About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

37
Reageer op dit artikel

avatar
15 Comment threads
22 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)woutervAl FondsAnnvak Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
wouterv
Gast
wouterv

De Sivek Low zou niet geheel misstaan in het rijtje van Mixerfondsen, toch? Ik bedoel niet als alternatief op de Mixer, eerder als aanvulling op het beperkte aanbod van Mixerfondsen in het Keyplan.
De MK-screeningscores lijken me best goed: voldoende veerkrachtig (perc1=79), medianen van 5, in 2008 -15%.
Akkoord, de constructie met onderliggende KBC-fondsen is merkwaardig/bedenkelijk. En de instapkosten zijn een domper (mogelijk onderhandelbaar). Het periodieke plan zonder groot startbedrag is wel een aantrekkelijke formule.
Op basis van de kerncijfers zou dit toch een aanvaardbare aanvulling zijn op de mixerfondsen, niet?

vak
Gast
vak

Rentmeester lijkt er in zijn commentaar van uit te gaan dat de resultaten van Al Fonds berekend worden voor periodes van 2 weken. Maar zo werkt het toch niet dacht ik ?

Rentmeester
Gast
Rentmeester

Maar laat ons terugkeren naar de fundamentals.

Er was een analyse gevraagd aan AI omtrent KBC Sivek, en hij heeft zijn analyse ook gegeven. Gratis en voor niets, en met grote overtuiging.

Zijn analyse was negatief wegens te laag rendement bij Sivek. En hij heeft ook getoond hoe hij tot die conclusie komt.

Wat verwacht men hier nog méér?

Rentmeester
Gast
Rentmeester

Dag Jules, je hebt gelijk om te stellen wat de historische rendementen in praktijk waren. Maar op deze site heeft men ook gelijk, om vooral te willen kijken naar wat de toekomstige rendementen zullen zijn… Om die toekomstige rendementen te kunnen inschatten wordt hier een methode gebruikt, gebaseerd op de rendementen in het verleden. Nu, zoals steeds valt er over die methode wel wat te discuteren. Als ik het goed begrijp worden de historische rendementen hier per twee weken herberekend, telkens over verschillende beleggingshorizonten van 1, 3, 5 jaar. Dat is een methode die wel vaker gebruikt wordt, al raad… Lees verder »

Jules
Gast

WAT IS DE WAARHEID ? Op internet staan beduidend hogere cijfers dan 3 % ?? Even googelen “sivek fondsen KBC” brengt mij onmiddellijk tot https://www.kbc.be/product/beleggen/beleggingsfondsen/sivek-global.html Dan even doorscrollen naar “essentiële beleggersinformatie” levert ONMIDDELLIJK concrete info over de voorbije 10 jaar (2005 t/m 2014) met (even rekenen) gemiddelde jaarrendementen 4,5 %, 5,1% en 5,8 % “rekening houdend met alle kosten en vergoedingen, met uitzondering van de taksen en de instap- en uitstapvergoedingen”. Heel wat beter dan de 3 % in het artikel ??? Wie heeft nu gelijk ? Wat is de waarheid in deze ? PS. Ik heb generlei functie in… Lees verder »

Rentmeester
Gast
Rentmeester

Op zich is er helemaal geen probleem met dakfondsen of Fund-of-funds. Het is een gemakkelijke oplossing voor de beheerders, gespecialiseerd in core-sattelite portfolios met actieve asset allocatie, om hun collega’s die gespecialiseerd zijn in de selectie van aandelen of obligaties binnen 1 deelmarkt ook hun werk te laten doen. Dat wordt zo ook gedaan door (of voor) de grootste institutioinele beleggers wereldwijd. Geen blaam dus voor KBC. BNPF, belfius en Ing werken ook op die manier hoor… Het is wel een probleem in een aantal andere gevallen. Zeker als er geen restitutie gebeurt, dwz dat het beheer-, bewaar- en adminstratieloon… Lees verder »

Leon
Gast

Weeral een schot in de roos met deze analyse. Bij BNP hebben ze ook zo’n sivekachtige mixfondsen, maar nog veel slechter! BNPP B Strategy Global Neutral BE0146936787 en BNPP B Strategy Global Defensive BE0146934766. Moest Al Fonds ooit tijd en goesting hebben voor een analyse?

Vowani
Gast

Dank voor alle nuttige feedback van iedereen hier over de BNP promotie. En aan Al Fonds en Robokat, een tip: misschien nuttig om er een aparte blogpost aan te wijden, gezien vele mensen deze promotie zullen gaan zien in de media in de komende weken, en nood zullen hebben aan neutraal advies erover.

