Bij zijn doortocht in België zat ik even aan tafel met Kazuhiro Toyoda uit Tokio. Samen met Shogo Maeda is hij de fondsbeheerder van Schroder ISF Japanese Equity.
Alhoewel de prestaties tijdens de laatste 2 jaar erg goed zijn, durf ik dit soort fondsen niet aanprijzen aan erg defensieve profielen en beleggers met weinig ervaring. Een fonds dat over meer diverse regio’s belegt, is daar meer aangewezen. De meer actieve beleggers en zij met een dynamischer profiel kunnen met zulke fondsen misschien proberen in te spelen op een momentum en alzo een poging wagen om de markt/index te verslaan.
K.T.: “De Japanse economie blijft in 2018 stabiel groeien en +10% is mogelijk”:
De tijd van de “familiaal bestuurde bedrijven” lijkt stilaan voorbij en met de komst van de “externe” bestuurders is er nu meer aandacht voor de belangen van de aandeelhouders en de nodige investeringen om de uitrusting van de bedrijven te moderniseren.
Zeker tot de verkiezingen (eind 2018) zullen de maatregelen van onze premier, Shinzo Abe, voor een stabile groei blijven zorgen. Het vernieuwde mandaat van de voorzitter van de Bank of Japan is daar een voorbeeld van.
Alhoewel het op politiek vlak niet altijd de grote vriendschap is tussen Japan en China, lijken de ondernemingen van de beide landen het met mekaar vrij goed te kunnen vinden zodat we bijna van een winwinsituatie kunnen spreken. Zo’n snelgroeiend buurland is op die manier ideaal.
Het fonds telt momenteel zo’n 80 lijnen met zowel Small Caps als Midcaps.
We trachten een graantje mee te pikken van de modernisering van de uitrusting van de bedrijven door vooral te zoeken naar IT-bedrijven (integrated systems) en ondernemingen gespecialiseerd in automatisatie. Die automatisatie is een noodzaak omdat het werkloosheid in Japan extreem laag is. Die bedrijven moeten goede prognoses hebben voor minstens de volgende 3 jaar. Wij passen geen hedging toe en gaan ook niet in futures.
De verwachte problemen op handelsgebied met de Trumpadminstratie blijken zich niet door te zetten.
De mogelijke impact van enig valutamanoeuvre wordt door ons sterk in de gaten gehouden.
Door de lage werkloosheid verwachten we een graduele stijging van de lonen die mogelijk een positieve invloed zou kunnen hebben op de binnenlandse consumptie.
Duurzaam ondernemen wordt mainstream in Japan en wij, als fondsbeheerder, worden sterk gestimuleerd door Shroder International om daar zeker aandacht aan te besteden bij de selectie van de ondernemingen waarin wij investeren.
Ik vond twee identieke fondsen die in België worden aangeboden: De variant met Isincode LU0133712371 noteert in Japanese Yen en de variant LU0236737465 is eurohedged en noteert daarom natuurlijk in EUR.
De cijfers uit de screening (allebei berekend in EUR) geven geen eenduidig signaal dat het ene zoveel beter zou zijn dan het andere. Daarom lijkt het mij eerder gemakkelijkheidshalve te opteren voor die laatste. Wij zijn misschien ook niet zo gewoon om de Yen van nabij op te volgen.
Vermits ik recent de impact van de laatste correcties berekend heb, geef ik deze cijfers voor deze beiden fondsen ook nog mee. Nog een signaal dat dit fonds zich richt naar dynamische en misschien meer ervaren beleggers.
Dat het fonds de laatste twee jaar echt een prestatie geleverd heeft, blijkt hier uit de verschillen van de jaarlijkse rendementen tijdens de laatste twee en drie jaar. Of het dan nu nog de moment is om dit fonds aan te kopen, laat ik volledig aan jouw inzichten over… Dit fonds is een copybookvoorbeeld van een fonds dat volledig afhankelijk is van de economische prestatie van één land: als Japan problemen heeft, dan drijft dit fonds mee op de deining, op goede momenten laat het zeker de opportuniteiten niet liggen.
Kijk zeker eens naar het cijfer van de positieve jaarrendementen: dit past niet voor een buy and holdstrategie.
Als je wat meer info wil vinden over het tweede tabel cijfers, dan kan je die hier wel vinden.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hmmm. …… dan was deze een veel beter keuze geweest ISIN LU0372739705 Schroder International Selection Fund Asian Total Return A Accumulation EUR Hedged
Als je in het artikel tussen de regels leest, dan zag je daar ook dat ik niet zo’n voorstander ben om exclusief in één land te gaan investeren. Ook mijn vraag aan de fondsbeheerder ivm linken naar China ging in die richting.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be