Bij een thema gaat men vooral uitkijken naar sectorfondsen en dan krijgt men al snel een erg beperkt onderliggende met alle gevolgen van dien. Hier heb ik nu eens gekozen voor een erg ruim onderliggende: aandelenfondsen die kunnen beleggen in heel de wereld. Zou zo een ruime keuze kunnen resulteren in een benijdenswaardig rendement en een ruime kans op succes?
Ter vervollediging of ter controle als je dat wil, heb ik er een index en een aantal trackers met een zelfde onderliggende laten tussen staan.
Je krijgt van mij screenings over periodes van 7,5 jaar, periodes van 5 jaar en periodes van 3 jaar. De lijst is gerangschikt volgens de gemiddelde rendementen die ik bekwam over periodes van 5 jaar. Wil je een andere rangschikking, dan kan je het bestand altijd downloaden en er zelf mee aan de slag gaan. Al die periodes werden berekend met een tussenperiode van een halve maand. Door een hele reeks periodes te berekenen gomt men de lucky shots en de samenloop van omstandigheden weg.
Voor de lezers die mijn screeningsysteem nog niet (voldoende) kennen: de kolom AM geeft het aantal van die periodes die ik kon berekenen.
De kolom PERC geeft het aantal positieve periodes die ik zo bekwam.
Op periodes van 3 jaar kan geen van deze fondsen erin slagen om altijd een positief resultaat te geven. Er zijn er een aantal die dat kunnen over periodes van 5 jaar en nog meer over periodes van 7,5 jaar: als je dus niet weet wanneer je juist in zo’n fonds dient te beleggen (en wie weet dat?) of je vertrekt vanuit een buikgevoel, dan dien je te beseffen dat je zo’n lange beleggingshorizon nodig hebt voor dit soort fondsen. Heb je zo’n lange beleggingshorizon niet dan dien je te “timen”en zeker niet in te stappen wanneer zo’n fonds al een tijdje aan zo’n hausse bezig is, zoals nu op dit moment ?
Die fondsen koop je beter niet aan als je de verliezen niet wil opstapelen. Er zijn altijd uitzonderingen en slechte resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor een slecht resultaat in de toekomst. Kwaliteitsbeheer of een goede allocatie hebben die echter (nog niet) getoond. Ik zou ze mijden.
Dan krijg je HIGH: de beste periode en LOW: de zwakste periode en belangrijk AV: het gemiddelde jaarlijkse rendement over alle periodes. Een belangrijke vaststelling: ons Mixerfonds doet het in vergelijking helemaal niet slecht en diegenen die het willen verslaan, zullen moeten werken voor hun geld. Voor de mensen met weinig ervaring: deze cijfers tonen ook duidelijk aan dat je alle bluffers met meer dan één korrel zout dient te nemen: de meesten die komen vertellen dat ze gemiddeld meer dan 10% per jaar halen, die geloof ik amper. Blijf met beide voeten op de grond en kies mischien toch maar voor zo’n 5 % per jaar met onze Mixer.
De kolom VAR geeft je een cijfer voor de volatiliteit: dat cijfer is het verschil tussen de beste en de zwakste periode en zegt op zichzelf eigenlijk weinig. Als je de fondsen vergelijkt, dan kan je met dit cijfer wel zien of een fonds volatieler is dan een ander fonds. Kijk daarvoor ook naar de kolom REN08: het rendement van crisisjaar 2008: ben je allergisch voor zulke cijfers dan zijn dit geen fondsen voor jou.
De kolom AVYL geeft het gemiddelde van alle periodes die het laatste jaar afliepen: als dit cijfer veel hoger is dan het gemiddelde, dan zit het fonds momenteel in een hausse en dan dien je je de vraag te stellen of het nog de moment is om het nu aan te kopen.
Ook de kolom DTD2Y: het resultaat in jaarrendement tijdens de laatste 2 jaar. Ook nu weer: is dit cijfer beter dan de kolom AV dan dien je je af te vragen of je niet te laat bent.
Vergelijk enkel cijfers uit dezelfde periodes: een cijfer uit bijvoorbeeld de periode over 3 jaar zegt weinig over een cijfer uit een andere periode.
