About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

119 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
evita
evita
3 jaren geleden

Ik heb gisteren in mijn portefeuille bij DB gemerkt dat geen enkele van die 3 trackers nog kan gekocht worden, zeker niet online! Ik kan ze enkel nog verkopen.
Weet hier iemand daar soms meer over ?

evita
evita
3 jaren geleden

Bij de helpdesk zeggen ze dat ik die trackers ( maar nog wel aandelen en fondsen) niet meer rechstreeks vanuit mijn effectenrekening kan kopen, maar nog wel via hun aanbod trackers door ingeven van de ISIN.
Ik heb geen antwoord gekregen op mijn vraag: waarom ?

evita
evita
3 jaren geleden

Dat klopt Al Fonds en bijkopen via de ISIN is voor mij ook geen probleem. Ik vind het alleen bizar dat die procedure nu dan ook niet geldt voor andere effecten.

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
3 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Volgens mij kan je bij DB enkele nog de zeven, door hen geselecteerde, trackers online kopen; de verhandelingen van alle andere ETF’s dienen via Tele Invest (078152142) te gebeuren. Heb verleden week nog mijn P.A. bij DB gecontacteerd, omdat ook de Amerikaanse aandelen via PC-banking niet meer te verhandelen waren, doch dat bleek dan weer een kortstondig probleem.

Wimble
Wimble
3 jaren geleden

Is het wel verstandig om 100% iShares ETF’s te bezitten?

Erik
Erik
4 jaren geleden


Dit is een zeer interessant artikel. Er is weinig te vinden over Europese lazy portfolio’s op het internet.
Zoals jullie aangeven levert jullie oefening een offensieve trackermixer op.

Laat me toe om een voorstel te formuleren voor een Neutrale Trackermixer.

1. Asset allocatie:
Een van de eerste beslissingen die een belegger moet nemen is bepalen hoeveel risico hij wil nemen. Meer risico, meer verwachte (maar niet gegarandeerde) winst. Minder risico, minder verwachte winst. De keuzes van de assets in je portefeuille is een van de elementen die je risico zal bepalen.

De verhouding aandelen tov obligaties moet men eerst bepalen. Als vuistregels zien we dikwijls “leeftijd in obligaties” tot “leeftijd-20 in obligaties”. In zijn werk “If you can. How millennials get rich slowly” vertrekt Dr Bernstein van 1/3 obligaties. Ik zou voorstellen om dit nemen te nemen voor de neutrale trackermixer.

2. Obligaties:
In de US versie van deze lazy portfolio word dikwijls “Total [US] Bond Market” verkozen via het Vanguard BND fonds. Dit fonds word aangeraden voor zijn stabiliteit. Het fonds bevat domestic intermediate-duration obligaties in locale munt; voor het merendeel overheidsobligaties met ook een portie kwaliteits bedrijfsobligaties.

Voor EUROpa lijkt Ishares euro core aggregate bonds (IEGA) gelijkaardig: locale munt, voornamelijk intermediate-duration overheidsobligaties. Dit fonds bestond nog niet 10 jaar geleden; Ishares euro government bonds 7-10 (IEB0) wel, en kan voor de eerste jaren gebruikt worden.

3. Voor het aandelen gedeelte
Hier lijken het voorgestelde wereldfonds (ontwikkelde landen) aangevuld met emerging market een korrekt voorstel. De emerging markets zijn 10% van de wereldmarkt in de MSCI indexen.

Dus 60% msci world + 7% msci emerging lijken gepaste waarden voor een Neutrale Trackermixer.
In België wel overstappen op de accumulerende Ishares core fondsen (IWDA+EIMA) van het moment dat ze bestaan: de dividenden worden niet belast en de kosten zijn lager.

Wat denken jullie?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Erik

Wie effectief wil beleggen in een lazy portfolio kan inderdaad best kiezen voor kapitaliserende trackers. Dat is een stukje van het huiswerk dat je zelf moet doen.

Zelf een allocatie maken is echter niet zo evident, het is iets waar wij ons al lang niet meer aan wagen wegens te moeilijk.

