About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagi
Hagi
6 jaren geleden

Sinds de soft close bijna -10%, iemand een verklaring?

Natalie
Natalie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Hagi

10% lijkt wat overdreven (waar haal je dat) maar dit fonds is inderdaad sinds begin juni meer dan 5% gedaald zie ik, wat voor dit fonds wel heel veel is.

Hebben jullie van MK contact met Nordea en kan je hen misschien om een uitleg vragen?
Alvast bedankt.

MeDirect
MeDirect
6 jaren geleden

Er is deze ochtend een misverstand geweest over het Nordea fonds bij mijn backoffice collega’s. Maar ik kan u verzekeren dat het fonds beschikbaar is en deel uitmaakt van de Mixer Model Portefeuille. Alle orders worden uitgevoerd. Het fonds zal ten laatste binnen 1 uur terug normaal getoond worden. Mijn excuses voor het ongemak.

Jethro
Jethro
6 jaren geleden

Ik merk dat Nordea geschrapt is bij de Mixer portefeuille van MaDirect.
Apart aankopen is ook geen optie meer.
Weet iemand iets meer ?
Toch een hard close ?

Peter
Peter
6 jaren geleden

Als ik het goed begrijp stelt dit fond een rendement van 4% voorop.. als ik echter op M* kijk op vandaag staat dit fonds over 3 en 5 jaar 6-7% geannualiseerd.. wil dat zeggen dat je tussen nu en een jaar eerder 4 of 6% return mag verwachten?

Zan
Zan
6 jaren geleden

In het artikel over soft close van Nordea Stable Return staat er dat soms geldt: De bank geeft immers de identiteit van kleine beleggers niet door en de bank treedt zelf op als “bestaande belegger”.

Geldt in dit geval nog steeds dat , bij een dreigend faillissement van die bank, ikzelf en niet de bank de eigenaar van die effecten ben, en dat ik die effecten dus niet kwijtraak?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Zan

De eenheden van de fondsen komen nooit op de balans (boekhouding) van de bank en gaan alzo niet mee in het faillissement.

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden

De laatste keer dat we een discussie(dacht zelfs nog op het andere forum) hadden over een ‘zacht sluiten’ van een fondsen kreeg ik zelf ook het gevoel dat het nu of nooit was om in die fondsen te stappen want men ging in dit geval een soort ‘herverdelende’ (instap)kost gaan vragen. Dus vlug nog wat ingestapt in een azie en emerging fonds.
Bleek nu juist dat dit zo een beetje de start was van het wegkwijnen van de opkomende fondsen….Tja je zit dan men een sector fonds dat je eigenlijk zou moeten verkopen maar je doet het niet want ooit terug instappen zal kosten met zich meebrengen en je was toch zo slim geweest om die kosten juist te vermijden 😉 Het sluiten werk dus eigenlijk in twee richtingen.
Met deze ervaring rijker(hm eigenlijk armer) sta ik hier op afstand naar te kijken; zeker met de nu of nooit visie van M*
De “mixer” zal heus niet omverkiepen als we niet meer in nordea kunnen in OF ‘mentaal’ uitstappen; ten bewijze dit fonds werd pas relatief laat bij de selectie toegevoegd op aangeven van.

Ondertussen zijn de twee bovenstaande fondsen uiteindelijk een beetje terug aan het opkomen…

kulderzipken
kulderzipken
6 jaren geleden

Wat baat een soft close van het ene fonds om het tegen zichzelf te beschermen, als dezelfde beheerders met dezelfde inzichten en dezelfde strategieën een nieuw fonds oprichten. Lijkt me eigenlijk net hetzelfde alsof er één groot fonds was. Zelfde beperkingen en problemen bij het uitvoeren van hun beleggingsstrategie.
Wat mis ik?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  kulderzipken

Toch niet helemaal.
Als een groep een portefeuille heeft met allemaal obligaties met een rente van 5% dan blijf je daar 5% rente krijgen.
Ga je nu obligaties bijkopen met een lagere rente, dan daalt uiteraard de gemiddelde rente. De nieuwe instappers profiteren van de oude obligaties met hogere rente die al in de pot zaten.
Sluit men nu die bestaande portefeuille dan blijven de bestaande klanten 5% krijgen. De nieuwe krijgen uiteraard de lagere rente.
Die 5% is maar een voorbeeld om het uit te leggen.
In Tak21 heb je dat ook regelmatig gezien: men sluit af en begint aan een nieuwe reeks. Meestal gebruikt men daar dan wel het rendement van de oude groep om spaarders te lokken en die gaan die opbrengst nooit halen…

Kulderzipken
Kulderzipken
6 jaren geleden

Ok. Ik begrijp je punt voor obligaties. Maar als je te groot bent om je strategie uit te voeren (maw na analyse blijken er te weinig interessante aankoopmogelijkheden te zijn of is er te weinig volume in de aankoopmogelijkheden die je ziet.) dan moet je toch ooit kiezen met welk fonds je de beste aankopen gaat doen als de analyse waar je van uit gaat (zelfde beleggingsteam en manager) voor beide fondsen gelijk is. (zelfde beleggingsteam, – strategie en manager.) Wij niet kunnen weten of ze één fonds effectief zullen bevoordelen of dat ze het eerlijk verdelen, maar ik denk wel te kunnen afleiden dat het resultaat altijd minder zal zijn dan met een cap zonder nieuw fonds.

