About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Jens
Gast
Jens

Houden de 2 nieuwe selecties op 3j van september rekening met deze nieuwe factor?
En kan je een bron aanraden waar je de rendementen per jaar over een lange periode kan nakijken los van valutaverschillen?

Vowani
Gast
Vowani

Hoe meer verschillende soorten asset-classes (aandelen, obligaties, grondstoffen, metalen, cash, …) een beheerder mag opnemen in zijn fonds, hoe meer vrijheidsgraden zij heeft om in te spelen op diverse marktparameters (fase van de economische cyclus, beleid centrale banken, rentestand, politieke situatie, e.d.). Met een dergelijk ruim mandaat kan zij veel kanten op, en zelfs (deels) in cash gaan indien nodig wegens extreme gebeurtenissen. Beheerders met een nauw mandaat hebben het echter veel lastiger om een “all weather” fonds te maken dat bestand is tegen alle omstandigheden. Neem bijvoorbeeld een fondsbeheerder die steeds 100% belegd moet blijven (ttz hij mag niet… Lees verder »

fradaems
Gast
fradaems

Nog eentje: Spaargids forum, rubriek Fondsen en aandelen, onderwerp Huiswerk – in portefeuille – koersen

Vowani
Gast
Vowani

Voor fondsen die in 1 type assets beleggen, zijn rendementen uit het verleden zelden een goede voorspeller. Immers, die hangen af van de fase van de economische cyclus waarin we ons bevinden.

Voor gemengde fondsen is dat anders, daar kan de beheerder zijn mix van assets bepalen in functie van de cyclus en andere marktparameters.

De kwaliteit van een fonds (bvb verhouding rendement vs volatiliteit) hangt dan af van hoe goed de beheerder is in het kiezen van zijn mix.

fradaems
Gast
fradaems

Zie ook Spaargids forum, rubriek Fondsen en aandelen, onderwerp Huiswerk – in portefeuille – recente tendens

fradaems
Gast
fradaems

Helaas, helaas, driewerf helaas, dat gaan ze niet allemaal zijn. Ten eerste enkel voor de fondsen in m’n portefeuille, ten tweede beperk ik m’n huiswerk in verband met de tendens tot de laatste 4 berekeningen voor elk.

jhn
Gast
jhn

kan je die % nog ergens ophalen?
of moet je die zelf hebben genoteerd over de jaren heen?

Mark
Gast
Mark

Zeker doen, die tendensen regelmatig publiceren!
En dan vooral de lange termijn!

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De grafieken van Carmignac Sécurité, Investissement en Patrimoine naast elkaar is heel erg interessant. De grafieken zijn bijna elkaars omgekeerde spiegelbeeld: pieken van Investissement komen ongeveer overeen met de dalen in Sécurité en omgekeerd. Dit komt ook overeen met de economische cyclus: obligaties doen het goed als het slecht gaat met aandelen en vice versa. Patrimoine is een fonds dat zijn allocatie tussen aandelen en obligaties afstemt op die cyclus, a.h.w. dus varieert tussen Sécurité en Investissement. Je hoeft met zo’n mixfonds zelf nog weinig doen. Het toont ook aan dat het weinig zin heeft om Patrimoine aan te vullen… Lees verder »

fradaems
Gast
fradaems

Bedankt voor het schouderklopje …
Bij deze ook een schouderklopje terug om me op het idee gebracht te hebben voor de periodieke berekeningen.

Als de koersen per 11 september binnengeladen zijn (voor de fondsen die ik in portefeuille heb, 35 ondertussen waarvan 34 oud genoeg om berekeningen te geven) dan doe ik een berekening en plaats ik een Excel met ‘huiswerk voor fondsen in portefeuille’ in functie van die tendensen op het forum van Spaargids.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be