Bijvoorbeeld, je stelt 2 opties voor de obligatietrackers voor die elk een duration tussen 7 a 8. Voor iedere procent dat de rente stijgt, gaat er dus 8% van af. Iets wat we de komende jaren mogen verwachten. Trouwens hebben we hetzelfde probleem met de obligatietracker in het artikel.

Dus misschien moet je iets anders zoeken?

Maar voor je het weet ben je met actief beheer bezig en niet meer met een lazy portfolio. Dat is op zich allemaal heel erg interessant, maar wij hebben niet de pretentie dat we dat goed kunnen.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Goeiemiddag

Alle trackers zijn distribuerende ETF’s, waarbij je dus een dividend krijgt. Mijn voorkeur gaat toch eerder uit naar ‘kapitaliserende’ ETF’s. Het is ook veel eenvoudiger i.v.m. belastingaangifte.

Mag ik vragen wat jullie van deze ETF’s vinden?
– IE00B4L5Y983 (IWDA): iShares Core MSCI World UCITS ETF
– IE00BKM4GZ66 (EMIM): iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF
– IE00BYXYYJ35 (LQDA): Ishares Corp Bond Ucits Etf Usd Acc (iShares PLC) (niet in GOGI-score)

Wat denken jullie? Is dit een waardige tegenhanger?

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Ook al kun je geen ‘120 periodes’ berekenen. Is het toch niet interessant om de kapitalisatievariant even tegenover de distributievariant te plaatsen? Wie weet komen er interessante zaken boven water? Kapitalisatie is in de meeste gevallen interessanter en beiden lopen zo goed als gelijk.

Zijn we dus beter af met voorgaande trackers i.p.v. de lazy portfolio met haar specifieke ditribuerende ETF’s?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Wat wij voorstellen met de trackermixer is een voorbeeld dat toelaat om de prestaties uit het verleden te beoordelen. En dat zijn niet noodzakelijk de meest optimale trackers om echt in te beleggen, bv. wegens fiscale redenen.

Als je echt in een lazy portfolio wil beleggen, moet je dus eerst je huiswerk maken.

Ik zou het zo bekijken: een ETF die een bepaalde index volgt, wordt verondersteld om die index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Behoudens kleine afwijkingen zouden alle ETF’s op dezelfde index dus inwisselbaar moeten zijn. En ik vermoed dat hierboven genoemde ETF’s gewoonweg de kapitalisatie varianten zijn van de originelen die wij hanteren, zo te zien als je de grafieken van de waardeontwikkeling over elkaar legt.

Als je een belegging zou overwegen, dan kan je dergelijke keuzes perfect zelf maken. Want misschien heb je wel voorkeur voor een ander “merk” van trackers?

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Als ik het goed voorheb is dit dus een prima keuze?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Wij presenteren de trackermixer als een alternatief (t.o.v onze portefeuilles) voor de adepten die sterk geloven in passief beleggen. Je moet dus geloven dat het verleden een voorafspiegeling is van de toekomst. De afgelopen decennia heeft dat goede rendementen gegeven.

Maar ik denk dat we aan de vooravond staan van een fundamentele verandering waar passief beleggen niet goed gaat scoren, nl. wanneer de rentes terug gaan stijgen. Je kan dat zeggen: pas het percentage corporate bonds aan, en vervang die door iets anders. Maar dan ben je natuurlijk niet meer passief aan het beleggen, maar actief aan het beheren. En dat is vals spelen. Passief beleggen is passief beleggen.

hagi
hagi
4 jaren geleden

Is er een reden waarom jullie IE00B0M62Q58 gebruiken en niet ie00b4l5y983, die beter uit de screenings komt?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  hagi

De “core” series is pas in de tweede helft van 2014 is gelanceerd en dus was op het ogenblik van dit artikel nog niet verkrijgbaar in Europa.

Je maakt bovendien de fout door ETF’s in de screening te vergelijken waar het aantal periodes sterk verschilt. Die cijfers zijn niet vergelijkbaar want in de ene tracker reken je de crash van 2008 niet mee en in de andere wel.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Op welke beurzen kopen jullie deze ETF’s aan? Als ik het ISIN nummer ingeef op Morningstar krijg ik verschillende resultaten. Bv. Amsterdam, Duitse beurs, Italiaanse Beurs, … Ik neem aan dat je best altijd EUR-varianten kiest? (Geen wisselkoerskosten).

