About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

86
Reageer op dit artikel

avatar
27 Comment threads
59 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
32 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)LizRobokat (Carl De Ridder)AlexRoadrnr Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Roadrnr
Gast
Roadrnr

Wil 5 fondsen starten met gespreid in te stappen maar waar vind ik het dividend percentage dat ze uitkeren. Zie in Morningstar wel staan dividendrendement Factor maar als ik bv Pictet Robotics of Security neem zie ik wel dat ze een waarde hebben van 1,26% of 1,25% maar vergelijk ik de inventariswaarde zie ik dat deze gelijk is dus ga ik er vanuit dat ze bijna niks uitkeren en hier de distributie versie een voordeel heeft. Keren zeker geen 1,25% uit want dan zou de distributie inventaris een stuk lager moeten zijn zeker bij Security gezien dat fonds toch al… Lees verder »

Taco
Gast
Taco

Misschien een voorbarige vraag aangezien allicht nog niet alles in wetteksten is gegoten, maar in hoeverre gaan de conclusies van dit artikel nog op na het zomerakkoord van de federale regering? Als ik het goed begrijp, wordt de eerste schijf van € 627 aan inkomsten uit dividenden voortaan vrijgesteld van roerende voorheffing, verhoogt de beurstaks op aandelen en obligaties (niet op fondsen?), en wordt de minimumdrempel van 25% obligaties voor de Reynderstaks/meerwaardeheffing op obligatiefondsen geschrapt. Een leek als ik (die zich nog maar sinds kort aan het inlezen is ter voorbereiding van het starten met beleggen – grote fan van… Lees verder »

Mark
Gast
Mark

Begrijp ik goed uit artikel dat voor DNCA Eurose met maar 35% aandelen, dat je best de AD (distributie) variant neemt? Vorig jaar keerden die wel zo’n 2% uit wat bijna hun volledige return was voor dat jaar dus daarom dat ik twijfel. Alvast bedankt.

Kevin
Gast
Kevin

Hoe doe je dat in de trackermixer?
– MSCI World (kapitaliserend?)
– MSCI EM Markets (kapitaliserend?)
– Obligaties (distributie?)

Peter B
Gast
Peter B

Robokat, is een update van dit artikel niet aangewezen? Vooral met de nieuwe fiscaliteit sinds 1/1/2016?

Voice
Gast
Voice

Vraag. Met een dividendenfonds weet je hoeveel er uitbetaald wordt, maar hoe weet je hoeveel er gekapitaliseerd wordt bij een kap-fonds?

jempi
Gast
jempi

Bij de 25 % meer obligaties, om te kiezen kap of div fonds, horen daar de obligaties, cash en overige bij als som obligaties?

jempi
Gast
jempi

Als je fondsen aangekocht heb! En je moet dit aangeven. Krijg je dan van de bank op het einde de bedragen voor aangifte? Per fonds of apart? En bv bij Carmignac Patrimoine daar moet je toch ook aangeven! Welke codes hebben dan die op het belastingaangifteformilier of zetten de banken dit er ook bij waar je aangekocht heb?

jempi
Gast
jempi

hkds bedankt voor de link! thanks

jempi
Gast
jempi

Hoeveel moet het laag rendement uitkering dividend zijn?
Bij LU0482498176 zie ik staan Dividendrendement 0,00 Dividendfrequentie Jaarlijks
Wie heeft dan voordeel? De kap LU0432616737 of de div LU0482498176 versie ze zijn zelfs gelijk opgaand en dezelfde aandelen en obl’s Tip please. Als ik het dan goed gelezen heb doe je voordeel bij de div aankoop? Ook fiscaal?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Aan die dividenden kan je geen touw aan vastknopen. Elk dividend is anders en een distributiefonds aankopen is ook geen garantie dat je dividend gaat krijgen. Daarom ook dat ik er in mijn screenings geen rekening mee houdt en dat ik vorige week nog geantwoord heb dat je je beter niet vastpint op die 5% jaarlijks waarmee CP Inc nu mee uitpakt. Volgens mijn berekeningen kunnen ze dat niet hard maken, net zo min als die 3% per jaar waarmee één van onze Belgische fondsenhuizen vorig jaar mee uitpakte. Ik meen dan ook te mogen schrijven dat het geen probleem… Lees verder »

HKDS
Lid
Dejo
Gast
Dejo

Ik heb dezelfde vraag: wanneer is een dividendrendement laag genoeg om fiscaal voordelig te zijn? En ik veronderstel dat de rendementen die je in Morningstar ziet, percentages zijn?

