About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

119
Reageer op dit artikel

avatar
39 Comment threads
80 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
27 Comment authors
evitaAl Fonds (Marc Person)E10NE (niet E10)WimbleRobokat (Carl De Ridder) Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
evita
Gast
evita

Ik heb gisteren in mijn portefeuille bij DB gemerkt dat geen enkele van die 3 trackers nog kan gekocht worden, zeker niet online! Ik kan ze enkel nog verkopen.
Weet hier iemand daar soms meer over ?

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Volgens mij kan je bij DB enkele nog de zeven, door hen geselecteerde, trackers online kopen; de verhandelingen van alle andere ETF’s dienen via Tele Invest (078152142) te gebeuren. Heb verleden week nog mijn P.A. bij DB gecontacteerd, omdat ook de Amerikaanse aandelen via PC-banking niet meer te verhandelen waren, doch dat bleek dan weer een kortstondig probleem.

Wimble
Gast
Wimble

Is het wel verstandig om 100% iShares ETF’s te bezitten?

Erik
Gast
Erik


Dit is een zeer interessant artikel. Er is weinig te vinden over Europese lazy portfolio’s op het internet. Zoals jullie aangeven levert jullie oefening een offensieve trackermixer op. Laat me toe om een voorstel te formuleren voor een Neutrale Trackermixer. 1. Asset allocatie: Een van de eerste beslissingen die een belegger moet nemen is bepalen hoeveel risico hij wil nemen. Meer risico, meer verwachte (maar niet gegarandeerde) winst. Minder risico, minder verwachte winst. De keuzes van de assets in je portefeuille is een van de elementen die je risico zal bepalen. De verhouding aandelen tov obligaties moet men eerst bepalen.… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Wie effectief wil beleggen in een lazy portfolio kan inderdaad best kiezen voor kapitaliserende trackers. Dat is een stukje van het huiswerk dat je zelf moet doen. Zelf een allocatie maken is echter niet zo evident, het is iets waar wij ons al lang niet meer aan wagen wegens te moeilijk. Bijvoorbeeld, je stelt 2 opties voor de obligatietrackers voor die elk een duration tussen 7 a 8. Voor iedere procent dat de rente stijgt, gaat er dus 8% van af. Iets wat we de komende jaren mogen verwachten. Trouwens hebben we hetzelfde probleem met de obligatietracker in het artikel.… Lees verder »

Kevin
Gast
Kevin

Goeiemiddag

Alle trackers zijn distribuerende ETF’s, waarbij je dus een dividend krijgt. Mijn voorkeur gaat toch eerder uit naar ‘kapitaliserende’ ETF’s. Het is ook veel eenvoudiger i.v.m. belastingaangifte.

Mag ik vragen wat jullie van deze ETF’s vinden?
– IE00B4L5Y983 (IWDA): iShares Core MSCI World UCITS ETF
– IE00BKM4GZ66 (EMIM): iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF
– IE00BYXYYJ35 (LQDA): Ishares Corp Bond Ucits Etf Usd Acc (iShares PLC) (niet in GOGI-score)

Wat denken jullie? Is dit een waardige tegenhanger?

hagi
Gast
hagi

Is er een reden waarom jullie IE00B0M62Q58 gebruiken en niet ie00b4l5y983, die beter uit de screenings komt?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De “core” series is pas in de tweede helft van 2014 is gelanceerd en dus was op het ogenblik van dit artikel nog niet verkrijgbaar in Europa.

Je maakt bovendien de fout door ETF’s in de screening te vergelijken waar het aantal periodes sterk verschilt. Die cijfers zijn niet vergelijkbaar want in de ene tracker reken je de crash van 2008 niet mee en in de andere wel.

Kevin
Gast
Kevin

Op welke beurzen kopen jullie deze ETF’s aan? Als ik het ISIN nummer ingeef op Morningstar krijg ik verschillende resultaten. Bv. Amsterdam, Duitse beurs, Italiaanse Beurs, … Ik neem aan dat je best altijd EUR-varianten kiest? (Geen wisselkoerskosten).

Waar zitten de verschillen in het keuze van ‘beurs’?