Waar zitten de verschillen in het keuze van ‘beurs’?

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Verder zit er geen verschil in deze trackers? Heb je gevolgen als je voor een USD kiest tegenover de EUR-versie?

EUR is niet overal verkrijgbaar.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Kunnen deze trackers short gaan in obligaties? We komen nu stilaan bij de periode waarin de rente zal stijgen en vaak is dat nadelig voor obligaties (dalende koers). Kunnen deze trackers dus short gaan?

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Bestaan deze trackers ook in een kapitalisatie versie? De trackers die jullie benoemen zijn distributie en keren dus een dividend uit. Maar ik wil liever het dividend laten herbeleggen omdat dit fiscaal het meest interessante is (en je hebt geen rompslomp).

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Voor de MSCI World bestaat er een kapitaliserende versie: IE00B4L5Y983. Helemaal identiek zijn die echter niet.

hagi
hagi
4 jaren geleden

Is dit ook geen goed alternatief: SP 500 vanguard K IE00B3XXRP09

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  hagi

Da’s geen MSCI World.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Zouden jullie voor distributie kiezen in dit geval?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Voor de aandelen trackers is kapitalisatie de beste keuze.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Is het interessant om nog een 4de tracker toe te voegen? Ik dacht hierbij aan een iShares tracker die de mid- en smallcaps volgt.

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

We hebben deze lazy portfolio niet uitgevonden, enkel vertaald naar een Europese versie. We willen getrouw blijven aan het basisidee: een luie portefeuille waar je nooit verandering brengt in de samenstelling. Anders is het geen lazy portfolio meer.

Karien
Karien
4 jaren geleden

Via de het tijdschrift van de Vlaamse Federatie van BELEGGERS krijg ik iedere maand een artikel van Etienne Verhelle – Onafhankelijk Technisch analist. Hij heeft een systeem uitgedacht nl. een markttimingindicator, waarbij hij een soort GOGI heeft opgemaakt voor trackers. Maandelijks heeft hij ook een grafiek waarbij hij aanduid wanneer je in de markt blijft , of eruit stapt. Hij baseert zich ervoor op de SPY Standard en Poors 500 Index.
Wilfried Voorspoels is ook iemand van de VFB, vinden jullie het opportuun om Etienne Verhelle eens te contacteren, eventueel ook als gastschrijver ? Of kennen jullie zijn systeem reeds?
(Ik kan jullie eventueel zijn mailadres bezorgen)

Wilfried Voorspoels
Wilfried Voorspoels
4 jaren geleden
Antwoord aan  Karien

@Karien,

Het systeem dat Etienne Verhelle toepast is helemaal niet “een soort GOGI voor trackers” zoals jij het zegt. Bij hem is het ofwel helemaal IN de markt, ofwel helemaal UIT de markt. Er is zeker geen sprake van gespreid instappen.
Hij is zijn systeem voor het eerst beginnen gebruiken in augustus 2008. Hij is dus 8,5 jaar bezig. Het is hier geen kwestie van iets achteraf op punt stellen en dan de beste resultaten meedelen. Die hele beleggingswijze kon je vanaf het begin a.h.w. ‘live’ volgen.

Op die tijd zijn er 21 instappunten geweest. Het laatste vond plaats op 2 maart ’16. Het gemiddeld jaarlijks rendement bedraagt 11,1% in dollar gemeten; in euro is dat 15,95% (cijfers december 16 en zonder dividenden mee te rekenen) en toch was het diepste verlies op één beleggingsperiode maar 9,7%.

Hij gebruikt alleen heel liquide ETF’s voor dit systeem. De SPY die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgt, heeft een dagelijks gemiddeld volume van 84 miljoen verhandelde stuks. In- of uitstappen duurt dus maar 1 seconde.

