Als fondsenspaarplannen goed in de markt liggen, dan komt zowat iedere bank met zo’n systeem aandraven. Blijkbaar ook Belfius waar één van onze lezers de publiciteitsfolder in zijn handen gestopt kreeg. Meer info kwam hij bij MijnKapitaal vragen.
De klanten worden zelfs gelokt met een speciale actie die op het einde van deze maand afloopt. Als je zo’n nieuwe spaarrekening opstart voor die datum, met een minimale maandelijkse storting van 50 euro, dan ontvang je daarna 25 euro terug. Daarover later meer.
Alle opties zijn mogelijk. Indien je wil sparen dan is het minimale maandelijkse spaarbedrag vastgesteld op 25 euro. Het kan natuurlijk meer zijn en men kan ook opteren voor driemaandelijks of jaarlijks. Met één zo’n storting kan men maximaal 5 verschillende fondsen aankopen.
Men moedigt (terecht) aan om gespreid te beleggen: de argumenten die men daarbij gebruikt in de publiciteitsvideo zijn echter onjuist. Daar durft men immers stellen dat gespreid beleggen een hogere return geeft. Wat verder zwakt men dit af met het woordje “vaak”. Als men echter een fonds heeft dat in 80% van de gevallen een positief rendement levert, dan heb je met een éénmalige storting een veel grotere kans om een hoger rendement te halen. Men vermijdt met gespreide stortingen echter wel dat je spoedig na je storting op verlies staat, maar men krikt daarmee het rendement niet op.
Hier maakt men de opsplitsing tussen mensen die er niet zoveel van kennen (1) en diegenen die in deze zaken meer ervaring en kennis hebben (2).
1 De eerste groep spaarders raadt men aan om te kiezen voor één van de dakfondsen van Belfius (beheer door Candriam, de huisbeheerder).
Ik heb deze fondsen reeds lang in mijn databestand en kan je dus zo makkelijk de screeningresultaten laten zien. Bovendien geeft onze screening een vrij goed zicht op het rendement omdat onze manier van berekenen wonderwel past bij die gespreide stortingen.
Wat belangrijk is en duidelijk tot uiting komt in de cijfers: de drie fondsen zijn erg volatiel en niettegenstaande dit vrij hoge risico leveren ze alle drie een, volgens ons, vrij pover rendement. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de vrij hoge kosten (1,73% volgens de infofiche) die men aangerekend krijgt. Onze MijnKapitaal Quality-indicator geeft het meest defensieve fonds de beste score: immers, en dat is bizar, geeft het meest defensieve fonds een hoger rendement over zo’n lange periode. De “dynamische” profielen krijgen dus geen meerwaarde voor het risico dat ze aanvaarden.
Normaal geef ik ook afgeronde cijfers voor de gemiddelde returns (AV): hier heb ik de cijfers opgegeven met twee cijfers na de komma om het verschil duidelijker te maken. Afgerond zou het anders allemaal 4% zijn.
Ik denk dat wij hier zeker ons MijnKapitaal Mixerfonds kunnen aanraden. Dat pakket kan je aankopen zonder instapkosten (voor kleine bedragen tot 2,50% per storting bij Belfius) en zorgt voor een beter rendement met minder volatiliteit. Om in aanmerking te komen voor de Mixer dient een fonds over alle periodes van 3 jaar (PERC3) en zeker 5 jaar (PERC5) een positief resultaat te halen. Als je merkt dat het dynamische fonds van Belfius over periodes van 5 jaar slechts in 67% van de gevallen een positief rendement kan halen… Over periodes van 3 jaar: geen enkel…
Om terug te komen op de lopende promotie-aktie: Je krijgt 25 euro terugbetaald als je minstens twee jaar 50 euro per maand stort. Als je daarop de instapkosten gaat berekenen, dan kom je wel tot de conclusie dat je dan 30 euro instapkosten hebt betaald…
Diversificatie:
Bij de grootbanken is dat altijd een heikel punt. We kijken even na wat er bijvoorbeeld als onderliggende in het fonds Fullinvest Medium zit:
Allemaal fondsen van Belfius/Candriam: weinig diversificatie !