Vowani
Gast

@Robokat, interessante analyse. Inzicht over “fondsen met erg laag dividend” was nieuw en nuttig voor mij. Dank!

Kevin
Gast
Kevin

Ik kreeg de melding van Medirect dat vanaf 9 jan mijn mixerfonds
FR0000401366 ROUVIER+ASSOC. PATRIMOINE CAP. naar
LU1100077442 ROUVIER-PATRIMOINE’C’REG-S CAP. zal omgeschakeld worden.
In het licht van bovenstaand artikel ben ik dan beter dat ik
a) de omschakeling gewoon laat doen
b) ik beter voor 9/1 verkoop en kies voor een ander “versie” van dit fonds (zo ja welk)

Al Fonds (Marc Person)
Lid

De distriversie gaat Isin LU1100077525 meekrijgen.
Of verkopen en de andere versie aankopen fiscaal zonder kleerscheuren zal verlopen, durf ik niet bevestigen.
En gaat MeDirect die aanbieden?

Free electron
Gast
Free electron

Sommige fondsenhuizen blijken speciale versies van hun distributiefondsen te maken en het lijkt wel dat die speciaal voor de Belgische markt bestemd zijn. Die fondsen keren maar een klein deel uit van de dividenden en kapitaliseren de rest.

Hoe kom ik te weten of een distributiefonds met een lage uitkering een deel van de dividenden herkapitaliseert dan wel gewoon een laag intern rendement heeft? Bestaat er zoiets als een payout ratio op fonds niveau?

Bestaan er van de fondsen in het mixerfonds distributieversies die een (groot) deel herkapitaliseren?

Geert
Gast
Geert

Interessante gedachte over distributiefondsen die nauwelijks dividend uitkeren. Is de distributieversie van Blackrock Global Allocation (LU0408221512) er zo een? Dividendrendement van nog geen 0.1%, en de koers loopt nagenoeg gelijk met de kapitalisatieversie (LU0171283459). Of komt dat gewoon omdat het fonds (momenteel) weinig vastrentend belegt?

Sloeberke
Gast
Sloeberke

Proberen een ruling af te sluiten met Luxemburg kan ook een oplossing zijn.

Ronald
Gast
Ronald

De fiskus begint serieus mijn voeten uit te hangen…om de haverklap veranderd in dit apenland vanalles

Je neemt een beslissing op basis van…en dan komen er ineens andere spelregels..

Nu nog een vermogens of weet ik welke belasting, niet met mij, ik ben die idioterie meer dan zat…

ik kijk uit naar een ander fiskale vestiging…

costaadeje
Gast
costaadeje

Betaal je minder meerwaardebelasting op distrubitievarianten dan op kapitalisatievarianten wanneer het fonds hoofdzakelijk uit obligaties bestaat?

Ronny
Gast
Ronny

Misschien hier niet op zijn plaats, maar ik had nog een vraagje: Hoe zit het eigenlijk wanneer je Carmignac in je portefeuille hebt maar die binnen het jaar weer wil verkopen? Stel, ik heb gekocht in juni 2013 en verkoop terug in april 2014…moet ik in mijn belastingenaangifte iets vermelden en zo ja, wat dan?

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Beste Al
Zou het voor u mogelijk zijn van voor de aangeraden kernfonds de distributie ISIN nummer door te
geven ?
Ik denk dat als het percentage aandelen van de fond boven 30 /40% ligt , voor distributie kiezen voordeliger is om , aan het verkoop van de fond , de toegevoegde waarde op de aandelen die aan 25% belast word te vermijden .
Ben ik fout ?
MVG

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Avec l’évaluation début de la semaine suivante, j’ajouterai les codes Isin des “Inc”.