Slechts één zwak punt kun je hier vinden: het systeem bestaat nog maar 8,5 jaar, wat relatief kort is als je zoekt naar methodes die bewezen hebben dat ze werken. Maar aangezien het systeem toch de helft van het jaar 2008 heeft doorstaan en ook 2011 met een mooie winst heeft afgesloten, krijgt het het voordeel van de twijfel.

Veel opvolging en controle vraagt het niet, aangezien Etienne V. je waarschuwt wanneer hij zijn positie wisselt.

Voor de goede orde: een portefeuille hoort samengesteld te zijn uit een aantal klassen waarvan een aandelen-etf ‘met veiligheidsnet’ er één kan zijn, als dat bij je persoonlijkheid past (ben je dynamisch en kun je risico aan?). Aan de andere kant zijn er de mensen die met de Mixer een rustige beleggingswijze verkiezen maar die Mixer mag ook een deel van een dynamische portefeuille uitmaken.
Voor ieder wat wils. Ken jezelf.

karien
karien
4 jaren geleden
Antwoord aan  Wilfried Voorspoels

OK, mijn woordkeuze ‘soort GOGI voor Trackers’ is compleet verkeerd gekozen, ik bedoelde gewoon markt timing. Bedankt in elk geval voor de bijkomende uitleg.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

De tip om te beleggen in trackers, stond in een neutraal boekje over beleggen. De auteur wees er op dat beleggen altijd interessanter was dan sparen. Wie bv. zonder kennis wil beleggen kan instappen in beleggingsfondsen die de index volgen. Volgens mij zijn dit geen fondsen maar trackers.

Emerging Markets is inderdaad niet echt optimaal op dit moment, maar ook obligaties houden een groot risico in. De vraag is dan maar of de trackermixer in zijn geheel de komende jaren wel een interessante investering is?

Het mixerfonds heb ik al, ik wil gewoon een nieuwe portefeuille daarnaast aanhouden die lichtjes volatieler mag zijn. Vandaar dacht ik aan de trackermixer dacht.

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

>Ik wil binnenkort ook gaan instappen, heb dit weekend in een boekje gelezen dat elke belegger moet starten met indexbeleggen. Dit zou de basis vormen van een beleggingsportefeuille.

Ik zou toch echt wel grote vraagtekens plaatsen bij wie zoiets beweert. Een beginnende belegger richting ETF’s sturen lijkt me echt wel onverantwoord.

Neem nu de trackermixer, die verloor tijdens de vorige crash ruim 40% van zijn waarde. Als je weet dat vele beginners al panikeren als hun belegging 10% waarde verliest …

Enkel met gemengde fondsen kan je aan voldoende risicobeheersing doen om een beginner niet teveel af te schrikken als het slecht gaat. Of een actief beheerde portefeuille van indexfondsen, maar ook dat kan een beginnende belegger niet zelf.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Is het interessant om de hoeveelheid van ‘iShares USD Corporate Bond Inc’ af te bouwen en evt. een tracker in de plaats te zetten die bv. de langetermijnrente of de olieprijs volgt?

Obligaties zitten in een dalende curve en dat kan wel nog een paar jaar duren. Dat terwijl de langetermijnrente steeds omhoog gaat, alsook de olieprijs.
Hoe zit het met de hefboom op trackers als ‘iShares MSCI World Inc’ en ‘iShares MSCI Emerging Markets’?
Ik wil binnenkort ook gaan instappen, heb dit weekend in een boekje gelezen dat elke belegger moet starten met indexbeleggen. Dit zou de basis vormen van een beleggingsportefeuille. Alleen werd daar gesproken over de beleggingsfondsen van Vanguard. Is een beleggingsfonds en een tracker die de index volgen hetzelfde?

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Nu de tak ‘obligaties’ waarschijnlijk wel een flinke tik zal krijgen is het misschien interessant om deze hoeveelheid te verlagen.

Ik ben eens gaan zoeken naar een 4de fonds:
Wat denken jullie van US78355W1062 (http://www.morningstar.be/be/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P00002DBE)

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Het punt van dergelijke portefeuille is dat je die NIET gaat beheren. De lazy portfolio doet dat ook niet.

