About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

50
Reageer op dit artikel

avatar
18 Comment threads
32 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Al FondsjemazBeginneling123JensPhjo Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
jemaz
Gast
jemaz

Als ik in de laatste versie van de screenings kijk, en ik vergelijk Carmignac Patrimoine met Rouvier Patrimoine, dan zie ik inderdaad dat over langere periodes Carmignac het beter doet. Maar als je van die twee vondsen de AVxYL6 bekijkt, mag ik dan concluderen dat Rouvier het de laatste jaren dan toch beter doet?
Fondsennaam AV10YL6 AVY7L6 AV5YL6 AV3YL6
Patrimoine (Carmignac) Kap € 6,94 5,21 6,51 2,26
Rouvier Patrimoine Kap € 4,31 4,79 5,93 4,91

Phjo
Gast
Phjo

En gelukkig dat die beste beheerders zich al eens vergissen. De laatste die zich nooit vergiste zit ondertussen voor 150 jaar vast 🙂

marcodentista
Gast
marcodentista

CP,BGF global allocation,Ethna-AKTIV E-T en het minder bekende Capitalguards (fonds van fondsen) allen bekend als de betere mixfondsen gaan allen de dieperik in de laatste weken. CP zakt het hardst, maar CP zit dan ook het meeste van die 4 in obligaties en emerging markets. Tja, dat is hun visie en hun strategie. Nu krijgen ze een beetje klop en zullen ze hun strategie moeten aanpassen om toch het vermogen te kunnen behouden. Paniek…, nee helemaal niet. Stel dat ik zelf een strategie moest uitdokteren dan zou het helemaal hopeloos zijn bij deze overvloed aan informatie en desinformatie. Ook Alfonds… Lees verder »

Kristof De Waegenaere
Gast
Kristof De Waegenaere

Wat gebeurt er eigenlijk met Carmignac Patrimoine ?
Van 595 naar 545 euro op een maand tijd ????
Tijd om te verkopen ?

jhn
Gast
jhn

ik verkoop niks, alles is zo zwaar naar beneden gedonderd, dat het niet schoon is om aan te zien.
ik ga in tegendeel nog bijkopen of andere goedkopere kopen, maar nu nog niet direct.
nog effe afwachten

Jens
Gast
Jens

De mea culpa van Carmignac vind je hier: http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/16192-carmignac-verklaart-zwak-resultaat-patrimoine.html (inclusief video onderaan). Toch enige transparantie van hun kant.

Paul
Gast
Paul

Murray International Trust is beschikbaar bij Keytrade en kan eenvoudig gekocht worden als een “aandeel”. Ik begrijp dus niet de opmerking hierboven in het artikel “Het zal ook weer niet evident zijn om het aan te schaffen en dan is de vraag ook nog: welk is het minimumkapitaal”. Het zet duidelijk een van de sterkste prestaties neer en verdient meer aandacht dan wat hier wordt weergegeven vind ik.

Jan
Gast
Jan

Allen voor murray zijn er blijkbaar twee types (gewoon en B verise ) ticker MYI eb MYIB) wat is verschil? Dit lijkt mij een uitstekend aandelenfonds vooral gericht op emerging markets (zitten geen of nauwelijks obligaties in); raar om een vergelijking te maken met carmagnac patrimonine en ethna activ dewelke meer mix fondsen zijn die geacht worden te switchen tussen assets met doel constante vermogensaangroei met minimum aan risico (en beperkt rendement als gevolg…). Let op voor prestaties murray: want in 2008 is GBP sterk gedaald tov van euro; dus prestaties van dit fonds dat belegd in emerging markets is… Lees verder »

marcodentista
Gast
marcodentista

@PHJO : wat goed geformuleerd ! Ik heb het over de visie van een mixfonds dat in resultaten moet omgezet worden. Daar draait het toch om : de allocatie, de visie en de wisselwerking tussen beiden. Je moet goed beslagen zijn om daar een goede strategie bij te bedenken. En daar onderscheiden de beheerders van de fondsen zich in. De grote hoop is veel bla bla en weinig boem boem.