Zoek niet verder naar Cleome, want ook dat blijkt een fonds van Candriam te zijn. Zijn ze bij Belfius zo overtuigd dat zij, en zij alleen, de beste beleggers zijn ? Is er in geen enkele regio of sector een ander fonds dat de prestatie van Belfius/Candriam overtreft ? De kassa rinkelt overal bij de grootbank…
De mensen die iets meer ervaring en kunde hebben bij het beleggen, kunnen zelf een selectie maken uit het aanbod. Als je nu denkt dat men daar gezorgd heeft voor enige diversificatie ?
Een fonds dat belegt in kwaliteitsondernemingen: een huisfonds van Belfius/candriam
Een fonds dat belegt in vastgoed: een huisfonds van Belfius/Candriam
Een fonds dat belegt in innovatie: een huisfonds van Belfius/Candriam
Dan heb ik het nakijken opgegeven. Als je dan merkt dat wij in ons MijnKapitaal Mixerfonds een aanbod doen van minstens 12 Topmanagers die in het verleden bewezen hebben dat ze het kunnen. Geen enkel fonds van Belfius/Candriam kwam in aanmerking. Ook de hier genoemde dakfondsen vielen door de mand wegens hun povere rendement en de lage kansen om er iets aan over te houden.
Als je na deze lectuur toch nog met kleine bedragen zou beginnen en geen probleem hebt met die instapkosten, dan zou ik me daar nog durven bij neerleggen. Voor grote bedragen zouden we je toch aanraden om eerst hier even naar de GOGIscore te kijken. Anders is de kans groot dat je binnen de kortste keren tegen een negatief cijfer zit aan te kijken.
Wij hebben al eens vermeld dat een aantal fondsen (zeker de Fullinvest fondsen) een laattijdige notering hebben. Een bewijs daarvan kan je hier zien:
Alhoewel sommige fondsen reeds aan 6 juni zitten, publiceren een aantal Belfius/Candriamfondsen nog maar aan 1 juni. Zelfs rekening houdend met het weekend, betekent dit een notering die minstens 4 dagen achter loopt.
Ik hoor je denken “wat kan mij dat maken?”. Hou er rekening mee dat -alhoewel men vermeldt dat men dagelijks kan opvragen- je zal moeten rekening houden dat een uitbetaling na opvraging tot meer dan een week zal in beslag nemen. Men heeft die notering immers nodig om te weten hoeveel men jou moet terugbetalen. Bij de meeste fondsen is dat één à twee dagen.
Dat betekent ook dat je deze fondsen zelf moeilijk kan beheren: zelfs als je onmiddellijk reageert bij een crash, loop je een week achter de feiten aan.
Volgens ons zijn er betere en goedkopere alternatieven
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
kan ik mijn geld tot nu gespaard altijd terug vragen
Voor dergelijke vragen neemt u best contact op met uw bankier.
Hallo,
Er is iets in dit artikel dat ik niet begrijp. U schrijft dat men het mixerfonds zou kunnen aankopen zonder instapkosten (voor kleine bedragen tot 2,50% per storting bij Belfius). Ik dacht dat dit enkel mogelijk was via Medirect. Ik zou heel graag in jullie Mixerfonds willen stappen maar ik weet dat het momenteel niet de moment is. Ik ga ervan uit dat u bedoelt dat je voor fondsen bij Belfius 2,5% betaalt maar dat niet gelinkt is aan de Mixer van jullie, correct? Bedankt om te reageren.
Correct, onze mixer is niet te verkrijgen bij Belfius.
Mag ik ervan uitgaan dat het KBC Easy Invest Service een gelijkaardig product is.
Iedere grootbank heeft gelijkaardige producten.
Opmerkelijk is dat vanaf 2018 iedere bank expliciet zal moeten zeggen of ze onafhankelijk advies leveren of niet. Met dergelijke producten zullen ze dus openlijk moeten toegeven dat hun advies in hun eigen belang is.
Gaat dit in essentie iets veranderen ? 90 % van de bevolking blijft toch beleggen via zijn grootbank. Geen Macron effect hier.
We zijn erg benieuwd hoe dit alles in de praktijk zal verlopen.
