De obligatie van Fagron, het vroegere Arseus, kende de afgelopen week een dramatische koersdaling. Terwijl deze obligatie in november nog aan 102% noteerde, is deze nu gekelderd tot onder 85%.
Wat is er aan de hand en hoe kan je hier op inspelen?
Misschien doet de naam Fagron geen belletje rinkelen. Het bedrijf heette vroeger Arseus en is misschien iets beter bekend als vroegere dochter van Omega Pharma.
In juni 2012 bracht het toenmalige Arseus een obligatie op de markt met een bruto coupon van 4,75% (ISIN: BE0002180462). We hebben die obligatie toen in dit artikel besproken en ongetwijfeld zullen een aantal lezers deze obligatie in portefeuille hebben.
Destijds schreven we:
Arseus heeft de afgelopen tijd een aantal overnames gedaan, waardoor de schuldenlast van het bedrijf flink is toegenomen. Deze obligatieuitgifte kadert dan ook in een herfinancieringsoperatie van het bedrijf. Het bedrijf heeft daarbij een akkoord afgesloten met een vijftal banken voor een nieuwe kredietovereenkomst, waarbij de schuldratio nog mag groeien doch wel geplafonneerd wordt. Ondanks de hoge schuldratio, lijkt de kans beperkt dat het groeibedrijf zijn verplichtingen tegenover de obligatiebelegger niet kan nakomen.
De kredietovereenkomst laat toe dat Fagron zich kan financieren bij de banken, onder voorwaarde dat de zgn. schuldratio niet boven 3,25 zou stijgen. Dat getal geeft aan hoeveel jaar het bedrijf zou nodig hebben om zijn schulden af te betalen met de gemaakte winsten.
Momenteel zou de schuldratio van het bedrijf 4 bedragen. Daarmee schendt het bedrijf zijn kredietovereenkomst. De exacte gevolgen daarvan kennen we niet, maar ik kan me voorstellen dat de banken veel hogere intresten aanrekenen of op termijn de geldkraan (gedeeltelijk) dicht draaien. En dan kan het bedrijf echt wel in grote problemen komen.
Op de beurs kreeg het aandeel de afgelopen weken enorme klappen, omdat beleggers totaal het vertrouwen kwijt zijn. Maar ook de obligatie deelde in de klappen.
De reden van dit alles? De schulden zijn te sterk opgelopen en de omzet en winst dalen. En misschien hangt het bedrijf een rechtzaak voor grootschalige fraude boven het hoofd. Het bedrijf zoekt al enkele maanden een nieuwe investeerder, maar de overnamegesprekken verlopen erg moeizaam.
Analisten schrijven dat een kapitaalverhoging zowat de enige resterende optie is van het bedrijf. Om de schuldratio terug onder 3,25 te krijgen is er minstens 120 miljoen euro nodig. Maar misschien zelfs 160 miljoen.
Zo’n kapitaalsverhoging is een hele opgave voor het bedrijf dat het vertrouwen van de beleggers totaal kwijt is.
De grafiek toont de sterke koersval van de obligatie.
De voorbije dagen zagen we de koersen tijdens het verloop van de dag grote bokkensprongen maken, met uitschieters tot 60%. De handel in de obligatie betreft vrij kleine hoeveelheden (=lage liquiditeit) en daarom kunnen kleine orders van panikerende beleggers de hele grote sprongen wel verklaren.
Momenteel verloopt de handel heel wat rustiger tussen 80% en 85%. Toch bedraag de handel op dagbasis amper 40.000 euro en daarmee blijft die handel vrij illiquide. Plotse sprongen zijn dus niet uitgesloten.
Wat moet je als bezitter van de Fagron obligatie nu aanvangen?
Onze eerste raad is om niet te panikeren. We hebben een gelijkaardig scenario gezien bij de obligatie van Nystar, waar de koers ook tot 60% en lager was gegaan.
