High Yield Bond. Letterlijk vertaald betekent dit een obligatie met hoge opbrengst. Klinkt sympathiek. Maar een andere benaming voor deze belegging is Junk Bond of rommel obligatie. Toch niet zo sympathiek.
Toch kunnen ze interessant zijn, mits we ze in grote groep kopen: het High Yield obligatiefonds.
Een obligatie wordt als High Yield (HY) bestempeld indien de kredietwaardigheid van de uitgever erg laag is (minder dan BBB voor de kenners). Op zich dus een heel risicovolle belegging, want ieder jaar legt gemiddeld 4,5% van deze bedrijven het loodje. Tijdens volle economische crisis kan dit zelfs oplopen tot meer dan 10%. HY obligaties bieden als compensatie vaak rendementen van 8% of meer.
Wegens het risico zal je dus nooit individuele HY obligaties aankopen. Maar via een fonds kan het wel. Als je fonds enkele honderden HY obligaties bevat, dan wordt het risico al flink gespreid. Ook reken je een aantal faillissementen gewoonweg in het rendement in. Momenteel kan je op die manier een rendement van pakweg 7% verwachten op een HY obligatiefonds.
Deze fondsen zijn meestal relatief rente ongevoelig, omdat de looptijden van de obligaties meestal vrij kort is en het coupon rendement per definitie vrij hoog. De koersen kunnen echter vrij volatiel zijn tijdens momenten van crisis, hoewel dit in vergelijking met pure aandelenfondsen nogal meevalt.
Bekijken we bijvoorbeeld het Fidelity Funds European High Yield Fund, dan zien we voor 2011 een bescheiden verlies van -2,9%. In 2008 was dit wel een verlies -32,8%, dus bij grote crisismomenten gaat de koers flink de dieperik in. Dit voorbeeldfonds keert een dividend uit van 5,37%. Klikken we op de portefeuille tab, dan zien we dat de portefeuille over 433 posities gespreid is, dus dat zit wel goed. Ook met de duration zit het wel goed.
Andere voorbeelden van dit soort fondsen in EURO zijn: Pictet-EUR High Yield, HSBC GIF Euro High Yield Bond, Robeco High Yield Bonds en Petercam L Bonds Higher Yield. Genoeg fondsen om je huiswerk mee te maken.
Ik verkies telkens de dividend versie, meestal bestaat er ook een kapitalisatie versie voor de liefhebbers.
HY obligatiefondsen brengen een mooi rendement, met een hoger risico dan een gewoon obligatiefonds, maar een lager risico dan veel pure aandelenfondsen. Ze zijn dan ook een mooie diversificatie voor iedere portefeuille. De defensieve belegger (met een horizon van minstens 3 jaar) kan er een klein stukje van de portefeuille aan besteden. Voor de dynamische belegger kan het voor een stuk een diversificatie t.o.v. aandelen worden.
Heeft het nu veel zin om nog eens te gaan spreiden over verschillende van deze fondsen? Gaan we de portefeuilles van de fondsen vergelijken, dan merken we een sterke overlapping op. De verschillende fondsen vissen in dezelfde vijver, zodat ze nogal op elkaar trekken en ook gelijkaardig reageren op de marktsituatie. Met meerdere van deze fondsen bereik je dus weinig extra spreiding qua onderliggende waarden.
De afgelopen weken zijn de koersen sterk gestegen, en een correctie is altijd mogelijk. Evengoed kan je oneindig blijven wachten. Gespreid instappen kan in de huidige omstandigheden aangewezen zijn.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Nadeel van wat je leest is dat de instapkans dan al vaak voorbij is.
Interessant wat ouder artikel. Zit mij af te vragen of het verstandig zou zijn om een stuk te beleggen in iets als Robeco High Yield bonds, zie: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000M0TO
Denk dat je bijna zeker in deze tijden een meer dan goed rendement zal krijgen en doet wat beter dan de meeste andere gelijkaardige fondsen. Ook M* is positief over het team maar het blijven wel junk bonds natuurlijk en bovendien mogen ze ook in mortgage backed securities beleggen. Is dat niet een beetje beleggen in het soort fondsen dat in 2008 ten onder ging?
Fondsbeheerders stoppen tegenwoordig vaak een stukje High Yield in hun obligatie/mix fondsen om het lage rendement wat omhoog te krikken. Kans is dat je er al wat aan boord hebt.
