About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
omega
omega
5 jaren geleden

Zat juist in de KBC port pdf van mijn ouders te kijken en daar zit ook Blackrock Global Allocation in en tot mijn verbazing staat die dit jaar negatief.

Na effe rondkijken blijkt dit te zijn doordat het in USD wordt uitgedrukt. In onze euro ziet dat er dan veel beter uit, maar onderstaande lange termijn grafiek in USD van dat fonds doet mij toch afvragen of dit wel zo’n sterk fonds is. Half 2012 stond het niet hoger dan 2007. Dat het nadien steeg kan je van ongeveer alles zeggen.

Link grafiek: http://fww.biz/charts/fondsweb-de/range-120m/currency-USD/type-performance/ids-fund_LU0072462426

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  omega

Deze vraag hebben we nog maar enkele dagen geleden beantwoord en kan je in dit draadje nalezen.

Omega
Omega
5 jaren geleden

De link werkt niet. Kom terecht op de homepage.

Dat dit fonds in USD dit jaar negatief staat kan ik nog begrijpen gezien de rush van de dollar, maar dat het mid 2012 nog niet hoger stond dan 2007 is toch eerder vrij matig, niet?

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Omega

Probeer de link nog maar eens (het artikel was deze nacht offline voor herpublicatie).

Jo
Jo
5 jaren geleden

Ben nieuw en enorm geboeid door alles wat ik tot nut toe gelezen en herlezen heb op Mijn Kapitaal.Heb ook screen mixer gedownload en de gevonden info gebruikt om deze excel te bestuderen. Ik vind echter nergens terug waarom bepaalde fondsen een gekleurde (geel/blauw) achtergrond hebben en andere niet.

Jo
Jo
5 jaren geleden

bedankt al

Ronny
Ronny
5 jaren geleden

Is er al eens berekend hoeveel meer rendement de mixer of flexer zou krijgen indien we enkel instappen op de “allow” momenten? Ik zou dit graag zelf eens willen proberen, maar beschik niet over de juiste momenten.
Bvb gedurende de afgelopen 3 of 5j een fictief bedrag van 1300€ per maand, verdeeld over de 13 fondsen. Bij een nogo vh fonds houdt men de 100€ per fonds in reserve. Bij een “allow” stapt men met 200€ in tot de reserve op is en gaat dan verder met 100€ tot de “allow” voorbij is. Op korte termijn zal men dan in de mixer een onbalans krijgen, maar op lange termijn komt alles ongeveer gelijk denk ik. Wat zou het verschil in rendement zijn met het 100€ per fonds per maand instappen?

Ronny
Ronny
5 jaren geleden

Ik heb dit eens gedaan voor 4j en één fonds (jp morgan gl app f) me baserend op de rendementsgrafiek van voortschr. rendement uit het artikel, waardoor de momenten heel moeilijk zichtbaar waren en daardoor niet altijd juist zijn. Ik had echter zeker niet meer rendement tov gelijkmatige instap. Op dit moment had ik wel nog redelijk veel cash over. Ben op zoek gegaan achter dit artikel maar kan het niet terugvinden. Misschien heeft dit voor meerdere en andere fondsen een beter resultaat.

Ronny
Ronny
5 jaren geleden

Met cash overhouden bedoelde ik op dit moment, aangezien er voor dit fonds sinds november vorig jaar nog geen “allow” momenten meer waren en ik dus 1200€ reserve heb staan. Het was gewoon eens een vingeroefening om mijn strategie eens uit te testen van tijdens de nogo momenten niet in te stappen en de andere momenten het dubbele bedrag tov maandelijks evenveel, men weet echter nooit vooraf hoelang een “allow” moment gaat duren. Ik denk wel dat het nu niet het goede moment daardoor is om de vergelijking te beeindigen en het over een langere tijd moet zien. Ik ben zelfs overtuigd van de gogi. Maar voor dit speciefieke fonds klopte iets niet of ik pas niet de juiste strategie toe.

