About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rudy
Rudy
3 jaren geleden

Ethna Aktiv is wat ondergewaardeerd geraakt in mijn portefeuille. Ik zal wat flossbach opp en invesco balanced risk verkopen om Ethna Aktiv aan te kopen.

Rubinho
Rubinho
3 jaren geleden

Ik heb van mijn bankier vernomen dat ethna een nieuw beheersteam heeft waardoor de resultaten uit het verleden niet meer gelden… Ik weet natuurlijk niet of dit klopt, maar ik heb toch actie ondernomen en alles verkocht.

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rubinho

Luca Pesarini is al fondsbeheerder sinds 2002.
Hoe meer transacties jij uitvoert, hoe liever ze je bij de bank zullen zien.

Dreamy
Dreamy
3 jaren geleden

Het lijkt nu toch echt de verkeerde kant op te gaan met Ethna Aktiv.
Rendement:
-5% dit jaar;
-4% op 1 jaar;
+3% op 3 jaar.
Daar kunnen ze niet mee voor de dag komen als ze streven naar kapitaalbehoud en waardeschepping.
Ze blijven ook duidelijk achter bij vergelijkbare fondsen.
Tijd voor een heroverweging t.a.v. dit fonds?

Dreamy
Dreamy
3 jaren geleden

Ik klaag niet, maar denk dat het wel relevant is om te signaleren dat dit fonds nu al voor het tweede jaar duidelijk ondermaats presteert.
Vandaar dat het zelfs over de afgelopen 3 jaar slechts een schamele 3% (dus 1% op jaarbasis) heeft neergezet.
Met een negatief rendement van -5% dit jaar is het duidelijk dat dit fonds zijn streven naar kapitaalbehoud niet langer weet waar te maken.
Ik denk er dus serieus over om dit fonds te verkopen.

Dreamy
Dreamy
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dreamy

Net gelezen over Ethna Aktiv in 2016 :
Dit fonds zag 3,6 miljard wegvloeien op een fondsvermogen van 7,4 miljard euro per eind november.
In het lopende jaar 2016 bleef het achter bij maar liefst 97 procent van zijn categoriegenoten.

Zoals ik al zei, het lijkt echt de verkeerde kant op te gaan met Ethna Aktiv.

Kurt
Kurt
4 jaren geleden

Rare logica bij DB, bij hun advice selection halen ze Ethna eruit, maar zit nog wel in hun PI Best Managers.

HKDS
4 jaren geleden

Ter informatie: uit het 2e kwartaalrapport van PI Best Managers, waar Aktiv ook in zit:

(…) Zo was Luca Pesarini, beheerder van Ethna Aktiv, al langer defensief gepositioneerd. Niet zozeer om de mogelijke uitstap van Groot-Brittannië uit de EU, als wel om zijn bezorgdheid over de wereldeconomie. Pesarini: ‘Ik maak me (…) ernstige zorgen over de economische situatie in China.’ Terwijl zijn negatieve lezing hem in het eerste kwartaal nog verhinderde mee te profiteren van het beursherstel, hield Ethna Aktiv dit kwartaal hierdoor juist beter stand, en dan vooral tijdens de laatste turbulente week in juni. Zijn lage netto-aandelenblootstelling (minder dan 10%), zijn blootstelling op de Amerikaanse dollar (18%) en zijn rentegevoeligheid lieten Ethna Atkiv zelfs toe lichtjes in waarde te stijgen tijdens deze volatiele dagen.

En verder:

Hoe hebben jullie het tweede kwartaal doorstaan na een toch wel minder eerst kwartaal?
Luca Pesarini:
‘Alles in het tweede kwartaal stond in het teken van het referendum in het Verenigd Koninkrijk. Na alle onzekerheid die hieraan vooraf ging, besliste het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten. Deze historische beslissing is een bevestiging van onze overtuiging om rustig en voorzichtig te blijven. Kapitaalbehoud en volatiliteitsbeheer zijn onze voornaamste doelstellingen en daarom gingen we de referendumperiode in met een defensieve activa-allocatie. Onze kwaliteitsbenadering van onze obligatieportefeuille hebben we voortgezet en we hielden een behoedzame netto-aandelenblootstelling van 10% aan. Dankzij deze voorzichtige positionering beschikken we momenteel over een hoge flexibiliteit om in deze onzekere markten te navigeren.’
Hoe zien jullie het verdere verloop van 2016?
Luca Pesarini:
‘We weten nu al dat de tweede helft van het jaar bol zal staan van politieke en monetaire besluiten die bepalend zullen zijn voor het verdere verloop van het jaar. We hebben geleerd dat markten wispelturig zijn en heen en weer worden geslingerd tussen euforie en depressie. Met dit in het achterhoofd blijven wij voorzichtig en houden wij de ontwikkelingen in China nauwlettend in de gaten, ook al lijken investeerders eerder met oogkleppen op te handelen sinds de buitengewone ommekeer van eerder dit jaar.’

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

De Nieuwsbrief van Ethenea heeft als titel: “Tot nu toe ging alles goed…”, zei de man die van een wolkenkrabber viel toen hij langs de 25ste verdieping raasde.

Kurt
Kurt
4 jaren geleden

Franklin Templeton Investment Funds Franklin European Total Return Fund A geeft volgens de tijd op zowel 3 als 5 jaar een betere return dan Ethna-AKTIV T

nu zie ik ook waarom invesco balanced risk goed begint te presteren – kijk naar hun portfolio structuur ze hebben het licht gezien – goed zo nu Ethna nog.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kurt

Kan je mij van dat fonds soms de Isincode doorgeven. Dat bespaart mij een hoop zoekwerk en de kans op fouten maken.

Kurt
Kurt
4 jaren geleden

LU0170473531

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kurt

Dank voor het snelle antwoord.
Ik zie dat jij de variant kiest met maandelijkse coupon. Om al gekende redenen neem ik de kapitalisatievariant LU0170473374. Anders komt het sowieso als zwak uit de screening.

Kurt
Kurt
4 jaren geleden

een zeer bekend obligatiebelegger Bill Gross zei een paar dagen geleden het volgende :
Gross: Global yields lowest in 500 years of recorded history. $10 trillion of neg. rate bonds. This is a supernova that will explode one day.

Ik denk dat grote cashpositie en goud betere bescherming bieden. Daarom gaat mijn voorkeur naar die fondsen in de mixer die hoge cash positie en goud in portefeuille hebben. De andere laat ik links liggen. dit is natuurlijk mijn persoonlijke keuze.
vb. Flossbach en FF Amundi.

Jean claude
Jean claude
4 jaren geleden

Dank u Robokat,

Ik heb het artikel erlezen en het is duidelijk : Tijd en geduld zijn belangrijk.
Nochtans een kleine opmerking, uw voorbeelden houden rekening met een rendement van +/- 4% voor defensieve fondsen en dt vind ik zeer optimist.
Denkt u dat dit nog mogelijk is in de huidige toestand met fondsen zoals Ethna , Rouvier patrimoine of Eurose?
Ik vrees van niet en mijn angst is dat zij gedurende een heel lange periode een quasi nul of negatieve rendementen gaan halen omdat de beheerskosten (die toch 1 tot 2 % netto bedragen) en de daling van de obligatieswaarde als de rente zal stijgen alle kleine winsten gaan opvreten.
Ik twijfel dus en denk dat uw voorgestelde strategie van cash te behouden op een spaarboekje aan 0,5% en inspringen na een grote crash de beste oplossing is.
Ik denk dat ik mijn defensieve fondsen gaan verkopen, de waarde van de +/- 20% aandelen van die fondsen in aggressive aandelen fondsen investeren , de overblijvende 80 % op een spaarboekje beleggen en …. wachten.
Is dit geen redelijke strategie ?

Kurt
Kurt
4 jaren geleden

Ethna heeft zeker 12 jaar lang goed gepresteerd omdat obligaties goed rendeerden. Obligaties zijn toch hun specialiteit. Nu het vet van de soep is voor obligaties, weet ik het niet.
Misschien kan de beheerder staatsobligaties shorten zoals Goldman Sachs gedaan heeft tijdens de crisis met Griekenland om return te halen.
Misschien een vraag voor de beheerder.