Fredje C.
Fredje C.
5 jaren geleden

Bij MeDirect is de iShares USD Corporate Bond Inc niet beschikbaar, maar wel de iShares USD High Yield Corporate Bond (ISIN IE00B4PY7Y7). Wat is jullie opinie over dit alternatief ?

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Fredje C.

Zoek maar eens op “high yield” in onze zoekmotor.

Guido
Guido
5 jaren geleden

Het gaat hier over de Bond-tracker die in Trackermixer wordt aangewend: iShares USD Corporate Bond Inc met Isincode IE0032895942 en zijn USD-versie met zelfde Isincode maar die hogere rendementen vermeldt ( te zien bij het oproepen van alle OBLIGATIES USD BEDRIJVEN bij de ETF’s).

Ann
Ann
5 jaren geleden

Kijk eens op ariva.de en dan bij tabblad Kurse. Daar kan je de historische koers opvragen.

Guido Lievens ( uitpluizer )
Guido Lievens ( uitpluizer )
5 jaren geleden

Hoe komt het dat de Ishares Bond tracker in EUR volgens Morningstar een aanzienlijk lager rendement heeft dan de USD-versie, je zou het omgekeerde verwachten want de USD is ondertussen redelijk veel in waarde gestegen.Waar zit de redenering fout ?
De uitpluizer.

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Is het interessant om in de trackermixer te beleggen? Of zouden jullie nog even afwachten? Momenteel geeft MeDirect een cadeau voor wie vanaf 2000 belegt en ik zou voor 2000 euro in de tracker stappen.

Langs de andere kant baren de corporate bonds en emerging markets mij wat zorgen omdat we weten dat hun toekomst er niet zo rooskleurig uitziet? Omwille van die reden zou ik momenteel enkel in MSCI World stappen.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

De trackermixer is een voorbeeld van passief beleggen, bedoeld voor aanhangers van passief beleggen. Je neemt het zoals het is.

Maar bekijk misschien even onze meest recente evaluatie voor je toehapt, want misschien zijn er betere alternatieven?

Tiziano
Tiziano
6 jaren geleden

Zou inderdaad leuk zijn om deze nog eens te evalueren.. of zelfs af te zetten tegen een lazy portfolio van 2 etf’s

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Kun je deze trackermixer nog eens onder de loep nemen? IE00B0M63177 is bv. fel gezakt maar als je bv. ook de evolutie op 4 jaar bekijkt zie je ook dat deze amper gestegen is, in mijn ogen zelfs een volatiele tracker.

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Damn… 7,5 euro transactiekosten op iShares MSCI World bij Medirect. Dus sowieso al 15 euro.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Kan je die drie trackers bij Keytrade of Deutsche Bank/medirect kopen? Hoeveel bedragen de kosten voor de aan en verkoop van zo’n tracker?
Ik veronderstel dat de 3 trackers nu te hoog staan om in te stappen?

kulderzipken
kulderzipken
7 jaren geleden

Best je vraag editen. Volgens mij wil je vragen of je screeningsmethode zin heeft om ze op ’trackers’ toe te passen.

Volgens mij heeft het geen zin. Zoals je aangeeft, is er te weinig impact van de beheerders op het resultaat mogelijk.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden

Een tracker moet doen waarvoor hij ontworpen is: de gekozen index zo nauwkeurig mogelijk volgen. En dat is vrij gemakkelijk te controleren, zelfs op de Morningstar grafieken kan je dat visueel gewoonweg vaststellen. Ook fiscale overwegingen kunnen meetellen bij de keuze van een ETF.

De keuze voor welke index is natuurlijk een andere zaak en een kwestie van methodiek. Het principe van de Lazy portfolio is bvb. dat je een zo breed mogelijke blootstelling aan wereldwijde markten hebt. Dan zoek je maar een samenstelling die je met zo weinig mogelijk trackers en zo breed mogelijke wereldwijde blootstelling geven.

Belegger
Belegger
7 jaren geleden

Is de tracking error daar niet ideaal voor. Deze meet binnen een bepaalde periode hoeveel de tracker afwijkt van de index. Dit kan je toepassen op alle trackers die dezelfde index volgen. Per emittent kan het zijn dat de ene tracker op een andere manier werkt dan de andere. Misschien berekenen volgens hetzelfde principe als de fondsen? Kijken in periodes van 3 en 5 jaar wat dat geeft?

