About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

90
Reageer op dit artikel

avatar
42 Comment threads
48 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
eddylAl FondsDe kleine spaarderjuluscesarJens Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
eddyl
Gast
eddyl

Persoonlijk vind ik de nieuwe website geen vooruitgang eerder het omgekeerde. Blijkbaar willen ze de kleine belegger in fondsen wegkrijgen. Geen bevestigingscode moeten intypen heeft geen meerwaarde bij fondsbeleggeres alleen bij traders. De algemene snelheid van de website is er ook niet op vooruit gegaan. Momenteel koop ik mijn fondsen aan bij Keytrade, het is er goedkoper dan bij Binck. Aandelen en ETF’s koop ik momenteel nog aan bij Binck.

De kleine spaarder
Gast
De kleine spaarder

Ik ben geen aandelenbelegger, maar ik heb de indruk dat Binck zich voor die mensen sterk heeft ingezet. Die zullen waarschijnlijk zeer tevreden zijn.
Voor de fondsen vind ik de “nieuwe” tools een heel pover beestje. Ik kan niet zo direct ergens iets opnoemen dat een verbetering is: buiten die rechtstreekse stortingen op de eigen rekening die nu mogelijk zijn. Maar da’s eerder algemeen.
Toch heb ik een vraag aan jullie: hebben jullie ook de indruk dat het veel langer duurt om een fondsentransactie uit te voeren ? Al orders geplaatst op het nieuwe platform ?

Jens
Gast
Jens

Ziet er op het eerste zicht nog slechter uit als verwacht. Ik zie minimale instapbedragen voor veel van mijn fondsen van $2500-$5000. Mijn UK fonds £5000 en ga zo maar verder… Ik denk dat ze de kleine fondsenbeleggers het liefst zien vertrekken.

eddyl
Gast
eddyl

Iemand al gevonden hoe je kan zien of een fonds een vast percentage of de 12.95€ als kost heeft. Momenteel héél weinig informatie over de fondsen tov vroeger, hopelijk is dit tijdelijk.

Bram
Gast
Bram

Al fonds,

Was eigenlijk reactie op het vorige bericht, is de lijst met fondsen en hoe de transactiekosten zullen zijn al beschikbaar.

Bram
Gast
Bram

Is deze lijst al beschikbaar? Ik kan ze nergens vinden.

Jens
Gast
Jens

Kleine update: er zou deze week op de website van Binck een lijst gepubliceerd worden met de fondsen waarvoor de procentuele instapkost behouden blijft (ook na 9 december dus).

jhn
Gast
jhn

ik ook! hopelijk is het moeite.
ik ben nu al een paar slecht presterende fondsen aan het afbouwen.
als ze er mee doorgaan ben ik daar toch vroeg of laat weg …

Jens
Gast
Jens

Update: alle gevraagde fondsen behalve die van Skagen staan nu ook effectief in het fondsenaanbod op hun website. Uitstekende service moet ik toegeven. Alleen het ‘Malta’-aspect houdt me nog wat tegen. Houdt dit enig risico in aangezien het niet over spaartegoeden gaat? Ik weet ook niet goed wat ik onder de gratis** instapkosten moet verstaan. ** Net als iedere andere verdeler ontvangt MeDirect een compensatie van de fondsbeheerders. Deze compensatie is gebaseerd op een deel van het inschrijfgeld (indien van toepassing, wat niet het geval is bij de meeste van de fondsen in onze selectie) en/of een deel van de… Lees verder »

Jhn
Gast
Jhn

Als medirect failliet gaat, ben je je fondsen niet kwijt.
Die staan ergens bij een derde partij, een fondshouder of zo.
Juist? Al

Jens
Gast
Jens

Vandaag antwoord gehad van MeDirect. 19 van de 20 fondsen waarnaar ik vroeg, konden aan hun online aanbod toegevoegd worden comment image)! Enkel het Rouvier fonds wat onmogelijk. Dat zou nogal service zijn. Ik zie ze momenteel nog niet in hun online aanbod staan, maar ik volg het alleszins op.

Eddyl
Gast
Eddyl

Er is ook een verwijzing op de Nederlandse Skagen website naar een toekomstige Belgische (van zodra die door de FMSA is goedgekeurd).

dan
Gast
dan

Weet er iemand hoe lang het nog zal duren voor die goedkeuring er komt voor Belgie?