Kevin
Gast
Kevin

Kunnen deze trackers short gaan in obligaties? We komen nu stilaan bij de periode waarin de rente zal stijgen en vaak is dat nadelig voor obligaties (dalende koers). Kunnen deze trackers dus short gaan?

Kevin
Gast
Kevin

Bestaan deze trackers ook in een kapitalisatie versie? De trackers die jullie benoemen zijn distributie en keren dus een dividend uit. Maar ik wil liever het dividend laten herbeleggen omdat dit fiscaal het meest interessante is (en je hebt geen rompslomp).

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Voor de MSCI World bestaat er een kapitaliserende versie: IE00B4L5Y983. Helemaal identiek zijn die echter niet.

hagi
Gast
hagi

Is dit ook geen goed alternatief: SP 500 vanguard K IE00B3XXRP09

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Da’s geen MSCI World.

Kevin
Gast
Kevin

Zouden jullie voor distributie kiezen in dit geval?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Voor de aandelen trackers is kapitalisatie de beste keuze.

Kevin
Gast
Kevin

Is het interessant om nog een 4de tracker toe te voegen? Ik dacht hierbij aan een iShares tracker die de mid- en smallcaps volgt.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We hebben deze lazy portfolio niet uitgevonden, enkel vertaald naar een Europese versie. We willen getrouw blijven aan het basisidee: een luie portefeuille waar je nooit verandering brengt in de samenstelling. Anders is het geen lazy portfolio meer.

Karien
Gast
Karien

Via de het tijdschrift van de Vlaamse Federatie van BELEGGERS krijg ik iedere maand een artikel van Etienne Verhelle – Onafhankelijk Technisch analist. Hij heeft een systeem uitgedacht nl. een markttimingindicator, waarbij hij een soort GOGI heeft opgemaakt voor trackers. Maandelijks heeft hij ook een grafiek waarbij hij aanduid wanneer je in de markt blijft , of eruit stapt. Hij baseert zich ervoor op de SPY Standard en Poors 500 Index. Wilfried Voorspoels is ook iemand van de VFB, vinden jullie het opportuun om Etienne Verhelle eens te contacteren, eventueel ook als gastschrijver ? Of kennen jullie zijn systeem reeds?… Lees verder »

Wilfried Voorspoels
Gast
Wilfried Voorspoels

@Karien, Het systeem dat Etienne Verhelle toepast is helemaal niet “een soort GOGI voor trackers” zoals jij het zegt. Bij hem is het ofwel helemaal IN de markt, ofwel helemaal UIT de markt. Er is zeker geen sprake van gespreid instappen. Hij is zijn systeem voor het eerst beginnen gebruiken in augustus 2008. Hij is dus 8,5 jaar bezig. Het is hier geen kwestie van iets achteraf op punt stellen en dan de beste resultaten meedelen. Die hele beleggingswijze kon je vanaf het begin a.h.w. ‘live’ volgen. Op die tijd zijn er 21 instappunten geweest. Het laatste vond plaats op… Lees verder »

karien
Gast
karien

OK, mijn woordkeuze ‘soort GOGI voor Trackers’ is compleet verkeerd gekozen, ik bedoelde gewoon markt timing. Bedankt in elk geval voor de bijkomende uitleg.

Kevin
Gast
Kevin

De tip om te beleggen in trackers, stond in een neutraal boekje over beleggen. De auteur wees er op dat beleggen altijd interessanter was dan sparen. Wie bv. zonder kennis wil beleggen kan instappen in beleggingsfondsen die de index volgen. Volgens mij zijn dit geen fondsen maar trackers. Emerging Markets is inderdaad niet echt optimaal op dit moment, maar ook obligaties houden een groot risico in. De vraag is dan maar of de trackermixer in zijn geheel de komende jaren wel een interessante investering is? Het mixerfonds heb ik al, ik wil gewoon een nieuwe portefeuille daarnaast aanhouden die lichtjes… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