Verder kan je ook nagaan hoeveel de index per dag een ander rendement geeft dan de tracker, en dit over een bepaalde periode.

Deze methodes worden vaak geciteerd op gespecialiseerde sites over etf.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Belegger

Klopt, alleen vind je die tracking error niet altijd terug. Toch is het erg eenvoudig: kijk naar de grafiek op Morningstar. Een goede tracker (meestal rode lijn) volgt de index (meestal groene lijn) zo nauwkeurig mogelijk. In feite zouden ze elkaar perfect moeten overlappen. Je moet het dus niet moeilijker maken dan het is.

Geert
Geert
7 jaren geleden

Interessante vaststelling, de performance van die index! Maar het verbaast me minder. Er is op wereldvlak veel volatiliteit. Persoonlijk denk ik dat je zoiets eerder op minstens 10 jaar moet kopen. En dan steevast de dividenden opnieuw investeren, of gaan vood de kap versie

Tom
Tom
7 jaren geleden

Ik was hier ook al een tijdje mee aan het spelen maar had besloten te wachten vanwege het nog beperkte aanbod. Het enig verschil in mijn voorbeeldportfolio is dat ik iShares MSCI ACWI UCITS ETF (IE00B6R52259) gebruik ipv iShares MSCI World Inc (IE00B0M62Q58) . Deze is KAP maar heeft een groter stuk in emerging zitten waardoor ik de emerging tracker naar 10% heb gezet.

Voorlopig ben ik bezig mijn mixerfonds aan het uitbreiden (al 4 van de geplande 6 fondsen) maar daarna zou ik deze eens als aparte portfolio willen opzetten oms een mee te experimenteren.

Is dit een goed idee of zou je toch aanraden om de iShares MSCI World Inc te gebruiken? (andere alternatieven heb ik niet kunnen vinden)

belegger
belegger
7 jaren geleden

Na wat rondkijken is dit mijn selectie van world trackers.
IE00B0M62Q58 IWRD Euronext AMS
IE00B441G979 IWDE swiss
IE00B44Z5B48 ACWE Euronext France
FR0011079466 ACWI Frankfurt

Ze zijn niet allemaal even “developped markets” maar dat valt te compenseren door wat minder E.Mtracker te nemen. Momenteel gaar mijn voorkeur uit naar FR0011079466 omdat die iets beter presteert dan IE00B0M62Q58. Helaas ie er slechts 3 jaar data voorhanden, dus neem het voor wat het waard is.

belegger
belegger
7 jaren geleden
Antwoord aan  belegger

Klein correctie en aanvulling op voorgaande post
De lyxor noteert natuurlijk in PArijs.
Verder heeft Lyxor ook interessante EM ETF: FR0010429068? een waardig alternatief voor IE00B0M63177?

Jean-Claude
Jean-Claude
7 jaren geleden

Dag allemaal ,
Eeerst en vooral sorry voor de fouten , ik ben franstalig maar ik doe mijn best 😉
Een vraag : Waarom stelt u geen distributie fondsen voor in plaats van kapitalisatie ?
Daardoor kunt u toch de 25% belasting op de toegevoegde waarde vermijden als u uit de fond uitstapt en allen deze 25% op de dividenden betalen ?
Dank u voor uw antwoord

evita
evita
7 jaren geleden

Alvast bedankt Al Fonds !
De goudmijnaandelen zijn nu spotgoedkoop.
Zou het niet interessant zijn om nu een tracker, die goudmijnaandelen volgt, aan te kopen?
Wat vindt u van de volgende ?

http://www.morningstar.be/be/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P00005U5C

Kevin Gardedieu
Kevin Gardedieu
7 jaren geleden

De eerste 2 weken van het jaar kon je 10% gewonnen hebben, sinds dan is het stabiel. Dus het is gokken. Ik ben deze zelf ook van nabijer aan het opvolgen maar heb ook nog de stap niet gezet. De glazen bol is namelijk te aangedampt om het te zien.