Als iedereen ervan uitgaat dat er niks zal veranderen, dan verandert er ook meestal niks. Bovendien zitten wij in Europa allemaal in ons eigen vakje te kleuren en hebben wij het idee dat alles zo beter is. Ondertussen pakt Facebook heel het medialandschap in. Belet Booking.com dat hoteluitbaters hun eigen prijzen bedingen. Bekijkt men je in China als een achterlijke als je nog met een creditkaart wil betalen. Men betaalt daar aan de kassa met een app. In de Hightech-wereld is het de winnaar takes-it-all. Als Europa dat niet wil begrijpen, dan spelen we binnen 10 à 20 jaar niet eens meer mee. In die wereld gaat het snel: 50 jaar geleden zag men de eerste computers en had men nog geen idee van het wereldwijde web. Gsm’s bestaan nog maar 30 jaar. Vraag maar eens aan Nokia hoe lang het duurt voor je voorbij gestreefd bent !
Heb denk ik ooit eens de vraag gesteld > MD geeft tot 2 % premie bij aankoop fondsen! EVI België geeft tot 2.25 % premie! Ik zou wel eens willen weten of dit rendeert als je tijdens zo een periode aankoopt? Ondanks dat ik stop zie in de GOGI van Jullie Zit misschien nog in het oud systeem bij mijn excel Franky maar bij mij zie ik staan >> NOGO en NO Score bij de overige in de MIXER
Behalve voor hier ALLOW LU1054321358 Henning Potstada Deutsche Invest I Multi Opp LU0227384020 Vorm en Hansen Nordea 1 – Stable Return Fund BP EUR
Hier zelfs geen score?? Waar dat aan ligt? LU0343523998 T. Coffey Franklin Global Fund Strategies inc LU0482498176 Scott Wolle Invesco Bal Risk All Fund A Inc LU0408221512 Dennis Stattman BlackR GlobFunds Glob All A4 inc
Mag ik dan hier bijkopen of moet ik jullie GOGI volgen?
Je moet helemaal niets, GOGI is een hulpmiddel waarmee je zelf bepaalt of je het volgt of niet.
Maar als je GOGI volgt, dan moet je wel goed begrijpen hoe dit instrument werkt en waarom je het zou gebruiken. Je zou dan in principe in staat moeten zijn om je vragen zelf te beantwoorden, want al die zaken zijn al tal van keren in onze artikels aan bod gekomen. Misschien die dingen toch wat meer bestuderen?
@Jempi: je geeft daar allemaal Inc-varianten op. Kijk eens na of de Acc-variant soms wel door ons gevolgd wordt. De acc-score mag je wel gebruiken voor de Inc-variant.
Ja ik heb de inc varianten ga de acc eens bekijken! Maar dacht dat ik indertijd al gelezen had dat je een gelijknamig fonds inc of acc dezelfde verdeling had en daarom dezelfde score in GOGI! Thanks
Dat klopt. Maar vermits de Inc-varianten benadeeld worden omdat wij geen rekening houden met de uitbetaalde coupons, ga je in onze database heel weinig Inc-fondsen vinden. Kijk daarom altijd ook eens naar de kapitalisatievariant als de isincode niet wordt teruggevonden.
OK sorry maar goed dat ik jullie heb! LU0343523998 T. Coffey Franklin Global Fund Strategies inc LU0482498176 Scott Wolle Invesco Bal Risk All Fund A Inc LU0408221512 Dennis Stattman BlackR GlobFunds Glob All A4 inc Heb nu de Ac Variant ingegeven in de Franky en GOGI EN ze hebben NOGO
Dus heb ik Allow voor deze LU1054321358 Henning Potstada Deutsche Invest I Multi Opp LU0227384020 Vorm en Hansen Nordea 1 – Stable Return Fund BP EUR
Zijn de onderliggende fondsen bij een dakfonds institutionele versies (met lagere management fees) of retailversies ?
Dat weten alleen de mensen die in de driverseat zitten. Onmogelijk te controleren als buitenstaander. Wat zou je afleiden uit de prestaties die de klanten te zien krijgen ?
Onmogelijk is het niet: de samenstelling kan toch nagekeken worden in het (half)jaarverslag ?
Je zou zo denken van wel, hé? Maar ook daar vind je (bij gebrek aan ISIN codes) nooit exact welke fondsen dat zijn.
Maar in feite hoef je dat niet te weten. De lopende kosten geven een inzicht in de totale kosten van dakfonds en onderliggende fondsen tesamen. Kijk dus niet enkel naar de beheerkosten, maar vooral naar de lopende kosten.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be