belang van AV5 te minimaliseren, vind ik persoonlijk de rendementen van de laatste twee, drie jaar héél belangrijk, zeker nu er toch zo ontzettend snel veel dingen veranderen… Lees verder »

luc1961
Gast

Het fonds Ergo golden future is meer een Europees fonds. Men noemt het zelfs in de fiche : “European Equities”.

costaadeje
Gast
costaadeje

Het is nog altijd beter om in zo’n gespreid wereldaandelenfondsen te stappen dan te kiezen voor een regionaal aandelenfonds dat bv. enkel in China, Japan of Indonesië belegt?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Als je in een regio- of sectorfonds stapt, dan is het jouw verantwoordelijkheid om uit te maken of die regio/sector veel potentieel heeft of niet en wanneer je moet in/uitstappen. Dat vergt erg veel kennis en studiewerk en dat is meestal niet doenbaar voor een particuliere belegger. Toch beleggen veel mensen in zo’n fondsen omdat ze “er iets over gelezen hebben”. Het is natuurlijk allemaal plezant, maar erg weinig onderbouwd. Bij wereldwijde aandelenfondsen heb je een team van tientallen analisten die hun volledige dagtaak aan wijden aan de allocatie van hun fonds. Kan jij dat beter? Want als je kiest… Lees verder »

HKDS
Lid

Bij regionale fondsen moet je op het goede moment instappen en op het goede moment terug verkopen. Je belegt op de lange termijn, maar je herschikt je portefeuille op korte termijn. Je zoekt de juiste golf op de oceaan om te surfen. Dit is wat Test-Aankoop doet met hun modelportefeuiles.
Wereldaandelenfondsen mixen alles, en je krijgt dus een soort gemiddelde. Je belegt op de lange termijn, en moet niet verder opvolgen. Je dobbert rond op de oceaan en laat je door de stroming meevoeren.

costaadeje
Gast
costaadeje

Dus zijn volgens jou de modelportefeuilles van Test Aankoop die op Rabobank.be staan wel degelijk het opvolgen waard?
Ik had net begrepen dat je de wereldaandelenfondsen wel verder moet opvolgen in vergelijking met de mixerfondsen?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Flexibele wereldwijde fondsen moet je opvolgen omdat ze tijdens een globale crisis allemaal mee de dieperik ingaan. Maar ze vergen minder opvolging qua sector/regio allocatie, want dat doet de beheerder van zo’n flexibel fonds voor jou. Sector- en regio fondsen vergen heel regelmatige opvolging. De modelportefeuilles van TA zijn daar een extreem voorbeeld van, want ze beleggen soms in erg specifieke niche markten. Ze zijn m.a.w. erg weinig gespreid en dat brengt toch flink wat risico’s met zich mee als het bv. verkeerd gaat in Indonesie of Zuid Afrika. En kan jij dan als amateur belegger wel snel genoeg reageren… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

In de tweede lijst (met de slechtst presterende fondsen) staat bijna helemaal onderaan een erg gekende naam. Meer wil ik daar niet over zeggen.

HKDS
Lid

Al Fonds, hoe de laatste tabel de prestaties afzet tegenover het genomen risico springt mij niet onmiddellijk in het oog. Op mijn kleine schermpje lijkt die tabel nogal goed op de eerste…

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be