Beleggers hebben vaak de neiging om te overdrijven, zowel in negatieve als positieve zin. Wie de Nyrstar obligatie tijdens zo’n paniekmoment verkocht, heeft enorme verliezen geleden. Wie even de kat uit de boom keek, zag die koersen sterk herstellen. En na de kapitaalverhoging van Nyrstar zijn de koersen bijna genormaliseerd.
Defensieve beleggers die even afwachten kunnen misschien van profiteren van een eventueel (tijdelijk) koersherstel om al te grote participaties in de Fagron obligatie gedeeltelijk of volledig af te bouwen.
Pas op, we zeggen hier niet dat alles Coucke en ei is. De problemen zijn ernstig en er is weinig transparantie over de werkelijke situatie. Pas indien het bedrijf er in slaagt om een noodkapitaalverhoging uit te voeren, wordt de toekomst veilig gesteld.
Maar handelen tijdens de paniek is misschien toch niet zo verstandig, want met de lage liquiditeit zet ieder verkooporder de koersen verder onder druk.
Voor de durvers is er een mooie opportuniteit. Het restrendement van de obligatie bedraagt nu 16% netto op jaarbasis. Dat wijst op een enorm hoog risico, maar wie gelooft dat alles goed afloopt kan mooie winsten maken. Maar dat dus helemaal op eigen verantwoordelijkheid en enkel voor wie echt weet wat hij/zij doet.
We zien op relatief korte tijd twee bedrijven en twee obligaties in de problemen komen. Vroeg of laat gebeurt er wel eens een echt accident.
Dit zou de obligatiebelegger tot nadenken moeten stemmen over de deelname aan nieuwe obligatieuitgiftes:
Combineer 1 en 2, en stel jezelf de vraag: krijg je nog een voldoende vergoeding voor het risico dat je loopt met de recente obligaties? Een vraag waar sommige lezers zich eens grondig moeten over bezinnen.
@RoboKat_MK
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik geloof niet dat Couckenbak zijn 5% in Fagron zomaar verloren laat gaan. Ik las al geruchten in de krant dat misschien Couckenbak Fagron zou overnemen. In dat geval zou je de koers nogal naar boven zien vliegen.
De obligatie staat trouwens intussen alweer 91,5%.
Dat is alles coucke en ei.
http://www.tijd.be/ondernemen/farma_biotech/Fagron_dicht_bij_oplossing_schuldenprobleem.9722011-3070.art Mogen we nu verwachten dat die obli vlug terug naar 100% zal gaan of wat leert het verleden bij andere bedrijven in gelijkaardige situaties?
Als we Nyrstar als voorbeeld nemen, dan zagen we wel een opleving toen er een oplossing in zicht was. Maar later kwam er terug slecht nieuws en ging het weer de dieperik in.
Je moet dus profiteren van dergelijke oplevingen om eventueel te verkopen, want het kan ook terug verslechteren.
Zijn jullie nog steeds vrij gerust in die FAGRON 4,75%2JUL17 obligatie.. heb er een vrij grote som inzitten en voel er niet veel voor om die aan 85% te verkopen.
Hetgeen mij vooral serieus verontrust is dat bij Fagron er helemaal NIKS gecommuniceerd wordt behalve dat ze de ceo buitengekipt hebben. Is dit toch geen zeer slecht teken? Waar staan ze nu eigenlijk?
Gezien we hier totaal off topic zijn, zou ik vragen om deze discussie verder te zetten onderaan één van onze goud artikels.
Dit heeft totaal niets meer te maken met de Fagron obligatie en verdere reacties over goud zullen hier verwijderd worden.
Een vraag die veel lezers zich nu stellen en waar ik ook niet meer het antwoord op weet: “In wat moeten we nu wel investeren?” 1. Obligaties –> zijn momenteel niet aantrekkelijk 2. Aandelen/fondsen –> ben ik (en al velen denk ik) in overbelegd. Je kan toch niet alles in fondsen of aandelen steken hé… 3. Cash/spaarrekening –> maak je toch momenteel verlies op door lage rentevoeten? 4. Tak21/Tak23 –> Zijn er toch enkel om banken rijker te maken, niet de investeerder? 5. Staatsbon –> zie cash/spaarrekening
Het is het dilemma waar iedereen mee worstelt.