Leon
Gast

Bij aandelenfondsen betaalt u op de uitgekeerde coupon wel 25% roerende voorheffing. En ik vrees dat na de verkiezingen van 25 mei de fiscaliteit op fondsen nog zal toenemen. Hopelijk niet, want het is nu al een grote poespas en vreet aan de rendementen. Eerst stimuleert de overheid iedereen om aan pensioensparen te doen. Als die bedragen op de pensioenleeftijd vrijkomen voor een eventuele verdere belegging met een redelijk rendement dan worden deze systematisch fiscaal terug afgeroomd … Waar zal dit ooit eindigen? Dit even terloops.

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Dag Leon ,

Natuurlijk zelf op de distributie aandelenfondsen betaald men 25% roerende voorheffing op de uitgekeerde coupon (Staat heeft geld nodig ) MAAR niet op meerwaarde van de andelen .
Met de kapitalisatie aandelfondsen betaald u 25% roerende voorheffing op de totale meerwaarde van de fond dus ook op de meerwaarde van de aandelenen niet alleen op de coupon !
En dat maakt een groot verschil !

lucca
Gast
lucca

Is het niet zo bij een obligatiefonds in distributievorm dat we 25% roerende voorheffing betalen op het dividend + 25% meerwaardetaks op de meerwaarde die niet uitgekeerd werd (de meeste fondsen keren toch niet alle winst uit) ?
Of zie ik dit helemaal verkeerd ?

Jos
Gast
Jos

Stomme vraag misschien, maar kan je niet gewoon die 1% beurstaks (kap fonds) vermijden door een rekening te openen bij een online broker in Nederland?

Ik vermoed trouwens dat dit perfect legaal is?

Bebe
Gast
Bebe

Ik lees Frank z’n strategie nu pas. Is iets dat ik wel herken uit de aandelenwereld: verkopen na zoveel % winst. Maar ik mis toch een grondige link met de reality. Is het niet veel interessanter te kijken naar het potentieel rendement van een fonds ipv te verkopen na 10% winst en dan een zoektocht naar een nieuw fonds te organiseren? Is het voor een aandeel al moeilijk in te schatten wat het potentieel is; een fonds is de combinatie van x aandelen, en hier een algemene regel opplakken als ‘verkopen op 10%’ lijkt me wereldvreemd. Frank, om op je… Lees verder »

Frank Daems
Gast
Frank Daems

Net als Al Fonds baseer ik me op historische berekeningen en daar bovenop nog eens op de berekeningen van de recente tendens van een fonds.
Betreffende je voorbeeld: als Mobistar 30% zakt dan komt dat op het nieuws, maar ik zie niet direct een fonds met grotere percentages ineens zakken, dus zeker niet met 50%.
Ik heb mijn strategie gegeven, volkomen vrijblijvend. Vind je die maar niks en verkies je een andere, geen probleem voor mij hoor.

Bebe
Gast
Bebe

Je moet je niet verdedigen hoor. 50% was ook maar een willekeurig cijfer, ik had evengoed 15% kunnen schrijven, het gaat erom dat als ik de boemeltrein neem, en jij de intercity maar je stapt in elk station wel een keer over, dat we dan allebei wel op ons einddoel zullen raken, ik met 1 fonds over een lange termijn, jij met 4 of 6 of 10 na mekaar. Zolang mijn fonds z’n vooruitzichten goed zijn zie ik niet waarom ik zou verkopen. Ik denk dat we een ander referentiekader gebruiken. Je schrijft dat je een goed jaar bezig bent,… Lees verder »

kulderzipken
Gast
kulderzipken

Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het met Frank Daems portefeuille is na de afgelopen weken, vooral indachtig deze passage: ” ik verkoop niet, ik herhaal, niet met verlies en heb wat dat betreft een eindeloos geduld om te wachten tot het wel weer beter gaat met dat (of eender welk) fonds.”
Ik denk dat het moeilijk wordt om zijn 8% beoogd rendement dit jaar te halen met zijn aangegeven strategie. Ben echt benieuwd naar zijn situatie en plannen.