evita
evita
7 jaren geleden

Ik bedoelde eigenlijk, waar ergens op MijnKapitaal ?
In bovenstaand artikel vind ik geen enkel momentum terug !

evita
evita
7 jaren geleden

Ik zal dan maar ‘gehoorzaam’ zijn en wachten zeker .
Waar kan ik het momentum van elk van die trackers opvolgen ?

evita
evita
7 jaren geleden

Al Fonds, staan die 2 andere trackers op momentum S ?

evita
evita
7 jaren geleden

Vinden jullie het nu nog niet wat te vroeg om die 2de tracker ( Emerging Markets ) aan te kopen ?

lop
lop
7 jaren geleden

Invesco Funds Series 2 – Invesco Global High Income Fund – A monthly Dist – USD
IE00B01VQZ85

Moet deze nogmaals aangegeven worden via de belastingsbrief ?

evita
evita
7 jaren geleden

Zijn er bij aankoop van trackers dezelfde kosten als bij aankoop van gewone fondsen ?

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Dat hangt een beetje af van je broker. Trackers worden op dezelfde manier gekocht en verkocht alsof het aandelen zijn, en je betaalt dezelfde tarieven. Dus een vaste kost per transactie, i.p.v. de percentuele kost die je vaak voor fondsen betaalt. Daarom is het kopen van trackers in kleine hoeveelheden niet aan te raden, want de kosten wegen dan teveel door. Orders van 2.000 tot 3.000 euro moet je dan als minimum zien.

evita
evita
7 jaren geleden

Als ik het goed begrepen heb moet je op die IE- trackers geen bronbelasting betalen ??

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  evita

De trackers zijn inderdaad fiscaal neutraal en op de dividenden van de tracker wordt er geen bronbelasting toegepast. In België betaal je wel 25% RV. Net zoals een Luxemburgse distributiebevek dus.

Echter, indien op het dividend van een aandeel bronbelasting wordt toegepast in het land van oorsprong (bv. een Frans aandeel), dan krijgt de tracker zelf ook maar het netto dividend, dat het vervolgens uitkeert. Maar ook dat verschilt niet van een gewoon distributiefonds. Je merkt dat nooit, maar in werkelijkheid zijn veel dividenden dus dubbel belast. Enkel via een kapitaliserend fonds of tracker kan je dat vermijden.

evita
evita
7 jaren geleden

Moet je nu al niet op alle fondsen met meer dan 25% obligaties meerwaardetaks betalen ?

GejeM
GejeM
7 jaren geleden

Mooi werk Alfonds. Wel zou ik het waarderen dat ge bij het vermelden van de rendementen meer rekening houdt met de fiscale regels hier in ons belgenland. Ik vermoed dat alle mixerfondsen een meerwaarde taks moeten afstaan bij verkoop en dit niet het geval is voor beide MSCI-fondsen. Dit zou nog extra benadrukken: meer risico, meer rendement.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  GejeM

Om een idee te krijgen van de fiscaliteit kan je het artikel kapitalisatie of dividendfondsen deel 1 en deel 2 lezen. Dit is ook van toepassing op trackers. Maar gezien kapitaliserende trackers erg zeldzaam zijn, zijn aandelentrackers dus fiscaal gezien zwaar in het nadeel t.o.v. (kapitaliserende) aandelenfondsen.

Pieter S.
Pieter S.
7 jaren geleden

Al Fonds,
Enig idee wat een combinatie Mixerfonds-Trackermixer oplevert? Een basis van mixfondsen en een paar goede trackers om bepaalde domeinen te dekken die minder aan bod komen bij de mixfondsen.
MvG,