Drupke
Gast
Drupke

Belfius tapt uit het vaatje “Candriam”. Wat is het verschil t.o.v. KBC? Is Candriam meer gedifferentieerd? Als ik de screening zie van Belfius (Fullinv. High/Low/Medium) is het rendement ook niet vet.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Zowat alle grootbanken hanteren een gelijkaardige strategie, Candriam ook. Enkel ING heeft ooit gekozen voor een ‘open architectuur” met onafhankelijk externe fondsbeheerders.

Rentmeester
Gast
Rentmeester

Kbc bank werkt samen met kbc asset management, die de fondsen maken en beheren. Beide horen tot dezelfde groep. Belfius is ex-dexia bank belgië, en Candriam is ex-dexia asset management, sinds begin dit jaar in handen van een amerikaanse verzekeraar., maar levert nog steeds (hoe lang nog ??) de fondsen aan belfius. Dat is dus niet de diversificatie die je zoekt. candriam heeft bovendien veel te lijden gehad van de bankencrisis en nu de overname door goede mensen die vertrokken omdat ze geen kansen kregen. De minder goede hebben geen keus natuurlijk, die blijven zitten 🙂 Die info zit natuurlijk… Lees verder »

Natalie
Gast
Natalie

Over KBC gesproken.. zij zeggen dat je op hun BE fondsen geen 1,32% Reynderstaks of beurstaks moet betalen.. klopt dit?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Reynderstaks is niet van toepassing op gemengde fondsen met minder dan 25% vastrentende delen of op pure aandelenfondsen.

Beurstaks is niet van toepassing op distributiefondsen of fondsen van het type GBF.

Zoals bij alle fondsen zullen ze wel een boel fondsen hebben waarop dit van toepassing is. Maar ook een boel waarbij dat wel het geval is.

Rentmeester
Gast
Rentmeester

Reynderstaks is ook niet van toepassing op GBF/FCP. Dus zorg ervoor dat je een GBF koopt, bij KBC of bij een andere bankier.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Daar moet ik je tegenspreken. De fondsen die aan de criteria voldoen zijn wel degelijk onderworpen aan Reynderstaks. Hoewel ze geen rechtspersoonlijkheid hebben, zijn ze opeens weg goed genoeg om belast te worden bij verkoop.

Afslag
Gast
Afslag

Waar kan je makkelijk deze mixer-fondsen individueel kopen? Bij keytrade via het keyplan kan je er bijvoorbeeld een beperkt aantal kopen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Er zijn verschillende fondsensupermarkten waar je zowat al deze fondsen kan kopen, al dan niet binnen de context van één of ander plan: Deutsche Bank, MeDirect, Keytrade, enz.

Karine
Gast
Karine

IK heb mijn fondsen van BNP naar Argenta getransfereerd. Dit heeft toch een 3tal maanden geduurd voor alles in orde was. Bij BNP heb je dan ook nog kosten voor je verzekering op je beleggersrekening die je bij Argenta bv niet hebt. Argenta heeft wel al de kosten netjes terugbetaald.

Vowani
Gast

Hoe evalueren jullie van de nieuwe promotie van BNP Paribas Fortis, waarbij ze tot eind dit jaar 1% van de waarde (max 10.000 euro) + de vergoeding van de transferkosten (max 600 euro) uitbetalen in cash voor alle fondsen, aandelen en obligaties die men van een andere bank naar hen overbrengt? Is dit een aantrekkelijk voorstel, of toch addertjes onder het gras (bvb kosten bewaarloon, kosten als men er naderhand weer weg wil, etc)?

Karine
Gast
Karine

Nu begrijp ik waarom ze bij deze bank zoveel winst maken, ik vind dit tegen de rand van oplichting aangaan. Zoals ik eerder hier al schreef is een ex-collega(62 jaar) in april 2015 met €100.000 naar deze bank gegaan met geld van een erfenis.Die man kent zelf niets van beleggen en vroeg of het niet best is van dit bedrag in verschillende perioden te beleggen. Dit was volgens de adviseur niet nodig want alles ging goed met de economie en de toekomst zag er goed uit. Moet je weten dat in april 2015 de koersen al heel hoog stonden. Dus… Lees verder »

midt
Gast
midt

Inovatie bij KBC is blijkbaar blijven steken in een ander smaakje van mengsels van eigen fondsen.
Zou me niet verwonderen als dit dakfonds nog verpakt wordt in een TAK23 product.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be