Een persoonlijke opinie van Al Fonds:
Als een tracker of een ETF voor jou nog een beetje de ver-van-mijn-bed-show is, dan raad ik je aan om eerst het artikel van Robokat door te nemen, een kwestie van mekaar te verstaan.
Aan de uitleg van mijn collega wil ik zeker toevoegen dat de trackers in twee grote groepen kunnen opgedeeld worden:
1° Een tracker kan gekoppeld worden aan een mandje van aandelen dat werkelijk alles in het werk stelt om een kopie te zijn van de index (dezelfde aandelen, dezelfde hoeveelheden, enz… ).
2° Trackers kunnen ook gekoppeld worden aan een derivaat ( bijv een swap ) waarbij er geen aandelen aan te pas komen. Met zo’n swap belooft een tegenpartij de tegenwaarde van een index te volgen en zijn tegenwaarde te waarborgen. Tegenpartij betekent echter een derde risico en in het verleden hebben we gezien welk risico zo’n tegenpartij kan betekenen. Dit noemt men synthetische trackers en ik weet niet dat iemand die bijvoorbeeld een risico wil aanvaarden op de Chinese of een Zuid-Amerikaanse beurs er ook nog eens een bijkomend risico wil bijnemen. Op het laatste is het één pot risico. Kijk dus uit welke tracker je in huis haalt !
De vraag die ik hier echter in het midden wil gooien, gaat over de vraag of een ETF nu beter of minder goed is dan een fonds ?
Als je overtuigd bent dat een goede spreiding noodzakelijk is, dan denk ik dat men mag stellen dat dat met beide producten gemakkelijk haalbaar is.
Moesten trackers echter nog niet uitgevonden zijn, dan moesten de marketeers ze onmiddellijk uitvinden. Het succes van die producten is, volgens mij, meer gebaseerd op marketing dan op echte eigenschappen. De twee meest gebruikte zogenaamde voordelen van trackers zijn echter totaal naast de kwestie.
a) Toen de CEO van Vanguard, John Bogle, begin jaren ’90 zijn nieuwe producten in de markt wou zetten, pakte hij uit met een studie van een universiteit: daar kwam men tot de vaststelling dat 96 % van de fondsbeheerders op de lange termijn zijn benchmark ( zijn index ) niet kon verslaan. Dat is echter geen bewijs dat indexen het beter doen, maar eerder een vaststelling dat er in de fondsenbusiness heel wat rommel verkocht wordt. Een vaststelling die ik spijtig genoeg moet bijtreden en die ik wil aantonen met mijn zoektocht naar goede fondsen.
Vele indexen zijn echter absoluut niet aantrekkelijk om erin te beleggen: kijk hier maar eens een keer wat zo’n index presteert op bijvoorbeeld periodes van 5 jaar: om er enkele te noemen: DJ Eurostoxx50 over periodes van 5 jaar gemiddeld -1,45 %. De Dow Jones op periodes van 5 jaar gemiddeld 1,72 %. Toch geen rendementen om storm voor te lopen ?
b) Het tweede argument dat de marketeers altijd gebruiken en dat natuurlijk inslaat als een bom bij de nietsvermoedende belegger: een tracker heeft minder kosten. Dit argument doet echter niet terzake want als de kosten bij een aankoop telkens het doorslaggevende element zouden zijn, dan reden wij allemaal in een Lada en dan werden er geen BMW’s, Audi’s of Mercedessen meer verkocht. En ik ben er bijna zeker van dat u niet rondrijdt in een Lada ?
In mijn screeningsysteem van fondsen wordt er rekening gehouden met het rendement en de volatiliteit en zal een fonds dat onder druk staat van teveel kosten onvermijdelijk uit de boot vallen.
Ik ben spijtig genoeg geen universiteitsprofessor en kan dus mijn studenten geen opdracht geven om uitgebreide studies op te zetten over de prestaties van een hele reeks trackers. Ik heb er toch eentje door mijn screeningsysteem gedraaid: de populairste tracker wereldwijd = de SPDR S&P 500 van State Street met zo’n 99 miljard USD onder beheer. Over een hele reeks periodes van 3 jaar haalt deze ETF gemiddeld 0,57 % per jaar. Zijn beste prestatie in al die berekeningen was 23,06 % per jaar en zijn slechtste -11,86 %. Met zo’n palmares zou ik toch niet iedereen aanporren om storm te lopen voor dat product. Je moet nog behoorlijk wat geluk hebben om er niet al je geld bij te verliezen.
Ik hoop nu eens eindelijk dat er iemand is die met relevante argumenten kan aantonen dat trackers beter zijn dan fondsen. Of zijn ze gewoon evenwaardig en is er ook heel wat rommel ( en risico ) bij die momenteel gehypte producten ?
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ter info:
http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/geldzaken/beurs-fiscus/hoe-maakt-u-de-keuze-tussen-een-tracker-en-een-fonds/article-4000076856594.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-04/04/2012&utm_campaign=Newsletter-Site-Moneytalk-NL-nl
Danku voor uw antwoord en het was enkel een suggestie. Ik ben al heel kontent met de info die u met ons deelt.
Ik zal eens mijn huiswerk doen en zien of ik één of andere index kan opvissen die aan uw criteria voldoet.
Misschien een uitdaging voor onze lezers ? Kan je mij misschien de namen ( en de isincodes ) bezorgen van één of twee trackers waar je goede resultaten mee boekte over een iets langere periode ? Liefst geen synthetische ! Die kunnen er nog wel bij. Diegene die ik opviste, stelden teleur. Enkele de Chinese index kon mij bekoren.
Ik heb twee redenen om het niet te doen. 1° Ik heb misschien teveel vertrouwen in het menselijk vernuft om de juiste aandelen te selecteren en de andere tijdig te dumpen. Een index heeft de bedoeling een “gemiddelde” te geven van een markt en is helemaal niet samengesteld om prestaties te leveren. Ik heb de indruk ( maar kan het niet bewijzen ) dat het vooral tijdens de slechte jaren is, dat de indexen de fondsbeheerders kloppen. De grote mastodonten van de index, die helemaal niet bewegen, houden dan die indexen boven hun waarde. Zie maar naar de barslechte cijfers over de fondsen van vorig jaar die zo pas werden gepubliceerd. 2° Screening van fondsen is voor mij een hobby: ik volg er momenteel al bijna 450 in een bestand op mijn niet-professionele computer van 31.715 kB. Ik ben bang dat dat ding één dezer dagen een groter bestand niet meer aan kan. Backups maken, doe ik meer dan één keer per dag.
Tof dat je dit onderwerp aansnijdt. Helemaal heeft het me nog niet overtuigd. Reden (en ik begrijp uw argument dat u geen eindwerk erover kan laten maken). Maar zoals u over de cijfers van de fondsen beschikt, hebt u cijfers over de etfs die in ons land verkocht worden. Dan konden we toch eens zien of er tussen de rommel toch geen goudhaantje zit. Want dan spelen de kosten wel. Maar ik ga akkoord dat kosten maar een tweede rol spelen.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be