>Ik wil binnenkort ook gaan instappen, heb dit weekend in een boekje gelezen dat elke belegger moet starten met indexbeleggen. Dit zou de basis vormen van een beleggingsportefeuille. Ik zou toch echt wel grote vraagtekens plaatsen bij wie zoiets beweert. Een beginnende belegger richting ETF’s sturen lijkt me echt wel onverantwoord. Neem nu de trackermixer, die verloor tijdens de vorige crash ruim 40% van zijn waarde. Als je weet dat vele beginners al panikeren als hun belegging 10% waarde verliest … Enkel met gemengde fondsen kan je aan voldoende risicobeheersing doen om een beginner niet teveel af te schrikken als… Lees verder »

Kevin
Gast
Kevin

Is het interessant om de hoeveelheid van ‘iShares USD Corporate Bond Inc’ af te bouwen en evt. een tracker in de plaats te zetten die bv. de langetermijnrente of de olieprijs volgt? Obligaties zitten in een dalende curve en dat kan wel nog een paar jaar duren. Dat terwijl de langetermijnrente steeds omhoog gaat, alsook de olieprijs. Hoe zit het met de hefboom op trackers als ‘iShares MSCI World Inc’ en ‘iShares MSCI Emerging Markets’? Ik wil binnenkort ook gaan instappen, heb dit weekend in een boekje gelezen dat elke belegger moet starten met indexbeleggen. Dit zou de basis vormen… Lees verder »

Kevin
Gast
Kevin

Nu de tak ‘obligaties’ waarschijnlijk wel een flinke tik zal krijgen is het misschien interessant om deze hoeveelheid te verlagen.

Ik ben eens gaan zoeken naar een 4de fonds:
Wat denken jullie van US78355W1062 (http://www.morningstar.be/be/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P00002DBE)

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het punt van dergelijke portefeuille is dat je die NIET gaat beheren. De lazy portfolio doet dat ook niet.

Fredje C.
Gast
Fredje C.

Bij MeDirect is de iShares USD Corporate Bond Inc niet beschikbaar, maar wel de iShares USD High Yield Corporate Bond (ISIN IE00B4PY7Y7). Wat is jullie opinie over dit alternatief ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Zoek maar eens op “high yield” in onze zoekmotor.

Guido
Gast
Guido

Het gaat hier over de Bond-tracker die in Trackermixer wordt aangewend: iShares USD Corporate Bond Inc met Isincode IE0032895942 en zijn USD-versie met zelfde Isincode maar die hogere rendementen vermeldt ( te zien bij het oproepen van alle OBLIGATIES USD BEDRIJVEN bij de ETF’s).

Guido Lievens ( uitpluizer )
Gast
Guido Lievens ( uitpluizer )

Hoe komt het dat de Ishares Bond tracker in EUR volgens Morningstar een aanzienlijk lager rendement heeft dan de USD-versie, je zou het omgekeerde verwachten want de USD is ondertussen redelijk veel in waarde gestegen.Waar zit de redenering fout ?
De uitpluizer.

Kevin
Gast
Kevin

Is het interessant om in de trackermixer te beleggen? Of zouden jullie nog even afwachten? Momenteel geeft MeDirect een cadeau voor wie vanaf 2000 belegt en ik zou voor 2000 euro in de tracker stappen.

Langs de andere kant baren de corporate bonds en emerging markets mij wat zorgen omdat we weten dat hun toekomst er niet zo rooskleurig uitziet? Omwille van die reden zou ik momenteel enkel in MSCI World stappen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De trackermixer is een voorbeeld van passief beleggen, bedoeld voor aanhangers van passief beleggen. Je neemt het zoals het is.

Maar bekijk misschien even onze meest recente evaluatie voor je toehapt, want misschien zijn er betere alternatieven?

Tiziano
Gast
Tiziano

Zou inderdaad leuk zijn om deze nog eens te evalueren.. of zelfs af te zetten tegen een lazy portfolio van 2 etf’s

Kevin
Gast
Kevin

Kun je deze trackermixer nog eens onder de loep nemen? IE00B0M63177 is bv. fel gezakt maar als je bv. ook de evolutie op 4 jaar bekijkt zie je ook dat deze amper gestegen is, in mijn ogen zelfs een volatiele tracker.