Karien
Gast
Karien

Kan Rouvier Patrimoine FR0000401366 ook een plaatsje in deze vergelijking krijgen ?

Vo Wani
Gast
Vo Wani

Waar in België kan men Rouvier Patrimoine kopen zonder dat het verpakt is in een Tak 23? En tegen welke instapokost?

Peter
Gast
Peter

Al Fonds: ik veronderstel dat de vermelde percentages de koerswisselingen zijn PER JAAR, en niet over de gemelde periode. (Bv: Carm.Patr.: “sins 1/4/2003: 8,01%” => Ik veronderstel gemiddeld 8,01% per JAAR, niet op de ganse 10 jaar, want dan is dat maar 0,8% per jaar.

jules cesar
Gast
jules cesar

Dit is dus de link naar het grafiekje.comment image

Phjo
Gast
Phjo

@miquel
Ik ben ook overtuigd dat allocatie een bepalende factor is in het behalen van rendement. De flexibele fondsen of zgn mixfondsen spelen hier op in. Alleen is het oh zo moeilijk om een kwalitatieve beheerder te vinden die er in slaagt om jaar na jaar in zeer volatiele marktomstandigheden een bepaalde visie om te zetten in een beheer. En bedoel hiermede zeker niet alleen rendement maar ook risicobeheer.
Maar geloof zeker ook in dit type beheervals core van de portefeuille.

Miquel
Gast
Miquel

In het algemeen geven mixfondsen zo te zien wel relatief goede rendementen, soms eens eentje negatief maar ik denk dat je weinig fondsen zal vinden die tot nu toe enkel maar positieve kwartalen hebben behaald. Ik vraag mij af wat het resultaat zou zijn van een volledige portefeuille opgebouwd uit mixfondsen.

Iemand enige ervaring of bemerkingen hierop?

jules cesar
Gast
jules cesar

comment image
Deze keer met vertrek juist voor 2007 ;-).
Nogmaals let goed op voor/met grafieken. Onder andere de schaal (links dus) past zich vanzelf aan als ik een fonds invoeg die het beter doet dan de eerst getrokken lijn. Zo leek het meridian fonds eerst wel best goed op de grafiek maar toen ik er CP aan toevoegde werd de schaal links aangepast gezien dit fonds blijkbaar beter deed…en zo werd meridian als het ware afgeplat. Ik ben er zelf nog niet goed uit of dit wel een goeie manier is om fondsen te vergelijken; mss gewoon één van de zovele systemen.

Phjo
Gast
Phjo

GARS (global absolute return strategy) van Standard Life. “Het fonds is ontstaan als pensioenoplossing van Standard Life Plc. (beheert pensioen van eigen werknemers, altijd een pre) en het fonds doet wat het pretendeert te doen, namelijk een stabiel rendement halen bij een lage volatiliteit.”

Mfs Meridian Global Total Return is van het gelijknamige huis met mooie resultaten.

Alleen is er steeds een klein ” mankement” waardoor het net niet wordt …bijvoorbeeld rendement in 2008 of slechts 5 jaar bestaan ….

Veel succes in de zoektocht en thanks voor de nuttige informaties

DirkVV
Gast
DirkVV

Hoi Jules Cesar, Bedankt voor de link, maar nu doe je wel de vergelijking met een fonds dat in dit topic niet aan de orde is, nml. SKAGEN GLOBAL. Het zou interessanter zijn mocht je dezelfde grafiek eens kunnen maken met de Carmignac, de Ethna en de BlackRock -rendementscurves. Nu vergelijk je een 100% -aandelenfonds met een mixfonds. Uit jouw grafiek kan ik wel afleiden dat beide fondsen op een termijn van 10 jaar een quasi identiek rendement halen, maar dat Murray een meer gestage groei kent. Bij SKAGEN zijn de stijgingen en ook de dalingen meer uitgesproken. Niet helemaal… Lees verder »

