Nog maar enkele dagen geleden lanceerde het Noorse Fondsenhuis Skagen een nieuw aandelenfonds: Skagen Focus met Isincode: NO0010735129.
Dit wereldwijd gespreid aandelenfonds wordt beheerd door Filip Weintraub (links) en Jonas Edholm. Beide Zweden kunnen elk reeds op meer dan 20 jaar ervaring bogen. De eerste zelfs een aantal jaren bij Skagen Global.
Hun strategie zal erin bestaan om over de hele wereld op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen van bedrijven die onvoldoende geanaliseerd en onpopulair zijn. Met onpopulair bedoelen we niet ongewenst of gehaat, eerder onbekend, alhoewel.
Door het feit dat zij kunnen opteren voor bedrijven die door andere fondsbeheerders niet worden opgepikt en zij zich ook niet richten op een benchmark, kan het fonds ook sterk afwijken van enige index.
De mogelijke volatiliteit die daardoor kan ontstaan willen zij beheersbaar houden door een portefeuille samen te stellen van zo’n 35 ondernemingen.
Anders is het vrij moeilijk om alle bedrijven van nabij op te volgen. Ook willen zij een meer dan performante prestatie neerzetten en dat is niet mogelijk met een sterk gediversifieerd fonds: hoe meer ondernemingen in de portfolio hoe meer de prestatie het gemiddelde benadert: vandaar het woord Focus in de naam. Zij die liever trackers kopen, moeten daar maar eens over nadenken…
Deze beide stockpickers willen dat vooral doen door voor die aandelen zeker geen te hoge prijs te betalen.
Ze zijn dus constant op zoek naar goede ideeën.
Die ideeën worden door en door gescreend op basis van een checklist, een evaluatie en een beoordeling van de strategie van de onderneming en… er wordt zeker geen te hoge prijs voor betaald: zo trachten ze de portefeuille te beschermen.
Eens de aandelen in portefeuille worden ze van nabij gevolgd.
Vermits de doelstelling maximum zo’n 35 lijnen betreft, is het niet de bedoeling om een mastodont van een fonds te worden. Op ‘t laatst zou men dan geen aandelen meer kopen, maar ineens het bedrijf en da’s niet de bedoeling.
Voor de lange-termijnbelegger (meer dan 5 jaar) die niet allergisch is voor enige volatiliteit. Voor de risico’s van dit fonds wil men een hogere prestatie neerzetten.
Dit fonds zal zeker nooit een kans maken om in de Mixerselectie te komen. Wat dan weer niet wil zeggen dat het voor sommigen geen buitenkans zal zijn.
Wij gaan zien wat beide heren er van terecht brengen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
waar kun je eigenlijk skagen fondsen kopen?
Ik meen dat er meerdere aanbieders zijn.
Als ik de koers even bekijk, sinds de start -8,47% tegenover de index -4,14%.Maar dat zegt natuurlijk niets op die termijn.
De eerste weken heeft een fonds het altijd wat moeilijk: daarom moeten ze zorgen voor een kritische massa. Bovendien stellen ze zelf dat het fonds erg volatiel gaat zijn. Ik heb verder de info gegeven zoals ik hem gekregen heb: of het een kwaliteitsfonds gaat zijn, dat zal de toekomst uitwijzen.
Tis toch maar te hopen dat ze niet teveel Chinese aandelen in portefeuille hebben vandaag! Of dit promotie rondje begint met een valse noot.
Zo’n gebeurtenis zou voor hen juist een trigger kunnen zijn om vlak na een crash een bedrijf op te pikken dat op hun verlanglijstje staat. Of ze daarbij aan China dachten is niet gezegd.
Zie o.m. een artikel op de website van IEXProfs. Het Labrusca fonds is inmiddels geliquideerd omdat het fondsvolume teruggevallen was van ca 200 tot 34 mln euro.
Een volume kan terugvallen om velerlei redenen: staat daar een reden bij? Op Citywire lees ik dat hij van de Noorse Controledienst zijn fonds moest afbouwen om toelating te krijgen om met een nieuw te beginnen.
Je kan de resultaten van het Labrusca fonds nog zien op Morningstar Zweden
Misschien toch nuttig om te weten dat Weintraub de fondsbeheerder was van Skagen Global tot in 2010 en toen is weggegaan om zijn eigen fonds Labrusca op te richten en dat dit fonds een flop is geweest.
Kan jij je opmerking staven? In de officiële persnota van Skagen staat iets anders. Ook bij een andere buitenlandse bron vind ik geen verwijzingen naar slechte resultaten, eerder het tegendeel. Als je deze opmerking niet kan hard maken, zal ik jouw reactie dienen te verwijderen.
Volledigheidshalve kan men hier nalezen :
http://www.lansforsakringar.se/globalassets/aa-global/dokument/ovrigt/fondhandelser/2014/00000-information-likvidering-labrusca-family-office-141202.pdf
Ze hebben blijkbaar goed gepresteerd, maar waren zelf nieterg tevreden met waarmee ze bezig waren, nl een “absolute return conservative fund”. Bovendien, en dat hangt samen met de terugval, is volgens hen de interesse voor deze klasse tanende.
Volgens hetgeen ik gevonden heb, waren ze niet zo happy dat ze teveel met andere dingen (personeelszaken en administratie…) moesten bezig zijn en te weinig met het echte stockpicking. Vandaar ook dat ze hun zelfstandigheid hebben opgegeven. De terugkeer naar Skagen was niet zo opmerkelijk: Weintraub is altijd aandeelhouder van Skagen gebleven.
Inderdaad interessant om in de gaten te houden. Maar een dergelijke aanpak en ervaring geven me al veel vertrouwen. Nu nog een winkel vinden waar men dit kan kopen. 😉
Eens kijken waar ze de andere fondsen van Skagen aanbieden.
Bedankt voor de info. Gaan jullie dit fonds opnemen in de screening? Kwestie van binnen een jaar of 5 de eerste resultaten te kennen van de 3 jaars prestatie van het fonds. Op basis van hun illustratieve grafiek belooft het een rollercoaster te worden. Ik ben alvast benieuwd.
Wat dit betreft “hoe meer ondernemingen in de portfolio hoe meer de prestatie het gemiddelde benadert: vandaar het woord Focus in de naam. Zij die liever trackers kopen, moeten daar maar eens over nadenken…” –> ik heb erover nagedacht en dit is perfect wat ik wil. Ik begrijp niet goed wat jullie hiermee bedoelen. Of het beter of slechter is, dat hangt af van je doelstelling, toch?
Ik heb het fonds al in de database gestopt: het zal wel een tijdje duren voor het in de screenings tevoorschijn komt. Ik ga toch proberen om sneller met een evaluatie te komen. Hoe meer spreiding je in je portefeuille stopt, hoe meer je resultaat het gemiddelde benaderd. Filip Weintraub en Jonas Edholm zegden me dat ze niet tevreden zijn met gemiddelden, zij willen uitzonderlijke resultaten. We zullen zien of ze dit kunnen waarmaken.
Is dat niet tegen uw huisstijl? Andere fondshuizen hebben deze behandeling niet gekregen?
Ik kreeg ooit de opmerking dat ik niks schreef over nieuwe fondsen. Hoe nieuwer kan je het nog hebben?
dan ben je toch beïnvloedbaar 😉
zijn ze al begonnen? of moeten ze hun eerste aankopen nog doen?
Ik vond toch al cijfers vanaf 1 juni 2015.
Leuk nieuwtje! Morningstar is nog niet op de hoogte van dit nieuw fonds.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be