Pierre
Gast
Pierre

Mijn ervaringen met Binck Bank zijn ronduit positief : snelle opvolging en correcte afhandeling aan geen kosten voor de kernselectie. Met de nieuwe tarieven transfereer ik mijn fondsen echter naar een andere bank. Mijn periodiek en gedeeltelijk instappen bij lage volumes zou teveel transactiekosten genereren. Mij is het nog altijd een raadsel hoe ik aan de Skagen en M&G fondsen fondsen in België raak zonder veel kosten. Een bank liet mij weten dat wel te willen regelen als ik voor minstens 250.000 Euro zou investeren aan 2% kosten. Wat ik uiteraard niet kan en zeker niet in mijn beleggingsstrategie past.… Lees verder »

lucca
Gast
lucca

Via de nederlandse website van skagen kun je hun fondsen aankopen.

Jens
Gast
Jens

Ik durf al lang niet meer zeggen bij hoeveel banken ik een rekening heb. Ben nochtans geen grote vis. Anywho, wie niet waagt, niet wint. Ik heb MeDirect gevraagd of ze van plan zijn hun fondsenaanbod uit te breiden en ik heb hen een twintigtal fondsen meegegeven comment image). Ik heb een iets exotischere smaak dan het Kernfonds en ben ook niet vies van landenfondsen (die ik weliswaar als satellieten gebruik in aanvulling op de 3 mixfondsen).

Jens
Gast
Jens

MeDirect lijkt vergelijkbaar met Rabobank. Geen of nauwelijks kosten, maar erg beperkt aanbod. Veel interessante fondsen die ik volg bieden ze niet aan. Ik kan hen toch moeilijk vragen of ze de volgende 20 of 30 fondsen in hun aanbod willen opnemen. Ondertussen ook al geïnformeerd bij DB, dat een even reusachtig aanbod als Binck heeft, maar wel als een van de enige het archaïsche bewaarloon aanrekent.

lucca
Gast
lucca

Bij Medirect kun je de meeste fondsen aankopen vanaf 100 euro en zonder aankoopkosten, tenzij ze verplicht zijn van de fondsaanbieder. Het fondsengamma is niet zo uitgebreid, maar je kunt vragen dat ze fondsen in hun gamma opnemen. Zo hebben ze op mijn vraag het Merclin en Ethna fonds in hun lijst opgenomen.
Dus, wie niet vraagt…

Jhn
Gast
Jhn

Vanuit het standpunt: fondsen koop je om jaren bij te houden, is dat bedrag nog te verantwoorden. Bij db betaal je 8 euro per jaar, dus na 4 jaar ben je 32 euro kwijt. Bij binck 25 euro. Bij db wordt het nooit duurder dan 80 euro per jaar, eerlijk gezegd zuur geld! Met fondsen heb ik eerlijk gezegd nog niet zoveel winst gemaakt in al die tijd. Ik denk er toch aan om wat minder in fondsen te beleggen. Heb een reeks aandelen, vooral bevaks, en die doen het goed, misschien die nog wat verder uitbouwen. Nog dit, rabobank… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

Wat zijn onze opties nu? Alles verkopen? Overdragen naar een andere bank? Ik lees hier dat Binck geen uitgaande transferkosten aanrekent, maar de andere bank misschien wel inkomende transferkosten? Bij welke bank kunnen kleine, periodieke beleggers nu wel terecht? Ik maak me zorgen en binnen 6 weken treedt de nieuwe tariefstructuur al in werking.

eddyl
Gast
eddyl

Hierbij nog informatie van TA over de prijsstijging van Binck (dit is voor de aandelen, de fondsen komen later aan de beurt). – Voor een telefonisch order stijgt het tarief van 7,50 EUR naar 10 EUR. – Voor een transactie in vreemde valuta gaat de marge van 0,40 % naar 0,45 %. – De toegang tot real-time koersen op de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon blijven gratis maar voor de Amerikaanse beurzen wordt dit betalend: drie euro per maand voor elke beurs (Amex, NYSE en Nasdaq). Wel kunt u deze kosten recupereren via een waardebon die u kunt gebruiken bij toekomstige… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

Heb Binck dezelfde vraag gesteld. Antwoord: “Voor een beperkt aantal fondsen zijn wij volgens het prospectus verplicht een minimale procentuele instapkost aan te rekenen. Hierdoor zal voor deze fondsen een procentuele instapkost blijven (hiervoor dan geen bijkomende transactiekost.”