Is het niet interessant om momenteel een deel in goud te beleggen? De prijs staat op het laagste niveau in 5 jaar.De goudprijs stijgt normaal sterk als de beurs crasht wat verliezen in de portefeuille dus voor een stuk kan compenseren. Goudprijs stijgt normaal ook mee met de inflatie en aangezien men nu al jaren massaal geld aan het drukken is kan een stijgende inflatie mijn inziens niet veraf zijn.
Je beweert 2 dingen: goud stijgt als de beurs crasht en goud stijgt met de inflatie.
Je hebt dat waarschijnlijk ergens gelezen? Maar heb je zelf ooit nagegaan of dat wel echt zo is?
Spijtig genoeg vallen die beweringen door de mand als je ze aan de werkelijkheid toetst. Lees maar in het artikel in de link.
Het bewijst ook maar dat je niet alles moet geloven wat je leest, en dat je soms eens de moeite moet doen om dingen te controleren.
Je hebt zeker gelijk, ik moet inderdaad nog veel nacijferen en leren. Het lijkt inderdaad dat de link tussen inflatie en goudprijs vooral theoretisch is. In de praktijk blijkt de correlatie nogal tegen te vallen.
De link negatief beursjaar -> stijgende goudprijs lijkt me er daartegen wel degelijk te zijn. Ik vind de grafiek in jou artikel hierin geen duidelijk beeld geven.. Als je de cijfers jaar na jaar naast elkaar legt zoals in de cijfers op http://s19.postimg.org/vcmixw5f7/PPAnnual_Chart.png zie ik toch geen enkel negatief beursjaar waarin de goudprijs niet gestegen is.
Ergens lijkt het me gewoon niet logisch om in iets te beleggen als het op het hoogste punt staat. De aandelenkoers staat op recordhoogte, obligaties hebben nog nooit zo’n lage interest gegeven. De goudprijs daarentegen is 35% lager dan 5 jaar geleden. Ook andere edelmetalen zijn sterk gedaald in prijs. Ben ik dan te simplistisch om te denken dat het misschien het moment is om een groter deel in edelmetalen te beleggen?
Het staat je vrij om te geloven in goud maar besef dat je historisch gezien op dit moment nog altijd teveel betaald; zeker al in euro. Hierbij blijf ik van mening dat een beetje goud fysiek in huis hebben (naast wat nadelen) ook mogelijks voordelen zou kunnen hebben. Maar de prijs om dit nu te gaan aankopen is en blijft hoog. Beschouw het ook niet als een echte belegging. Voor mezelf bouw ik koerslimieten in zoals je dit zou doen bij de aankoop/opbouw van een aandelen positie. Je kan bv wachten tot een gouden 20 fr naar 175 euro zakt vooraleer een beperkte hoeveelheid te kopen. Leg dan verder ook vast voor jezelf hoeveel je zou bijkopen als de koers 150 is en hoeveel je er uiteindelijk wil hebben (% van jouw vermogen) als de koers weer onder de 100 euro gaat. Zelf vind ik dit een goeie oefening om hierbij dan eens te gaan kijken hoeveel ‘verlies’ je dan hebt op de reeds aangekochte munten ;-(
Zie je goud als belegging ? In meerdere mix fondsen(floss,invesco, blackrock) zitten er grondstoffen en edelmetalen. Laat het aan de fondsbeheerders over.
Cooperatieve aandelen? Beauvent of limburg wind. Geen kapitaal garantie! Bekijk het eens.
In de Tijd staat vandaag dat obligaties/obligatiefondsen in de toekomst (lees in 2016) best worden vermeden wegens te laag rendement.
In de Tijd staat het zo: “Obligaties zijn niet aantrekkelijk, maar beleggers moeten ook niet alles inzetten op aandelen“. Da’s bijna het orakel van Delphi of het weerbericht: opklaringen en af en toe een bui mogelijk.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be