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ronny

Je moet inderdaad wel wat geduld hebben en hoe langer de instapperiode, hoe meer effect.

Bij alle simulaties die we deden, zagen we echt wel genoeg instapmomenten, maar soms moet je wel meerdere maanden geduld hebben. Tussen pakweg april 2015 en juli 2015 zou je dit jaar niet ingestapt zijn en dat lijkt wel lang.

Beloning voor dat geduld? Een portefeuille die nu mooi in het groen staat, i.p.v. in het rood zoals een aantal lezers aan den lijve heeft ondervonden.

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ronny

Zoals je kan lezen in het artikel waar collega AF naar verwijst, variëren de resultaten sterk afhankelijk van het gekozen fonds en de gekozen periode.

Die variatie is zodanig groot dat het weinig zin heeft om de effecten van GOGI te kwantificeren. Maar de effecten kunnen onder bepaalde omstandigheden wel erg groot zijn.

De periode 2013-2015 was het ideale voorbeeld van dergelijke omstandigheden en zou je dus met GOGI eerder 10% rendement gehaald hebben dan 4% gewoon gespreid (voor de dynamische mixfondsen), maar met een kleiner geïnvesteerd bedrag. De éénmalige instap in dat voorbeeld bracht een rendement van 18% en dan is die 4% van gewoon gespreid instappen wel erg mager.

Voor de hele mixer hebben we dat niet gesimuleerd wegens te complex om dat te simuleren.

jph
jph
5 jaren geleden

kun je even toelichten waar het onderscheid ligt in het verschillend aantal berekeningen, de meeste mixerfondsen halen in de kolom AM1 zo’n 213 berekeningen terwijl er voor bvb Eurose DNCA het aantal 171 staat en Evolutif B het aantal berekeningen 175 ? deze fondsen bestaan toch ook al langere tijd.
ook in de kolom AM3 wijken deze fondsen in het aantal berekeningen af van de rest.

hagi
hagi
5 jaren geleden

is er een mogelijkheid om deze av1 via morningstar zelf na te rekenen?

jempi
jempi
5 jaren geleden

Hoi misschien stomme vraag?
AM en Perc
Bij deze
Conc Kaldemorgen D.I.I. K €
Ethna Aktiv ET K €
Flossbach v.S Multi Opp.II K €
Balanced Risk Alloc (Invesco) K €
op AM5 staat 0 – Perc 5 ook 0
en toch zitten ze in de mixer??
Ik denk misschien verkeerd omdat ik steeds leed niet genoeg berekeningen en fondsen te jong?
In 2008 zakten ze allemaal buiten de mixer meer dan 20 % tot bijna 50 %
Buiten de mixer volatiliteit meer dan 17 tot 40

Ronny
Ronny
5 jaren geleden

Als ik de gemiddelde AV1 en VAR bereken kom ik uit op 7.61 en 9.46. Of is mijn berekeningswijze verkeerd? (gewoon alles optellen en delen door 13). Als ik dan kijk naar AV1 groter dan deze waarde en VAR <10, zie ik wel fondsen staan die het rendement van de mixer misschien nog meer ten goede komen, zonder aan volaliteit in te boeten. (vb: sust. mixed triodos, merclin patrim, ). Ook deze hebben een perc3 van 100.

Ronny
Ronny
5 jaren geleden

Is het dan niet interessant om de fondsen vanaf deze periode eens te vergelijken? Ik vrees door het obligatiegedeelte van veel fondsen dat 2008 niet echt een referentiepunt meer is. Als ik zie hoeveel sommige mixfondsen uit de mixer in de periode mei/sept zijn gedaald. (zie artikel hierover). Dit is voor bepaalde fondsen meer dan in heel 2008 en het is waarschijnlijk maar een rimpel. Bij een fonds als bvb conc kaldemorgen doen jullie het toch ook?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

24
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x