Frank Daems
Gast
Frank Daems

Ik zie dat het gegeven 8% toch al is blijven hangen. Dat is een goed begin. Een aanvulling, want ik heb die gebruikt in 2 contexten: – een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% (of meer): dat wil zeggen dat er ook jaren kunnen zijn waarin het rendement lager kan uitvallen – een gemiddeld rendement van ten minste 8% bij het verkopen van fondsen en dat kunnen dus fondsen zijn met hogere en met lagere rendementen (ben ook maar ne mens, dus koop ook wel eens iets dat niet goed genoeg blijkt te zijn). Ter info, van mijn portefeuille (ververst december… Lees verder »

Zan
Gast
Zan

“Bij aandelenfondsen kies je altijd voor een kapitalisatiefonds” : is dit ook zo voor een aandelenfonds zoals DWS top dividend dat zijn waardestijging vooral poogt te halen uit dividenden van de aandelen die het fonds in portefeuille heeft (ipv uit koersstijgingen van die aandelen)?

Frank Daems
Gast
Frank Daems

@Robokat (vermits jouw reactie geen “Beantwoorden” knop toont hier een nieuw berichtje toegevoegd)
Als er slechtere omstandigheden zijn, dan zullen fondsen ook niet zo snel meer die kaap van 10% netto rendement halen. Dus zal ik ze evengoed houden en wachten tot betere tijden. Dan is er mogelijk ook tijdelijk geen nood meer om nieuwe fondsen te vinden om in te beleggen.

Frank Daems
Gast
Frank Daems

a) is het niet Alfons die geregeld schrijft dat de x% instapkost geen probleem mag zijn als het een fonds betreft wat voldoende rendement genereert. Overigens ben ik klant bij Binckbank en zitten er geregeld (maar inderdaad niet altijd) fondsen uit de kernselectie tussen. Tenslotte, op mijn manier ben ik zeker van de winst (effectief behaald), maar als jouw fondsen die verdubbeld zijn na 3 jaar (theoretische winst) zouden kelderen (vb. à la 2008) dan ben je dat wel voor een kleiner of groter stuk kwijt. b) zoals reeds aangegeven, ik ben nieuw in fondsbeleggen, dus heb nog niks lang… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Beste Frank, Een fonds snel verkopen als het jouw/zijn streefdoel bereikt heeft, levert je natuurlijk een vaste winst op. Verliezen kan je die ook niet meer. Ik stel me echter vragen bij: A ) de vele kosten ( transactiekosten telkens opnieuw ) die de vele aankopen genereren. Ik heb fondsen in portefeuille die na 3 jaar bijna verdubbeld zijn in waarde ( die ik natuurlijk met een stoploss-drempel nauwkeurig in ’t oog hou ). B ) de bedenking dat elke nieuwe aankoop een miskoop kan zijn. Nooit geprobeerd om goede fondsen langer aan te houden ? Natuurlijk is beleggen geen… Lees verder »

Frank Daems
Gast
Frank Daems

Toch nog een wat verlate reactie …
Naast datgene wat ik hieronder reeds vermeldde (heb toen reactie ingegeven, in plaats van te beantwoorden), ook nog dit. Je hebt het geregeld wel eens over de kracht van samengestelde interest. Ik noem het nemen van winst dan maar de kracht van samengesteld rendement.
Als ik na 6 maanden een aankoop van bijv. 1000 euro kan verkopen met 10% winst, dan kan ik wel 1100 euro herbeleggen. Die 100 euro extra op zicht kunnen dan ook al rendement gaan opleveren.

Frank Daems
Gast
Frank Daems

Ik was eigenlijk niet zinnens om te reageren, maar omdat ik privé een e-mailtje ontving wat verwees naar de hier vermelde keuze bij aandelenfondsen voor kapitalisatie, toch even deze aanvulling op wat hier neergepend werd. Hou rekening met je strategie. Ik verklaar me nader. We beleggen in fondsen met een bepaalde beleggingshorizon voor ogen (3 jaar, 5 jaar, …). Echter – en dat is een deel van mijn beleggingsstrategie – als fondsen op kortere tijd een behoorlijke winst genereren – voor mij: ten minste 10% netto na aftrek van evt. kosten – dan verkoop je die misschien beter vroeger, en… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be