About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Mijn broker liet mij volgende weten: “Op een distributievariant is er nooit meerwaardetaks op het vastrentend gedeelte bij verkoop van het fonds.”

Klopt dit of heb ik hier geluk dat ze die meerwaardetaks niet aanrekenen?

omega
omega
6 jaren geleden

Begrijp ik het goed dat oblis in DIV fondsen 2 keer belast worden.. eerst 27% op de jaarlijkse dividenden en dan nog eens 27% op de meerwaarde van het obli-gedeelte bij verkoop.. gezien de meerwaarde van oblis nu juist die dividenden zijn begrijp ik niet goed dat bij verkoop dit nog eens belast wordt.

Heb ik het juist en wat was de logica toen dit werd ingevoerd?

jan
jan
7 jaren geleden

Naast aandelen en obligaties heb je ook “alternatieve” beleggingen.Vooral in gemengde fondsen.Hoe meer de beheerders overschakelen van aandelen naar zgn alternatieve beleggingen(converteerbare obligatie e.a;)hoe meer meerwaardetaks je betaalt bij verkoop van het fonds .De performance – statistieken zijn misleidend want zelfs als het fonds met 10pct gestegen is, kan het dat je 10pct verlies hebt omdat de beheerder meer belegd heeft in activa die aan een de meerwaardetaks onderhevig zijn. Ik heb dat ondervonden bij verkoop van een gemengd BNP-fonds,dat nu in Parijs wordt beheerd, en geen rekening houdt met de Belgische fiscaliteit

HKDS
7 jaren geleden

Wettelijk gezien dient de beurstaks (TOB) berekend te worden op het bedrag dat overblijft NA de afhouding van de meerwaardebelasting.
Kijk uw uittreksels goed na, want het komt voor dat hier tegen gezondigd wordt.
Zo kan ook Robokat nog wat belastingen besparen:
In zijn voorbeeld 12000 EUR kapitaal – 500 EUR meerwaardebelasting = 11500 EUR
11500 EUR * 1,32% = 151,8 EUR TOB (ipv 158,4)

De kleine spaarder
De kleine spaarder
7 jaren geleden

Men heeft me altijd voorgehouden dat beslissen voor een louter fiscale reden altijd een foute beslissing is. Als de politiekers vinden dat men meer kan incasseren door de wetgeving te veranderen, dan is men eraan voor de moeite…
Of is dit een brug te ver in dit geval ?

Thomas
Thomas
9 jaren geleden

De beurstaks gaat dus blijkbaar verdwijnen. De Europese taks van 0,1% komt in de plaats. Dit lijkt me goed voor kapitalisatiefondsen toch ?

Kris
Kris
9 jaren geleden

Robokat, volledig akkoord met jou als het over het verleden gaat. Maar indien je vandaag de keuze moet maken of je morgen in een Div of Kap fonds investeert dan is de situatie toch enigzins anders en ik had jou voortreffelijke bijdrage in deze context gelezen.

Kris
Kris
9 jaren geleden

Graag toch ook eens een berekening met kapitalisatie van interest.
In de berekening die ik gedaan heb moet je voor de herinvestering van je interest al snel een netto opbrengst van 4,5% hebben om voordeel te halen uit Dis fondsen.
Met 1,5% (ordinair spaarboekje): Dis = € 1898; Kap = €1994 op 5 jaar en Dis = € 3750; Kap = €4554 op 10 Jaar. Ik kan natuurlijk verkeerd zijn maar alvorens we de Kap fondsen afschrijven toch eens de volledige berekening maken.

DeGoedeHuisvader
DeGoedeHuisvader
9 jaren geleden

Zeer leerrijke tabel, fiscaliteit is zoals altijd ingewikkeld.
De KAP aandelenfondsen zijn duidelijk het voordeligst.

mvd
mvd
9 jaren geleden

als ik het goed versta, betaal je geen instapkosten op de herbelegde intresten.

Al Fonds (Marc Person)
9 jaren geleden

Als je een bepaald fonds niet zelf in je portefeuille hebt, dan is het quasi onbegonnen werk om de coupons op te volgen. Vandaar dat ik meestal de KAP-variant opvolg ( om zo een idee te krijgen van de performance van een fonds ).
Blijkt er dan toch een distri-variant in de selectie te zitten, dan is dat fonds zeker een aanrader ( met de coupons hou ik immers geen rekening in mijn screenings).
Bovendien hou ik in mijn beheer nog geen rekening met de maatregelen die EDR de laatste maanden heeft ingevoerd. Dat ik dat moet aanpassen, moet nog blijken…

Mouche
Mouche
9 jaren geleden

Ik zie nochtans in de selectie van Al Fonds, dat hij meestal voor de kapitalisatieversie kiest voor zijn obligatiefondsen!

Jens
Jens
9 jaren geleden

Worden al die 21%-jes nu 25% dankzij onze regering? Heeft dit invloed op de conclusie van dit artikel?

Timothy
Timothy
6 jaren geleden

Ondertussen zijn we al naar 27% gegaan

fradaems
fradaems
9 jaren geleden

Informatie vanwege Binckbank:

Momenteel bedraagt het percentage voor het obligatiegedeelte bij gemengde beleggingsfondsen in België nog 40%. Dit is ook het percentage dat BinckBank hanteert voor de berekening van de belasting.

De Europese spaarrichtlijn hanteert echter 25%. België zal hierdoor ook overschakelen naar het Europese percentage. Deze omschakeling zal naar alle waarschijnlijkheid voor het einde van dit jaar nog gebeuren.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

26
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x