Kevin
Gast
Kevin

Damn… 7,5 euro transactiekosten op iShares MSCI World bij Medirect. Dus sowieso al 15 euro.

costaadeje
Gast
costaadeje

Kan je die drie trackers bij Keytrade of Deutsche Bank/medirect kopen? Hoeveel bedragen de kosten voor de aan en verkoop van zo’n tracker?
Ik veronderstel dat de 3 trackers nu te hoog staan om in te stappen?

kulderzipken
Gast
kulderzipken

Best je vraag editen. Volgens mij wil je vragen of je screeningsmethode zin heeft om ze op ‘trackers’ toe te passen.

Volgens mij heeft het geen zin. Zoals je aangeeft, is er te weinig impact van de beheerders op het resultaat mogelijk.

Tom
Gast
Tom

Ik was hier ook al een tijdje mee aan het spelen maar had besloten te wachten vanwege het nog beperkte aanbod. Het enig verschil in mijn voorbeeldportfolio is dat ik iShares MSCI ACWI UCITS ETF (IE00B6R52259) gebruik ipv iShares MSCI World Inc (IE00B0M62Q58) . Deze is KAP maar heeft een groter stuk in emerging zitten waardoor ik de emerging tracker naar 10% heb gezet. Voorlopig ben ik bezig mijn mixerfonds aan het uitbreiden (al 4 van de geplande 6 fondsen) maar daarna zou ik deze eens als aparte portfolio willen opzetten oms een mee te experimenteren. Is dit een goed… Lees verder »

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Dag allemaal ,
Eeerst en vooral sorry voor de fouten , ik ben franstalig maar ik doe mijn best 😉
Een vraag : Waarom stelt u geen distributie fondsen voor in plaats van kapitalisatie ?
Daardoor kunt u toch de 25% belasting op de toegevoegde waarde vermijden als u uit de fond uitstapt en allen deze 25% op de dividenden betalen ?
Dank u voor uw antwoord

evita
Gast
evita

Alvast bedankt Al Fonds !
De goudmijnaandelen zijn nu spotgoedkoop.
Zou het niet interessant zijn om nu een tracker, die goudmijnaandelen volgt, aan te kopen?
Wat vindt u van de volgende ?

http://www.morningstar.be/be/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P00005U5C

evita
Gast
evita

Ik bedoelde eigenlijk, waar ergens op MijnKapitaal ?
In bovenstaand artikel vind ik geen enkel momentum terug !

evita
Gast
evita

Ik zal dan maar ‘gehoorzaam’ zijn en wachten zeker .
Waar kan ik het momentum van elk van die trackers opvolgen ?

evita
Gast
evita

Al Fonds, staan die 2 andere trackers op momentum S ?

evita
Gast
evita

Vinden jullie het nu nog niet wat te vroeg om die 2de tracker ( Emerging Markets ) aan te kopen ?

lop
Gast
lop

Invesco Funds Series 2 – Invesco Global High Income Fund – A monthly Dist – USD
IE00B01VQZ85

Moet deze nogmaals aangegeven worden via de belastingsbrief ?

evita
Gast
evita

Zijn er bij aankoop van trackers dezelfde kosten als bij aankoop van gewone fondsen ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat hangt een beetje af van je broker. Trackers worden op dezelfde manier gekocht en verkocht alsof het aandelen zijn, en je betaalt dezelfde tarieven. Dus een vaste kost per transactie, i.p.v. de percentuele kost die je vaak voor fondsen betaalt. Daarom is het kopen van trackers in kleine hoeveelheden niet aan te raden, want de kosten wegen dan teveel door. Orders van 2.000 tot 3.000 euro moet je dan als minimum zien.

evita
Gast
evita

Als ik het goed begrepen heb moet je op die IE- trackers geen bronbelasting betalen ??

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De trackers zijn inderdaad fiscaal neutraal en op de dividenden van de tracker wordt er geen bronbelasting toegepast. In België betaal je wel 25% RV. Net zoals een Luxemburgse distributiebevek dus.