Pieter S.
Pieter S.
7 jaren geleden

Beste Al fonds,
Ik beweer nergens door een mix de benchmark te kunnen verslaan. Integendeel, ik wil door beide te gebruiken mezelf meer spreiden, gebruik maken van de kennis van de fondsbeheerders maar evenzeer mezelf indekken voor fout beslissingen van hen (die 94% geldt immers ook voor hen,betere mixfondsen of niet), door deels simpelweg de benchmark te volgen. Mijn doel is en blijft de inflatie op lange termijn voor zijn zodat mijn vermogen op zijn minst niet krimpt. In trackers beleggen is en blijft niet gemakkelijk.en ze gebruiken vaak woorden zoals ‘world’ maar zijn dan vooral VS/Europees gericht, etc. Altijd zeer belangrijk om de inhoud te bekijken van de tracker en de index die deze volgt. Mijn portefeuille bestaat dan ook uit 60% mixfondsen (de meeste zoals hier op de site voorgesteld waarvoor dank), 30% trackers (brede trackers die de hele wereld coveren) en 10% ‘spielerei’ (aandelen of specifiekere trackers met geld dat ik lange tijd niet nodig heb/ geen grote problemen vormt moest ik het verliezen). Spreiden bezie ik dus niet alleen geografisch meer zeker ook in het soort product.
MvG,

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Pieter S.

Het mixerfonds aanvullen met een aantal trackers is geen goed idee. Als je het artikel over de doorlichting van het mixerfonds doorleest, zal je zien waarom.
Indien we het basismixerfonds aanvullen met een klein aantal volatiele mixfondsen, dan zien we dat het defensief karakter van het geheel erg snel verdwijnt. Je hebt dan mossel noch vis. Veel aandelentrackers zijn net zo volatiel als de volatiele mixfondsen. Je mixt(!) beiden dus beter niet.

JBoddaert
JBoddaert
7 jaren geleden

En het mixerfonds aanvullen met deze trackers? Zijn deze dan niet defensiever/minder volatiel?

evita
evita
7 jaren geleden

Sorry, maar voor mij wordt het allemaal wat te veel ! Ik word hier overdonderd met beleggingen !

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Evita, geen nood. We weten zelf ook dat er een beetje een overvloed aan portefeuilles/informatie is en gaan binnenkort eens alles op een rijtje zetten in een wegwijs artikel. Wellicht moeten we stilaan ook eens wat snoeien om de beste portefeuilles over te houden. Meer daarover binnenkort.

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

Ha, en nu nog een bijkomend vraagje.
Eigenlijk zit je hier met 20% bonds/obligaties. Vele van de mix fondsen houden er eigenlijk meer aan ?en ook nog andere assets. Dus daar loopt de vgl mssh een beetje mank ?

Zou het mogelijk zijn om de vgl te doen als volgt ?
Voor de msci neem je het (of een paar) van de beste globale fondsen. (Skagen, Merclin …?)
Voor emerging neem je het beste emerging fonds (magalan ? Kon tiki ?)
en voor bedrijfsobligaties het beste obligatie fonds (….?)

Zo maak je van bepaalde fondsen categorieën je eigen mix fonds die de vgl met de trackers kan aangaan ?

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

Voor mij bewijs je hiermee dat je op dit moment (hoge beurs) beter af bent met echte mixer fondsen.

De kans op een diepe val is immers minder groter met mixfondsen waardoor je vlugger weer op de rails zit voor winst.
Op dat keer-moment zou je dan moeten trackers kopen 😉
Daarvoor heb je dan verschillende glazen bollen nodig om dit momenten te bepalen.
Het enorme verschil met het verleden is volgens mij is de lage rente stand. Je ziet dan ook dat mix-fondsen een deel cash aanhouden volgens sommige wachten op een opportuniteit; volgens mij bonds en obligaties die uitbetaald zijn en waarvoor ook zij geen vervanging vinden….of misschien nu toch in emergingpapier na de val ?of komt er nog meer ?

Zelf gebruik ik trackers voor subsctoren waarvoor er onvoldoende dekking is door fondsen.
Vb TAN en FAN zonne- en windenergie.

Verder opgelet; koop inderdaad europees genoteerde trackers met ie(=ierland) in het nummer zo ga je meestal geen 2 keer taks betalen op mogelijke dividenden. Erg populair is bv ishares s&p 500. Koop deze op de Nederlandse beurs ; fiscaal het gunstigste.

AF bedankt om ons te confronteren met deze grafieken.

CaptainTak
CaptainTak
7 jaren geleden

Heel overzichtelijk artikel!

Eén vraag voor alle duidelijkheid: is de grafiek van het mixerfonds met of zonder de challengers?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

119
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x