Kulderzipken
Kulderzipken
6 jaren geleden

Lijkt me eerder dat ze eenzelfde strategie hebben (zelfde sectoren) maar andere middelen gebruiken om die sectoren uit te buiten, waardoor het resultaat weer hetzelfde is. Ik denk dat het dus belangrijk is om de informatiefichen van het nieuwe fonds in detail te vergelijken met het bestaande om te zien of er aangegeven wordt om op een andere manier de bepaalde strategie te verzilveren. Indien niet, dan ben ik nog niet overtuigd dat mijn standpunt fout is.

Kurt
Kurt
6 jaren geleden

Nieuw fonds heeft natuurlijk nog niks bewezen en geen track-record van 5 jaar. Waarschijnlijk ook andere beheerders ? Voor instap in Nordea Stable Return is het nu of nooit.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

Ik ben eens gaan terugbladeren in mijn archieven: de laatste maal dat dit fonds een ALLOW kreeg van GOGI was in februari 2016. Sindsdien allemaal NOGO ! Leg de nodige voorzichtigheid aan de dag om geen teleurstellingen op te lopen.

Ann
Ann
6 jaren geleden

Momenteel staan er 2 fonsen uit de mixer op een NOGO (waaronder Nordea), en enkele anderen staan vrij hoog (vb. Flossbach met een NOSCORE). Niet ideaal om nu nog halsoverkop in de mixer te stappen…
En als er dan toch een hardclose komt, is de kans misschien zeer miniem dat je de maand erop nog kan bijkopen.

Natalie
Natalie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Hoe kan Flossbach een NOSCORE hebben? Bestaat al lang.

Natalie
Natalie
6 jaren geleden

Als het nu met 8% aan zijn gemiddelde over 3 jaar zit, staat het dan momenteel toch niet tegen zijn maximum?

Stelt dat fonds overigens niet eerder 4% voorop waarbij 8% zowiezo veel meer is?

Raoul
Raoul
6 jaren geleden

Daarom nogmaals dank aan alle vrijwilligers van MijnKapitaal voor hun inzet en de tijd die ze hieraan spenderen.

Natalie
Natalie
6 jaren geleden

Waarom schrijf je dat het belangrijk is om niet te lang te wachten met een eerste positie in te nemen? Ik las ergens dat ze misschien op 1 oktober een hard close zullen doorvoeren.. dan kan er toch zowiezo geen geld meer bij, ook niet van diegene die reeds geinvesteerd zijn in dat fonds?

eric
eric
6 jaren geleden

Beste Robokat,

onlangs zag ik bij een bank een product dat een beetje gelijkt op jullie mixerfonds, namelijk het Select Global TPF Flexible fonds. Het fonds bestaat voor gelijke delen uit 6 onderliggende fondsen, zijnde Carmignac Patrimoine, Nordea Stable Return, First eagle Amundi, Flossbach Multiple Opp, BNY Newton GRR en tot slot BL Global Flexible.
Na enig rekenwerk blijkt dat deze combinatie in het verleden puike rendementen opleverde.
Ik geef enkele voorbeelden : in 2011 : 2,2 %, 2012 : 6,9 %, 2013 : 4,5 %, 2014 : 11,2 %, 2015 : 3,7% en in 2016 : 5,1%. Vooral het BL Global flexible fonds lijkt mij zeer sterk en regelmatig te presteren. Wat is jouw gedacht hierover?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  eric

Ik kan je nog een reeks dakfondsen opnoemen die allemaal op onze Mixer lijken.
Private Invest Best Manager (zie de challengers) en ook Vector Top Mangers Mixed om er zo uit mijn hoofd twee te noemen.
Waarom halen die mindere resultaten dan onze Mixer ? Omdat je geen eieren kunt eten zonder schalen te breken. Ik wil zeggen: die beheerders rekenen elk jaar ongeveer 1% beheerskosten om al die fondsen samen aan jou te verkopen. Ze zijn niet allemaal zo gek om alles gratis te doen zoals de mensen van MijnKapitaal die dan nog een broker gevonden hebben om het daar ook zonder kosten aan te bieden.

Kurt
Kurt
6 jaren geleden

De job van je leven… wordt dakfondsmanager, je leest mijn kapitaal en copypaste wat fondsen, waarschijnlijk wordt je er nog dik voor betaald ook.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kurt

De grootbanken leven daar van.
Of je puzzelt enkele trackers bij mekaar (zie de lazy portfolio) en je laat je daar dik voor betalen. Daar kan ik ook voorbeelden van noemen ==> lees de infofiches.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

37
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x