Op hun website zou voor elk fonds duidelijk aangegeven worden welke van beide tariferingen van toepassing is. Maar het lijkt er inderdaad op dat voor de meeste fondsen een forfaitaire transactiekost voor aan- en verkoop wordt aangerekend. Zeer slecht nieuws. Allemaal naar Rabobank? Ik weet het niet goed.

Johan
Editor

Je kan het heel gemakkelijk samenvatten: je zal op elk order, zowel aankoop- als verkoop-, minstens 12,75 euro aangerekend worden. Voor sommige orders kan een aankooporder oplopen tot maximum 2 %. Voor kleine orders is dat quasi onoverkomelijk zoals je hier merkt in de commentaren. Jij vertrekt vanuit het standpunt dat het de fondsenhuizen zijn die instapkosten vragen: dat is voor zover als ik weet slechts van toepassing op Petercam en Carmignac. Als er andere instapkosten gevraagd werden dan was dat een beslissing van de bank. Anders zou dat bijv geworden zijn: 1 of 2 % PLUS 12,75 euro… Zelfs… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

Hoe ik de aankondiging geïnterpreteerd had:

– Kernselectie verdwijnt, dus kostenloos instappen zal niet meer lukken.
– Sommige fondsen werken met een procentuele instapkost van 1-2%, zoals nu het geval is voor fondsen buiten de kernselectie
– Andere fondsen werken met een forfaitaire kost (bv. fondsen van Skagen).

In de PDF van hun tarieven vermelden ze onder de forfaitaire transactiekost toch ook een instapkost uitgedrukt in %, dus ik dacht dat fondsen voortaan op 2 verschillende manieren behandeld zouden worden. Printscreen:comment image

lucca
Gast
lucca

Ik heb ook wat info ontvangen van BB.
Een aantal fondsen zullen verkocht worden aan max 2% instapkosten. Voor deze fondsen is er geen kost om uit te stappen. Voor de fondsen met vaste transactiekosten wel.
Een lijst van die fondsen kunnen/willen ze niet geven. Wel kan je die info krijgen als je de betreffende fondsen doorgeeft.
Het minimum bedrag van 250 euro wordt afgeschaft. Dit zou mogelijkheden kunnen bieden voor de fondsen met een procentuele instapkost om periodiek te beleggen. Natuurlijk moeten die fondsen dan wel aan je wensen voldoen.

eddyl
Gast
eddyl

Ik dacht toch dat een groot aantal fondsen buiten de huidige kernselectie een instapkost van minimum 1% aanrekenden. In de mail van Binck stond dat de instapkosten tussen de 0% en 2% zouden vallen.

Pierre
Gast
Pierre

Gelukkig dat BB geen kosten aanrekent voor een transfer van fondsen en aandelen naar een andere bank (dat is wat ze telefonisch lieten weten). Dat ben ik nu wel van plan. Bij gespreid aankopen is BB helmaal niet meer interessant, ook als men wil herbalanceren.

jules cesar
Gast
jules cesar

Amaai ook bij verkoop. We zitten dus in het net gevangen ?
Want als je overzet zijn er kosten; hopende dat de volgende broker die overneemt ?
Als je verkoopt voor dec zijn er meestal ook taksen enz ?
AF kun je daar eens een simulatie van geven van de kosten bij verkoop ?

spaarvogelbekdier
Gast
spaarvogelbekdier

Zijn deze transactiekosten voor een vennootschap eigenlijk aftrekbaar? (niet helemaal offtopic)

spaarvogelbekdier
Gast
spaarvogelbekdier

Of je doet nu je aankopen uit de kernselectie, en je laat na december je portefeuille overdragen naar een andere broker, dan zit je niet meer met de hoge verkoopstransactiekosten.

