De Bel20, gestart op 18 maart 1991 (ongeveer een eeuw na de Dow Jones) op 1180,47 punten, is de belangrijkste koersenindex op Euronext Brussel. Hij bevat de koersen van de 20 aandelen gemeten volgens gewogen markt- of beurskapitalisatie (= aantal aandelen x koers in euro). Het principe marktgewogen houdt in dat de koers van het belangrijkste aandeel zwaarder doorweegt in de berekening van de index dan de koers van een kleiner aandeel. Bovendien bedraagt het maximale gewicht van één aandeel in de index 12 procent. Die plafonds zijn nodig omdat de koers van de Bel20 anders wordt vertekend door amper drie aandelen: AB InBev en KBC.
De Bel20 is een gewogen blue chip index die de evolutie geeft van een selectie van grote aandelen. In tegenstelling tot wat de naam Bel20 doet vermoeden, bestaat de index niet altijd uit precies 20 aandelen, maar er moeten wel minimaal 10 en maximaal 20 koersen in zitten.
Lid zijn van de Bel20-club heeft niet alleen een symbolische waarde. Door de opname in de index komt een onderneming sneller op de radar van buitenlandse investeerders wegens de liquiditeit. Daarnaast zijn er ook trackers en beleggingsfondsen die enkel beleggen in aandelen die deel uitmaken van de Belgische beursgraadmeter.
Bij de start van de index in 1991 was het reglement duidelijk: de grootste 20 Belgische aandelen kwamen erin. In de loop van de jaren is het indexreglement geëvolueerd naar een kluwen van regels. Er is in ieder geval een hoge drempel om in de Bel20 te raken: de vrij verhandelbare beurswaarde of free float moet minstens 300.000 keer de Bel20 koers bedragen. Anderzijds is in de Bel20 blijven eenvoudiger: voor het behoud volstaat een beurswaarde van 200.000 keer de Bel20. Die voorkeursbehandeling moet vermijden dat de Belgische beursgraadmeter elk jaar opnieuw wijzigt en dat bedrijven bij elke herziening haasje-over spelen.
Zodra deze eerste horde van voorwaarden genomen is, moet nog aan een hele reeks nevencriteria voldaan zijn: waaronder een jaarlijks handelsvolume van minstens 30 of 35 procent van de free float voor respectievelijk bestaande Bel20-ers en nieuwkomers en niet voor monoholdings. Als meer dan twintig bedrijven uit België aan alle criteria voldoen, dan geldt de 18/22-regel. Die komt erop neer dat niet-Bel20’ers automatisch in de index komen als ze bij de top-18 horen en Bel20’ers uit de boot vallen als ze niet tot de top-22 behoren.
Elk jaar in maart op de eerste beursdag wordt de Bel20-samenstelling en -weging aangepast aan de situatie en de cijfers van 31 januari. Een potentiële kandidaat moet geduld uitoefenen tot de eerstvolgende indexherziening. Het Bel20-reglement voorziet enkel in een spoedopname in de index als de nieuwkomer inzake vrij verhandelbare beurswaarde tot de top tien behoort.
Op 18 maart 2019 was er voorbeurs een indexaanpassing: BPost en Engie werden gedegradeerd en maakten plaats voor WDP en Barco. Beide bedrijven hebben een marktkapitalisatie van ettelijke miljoenen.
Een beursindex dient als barometer voor de beurs en is een indicator voor de stemming op een markt. Aan de bewegingen van de index kunnen we zien of de beurs stijgt of daalt. Voor beleggers is de index een soort ijkpunt om vergelijkingen te maken met de eigen aandelenportefeuille. De index noteert in euro en elk bedrijf krijgt maximaal 12 proccent.
De Bel20 mag de volgende bedrijven tot zijn index rekenen:
De Bel20 is gestart op 18 maart 1991 op 1180,47 punten. Hieronder kan u een overzicht terugvinden van het historische koersverloop.
Er is een interessant boek hierover beschikbaar op Borgerhoff-Lamberigts. Het boek kreeg de titel Aandeel tot zichtrekening 2019 (isbn 9789089319173) en werd geschreven door Leen Carrijn en verwerkt door Owl press. Het boekt telt 648 pg's en met de kortingscode "aandeel" ontvangt u nog eens korting.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be