jules cesar
Gast
jules cesar

Opgelet met grafieken….zoals eerder in de vergelijking tussen ethna en CP is het begin punt ven de grafiek belangrijk. De fondsen worden daar immers op 100 gezet. Doe je dezelfde vgl op 3 of 5 jaar dan wint murray met glans maar maakt wel dezelfde bewegingen. Toen ik keek naar wat er in de portfolio zat van Murray moest ik direct denken aan Skagen vandaar dat ik in een opwelling deze grafiek maakte. Zeker op het laatste is het frapant dat die zo gelijk lopen. GBP of eur leek weinig vershil te maken voor de grafiek blijk baar is het… Lees verder »

jules cesar
Gast
jules cesar

AF weerom erg bedankt voor het werk en de terechte waarschuwing.comment image

DirkVV
Gast
DirkVV

Dag Al Fonds, Als je zegt van ‘zeker geen gelijkmatige rendementen’ bedoel je dan de rendementen in GBP of de rendementen omgerekend naar EUR? Na een aantal artikels over dit fonds op citywire.co.uk & morningstar.co.uk gelezen te hebben, heb ik dit fonds ook een tijdlang opgevolgd alvorens eind 2011 tot aankoop over te gaan. Daar dit fonds beursgenoteerd is kan je het gemakkelijk via je bank aankopen op de London Stock Exchange. Er is geen minimum bedrag vereist om in te stappen, maar het makelaarsloon ligt wel iets hoger dan een aankoop op de klassieke EURONEXT-beurzen. Zoals eerder gezegd, keert… Lees verder »

jules cesar
Gast
jules cesar

WAARSCHUWING KOSTEN
Ik heb eens gekeken of ik dit murray fonds on aankopen…vooraleerst zijn de schijven meer dan 1000 ponden, het dicivident is 4% hiervan zul je de helft kwijt zijn aan dubbel taksen….
Maar mijn verbazing was erg groot toen ik zag hoeveel kosten mijn broker in het totaal zou aanrekenen voor deze aankoop. Dit liep op tot over de 40% van de aankoop kost. Misschien een fout ergens voor deze ongebruikelijke transactie…maar toch bekijk dit goed voordat je aankoopt.

DirkVV
Gast
DirkVV

Hoi Jules Cesar, Geen idee waar je al deze getallen teruggevonden hebt, maar ik koop dit fonds gewoon aan via Deutsche Bank. Zoals eerder aangegeven is dit fonds beursgenoteerd en staat het genoteerd op London Stock Exchange onder ticker-code MYI. Je kan het dus gewoon aankopen al zou je een aandeel aankopen op EURONEXT Brussels. Ik kocht het aan in een aantal schijven van minder dan 750 GBP. Het makelaarsloon bedroeg in mijn geval slechts €14,50 + beurstaks van 0,17%. Zie ook: https://www.deutschebank.be/media/pdf/MIFID_tarif_NL_2010.pdf Onder punt 4.1 aan- en verkopen / makelaarsloon / order doorgegeven via internet / andere => London… Lees verder »

jules cesar
Gast
jules cesar

Blijkt nu dat bij mijn alles op de Britse beurs London uitgedrukt wordt in pence en niet in GBP. De kosten zijn dan ook “normaal” Blijft wel zo dat je op dividend taks moet betalen in UK en BE. Verder zit er ook een zeker spread op de vraag en verkoopsprijs. Als ik het deze keer goed heb is dit ongeveer 2% om dit fonds aan te kopen. Hierbij mijn excuses voor de verwarring. Ik voeg er meteen nog een vraagje aan toe; vangaurd us opportunities IE00B03HCV24 zit dit al in jouw juke box ? loopt wel al langer in… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be