Ben toch wel blij dat er serieus wat alternatieven zijn in het brokerlandschap. Hopelijk gaan die niet op hun beurt fratsen verkopen nu.

eddyl
Gast
eddyl

Toch wel straf dat er ineens minimum 2 x 12.95€ kosten bijkomt + eventueel meer instapkosten. Zoals Al Fonds reeds gezegd heeft kan een kleine belegger bij Binck geen gespreide aankopen meer doen daar de kosten te hoog oplopen. Wat hebben we nog als alternatieven buiten Keytrade en Rabo (beperkt fondsen aanbod)?

luc1961
Gast
luc1961

Ik stel mij nu ook de vraag of bij verkoop men ook 12,75 euro moet betalen want ik heb nog bepaalde fondsen van minder dan 300 euro.

luc1961
Gast
luc1961

Het lijkt mij onwaarschijnlijk duur 12,75 euro. Keytrade en Fortuneo zijn dan goedkoper met 9,95 euro.

golddigger
Gast
golddigger

Dat de kernselectie verdwijnt staat in de mail die ik ontvangen heb ook onder de “Aangepaste tarieven vanaf 9 december 2013” en niet bij de wijzigingen van 15 oktober?

jules cesar
Gast
jules cesar

Binckbank=NL
In NL gaan ze volgend jaar verbieden dat de fondsen een deel van hun kostenvergoeding die ze rekenen “onder de toonbank” doorgeven aan de broker. Bon, dit is wat ik ervan begrepen heb.
Misschien is dit de achterliggende oorzaak.
Laten ze de BE klanten nu opdraaien voor deze min inkomsten ? Of is dit mede voorbereiding voor deze regeling ook in BE ?

De NL regeling is in principe wel een goeie zaak; de broker wordt zo neutraler.

Jhn
Gast
Jhn

Dit is geen goed nieuws!
Eerst van min 100 naar 250 en nu dit.
Not amused

KR
Gast
KR

Wat een bullshit!
Hopelijk treedt er gauw een alternatieve broker op, die zijn neus niet ophaalt voor de kleine spaarders!
Schaam u BinckBank!

Voor anderen in soortgelijke situatie: -> Rabobank, daar vind je wel wat kwaliteitsfondsen (bv. Cargminac Patrimoine, Blackrock Allocation) tegen een verantwoorde instapkost.

Tevens ook een oproep aan Rabobank, die zich in België als internetbank profileert:
Profiteer van de fratsen van BinckBank en wees een waardig alternatief!

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De nieuwe tarieven zijn geen goed nieuws voor wie met kleinere bedragen werkt. Voor een aankoop van 500 euro betaal je dan 2,55% onkosten. Gespreid instappen in een fonds wordt dan bijna onmogelijk zonder zeer hoge kosten.

Phjo
Gast
Phjo

De vraag die ik stel is of zij zelf niet verplicht worden door de distributeur om volledige eenheden te kopen? En dat dus het risico bij de bank berust ?

Phjo
Gast
Phjo

Samengevat: het kan bij iedereen behalve BB 🙂

De kleine spaarder
Gast
De kleine spaarder

Ook bij BKCP kan je aan- en verkopen met fracties: je kan naar keuze orders ingeven voor een aantal eenheden of voor een bepaalde som.
Ik denk dat BB commercieel blundert door zich zo op te stellen. Ook bij een eventuele overname van een portefeuille ( waarvoor ze zoveel publiciteit maken ) zijn die bestaande fracties al onmiddellijk een probleem.

luc1961
Gast
luc1961

Fortuneo, Deutsche bank, ING zijn er nog 3 die ik ken met fracties

KR
Gast
KR

Bij Rabobank kan je dit (tot op 0,1), maar daar is de fondsenkeuze eerder beperkt.
Desalniettemin kan je er wel een aantal goede en degelijke fondsen kopen, zoals BlackRock Allocation A2, Carmignac Patrimoine, …

Nelissen Gorik
Gast

Ik kan je zeggen dat wij (Keytrade Bank) fracties aanvaarden; je kan dus bij ons kopen in bedrag (en soms in stukken) en verkopen in stukken (met fracties)

spaarvogelbekdier
Gast
spaarvogelbekdier

Welke brokers ondersteunen wel nog fracties op dit moment?
Van keytrade weet ik het, en ik veronderstel deuba ook, aangezien je daar periodiek voor een vast bedrag kan beleggen, maar welke nog?

golddigger
Gast
golddigger

Je kan ook een fractie bijkopen tot je weer een veelvoud van 1 hebt (heb ik zelf gedaan bij BB), weet wel niet of je dit met alle fondsen kunt.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be