Toch straf die die bekende namen altijd weer terug bovenaan staan. Ongeveer 90% van de fondsen is totaal overbodig of gewoon slecht. Spijtig toch dat men je altijd maar nieuwe en andere fondsen blijft aanbieden. Vooral als zo’n fonds een goed jaar achter de rug heeft: als je alles goed gelezen hebt, dan weet je nu dat je daar beter niet op ingaat…
Vragen en suggesties altijd welkom.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ter info : Een deel van de fondsen hier besproken zijn nu via het FIP van keytrade te krijgen, bvb deze : Merclin Global, BL Gl Equit en Contrar Eq ( CaW) K €. En ook Carm Invest, maar dat was altijd al zo denk ik. Ongetwijfeld zal AF of RK zeer binnenkort wel een screening houden van het nieuwe aanbod, maar voor degenen die niet kunnen wachten kunnen deze xls al eens herbekijken. Ik denk dat het FIP optimaal werkt voor het type fondsen dat in dit thema aan bod kwamen.
Enkele maanden geleden zag ik dat je Skagen Global bij MeDirect kon kopen. Dit fonds is blijkbaar uit de lijst verdwenen… Kan iemand bevestigen dat dit fonds er niet meer kan aangekocht worden?
@TK14 klopt, medirect verkoopt momenteel geen skagen fondsen. Ik had er indertijd 1 aankoop doorgekregen, maar die is ongedaan gemaakt door medirect zelf.
@Spaarvogelbekdier, bedankt. Dan zal ik via Keytrade moeten handelen en, omwille van de kosten, wat minder gespreid instappen…
Ik volg Skagen ook al een tijdje en wil ook eerstdaags instappen. Maar ik stel vast dat Kon-Tiki bij Keytrade niet meer te verkrijgen is, althans niet via online-banking. Nochtans was dit begin dit jaar wel het geval.
@bertb Kon-Tiki is terug beschikbaar op onze site sinds deze week, je kan het dus online kopen.
Het dividend zal zeker de resultaten positief beïnvloeden. De grootte van het dividend moeten we afwachten. Ik heb op 3/06/14 deze tracker beperkt gekocht ( de beste manier om hem op te volgen is volgens mij hem te kopen, je volgt hem dan nog altijd nauwkeuriger op dan door hem in een schaduwport te steken ) Indien je interesse hebt in de grootte van het dividend wil ik dit bij gelegenheid altijd laten weten.
Het beheer ( verkopen bij een zware daling -stoploss ), daar valt volgens mij wel wat over te zeggen. Velen, waaronder ikzelf, hebben het moeilijk om verliezen te nemen en houden de positie aan, het is dan ook belangrijk om te durven bijkopen bij zware verliezen en te durven verkopen bij mooie winsten.
Bij aandelen kan je zo je volledig belegde kapitaal verliezen ( heb ik al ondervonden ), maar bij deze tracker ( wereldwijd ) lijkt mij dit uitgesloten, zodat je op lange termijn winst zou moeten maken.
Jammer dat vele dividenden dubbel belast zullen zijn, maar ik vermoed dat je geen trackers ( die wereld indexen volgen ) gaat vinden die dit uitsluiten.
Je bent echt niet de enige die het moeilijk vindt om te verkopen om de verliezen onder controle te houden. Ik begon vroeger ook altijd te twijfelen (’t is misschien maar een dipje; zou het morgen niet terug stijgen; nog even de kat uit de boom kijken;…). De laatste maanden probeer ik zonder scrupules te verkopen en dat heeft me nog geen windeieren gelegd. Ik moet wel toegeven dat ik soms duurder heb teruggekocht maar ik heb ook fondsen buitengegooid die anders heel lang op mijn resultaat hadden gedrukt. Bovendien had ik teveel fondsen en op die manier heb ik grote schoonmaak gedaan: er zijn fondsen die buiten gaan en geen kans meer maken op een terugkeer. Over die specifieke tracker: je kan die aankopen met IE-erkenning in USD en dan heb je wisselkosten. Je kan hem aankopen met DE-erkenning in EUR. In beide gevallen zijn er bijna geen dubbele belastingen. Voor de dividenden: om goed te volgen, koop je zo’n tracker best aan. Dat heb ik vorig jaar al gedaan.
De ETF iShares MSCI World D $ lijkt mij er niet zo goed uit te komen. Nochtans vormt hij 60% van de Lazy Portfolio, de Trackermixer. Ik had begrepen dat de trackermixer een bijna evenwaardig alternatief was voor het mixerfonds. Nu weet ik niet zo goed wat ik daarvan moet denken.