Echter, indien op het dividend van een aandeel bronbelasting wordt toegepast in het land van oorsprong (bv. een Frans aandeel), dan krijgt de tracker zelf ook maar het netto dividend, dat het vervolgens uitkeert. Maar ook dat verschilt niet van een gewoon distributiefonds. Je merkt dat nooit, maar in werkelijkheid zijn veel dividenden dus dubbel belast. Enkel via een kapitaliserend fonds of tracker kan je dat vermijden.

evita
Gast
evita

Moet je nu al niet op alle fondsen met meer dan 25% obligaties meerwaardetaks betalen ?

GejeM
Gast
GejeM

Mooi werk Alfonds. Wel zou ik het waarderen dat ge bij het vermelden van de rendementen meer rekening houdt met de fiscale regels hier in ons belgenland. Ik vermoed dat alle mixerfondsen een meerwaarde taks moeten afstaan bij verkoop en dit niet het geval is voor beide MSCI-fondsen. Dit zou nog extra benadrukken: meer risico, meer rendement.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Om een idee te krijgen van de fiscaliteit kan je het artikel kapitalisatie of dividendfondsen deel 1 en deel 2 lezen. Dit is ook van toepassing op trackers. Maar gezien kapitaliserende trackers erg zeldzaam zijn, zijn aandelentrackers dus fiscaal gezien zwaar in het nadeel t.o.v. (kapitaliserende) aandelenfondsen.

Pieter S.
Gast
Pieter S.

Al Fonds,
Enig idee wat een combinatie Mixerfonds-Trackermixer oplevert? Een basis van mixfondsen en een paar goede trackers om bepaalde domeinen te dekken die minder aan bod komen bij de mixfondsen.
MvG,

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het mixerfonds aanvullen met een aantal trackers is geen goed idee. Als je het artikel over de doorlichting van het mixerfonds doorleest, zal je zien waarom.
Indien we het basismixerfonds aanvullen met een klein aantal volatiele mixfondsen, dan zien we dat het defensief karakter van het geheel erg snel verdwijnt. Je hebt dan mossel noch vis. Veel aandelentrackers zijn net zo volatiel als de volatiele mixfondsen. Je mixt(!) beiden dus beter niet.

JBoddaert
Gast
JBoddaert

En het mixerfonds aanvullen met deze trackers? Zijn deze dan niet defensiever/minder volatiel?

evita
Gast
evita

Sorry, maar voor mij wordt het allemaal wat te veel ! Ik word hier overdonderd met beleggingen !

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Evita, geen nood. We weten zelf ook dat er een beetje een overvloed aan portefeuilles/informatie is en gaan binnenkort eens alles op een rijtje zetten in een wegwijs artikel. Wellicht moeten we stilaan ook eens wat snoeien om de beste portefeuilles over te houden. Meer daarover binnenkort.

juluscesar
Gast
juluscesar

Ha, en nu nog een bijkomend vraagje. Eigenlijk zit je hier met 20% bonds/obligaties. Vele van de mix fondsen houden er eigenlijk meer aan ?en ook nog andere assets. Dus daar loopt de vgl mssh een beetje mank ? Zou het mogelijk zijn om de vgl te doen als volgt ? Voor de msci neem je het (of een paar) van de beste globale fondsen. (Skagen, Merclin …?) Voor emerging neem je het beste emerging fonds (magalan ? Kon tiki ?) en voor bedrijfsobligaties het beste obligatie fonds (….?) Zo maak je van bepaalde fondsen categorieën je eigen mix fonds… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Voor mij bewijs je hiermee dat je op dit moment (hoge beurs) beter af bent met echte mixer fondsen. De kans op een diepe val is immers minder groter met mixfondsen waardoor je vlugger weer op de rails zit voor winst. Op dat keer-moment zou je dan moeten trackers kopen 😉 Daarvoor heb je dan verschillende glazen bollen nodig om dit momenten te bepalen. Het enorme verschil met het verleden is volgens mij is de lage rente stand. Je ziet dan ook dat mix-fondsen een deel cash aanhouden volgens sommige wachten op een opportuniteit; volgens mij bonds en obligaties die… Lees verder »

CaptainTak
Gast
CaptainTak

Heel overzichtelijk artikel!

Eén vraag voor alle duidelijkheid: is de grafiek van het mixerfonds met of zonder de challengers?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be