Indien je zelf nog voor extra HY aan je portefeuille toevoegt, dan lees ik overal dat je best kiest voor een fonds dat enkel in Europese HY belegt. Volgens vele analisten zit er teveel risico in US high yield.
Kijk ook eens naar obligaties van Emerging Markets, daar zijn de analisten veel positiever over. Opnieuw is dat geen eigen analyse, enkel wat ik elders lees. Over EM debt kan je hier wel enkele artikels vinden.
Bedankt voor de info. Wat wel vreemd is dat ik zojuist zie dat in jan-februari toen de aandelenmarkten ivm China een correctie kregen, dit Robeco HY fonds (en andere) evenzeer naar beneden gingen. Ik dacht dat high yield bonds juist weinig tot zelfs inverte correlatie hadden met aandelen. Als ik kijk vanaf begin 2015 zie ik ook dat HY bonds eigenlijk vrij sterk de aandelenmarkt gevolgd hebben, dus omhoog tot in april vorig jaar, naar beneden in augustus cfr vorige correctie China. Is dit normaal?
Lees het stukje over “gedrag” nog maar eens.
In artikel staat dat HY in crisis minder volatiel is dan aandelen. Wat echter correlatie betreft, zou je die niet eerder invers verwachten tussen aandelen en (high yield) bonds en waarom is dat blijkbaar niet het geval?
Er is een sterke correlatie tussen HY en aandelen. De bedrijven die HY uitgeven staan vaak op de rand van het bankroet en in turbulente tijden gaan ze dan ook vaak failliet. De “default rate” van US High Yield is nu ongeveer 5,1%, dus momenteel gaan 5 op 100 van die bedrijven failliet.
In 2008 liep die default rate op to 12% (= 12% kapitaalverlies) en dan gaan de beleggers natuurlijk lopen. Vandaar de sterke correlatie tussen aandelen en HY.
Ik vroeg me af hoe je kan zien in welke soort obligaties het fonds “JPMorgan Investment Funds – Global Income A (div) – EUR” belegt? Gaat het hier om risicovolle obligaties (HY-obligaties, obligaties met BBB-rating?) Als het gaat om risicovolle obligaties, is het dan nog zinvol om dit fonds aan te kopen? Graag jullie mening…
Morningstar laat ons momenteel wat in de steek maar via de website van JP Morgan kan je dat wel te weten komen. We leren er dat 75% van de obligaties rommelobligaties zijn.
Het fonds staat gecatalogeerd als defensief mixfonds, maar met een boel High Yield obligaties aan boord kan je je daar inderdaad vragen bij stellen. Voor ons is het fonds nog net iets te jong om over de kwaliteiten van de fondsbeheerder te kunnen oordelen.
kan je daar iets mee aanvatten evita ? https://fundlab.credit-suisse.com/index.cfm?nav=fund_detail&id=LU0110060430 je moet belgie kiezen en confirm
Bedankt !
Robokat, welk is de ISIN-code van dat Fidelity Funds European High Yield Fund ?
Je vindt de ISIN code steeds op de Morningstar overzichtspagina van het fonds, onder kerngegevens. Dus gewoon even de link in het artikel aanklikken.
OK, bedankt !
Hoi,
Bij deze: Petercam L Bonds Higher Yield, staat bijvoorbeeld geen looptijd of duration, wat moet je daar dan uit afleiden? En er zijn 110 posities in obligaties, is dat dan nog voldoende, want dit is dan toch een pak minder dan de 433 posities aangehaald in het eerste voorbeeld hé?
Soms moet je wat meer moeite doen, en op zoek gaan bij de fondsbeheerder zelf. In dit geval op http://funds.petercam.com. Daar lees je dat de duration 3,57 jaar bedraagt.
Het Petercam heeft inderdaad minder posities (op 29/02 zijn het er 137) en investeert dus meer per positie. Meer is beter, hoewel je ook niet weet of er bij die 433 bepaalde bedrijven met meerdere obligaties in de korf zitten.
Ok, dank je voor de verduidelijking.
En wat gebeurt er met de koersen bij een hyperinflatie ? Sterke daling ? Ik blijf daar voorlopig toch vanaf.
Hyperinflatie hebben we in de westerse wereld in recente tijden nog niet meegemaakt, wie weet wat er dan allemaal gebeurt. Gewone obligatiefondsen zouden dan in principe veel harder door getroffen worden dan HY.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be