Mag ik je vragen waar je mee vergelijkt? Ik heb de indruk dat de Lazy Portfolio aardig zijn streng trekt: ik heb de cijfers van 1/07/2014 nog niet gepubliceerd omdat ik nog niet alle cijfers heb maar… Sinds 01/05/2013 haalt de L.P. een rendement op jaarbasis van 7,60% en voor het grootste gedeelte is dat het werk van juist die tracker. Sinds 01/01/2014 haalt de L.P. 6,39% en ook daar trekt die MSCI World de kop.
Ik zie de ETF iShares MSCI World D $ in uw excel bestand staan van dit artikel en vergelijk hem gewoon met de andere fondsen in de lijst. Hij staat toch vrij ver onderaan ( waarmee ik de indruk heb dat hij er niet zo goed uitkomt ) , lijkt mij, vandaar mijn vraag. Is dit omdat je van deze tracker slechts beperkte perioden kon vergelijken gelet op de vrij recente oprichtingsdatum van 28 okt 05 of is er een andere reden. Of interpreteer ik iets niet correct ( wat ook mogelijk is natuurlijk ).
Om de evaluatie van deze ETF zou ik nog twee elementen willen in de verf zetten: 1° De volatiliteit is vrij hoog. Ik blijf erbij dat je wat beheer (verkopen bij een zware daling – stoploss) zult nodig hebben. 2° Hou er ook rekening mee dat deze tracker elk semester een dividend uitbetaalt waarmee hier geen rekening is gehouden: als je dat dividend niet nodig hebt om te leven, dan zou je bijvoorbeeld daarmee bij een crash kunnen bijkopen… Zouden we daar vooral het verschil met ons Mixerfonds mogen leggen: Mixerfonds geen of amper beheer nodig. Bij Lazy Portfolio kan je de Mixer verslaan door regelmatige opvolging ?
Een tijd terug had ik bijna die Murray gekocht, toen geschrokken omdat alles in pence werd uitgedrukt. heb dan alles nog eens goed bekeken en volgens wat ik kon vinden is er een dividend van een kleine 4 % per jaar (per trim betaling). Met de dubbele tax (één keer in GB en één keer in Be) ben je hiervan een goed stuk kwijt. Misschien kan AF vertellen of dit erin zit of niet ? Indien niet dan blijft dit eens sterk fonds dat eigenlijk een gemengd fonds is of is het een soort investeringsmaatschappij ?
In de screenings wordt er nooit rekening gehouden met eventuele dividenden.
Via Keytrade kan je ze op de LSE aankopen in elk geval. Ticker MYI Andere weet ik niet
Bij welke bank kan je eigenlijk het volgende fonds kopen: Murray Int Trust PLC Aberdeen K? En wat is de ISIN-code?
De Isincode staat erbij vermeld.
Ik heb GB0006111909 gevonden bij keytrade, binck, medirect en degiro. Wel als aandeel, zoals iemand al vermeldde, met ticker MYI (maar bij fortuneo geeft deze ticker een blackrock fonds terug, goed kijken dus).
En zoals Juluscesar al vermeldde, inderdaad in pence uitgedrukt bij bvb degiro. Transactiekosten goed nakijken, die zijn bij de eerste 2 brokers die ik vermelde zeer hoog en “gewoon hoog”.
Bedankt voor de cijfers al fonds, weeral inspiratie om een satelliet bij te lanceren.
De resultaten in mijn screenings zijn berekend op omgerekende waarden in EUR. De pariteit tussen de munten kan dus een rol gespeeld hebben.
Dus als ik het goed begrijp, staan de beste fondsen bovenaan(Carmignac Investissement, Skagen Global…)?
Ze staan geklasseerd op kolom AV5: het gemiddelde jaarrendement van alle periodes. De fondsen onderaan leverden bijna altijd verlies op…
Al Fonds,
MercLin SICAV Global Equity F Acc (LU0379632754) is gesloten voor nieuwe beleggers ( Morningstar). MeDirect biedt MercLin SICAV Global Equity C Acc aan(LU0379615668), lijkt mij inhoudelijk identiek, wel een hogere TER !!
Identiek fonds: de C is voor particulieren bestemd via distributeurs. Iets hogere kosten om de commissies te kunnen betalen.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be