Jean claude
Jean claude
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kurt

Dit is een vraag dat ik hier aan MK sinds meer dan een jaar stel : Waar gaan fondsen zoals Ethna of Rouvier, die voor hun grootste gedeelte in cash of obligaties investeren, nog rendement halen als men weet dat de huidige rente op de markt lager is dan de beheerskosten ?
En dit zonder rekening te houden met de taksen en belastingen.
Is de potentieele lage winst nog de mooite waard als men weet dat de waarde van de obligaties enoorm kan dalen in geval van rente stijging ?
Is, in de huidige toestand, een spaarboekje niet veel veiliger dan defensieve fondsen zoals Ethna ?
Telkens antwoord MK dat de beheerders weten wat zij doen.
De vraag is : Mogen die beheerders erkennen dat zij in de huidige toestand geen rendement kunnen halen zonder risico’s te nemen en in aandelen investeren ?
Ik twijfel meer en meer en geloof dat de beheerskosten de volledige winsten van defensieve fondsen opvreten en dat de risico van minderwaarde van zulke fondsen hoger om hoger worden.
Wat is uw mening ?
Nog een sorry voor mijn nederlands.

Kurt
Kurt
4 jaren geleden

Momenteel is er zeker al inflatie. (België al 2 % en dat zijn dan nog gemasseerde cijfers). Met de huidige schuldratio van sommige landen (oa.VS) is zelfs een minieme stijging van de rente al onhoudbaar waardoor de problemen nog zullen verergeren. Een tweede grote kans op stijgende rentes is de dalende kredietwaardigheid indien een nieuwe financiële crisis zal toeslaan. De kans dat bv. landen zoals Spanje of Portugal een hoge rating zullen blijven krijgen is nihil waardoor een Grieks scenario dreigt, alleen op een veel grotere schaal.
Momenteel is er reeds negatieve reele rente. Wel (verborgen) inflatie, maar de centrale banken zullen de rente niet kunnen verhogen zoals in het verleden om de inflatie af te remmen. Stel dat ze de rente naar 5 % zouden verhogen, Zelfs Belgie met een staatsschuld van 105% van het jaarlijkse BBP zou in de problemen komen door het sneeuwbaleffect. Italie (133%, 4 grootste land van de eurozone zal bij een serieuze rentestijging ten onder gaan, wie gaat hun redden ? het IMF dat nu al geen geld meer heeft ?). Als Ethna dan veel staatsobligaties van de zuidelijke periferie van Europa in portefeuille heeft (met eventuele falingen), dan gaat dat een enorme impact hebben op hun return. Nu denkt men nog dat dit enkel kan in Argentinie en Venezuela. Ik ben daar niet zo zeker van.
De komende 3 jaar zullen ons veel wijzer maken.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kurt

Ik pik er één element uit: BE met zijn staatsschuld kan daar niet veel aan doen, de rente wordt door de ECB bepaald en iedereen zal gewoon in meer of mindere mate volgen.
Al het andere: daar kom ik uitgebreid op terug.

Kurt
Kurt
4 jaren geleden

In juni 1981 verhoogde toenmalig FED voorzitter de FederalFund Rate naar 21 %. sindsdien kennen we een bijna onafgebroken hausse van de obligatiemarkt. Nu met 0% rentebeleid van de centrale bankiers lijkt het vet van de soep voor obligaties. Bij eventuele hyperinflatie die plots kan ontstaan riskeert de obligatiemarkt in een nooit geziene crash te belanden.
Sommige marketwatchers zien eerder een obligatiecrash dan een aandelencrash voor de komende jaren. Overheden met immense schulden dreigen overstag te gaan door het sneeuwbaleffect.
Hoe denkt u hieraan te ontkomen met Ethna, in welke deelsegmenten van obligaties ziet u nog potentieel ? Renteverhoging in de VS is mogelijk, maar zal miniem zijn. Mevr.Yellen vind telkens nieuwe excuses om het niet te moeten doen (again and again).

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kurt

Zit er niet een beetje dualiteit in jouw opmerking?
Als er inflatie komt, dan gaat men zeker de rente verhogen. Jij spreekt zelfs over hyperinflatie terwijl je zelf aangeeft dat een mogelijke renteverhoging miniem zal zijn… Je verwacht dus zelf geen inflatie ?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

26
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x